Marko Đurić

Kratke informacije

Ime i prezimeMarko Đurić
Datum rođenja25. jun 1983.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
ZanimanjePolitičar, pravnik
StrankaSrpska napredna stranka (SNS)

Biografija

Marko Đurić je srpski pravnik i političar koji trenutno obavlja funkcije direktora Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju i potpredsednika Srpske napredne stranke. Rođen je 25. juna 1983. godine u Beogradu.

Privatni život

Marko je odrastao u rodnom gradu sa ocem Savom i majkom Jasnom (devojački Pašić). Njegov deda po majci je dr Najdan Pašić, jedan od osnivača Fakulteta političkih nauka i nedeljnika „NIN“, a dedin stric je jugoslovenski političar Nikola Pašić. Pošto mu je baba sa majčine strane poreklom Jevrejka, tri godine je živeo u Izraelu.

Od 1990. do 1998. godine je pohađao osnovnu školu „Vladislav Ribnikar“, a od 1998. do 2002. godine je bio učenik Prve beogradske gimnazije. 2002. godine je počeo da studira prava na Pravnom fakultetu. Iste godine je uređivao i vodio politički tok-šou na Radio Beogradu 202.

Bio je član studentskih organizacija i vodio je diskusije kao što su „Kosovo i Metohija kao globalni problem“ i „Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Eu – pravne dileme“ kojima su prisustvovali profesori i studenti iz stranih zemalja, kao i tadašnji ministri. 2006. godine je osvojio prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju – simulaciji rada međunarodnog javnog suda.

2010. godine Marko je diplomirao na Fakultetu za pravosuđe i privredu. Četiri godine kasnije je upisao Master studije na Fakultetu političkih nauka, smer Održivi razvoj i ekologija. 

Osim maternjeg jezika, govori engleski i hebrejski, a služi se francuskim. O politici je najviše naučio od Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića. Iako je upoznao lidere mnogih zemalja, najjači utisak na njega je ostavio Vladimir Putin.

Đurić je oženjen Andrijanom sa kojom ima ćerke Jovanu i Milicu.

Karijera

2000. godine Marko se učlanio u omladinski pokret Otpor koji se borio za svrgavanje Slobodana Miloševića sa vlasti. Iste godine je učestvovao u Petooktobarskoj revoluciji.

2008. godine je objavio analizu Statuta Autonomne Pokrajine Vojvodine i bio je jedan od osnivača Srpske napredne stranke (SNS). Njegov motiv za ulazak u politiku je želja da služi svojoj zemlji i da je promeni na bolje.

2009. godine Đurić je obavljao funkcije koordinatora Pravnog tima i asistenta zamenika predsednika stranke. 

2010. godine je postao član Glavnog odbora stranke i njen portparol. 

2011. godine Marko je koordinirao rad stranačkog Tima za spoljnu politiku i evropske integracije. Takođe je počeo da radi kao istraživač u Institutu za političke studije.

2012. godine je aktivno učestvovao u kampanji za izbore i izabran je za člana Predsedništva stranke. Takođe je postao spoljnopolitički savetnik tadašnjeg predsednika Republike Srbije, Tomislava Nikolića. Njegovo zaduženje je bilo da koordinira spoljnopolitički tim predsednika i da priprema pregovore sa institucijama samouprave u Prištini. U julu iste godine je predvodio delegaciju da poseti manastir Gračanicu, ali kosovska policija je presrela njihovo vozilo i sprečila ih je u tome.

Na ovoj funkciji Đurić se zadržao do 2014. godine kada je izabran za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Od 2016. godine Marko je jedan od četiri potpredsednika SNS-a.

2018. godine je od Prištine i Evropske Unije zahtevao osnivanje i donošenje statuta Zajednice srpskih opština (ZSO). Rekao je da će Priština na taj način dokazati da je spremna za dalje pregovore.

Hapšenje na Kosovu i Metohiji

26. marta 2018. godine Đurić je sa svojom delegacijom otišao u Kosovsku Mitrovicu sa ciljem da razgovara o odnosima Srba i Albanaca. Dok je u Mitrovačkom dvoru održavan Okrugli sto o KiM, naoružani albanski teroristi su počeli fizički da se obračunavaju sa srpskim predstavnicima. Tukli su ih kundacima, bacali su šok bombe pa su povredili više od 30 osoba.

Marko je izjavio da su ga vezali, bacili na zemlju i vukli do blindiranog transportera gde su ga udarali, pretili mu i ponižavali ga. Izbacili su ga u Prištini, a pošto je bio povređen, vukli su ga do zgrade na kojoj se nalazi grb samoproklamovane republike Kosovo. Zatim su ga uveli u podrum gde su ga brutalno pretresli. Nakon poziva iz Beograda, prestali su da ga maltretiraju i predali su ga na administrativnom prelazu. U Kuršumliji mu je ukazana pomoć, a pregledan je i u Kliničkom centru u Beogradu.

Narednog dana, Đurić je otišao na posao i rekao je da ga ova neprijatnost neće pokolebati da nastavi da se bori za svoj narod na Kosovu i Metohiji. U trenucima dok mu je život bio u opasnosti, mislio je na svoju decu i povređene Srbe, a ponosan je jer pred teroristima nije pokazao strah.

Marko Đurić na društvenim mrežama

FacebookMarko @ Facebook
TwitterMarko @ Twitter