Eminem

Kratke informacije

Ime i prezimeEminem
Datum rođenja17. oktobar 1992.
Mesto rođenjaSent Džozef
DržavaSAD
PrebivališteKlinton
ZanimanjePevač (reper)
ŽanrHip hop, rap
Visina173 cm

Biografija

Marshall Bruce Mathers III (Maršal Brus Meters III) je američki reper i glumac. Rođen je 17. oktobra 1972. godine u gradu Sent Džozef u Misuriju. U svetu muzike poznatiji je kao Eminem ili „Kralj hip hopa“, kako ga je proglasio magazin „Rolling Stone“.

Karijeru je započeo 1996. godine. Od tada do danas (jun 2022. godine) je izdao 11 albuma, prodao skoro dve stotine miliona istih širom sveta, te postao drugi najprodavaniji umetnik u istoriji muzičke industrije. Dobitnik je preko petnaestak nagrada „Gremi“ („Grammy“), što za svoja ostvarenja, što zbog rad na tuđim albumima i pesmama.

Bio je član grupe D12, ima svoju diskografsku kuću po imenu „Shady Records“, te u svojim pesmama priča o privatnom životu, borbi sa zavisnošću i stanju u društvu.

Pored muzičkog angažmana, ostvario je se i kao glumac, za šta je dobio i Oskara. „Billboard“ ga je prozvao „Izvođačem decenije“, a često uz njegovo ime stoje epiteti poput „Kralj hip hopa“ ili „Najbolji reper današnjice“.

Detinjstvo

Eminem je rođen 17. oktobra 1972. godine, u Sent Džozefu u Misuriju. Njegov otac, Marshall Bruce Mathers Junior (Maršal Brus Meters Džunior) napustio je njega i majku kada je reper imao samo devet dana.

Iako ga je Eminem često tražio i pisao mu pisma, njegov otac ga nikada ponovno nije kontaktirao. Danas ima još dvoje dece sa drugom ženom.

Pevačeva majka, Deborah Rae Nelson (Debra Rej Nelson) dobila je Eminema sa samo 17 godina. Budući da je bila samohrana majka radila je razne poslove kako bi izdržavala sebe i sina.

Često bi se selila u majčinu kuću, a kada bi njihov odnos postao loš, nalazila bi novo mesto za stanovanje po čitavom Misuriju.

Kada je Eminem imao 11 godina, konačno su se smestili u predgrađe Detroita. Deborah se borila sa zavisnošću i siromaštvom. Živela je promiskuitetnim načinom života o čemu je reper kasnije govorio u svojim pesmama. Dobila je još jedno dete po imenu Nate (Nejt).

Budući da je Eminem bio jedan od retkih belaca u Detoritu, Afro-Amerikanci su ga neprestano zlostavljali što je kulminiralo kada ga je poznanik iz škole toliko pretukao da je reper završio u komi. Njegova majka je podnela i tužbu protiv škole, ali ništa nije učinjeno, jer je tužba na kraju odbačena.

Eminem je oduvek bio zainteresovan za muziku. I njegovi roditelji su nastupali kao bend, pre nego što su se razišli. Rastao je uz ujaka Ronny Paulkinghorna (Roni Polkinghorn) koji mu je bio kao stariji brat.

Ronny je 1991. godine, počinio samoubistvo što je ostavilo veliki trag na Eminema. Nije pričao danima, te je doživeo nervni slom zbog čega nije mogao da prisustvuje sahrani.

Eminem je tri godine pohađao deveti razred osnovne škole. Srednju školu Linkoln napustio je sa 17 godina. Radio je i po nekoliko poslova kako bi pomogao majci, ali ga je ona često izbacivala iz kuće.

Nakon što je postao slavan, njihov odnos postao je još lošiji jer ona nije mogla da podnese osudu javnosti zbog svojih roditeljskih postupaka, a on nije hteo da trpi njene ucene zbog novca.

Sa 14 godina osnovao je grupu M&M, od čega je kasnije nastalo njegovo umetničko ime Eminem. Učestvovao je u rep bitkama i fri stilovima, te je morao da se bori za svoje mesto na rep sceni, budući da su je sačinjavali isključivo crnci.

Karijera

Pre nego što je započeo solo karijeru, Eminem je bio član grupa poput New Jacks, Soul Intent i D12. 1996. godine, snimio je svoj prvi studijski album po imenu „Infinite“ u saradnji sa Produkcijskom kućom „Web Entertainment“.

Njegov prvenac je doživeo neuspeh, te sam reper kaže kako ga je više doživeo kao pokusni projekat u kojem je pokušao da pronađe svoj stil i način repanja.

Na albumu je pevao o svojoj borbi sa zavisnošću i podizanju ćerke Hailie u siromašnom predgrađu. Budući da nije dobro podneo neuspeh albuma, reper je zapao u pakao droge i alkohola, što je dovelo do  pokušaja samoubistva.

Nakon što je Eminem 1997. godine osvojio drugo mesto na rep olimpijadi, primetio ga je direktor Izdavačke kuće „Interscope Records“. Ponudio mu je ugovor kao i saradnju s osnivačem kuće „Aftermath Entertainment“, Dr Dre-om. Tada je započela njihova saradnja koja je izrodila i prvi veliki album mladog repera.

Eminem je 1998. godine izdao drugi album pod nazivom „Slim Shady LP“. Projekat je doživeo veliki uspeh, budući da je četiri puta proglašen platinastim, a magazin „Billboard“ ga je ocenio kao lirično najbolje ostvarenje nekog umetnika.

Svojim kontroverznim tekstovima reper je podigao veliku prašinu. Pevao je o ubijanju svoje žene, njihovom lošem odnosu i o ljubavi prema ćerki.

S ovim albumom počeo je i saradnju sa Dr Dreom koji se pojavljuje na svakom njegovom albumu pod pseudonimom Aftermath.

Eminem je 2000. godine objavio album po imenu „The Marshall Mathers LP“. I on je doživeo neverovatan uspeh. Prodat je u tiražu od 1.76 miliona primeraka u prvoj sedmici od objavljivanja, čime je postao najprodavaniji hip hop album u istoriji Amerike.

Na albumu su se našla tri singla. Prvi, po imenu „The Real Slim Shady“ je najprodavaniji singl u Americi. Izazvao je kontroverze budući da u njemu Eminem vređa mnoge poznate osobe.

Sledeći singl, „The Way I Am“ govori o pritisku javnosti i producentskih kuća, koji umetnike posmatraju kao mašine za pravljenje novca, a ne kao ljude.

Singl „Stan“ proglašen je trećom najboljom rep pesmom svih vremena, a s vremenom je uvršten i u 500 najboljih pesama svih vremena, po izboru magazina „Rolling Stone“.

Iste godine Eminem se pojavio na naslovnoj strani magazina „Source“, čime je postao prvi belac kojem je to pošlo za rukom. Album je ostvario dijamantski tiraž, a prodat je u 32 miliona primeraka širom sveta.

Dve godine kasnije, Eminem je izdao album po imenu „The Eminem Show“. I njegov uspeh ostao je veoma zapažen, budući da je album proglašen najboljim albumom na svetu te godine.

Pored toga, našao se na prvom mestu mnogih muzičkih lista, te je ponovo ostvario dijamantski tiraž. I na njemu je pevač repovao o bračnom i porodičnom životu koristeći uvredljive i kontroverzne izraze, zbog čega je ponovno naišao na osudu jednog dela javnosti.

Novi studijski album pod nazivom „Encore“ objavio je 2004. godine. Iako je ploča odlično prošla kod publike, te ponovno poharala muzičke top liste, njegov singl „Just Lose It“ naišao je na veliku osudu javnosti jer je u njemu reper ismevao kralja pop muzike, Michael Jacksona (Majkl Džekson).

Mnoge zvezde, kao i sam pevač su osudili pesmu, te su čak tražili da se ona ukloni s albuma i prestane da se prikazuje na televiziji.

Album je pored ovog, izrodio još pet singlova. Pesma „Mosh“ kritikuje tadašnjeg predsednika Georgea Busha (Džordž Buš), te poziva građane da učestvuju u menjanju svoje sudbine i glasaju za nekog boljeg.

Iako je album bio dosta politički angažovan, ponovno su se na njemu mogle pronaći pesme koje pričaju o pop kulturi i reperovom porodičnom životu. Nakon ovog projekta, uzeo je pauzu od snimanja naredne četiri godine.

Krajem 2008. godine, Eminem i njegova izdavačka kuća „Interscope Records“ objavili su kako reper planira naredne godine da objavi dva albuma, budući da njegova publika nije dobila nikakav novi materijal poslednje četiri godine.

U aprilu 2009. godine, izašao je prvi singl pevačevog šestog studijskog albuma po imenu „Relapse“.

I ovog puta na albumu je sarađivao sa Dr Dreom. Iako je to jedno od najslabijih Eminemovih ostvarenja, album je doživeo komercijalni uspeh, prodavši se u preko pet miliona primeraka.

Na njemu su se našle pesme poput „We Made You“ i „Beautiful“, koje se i danas smatraju jednim od najvećih hitova ovog repera.

Album opisuje pevačevu borbu sa zavisnošću, te njegovo predoziranje lekovima protiv bolova. Na njemu reper svetu poručuje kako mu je žao što je njegova ćerka morala da ga gleda takvog, te da ne želi sebi to više da dozvoli. Zbog ovog projekta pevač je osvojio i nagradu „Grammy“.

30. oktobra iste godine Eminem je održao svoj prvi veliki koncert 2009. godine na Festivalu „Woodoo Experience“ u u Nju Orleansu. Na njemu je pevao pesme sa novog albuma, stare hitove i poneku pesmu njegove grupe D12.

Iako je pevač najavio dva albuma te godine, „Relapse 2“ nije ugledao svetlo dana do naredne godine. U međuvremenu, 21. decembra izlazi „Relapse Refill“, reizdanje albuma koje je sačinjavalo sedam novih pesama.

Eminem je povodom ovog objavio kako je želeo publici da omogući još materijala dok ne izda album kojim će biti u potpunosti zadovoljan. I ovde pevač govori o prestanku rehabilitacije, kao i borbama sa svakodnevnim problemima koje čoveka teraju u očaj.

Između objave petog albuma i pauze od četiri godine, Eminem je 2005. godine izdao kompilaciju svojih najvećih hitova, nazvanu „Curtain Call: The Hits“.

Naredne godine njegova diskografska kuća „Shady Records“ je objavila najveće hitove svih izvođača koji imaju ugovor sa njom. Kompilacija je nazvana „Eminem Presents: The Re-Up“.

Iako je reper planirao da objavi „Relapse 2“, to se ipak nikada nije dogodilo. Umesto toga, 2010. godine je objavio sasvim novi album po imenu „Recovery“. Na njemu su se našle pesme koje ni po čemu nisu podsećale na prethodna pevačeva ostvarenja, zbog čega je on verovao da samo izdavanje albuma novog naslova ima smisla.

„Recovery“ je doživeo neverovatan uspeh. Objavljen je 18. juna, a samo sedam dana kasnije, bio je prodat u preko 700 hiljada primeraka. Pored toga, našao se na vrhu liste „Billboard 200“, gde je i ostao narednih pet sedmica.

Album je bio broj jedan i u devedeset drugih zemalja širom sveta, postavši tako šesti uzastopni projekat broj jedan ovog umetnika.

„Billboard“ je album proglasio najprodavanijim albumom 2010. godine, čime „Recovery“ postaje drugo delo repera koje je ponelo tu titulu, učinivši ga prvim umetnikom sa dva najprodavanija albuma godine u istoriji muzičke industrije u Americi.

Pored toga, „Recovery“ je proglašen i najprodavanijim album godine na svetu.

Singlovi poput „Not Afraid“ i „Love The Way You Lie“ sa popularnom R&B pevačicom Rihannom (Rijana), dospeli su na prvo mesto liste „Billboard Hot 100“.

Te godine, Eminem i reper Jay Z (Džej Zi) održali su turneju po imenu „Home & Home“ u Detroitu, koji su ponovili još dva puta budući da je potražnja za kartama bila ogromna. Iste godine, BET je repera prozvao „Najboljim reperom 21. veka“.

Početkom 2013. godine mnogi magazini i muzičke lestvice su proglasile reperov osmi studijski album „Najiščekivanijim ostvarenjem godine“.

5. novembra iste godine, album je i objavljen pod naslovom „The Marshall Mathers LP 2“, koji je trebalo da bude nastavak albuma „The Marshall Mathers LP“.

Album je objavljen u saradnji tri izdavačke kuće. Postao je sedmi studijski album repera, koji se našao na prvom mestu „Billboard 200“ lestvice.

Singlovi „Berzerk“, „Rap God“, „The Monster“ na kojem sarađuje sa Rihannom i „Survival“ su dospeli u Top 20 na „Billboard Hot 100“ listi, što se poslednji put dogodilo grupi The Beatles.

Eminemova Izdavačka kuća „Shady Records“ je 2014. godine izdala kompilaciju hitova po imenu „Shady XV“. Na jednom disku mogli su se pronaći svi najveći hitovi repera, a na drugom pesme novih izvođača koji imaju ugovor s ovom diskografskom kućom.

Kompilacija je dospela na treće mesto „Billboard 200“ muzičke lestvice.

15. decembra 2017. godine, objavio je svoj deveti studijski album pod imenom „Revival“. Na njemu je ponovno komentarisao političku situaciju u zemlji, čime je izazvao mnogo kontroverzi koje su se najviše ticale tadašnjeg predsednika Amerike Donalda Trumpa (Donald Tramp).

Samo osam meseci kasnije, Eminem je sve obožavaoce iznenadio desetim studijskim albumom po imenu „Kamikaze“.

Album je postigao ogroman uspeh. Dospeo je na prvo mesto lestvice „Billboard 200“, a u prvoj sedmici od objavljivanja prodat je u preko 400 hiljada primeraka.

Pored uspešne rep karijere i titule „Kralja repa“, Eminem se može pohvaliti i uspešnom karijerom glumca.

Glumio je u filmu „Pranje“, „The Slim Shady Show“, „Smešni ljudi“ i „Intervju“. Pored toga, našao se i u serijama „Svita“ uz pevačicu Christinu Aguileru (Kristina Agilera) i „Crank Yankers“.

Najveći uspeh doživeo je 2002. godine, kada se našao u autobiografskom filmu „8 Mile“, za koji je napisao pesmu „Lose Yourself“. Za to ostvarenje dobio je nagradu Oskar.

Eminem poseduje i izdavačku kuću po imenu „Shady Records“. Osnovao ju je 1999. godine, zajedno sa Dr Dreom. U njoj su ugovor dobile mnoge rep i umetničke zvezde današnjice, a najistaknutiji je svakako 50 Cent (Fifti Sent).

Pored toga, reper je 2008. godine objavio autobiografiju po imenu „The Way I Am“. U njoj opisuje svoje detinjstvo, težak tinejdžerski život, kao i borbu sa majkom i suprugom zavisnicama. Narednog meseca, kao odgovor na reperove prozivke, njegova majka Deborah izdala je vlastitu autobiografiju.

Novi album iznenađenja objavio je 17. januara 2020. godine. Reč je o materijalu nazvanom „Music to Be Murdered By“ koji je snimao tokom 2019. i 2020. godine. Gostovali su mu mnogi poznati umetnici, a između ostalih i pop pevač Ed Sheeran (Ed Širan).

Album je debitovao na prvom mestu liste „Bilboard 200“, a u prvoj nedelji prodat je u skoro 280 hiljada primeraka. Nakon toga Eminem je postao prvi umetnik čijih se deset albuma našlo na prvom mestu na listama u SAD, te jedan od šest muzičara koji su izali najmanje deset albuma broj 1 u Americi.

Kritičari su pohvalili njegove lirske veštine, ali i poboljšanu produkciju u odnosu na prethodni album. Ipak, kritike su bile usmerene uglavnom na formuličnu strukturu pesama i nedostatak inovativnosti. I ovog puta je pojedine šokirao stavovima iznetim u pesmama.

U tekstu pesme „Unaccommodating“ reper je pomenuo bombaški napad u Mančester Areni 2017. godine, što je izazvalo brojne kritike. Reagovao je i gradonačelnik Mančestera, koji je oštro osudio Eminemove stihove. Istog mišljenja bili su prijatelji i rodbina žrtava tog napada.

Reper je 9. februara 2020. godine na 92. svečanoj dodeli nagrada Oskar izveo svoju pesmu „Lose Yourself“.

Mesec dana kasnije je na internet platformi „JuTjub“ objavljen spot za pesmu „Godzilla“ u kome se pojavljuju Mike Tyson (Majk Tajson) i Dr. Dre. Spot je za dve godine „zaradio“ skoro 465 miliona pregleda.

Album „Music to Be Murdered By“ je 11. marta 2020. godine stekao zlatni tiraž. Par meseci kasnije pevačica Vada je na društvenim mrežama objavila da sarađuje s Eminemom na pesmi „The Adventures of Moon Man & Slim Shady“.

Bez prethodne najave 18. decembra 2020. godine objavljeno je deluks izdanje albuma „Music to Be Murdered By – Side B“. Na CD-u se našlo 16 novih pesama, a pratio ga je spot „Gnat“ u režiji Colea Bennetta (Kol Benet).

Pesmom „Zeus“ se izvinio Rihanni zbog pesme u kojoj je stao na stranu Chrisa Browna (Kris Braun), a koji je priznao da ju je napao 2009. godine.

Reper je 28. septembra 2021. godine objavio da će sa muzičarima Polo G (Polo Dži) i Mozzy (Mozi) objaviti pesmu „Last One Standig“ za potrebe filam „Venom: Let There Be Carnage“. Singl je objavljen dva dana kasnije, a publika ga je odlično prihvatila.

Zajedno sa reperom LL Cool J-om je 30. oktobra 2021. godine nastupio na ceremoniji u Rock and Roll Kući slavnih (Rock and Roll Hall of Fame).

Zajedno sa reperima Dr. Dreom, Snoop Doggom (Snup Dog), Kendrickom Lamarom (Kendrik Lamar), te pevačicom Mary J. Blidge (Meri Džej Blajdž) 13. februara 2022. godine nastupio je na poluvremenu čuvenog Super Bowla (Super Bol).

Eminem je 23. maja 2022. godine na Instagramu objavio da zajedno sa kolegama radi na pesmi „The King and I“, koja će poslužiti kao saundtrek u filmu o Elvisu Presleyu (Elvis Prisli).

Privatni život

Svoju ljubav i najveću inspiraciju u muzičkoj karijeri, pronašao je u srednjoj školi kada je imao samo petnaest godina. Zvala se Kimberly Anne Scott (Kimberli En Skot) i imala je samo trinaest godina kada je počela da živi s Eminemom i njegovom majkom.

Par se venčavao i razvodio dva puta, a zajedno imaju ćerku po imenu Hailie koju su dobili 25. decembra 1995. godine.

Eminem je zakonski staratelj i druge Kimberlyne ćerke, Whitney (Vitni), koju je ona dobila sa drugim čovekom, kao i Alaini (Alejni), ćerke sestre blizanke njegove bivše žene.

On je tokom svog života imao puno problema i sa zakonom. Dva puta je osuđen na uslovnu kaznu zbog posedovanja oružja.

Pored toga, njegova majka, bivša supruga i poznanik iz škole koji ga je prebio i odveo u komu za vreme srednjoškolskih dana su ga tužili za blaćenje u njegovim pesmama, te su tražili novčane odštete u vrednosti od po milion dolara.

Eminem je bio i na meti FBI-a budući da je u svojim pesmama negativno govorio o predsedniku Bushu, te čak spominjao i reč atentat.

Tokom karijere mnogi su ga optuživali za homofobiju i govor mržnje upućen ženama, zbog čega je čak zatražena zabrana ulaska u Kanadu za ovog repera.

Njegova borba sa zavisnošću je svima poznata zahvaljujući njegovim pesmama. Pored nje, razvio je ljubav i ka brzoj hrani nakon čega se udebljao i imao preko 100 kilograma.

Kada je nakon predoziranja i epileptičnog napada shvatio da takav život nema smisla, Eminem je potražio pomoć. Prijatelj u tim teškim vremenima bio mu je pevač Elton John (Elton Džon).

Diskografija

 • 1996. Infinite
 • 1999. The Slim Shady LP
 • 2000. The Marshall Mathers LP
 • 2001. Devil’s Night
 • 2002. The Eminem Show
 • 2004. Encore
 • 2004. D12 World
 • 2009. Relapse
 • 2010. Recovery
 • 2013. The Marshall Mathers LP 2
 • 2017. Revival
 • 2018. Kamikaze
 • 2020. Music to Be Murdered By

Filmografija

 • 2000. Da Hip Hop Witch
 • 2001. The Wash
 • 2002. 8 Mile
 • 2009. Funny People
 • 2014. The Interview
 • 2017. Bodied

Knjige

 • 2000. Angry Blonde
 • 2003. Whatever You Say I Am: The Life and Times of Eminem
 • 2008. The Way I Am

Eminem na društvenim mrežama

FacebookEminem @ Facebook
InstagramEminem @ Instagram
TwitterEminem @ Twitter
YoutubeEminem @ YouTube