Andrija Živković

Kratke informacije

Ime i prezimeAndrija Živković
Datum rođenja11. jul 1996.
Mesto rođenjaNiš
DržavaSrbija
PrebivališteLisabon
ZanimanjeFudbaler
PozicijaKrilo
Visina169 cm
Težina-

Biografija

Andrija Živković je srpski profesionalni fudbaler koji od 2020. godine nastupa na poziciji krila u grčkom klubu PAOK, a od 2013. godine je član seniorske reprezentaciji Srbije. Rođen je 11. jula 1996. godine u Nišu.

Juniorsku karijeru je započeo u Fudbalskom klubu Nacional iz Niša, a 2009. godine prešao je u Partizan. Ušao je u anale kao najmlađi kapiten u istoriji beogradskog kluba. 5. jula 2016. godine potpisao je ugovor vredan 4,5 miliona evra s Benfikom.

U dresu Benfike je od 2016. do 2020. godine odigrao 55 utakmica i postigao tri gola. Zajedno su osvojili dva prvenstva Portugalije i jedan državni Kup.

Živković je u septembru 2020. godine potpisao ugovor sa grčkim klubom PAOK. Tokom prve sezone odigrao je 48 utakmica i postigao 14 golova, te je u julu 2021. godine izabran za najboljeg fudbalera PAOK-a u protekloj sezoni.

Andrija Živković je bio deo srpske omladinske reprezentacije koja je 2015. godine osvojila Svetsko prvenstvo. Tom prilikom zabeležio je dva gola i dve asistencije. Sa samo 17 godina i 92 dana zaigrao je u seniorskom timu Srbije i postao najmlađi igrač kome je to pošlo za rukom.

Selektor Mladen Krstajić pozvao ga je da predstavlja Srbiju na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine. Na žalost, „Orlovi“ nisu ostvarili značajan plasman na najvećoj fudbalskoj smotri.

Klupska karijera

Partizan

Prve fudbalske korake Andrija Živković je napravio u Nacionalu iz Niša. Brzo su ga uočili skauti beogradskog Partizana, pa je 2009. godine prvi put zaigrao u crno-belom dresu. U seniorskom dresu debitovao je 28. aprila 2013. godine ušavši kao zamena Darku Brašancu tokom 63. minuta meča protiv Novog Pazara. Susret je završen bez golova, a to je ujedno bio jedini nastup mladog Nišlije u sezoni 2012/2013. Partizan je osvojio šestu uzastopnu titulu prvaka Srbije.

Nakon dužih pregovora 23. avgusta 2013. godine potpisao je trogodišnji ugovor s beogradskim klubom. Prvi gol postigao je dva dana kasnije ušavši kao zamena Nikoli Ninkoviću. Partizan je slavio pobedu od 5:1 nad Radničkim iz Kragujevca.

Nakon toga, „tresao je mreže“ beogradskog Rada, Slobode iz Užica i OFK Beograda. 4. marta 2014. godine je sa samo 17 godina, sedam meseci i 18 dana postao najmlađi kapiten Partizana. Pre njega rekord je držao Nikola Ninković sa 17  godina, deset meseci i 12 dana. Tokom druge sezone zabeležio je ukupno 25 nastupa i postigao pet golova.

Živković je treću sezonu u crno-belom dresu započeo u startnoj jedanaestorki, uprkos tome što nije postizao golove. Odigrao je svih pet mečeva grupne faze Lige Evropa. Prvi gol te sezone postigao je tek 7. decembra 2014. godine „zatresavši mrežu“ Borca iz Čačka. Partizan je na domaćem terenu slavio pobedu od 5:1.

Nakon zimske pauze uspeo je da popravi golgeterski učinak, pa je postigao četiri gola, uključujući i onaj protiv OFK Beograda u kom je Partizan slavio pobedu od 3:1. Treću sezonu je priveo kraju sa 40 nastupa u svim takmičenjima i sedam postignutih golova.

Uprkos tome što je zbog nastupa sa U-20 reprezentacijom na Svetskom prvenstvu propustio sve predsezonske mečeve, Živković je novu sezonu započeo vrlo dobro.

Prvi nastup u sezoni je zabeležio 14. jula 2015. godine kada je Partizan savladao gruzijski Dila Gori rezultatom 1:0 tokom druge kvalifikacijske runde za Ligu šampiona. Ušao je kao zamena za Aboubakara Oumaroua (Aboubakar Oumarou) u 60. minutu meča, te izborio slobodan udarac, koji je par sekundi kasnije doveo do pobedničkog gola.

Tri dana kasnije „zatresao je mrežu“ Metalca iz Gornjeg Milanovca, a njegov tim je proslavio pobedu od 4:0. 5. avgusta 2015. godine Partizan se sastao sa Steauom iz Bukurešta. Živković je postigao jedan gol i asistirao za drugi, te pomogao svom klubu da se domogne nove runde kvalifikacija za Ligu šampiona.

17. septembra „Crno-beli“ su na domaćem terenu dočekali holandski AZ Alkmar u prvoj rundi grupne faze Lige Evropa. Andrija je postigao jedan gol i zabeležio jednu asistenciju, a njegov tim je slavio pobedu od 3:2. Trinaest dana kasnije „zatresao je mrežu“ Augsburga, a 26. novembra je ponovo savladao golmana AZ Alkmara.

S obzirom da je odbio da potpiše produženje ugovora s Partizanom, 4. februara 2016. godine je odstranjen iz prvog tima i prebačen u Teleoptik. U zemunskom klubu ostao je do 30. juna kada mu je istekao ugovor s Partizanom.

Januar 2016. godine bio je u znaku mladog Živkovića i Partizana, ali ne zbog velikih uspeha nego zbog nesuglasica oko potpisa novog ugovora. Naime, bivša uprava beogradskog kluba potpisala je za igrača, ali i za klub štetan ugovor kojim se obavezala da će isplaćivati penale ukoliko Nišlija pre kraja zimskog prelaznog roka ne potpiše novi ugovor.

Pojedinci su ga optužili da ne želi dobro svom klubu i da će biti direktni krivac za teško stanje u kom će se naći Partizan. Pritisak na mladog igrača je bio ogroman, pa je njegov otac otvorenim pismom odlučio da izvede stvar „na čistac“ i objasni javnosti o čemu se radi.

Jovica Živković je objasnio da je Andrija svim srcem igrao za klub, uprkos povredama i svim drugim problemima, te da niko iz porodice Živković nije bio upućen u taj ugovor koji je u međuvremenu potpisan. On je dodao da Andrija ima želju i volju da igra u klubu i da mu novac nikada nije bio motiv za to.

Radna grupa koja je sastavljena nešto kasnije ponudila mu je 1. februara blanko ugovor u kome su otvorene sve mogućnosti – mogao je da izabere za koju platu želi da igra i sve ostale uslove.

Međutim, Andrija, razočaran tretmanom koji je doživeo u voljenom klubu, ipak odlučuje da ne potpiše ništa, te da novi klub potraži kao slobodan igrač.

Za tri godine u crno-belom dresu je zabeležio 63 nastupa i postigao 17 golova.

Benfika

5. jula 2016. godine Živković je potpisao petogodišnji ugovor s portugalskim prvakom Benfikom vredan 4.5 miliona evra, te zadužio dres sa brojem 17. Time je postao četvrti igrač omladinske reprezentacije Srbije koji je potpisao ugovor s lisabonskim klubom.

Pre njega u Benfiku su prešli Filip Jović, Ivan Šaponjić i Ljubomir Fejsa. Dres portugalskog kluba pre njih su nosilili Lazar Marković, Nemanja Matić, Miralem Sulejmani i Filip Ćuričić.

Debitovao je 2. oktobra ušavši u igru tokom 84. minuta kao zamena Gonzalu Guedešu (Gonçalo Guedes).

Pet meseci kasnije istrčao je na teren tokom susreta s Borusijom iz Dortmunda u meču Lige šampiona, a njegov tim je pretrpeo poraz od 4:0. Prvu sezonu u Benfiki priveo je kraju sa 15 nastupa i bez postignutih pogodaka. Uprkos tome, njegov tim je slavio „duplu krunu“, osvojivši Prvenstvo i Kup Portugalije.

Narednu sezonu je započeo tokom susreta s ekipom Rio Avea, a do juna 2018. godine zabeležio je ukupno 36 nastupa i postigao tri gola.

Tokom četiri godine u dresu Benfike je odigrao ukupno 55 utakmica i postigao tri gola.

PAOK

Grčki fudbalski klub PAOK je 8. septembra 2020. godine objavio informaciju da će u narednu sezonu ući sa velikim pojačanjem, i to u vidu dvadesetčetvorogodišnjeg reprezentativca Srbije Andrije Živkovića.

Već tokom prvog nastupa u dresu PAOK-a uspeo je da postigne gol protiv bivšeg kluba Benfike, te im tako onemogući plasman u plej-of fazu Lige prvaka.

Živković je 15. septembra 2020. godine postigao pobednički pogodak na uzvratnom susretu sa Benfikom. PAOK je u Solunu savladao portugalski klub rezultatom 2:1, te osigurao mesto u doigravanju za UEFA Ligu šampiona.

Tokom grupne faze Lige Evrope 5. novembra su se sastali sa ekipom PSV-a iz Ajndhovena. Srpski reprezentativac je postigao jedan od četiri pogotka koji je njihovom timu povećao šansu za plasman u narednu fazu Lige Evrope.

Oduševio je domaće navijače 29. aprila 2021. godine pogotkom na susretu protiv AEK-a, što im je omogućilo prolazak u finale grčkog Kupa, a potom i da osvoje taj važan državni trofej.

Tokom prve sezone u PAOK-u upisao je 48 nastupa, 14 golova i osam asistencija, te odigrao mnogo sjajnih partija. Zato je u julu 2021. godine izabran za najboljeg igrača PAOK-a u sezoni 2020/2021.

Reprezentativna karijera

Andrija Živković je od 2011. godine član reprezentacije Srbije. Bio je jedan od ključnih igrača tokom dve runde kvalifikacija za Evropsko prvenstvo za igrače mlađe od 17 godina, ali Srbija nije uspela da se plasira na to takmičenje.

Prvi poziv da zaigra u seniorskom timu svoje zemlje stigao je od tadašnjeg selektora Siniše Mihailovića u decembru 2012. godine pred meč protiv Iraka. Međutim, taj susret je otkazan. Nakon toga, ponovo je u septembru 2013. godine dobio priliku da zaigra u A timu protiv Velsa, ali je morao da propusti i taj meč zbog problema s vizom.

Konačno, sreća mu se osmehnula 11. oktobra 2013. godine, pa je sa samo 17 godina i 92 dana nastupio u „velikom dresu Orlova“. Bio je to oproštajni meč Dejana Stankovića, a Srbija je savladala Japan u Novom Sadu rezultatom 2:0. Time je oborio rekord Mitra Mrkele koji je do tada bio najmlađi igrač u dresu „Orlova“ u istoriji.

Sa U-19 selekcijom Srbije je 2014. godine nastupio na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj. Odigrao je dva meča, ali je morao da se vrati u Beograd kako bi ispoštovao odluku uprave Partizana. Srbija je u polufinalu eliminisana od Portugala nakon slabijeg izvođenja jedanaesteraca.

Izabran je da predstavlja svoju zemlju na Svetskom prvenstvu za igrače mlađe od 20 godina koje je 2015. godine održano na Novom Zelandu. Odigrao je svih sedam mečeva, a Srbija je postala prvak sveta. Postigao je dva pogotka, uključujući i onaj iz slobodnog udarca kada je „zatresao mrežu“ Meksika. Taj gol proglašen je najlepšim golom turnira.

Na zvaničnom sajtu UEFA-e Živković je proglašen „nedeljnim čudom od deteta“, a Siniša Mihailović je izjavio „Ovaj mali će biti veliki igrač“.

U maju 2018. godine tadašnji selektor Mladen Krstajić pozvao na pripreme s reprezentacijom pred početak Svetskog prvenstva, a nakon toga ga je uvrstio u tim za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Srbija je startu turnira savladala reprezentaciju Kostarike golom Aleksandra Kolarova. Nakon toga je poražena od Švajcarske rezultatom 1:2. Živković je učestvovao na susretu sa Brazilom, ali su „Orlovi“ poraženi rezultatom 0:2, te ispali iz daljeg takmičenja.

Privatni život

Andrija Živković je rođen 1996. godine u Nišu. Njegov otac Jovica je takođe bivši fudbaler, a s obzirom da su živeli preko puta stadiona „Car Konstantin“, Andrija od treće godine igra fudbal. S ocem je često išao na utakmice Radničkog iz Niša, ali je oduvek navijao za Partizan.

S obzirom na to da je vrlo rano dobio poziv da igra u beogradskom klubu, Živković je, kako bi završio osnovnu školu nekoliko puta sedmično putovao u prestonicu na treninge. Trenirao je i kod kuće kako bi se što bolje pripremio za nastupe u Humskoj. Kada je završio osnovnu školu s roditeljima se preselio u Beograd. Oni su mu bili najveća podrška, a u Niš su se vraćali kada je on išao na nastupe s reprezentacijom.

Uprkos napornim treninzima i utakmicama završio je srednju Tehničku školu „Zmaj“ vrlo dobrim uspehom. Zbog sjajnih partija u Partizanu upoređivali su ga sa mnogim svetski poznatim fudbalerima, ali je Andrija ostao čvrsto na zemlji i pokušao da se afirmiše kao odličan, ali jedinstven igrač.

S uspehom ide i slava, ali i ogromna pažnja tabloida. U novembru 2015. godine mediji su objavili informaciju da je Andrija prekinuo vezu sa modnom blogerkom Zoranom Jovanović, poznatijom kao Zorannah.

On se navodno iznervirao jer su njihove zajedničke fotografije objavljene u brojnim tabloidima, te je optužio Zoranu da im ih je ona ustupila. Međutim, blogerka je tvrdila da se paparaco jednostavno našao „u pravo vreme na pravom mestu“ te da ona nema nikakve veze sa tim. To opravdanje nije spasilo vezu, pa je Zorana utehu pronašla u Americi, a Andrija na „Instagramu“ objavio fotografiju sa izvesnom Katarinom Jovanović.

Andrija je na „Instagramu“ 8. marta oduševio pripadnice lepšeg pola. Naime, on je odlučio da svoju devojku Valentinu Popić iznenadi povodom Dana žena. Po stazi pred kućom je posuo latice ruža, uz stazu zapalio sveće, a na krevetu ju je čekalo veliko srce. Valentina je sliku objavila na „Instagramu“ uz komentar „Nemam reči što rekle bi koliko volim te“.

Međutim, već u septembru iste godine par je prekinuo vezu, a Valentina je započela romansu sa Nikolom Karaklajićem, igračem Crvene zvezde.

Polovinom 2017. godine srpski tabloidi su objavili da je Andrija u vezi sa Aleksandrom Mladenović, finalistkinjom desete sezone muzičkog takmičenja „Zvezde Granda“. Iako je Aleksandra bila u vezi s Urošem Živkovićem, mediji su objavili informaciju da je njeno srce osvojio mladi srpski reprezentativac. Osim toga, pisalo se da se njegovi roditelji ne slažu sa sinovim izborom, ali da je on „odlepio“ za pevačicom.

Andrija se po ovim pitanjima u medijima nije oglašavao. On rado govori o fudbalu, klubu i reprezentaciji i živi san mnogih dečaka u Srbiji.

Poznato je da je neko vreme bio s Aleksandrom, devojkom koja do tada nije bila poznata domaćoj javnosti. Tokom aprila 2021. godine njegove aktivnosti na društvenim mrežama ponovo su privukle pažnju tabloida, pa se počelo spekulisati da je u vezi sa folk pevačicom Aleksandrom Bursać. Ni jedno ni drugo nisu ni potvrdili, a ni demantovali te navode.

Trofeji

Klupski trofeji

  • 2012/2013. Prvenstvo Srbije s Partizanom
  • 2014/2015. Prvenstvo Srbije s Partizanom
  • 2015/2016. Kup Srbije s Partizanom
  • 2016. Superkup Portugalije
  • 2017. Kup Portugalije
  • 2017. Superkup Portugalije
  • 2016/2017. Prvenstvo Portugalije
  • 2020/2021. Kup Grčke

Reprezentativne titule

  • 2015. Svetsko prvenstvo za igrače mlađe od 20 godina

Pojedinačne titule

  • 2015. Najbolji sportista grada Niša

Andrija Živković na društvenim mrežama

FacebookAndrija @ Facebook
InstagramAndrija @ Instagram