Gordana Čomić

Kratke informacije

Ime i prezimeGordana Čomić
Datum rođenja16. juna 1958.
Mesto rođenjaNovi Sad
DržavaSrbija
ZanimanjePolitičarka, fizičarka

Biografija

Gordana Čomić je srpska fizičarka i političarka koja od oktobra 2020. godine vrši funkciju ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije. Rođena je 16. juna 1958. godine u Novom Sadu. Udata je za Dragana Čomića sa kojim ima četvoro dece. Živi i radi na relaciji Novi Sad – Beograd.

Gordana Čomić je u periodu od 1984. do 1999. godine bila asistent na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Nakon toga je pet godina radila u SPENSU.

Bila je članica Demokratske stranke (DS) od njenog osnivanja. Od 1992. godine bila je portparolka Gradskog odbora DS Novi Sad i Pokrajinskog odbora stranke. Vodila je Izborni štab DS tokom 1996, a naredne godine postala je članica Izvršnog odbora grada Novog Sada.

Od 1996. do 2000. godine bila je poslanica u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine, a od 2000. do 2014. godine pet puta je osvajala mandat poslanice u Skupštini Srbije. Bila je članica različitih tela srpskog parlamenta, a obavljala je i funkciju potpredsednice Narodne skupštine Srbije.

Bila je generalna sekretarka DS, potpredsednica stranke i zamenica predsednika stranke, a kandidovala se i za predsednicu DS. S obzirom na to da nije ispoštovala odluku stranke o bojkotu izbora 2020. godine isključena je iz DS.

Na Parlamentarnim izborima u junu 2020. godine nastupila je kao deo koalicije Ujedinjena demokratska Srbija (UDS). Pošto lista nije prešla cenzus, Čomić nije osvojila šesti mandat u Skupštini.

Skupština Srbije je 28. oktobra 2020. godine izglasala novu Vladu Ane Brnabić, a Gordana Čomić imenovana je za ministarku za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Obrazovanje

Gordana Čomić, devojački Cvetićanin je rođena 1958. godine u Novom Sadu. U rodnom gradu je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je fiziku na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) Univerziteta u Novom Sadu.

Govori engleski jezik, a služi se francuskim i nemačkim jezikom.

Akademska karijera i radno iskustvo

Gordana Čomić je u periodu od 1984. do 1999. godine radila kao asistent na predmetima fizika i kvantna mehanika na Fakultetu tehničkih nauka (FTN) Univerziteta u Novom Sadu.

Kako se navodi u njenoj biografiji na sajtu Demokratske stranke čija je članica i funkcionerka bila, Čomić se od 1999. do 2004. godine bavila poslovima marketinga u Javnom preduzeću Sportsko-poslovni centar „Vojvodina“ (SPENS).

Od 2015. godine je članica Upravnog odbora Fondacije za unapređenje demokratije „Ljuba Davidović“, a jedno vreme je bila predsednica tog tela.

Politička karijera

Gordana Čomić se 1990. godine pridružila Demokratskoj stranci. Dve godine kasnije postala je članica Gradskog odbora DS Novi Sad, te portparolka Gradskog odbora i Pokrajinskog odbora stranke za Vojvodinu.

Pred izbore 1996. godine vršila je dužnost predsednice Izbornog štaba Gradskog odbora DS Novi Sad. Uspela je da osvoji mandat poslanice u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine, a od 1996. do 2000. godine bila je predsednica poslaničke grupe tadašnje opozicije.

U međuvremenu je izabrana za članicu Izvršnog odbora grada Novog Sada. U periodu od 1998. do 2001. godine Čomić je bila predsednica Pokrajinskog odbora DS za Vojvodinu, a istovremeno je obavljala dužnost potpredsednice Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodina.

Čomić je 2000. godine postala aktivistkinja ženskog pokreta „Ženske političke mreže“.

Članovi Demokratske stranke su je 2001. godine izabrali za potpredsednicu Demokratske stranke, a na toj poziciji ostala je tri godine.

U periodu od 2000. do 2014. godine Gordana Čomić je čak pet puta osvajala mandat poslanice u Skupštini Srbije. Za to vreme obavljala je funkciju potpredsednice Skupštine, predsednice Odbora za inostrane poslove, zamenice predsednika Odbora za zaštitu životne sredine, te članice Odbora za evropske integracije, kao i drugih radnih tela Skupštine Srbije.

Na drugoj redovnoj Konferenciji Foruma žena DS koja je održana 11. juna 2006. godine izabrana je za predsednicu Foruma žena.

Krajem maja 2014. godine ponovo je izabrana za potpredsednicu Demokratske stranke, a 29. juna iste godine za zamenicu predsednika DS. Na sednici Glavnog odbora DS održanoj 29. oktobra 2016. godine izabrana je za generalnu sekretarku Demokratske stranke.

Nakon konstituisanja Skupštine Srbije 2014. godine imenovana je za potpredsednicu državnog parlamenta.

Posle poraza Demokratske stranke na beogradskim izborima kandidovala se za predsednicu te partije. Međutim, članovi su veći broj glasova dali njenom kolegi Zoranu Lutovcu. Time je ostala bez pozicije potpredsednice DS, ali je zadržala funkciju generalne sekretarke i članice predsedništva te stranke.

Na 141. IPU (Inter-Parlamentary Union) generalnoj skupštini održanoj u oktobru 2019. godine u Beogradu izabrana je za predsednicu Ženskog parlamentarnog Foruma IPU[1].

Demokratska stranka je 2020. godine donela odluku da bojkotuje parlamentarne izbore. Međutim, Gordana Čomić je odlučila da na izborima nastupi kao deo koalicije Ujedinjena demokratska Srbija (UDS).  Reč je o savezu sačinjenom od nekoliko manjih stranaka, poput Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Vojvođanskog fronta, Stranke moderne Srbije (SMS) i drugih.

Ta odluka rezultovala je njenim isključenjem iz Demokratske stranke. Međutim, UDS je osvojio samo 0,95 odsto glasova i nije prošao cenzisu za ulazak u Skupštinu Srbije. Gordana Čomić je tada izjavila kako se „njena politička odgovornost završila[2]“.

Ipak, odlučila je da prihvati ponudu Ane Brnabić, mandatarke za sastav nove Vlade Srbije, pa je 28. oktobra 2020. godine preuzela funkciju ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije.

Privatni život

Gordana Čomić je rođena 1958. godine u Novom Sadu. Udata je za Dragana Čomića, sa kojim ima četvoro dece. Ćerka Mia je magistrirala komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, dok Maša studira medicinu u istom gradu.

Mia Čomić je bila zastupnica Udruženja Neokulturna inicijativa van okvira (NIVO). [3]

Kako se navodi u zvaničnoj biografiji Gordane Čomić, pecanje je hobi kojim se bavi u slobodno vreme.

Reference

[1] https://www.srbija.gov.rs/biografija/493636/gordana-comic.php

[2] https://www.nedeljnik.rs/moja-politicka-odgovornost-se-zavrsila/

[3] https://imovinapoliticara.krik.rs/display/disp5/profil.php?disp_id=66

Gordana Čomić na društvenim mrežama

Facebook
InstagramGordana @ Instagram
TwitterGordana @ Twitter