Petar Đokić

Kratke informacije

Ime i prezimePetar Đokić
Datum rođenja29. jul 1961.
Mesto rođenjaBrčko
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteBanja Luka
ZanimanjePolitičar, ministar
StrankaSocijalistička partija RS (SPRS)

Biografija

Petar Đokić je srpski i bosanskohercegovački političar, lider Socijalističke partije Republike Srpske (SP RS) i ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske. Rođen je 29. jula 1961. godine u Brčkom gde i danas živi. Razveden je, a iz braka s bivšom suprugom ima sina Bojana.

Đokić je pet puta biran za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), bio je predsednik Narodne skupštine RS, kandidat za predsednika RS, te ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi RS.

Obrazovanje

Petar Đokić je rođen 1961. godine u Brčkom gde je završio osnovnu školu. Srednju školu Ministarstva unutrašnjih poslova završio je 1980. godine u Sarajevu, a Ekonomski fakultet 1991. godine u Beogradu.

Karijera

Petar Đokić je karijeru započeo odmah nakon srednje škole, 1980. godine u Centru javne bezbednosti Brčko. Pred početak rata osnovao je firmu „Intermarket“ koja se bavi unutrašnjim i spoljnotrgovinskim prometom. Od 1993. godine bio je zaposlen u Opštini Brčko, a godinu dana kasnije radio je u Komesarijatu za izbegla i raseljena lica Republike Srpske.

Politička karijera

Đokić je od 1976. do 1990. godine bio član Saveza komunista. Od 1986. do 1989. godine radio je u Opštinskoj Konferenciji Saveza Socijalističke Omladine Brčko, a posle toga je bio član Socijalističkog saveza radnog naroda u Brčkom.

Nakon promena u bivšoj Jugoslaviji 1990. godine postao je član Demokratskog socijalističkog saveza Bosne i Hercegovine, a posle ujedinjenja ove partije sa Socijaldemokratskom partijom BiH, 1992. godine Đokić je postao predsednik Opštinskog odbora SDP BiH Brčko. Na ovoj funkciji bio je sve do početka rata u BiH.

U junu 1993. godine osnovana je Socijalistička partija Republike Srpske (SP RS). Đokić je od samog osnivanja stranke do 2002. godine bio predsednik Opštinskog odbora Brčko. Od 1994. do 2000. godine bio je član Glavnog i Izvršnog odbora stranke, a od 2000. do 2002. godine bio je zamenik predsednika SP RS. Na Trećem (vanrednom) kongresu stranke koji je održan 2002. godine izabran je za predsednika Socijalističke partije.

Na Petom kongresu stranke koji je održan 13. novembra 2009. godine u Banjaluci, Đokić je ponovo izabran za predsednika. Za njega je glasalo 165 delegata, dok su za njegovog protivkandidata Zdravka Krsmanovića glasala 124 delegata. Na Šestom redovnom kongresu stranke koji je održan 26. oktobra 2013. godine ponovo je izabran za predsednika, a u julu 2017. godine je opet izabran za lidera stranke.

Političku karijeru je započeo kao odbornik u Skupštini opštine Brčko. Na lokalnim izborima 1997. godine izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini RS (NS RS). U periodu od novembra 1998. do decembra 2000. godine bio je predsednik NS RS. Na Opštim izborima 2000. godine je sa 4 083 glasa ponovo izabran za poslanika u NS RS.

Dve godine kasnije bio je kandidat za predsednika Republike Srpske. Osvojio je 27 137 glasova, ali to nije bilo dovoljno da bude izabran za ovu funkciju. Za predsednika je izabran kandidat Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Čavić sa osvojenih 35,9 odsto glasova.

Na Opštim izborima koji su održani 2010. godine Petar Đokić je bio nosilac liste i kandidat Socijalističke partije za poslanika u entitetskom parlamentu. Sa osvojenih 3 236 glasova ponovo je izabran za poslanika.

U periodu od 1997. do 2010. godine osvojio je pet mandata u parlamentu. U Narodnoj skupštini je obavljao dužnost predsednika Komisije NS RS za praćenje i kontrolu rada organa i institucija u oblasti odbrane i unutrašnjih poslova. Bio je i predsednik Odbora za odbranu i bezbednost.

U Vladi Aleksandra Džombića koja je konstituisana 29. decembra 2010. godine imenovan je za ministra rada i boračko-invalidske zaštite. U februaru 2013. godine Džombić je podneo ostavku, a Vladu je preuzela Željka Cvijanović. Đokić je i u novoj vladi ostao na čelu Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite.

Na Opštim izborima 2014. godine je ponovo zadobio poverenje građana, te izabran za poslanika u Narodnoj skupštini RS, ali je nakon što je imenovan za ministra industrije, energetike i rudarstva u drugoj Vladi Željke Cvijanović, predao mandat poslanika. Vlada je konstituisana 18. decembra 2014. godine.

Pre nego što mu je Cvijanovićeva ponudila poziciju ministra, tadašnji lider SDS-a Mladen Bosić ponudio mu je funkciju premijera ukoliko izađe iz koalicije okupljene oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), te da sa strankama okupljenim oko Saveza za promene formira vladu. Đokić je odgovorio da će razmotriti Bosićev predlog i dodao da „socijalisti nisu politički trgovci“.

Od tada ministar Đokić vodi svakodnevnu borbu s opozicijom na entitetskom nivou. Često ističe da opozicija svojim postupcima pokušava da „oskrnavi autoritete parlamenta RS“.

U maju 2015. godine bio je svedok Tužilaštva BiH protiv Đorđa Ristanića, predsednika Ratnog predsedništva opštine Brčko koji je optužen za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u ovom gradu. Đokićev advokat je naveo da je on u ovom predmetu samo svedok koji je u to vreme obavljao dužnost komandira policije u Brčkom, ali ne i u svojstvu optuženog.

Đokić je podržao održavanje referenduma o Danu RS koji je održan 25. septembra 2016. godine.

Zahtev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije koju je u februaru 2017. gdoine podneo Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsedništva BiH, Đokić je nazvao „nepotrebnom avanturom čiji je cilj bio da se krizom u zemlji proizvede nova vrsta međunarodne reakcije prema BiH“. Đokić je i pre toga nekoliko puta izjavio da Izetbegovićeva i politika Stranke demokratske akcije (SDA) nanosi ogromnu štetu bošnjačkom narodu u BiH.

U aprilu 2017. godine ministar Đokić je u ime Vlade RS potpisao Sporazum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje Termoelektrane „Gacko 2“ sa kineskim kompanijama „China Africa Investment and Development Co.“ i „China Machinery Engineering Corporation“. Vrednost projekta je oko milijardu konvertibilnih maraka, a predviđeno je da će radovi trajati pet godina.

Nakon neuspešne prodaje Rudnika železne rude „Ljubija“ lider Demokratskon narodnog saveza (DNS) Marko Pavić tražio je Đokićevu ostavku. To je poteglo pitanje krize u koaliciji SNSD-DNS-SP koja poslednju deceniju zajedno nastupa na izborima. Đokić je na ovaj zahtev odgovorio da ga Pavićev DNS nije imenovao ministrom, tako da ne može ni da traži njegovu smenu. Na pitanje novinara da li je koalicija u krizi, Đokić je istakao da je koalicija stabilna.

Kontroverze

U septembru 2007. godine proglašen je krivim za prevaru kojom je oštetio Telekom Srpske za više od 300 000 konvertibilnih maraka. Ustavni sud BiH ga je osudio na tri meseca zatvora.

U junu 2017. godine mediji u BiH su objavili da je Petar Đokić pod istragom Ministarstva unutrašnjih poslova RS zbog izmene Pravilnika o visini koncesione naknade i bankarskim garancijama u oblasti lektroenergetike, energenata, rudarstva i geologije u RS. U Republičkom tužilaštvu je potvrđeno da se istraga vodi na osnovu „javnih prigovora“, ali i po prijavi koju je protiv Đokića podneo narodni poslanik Adam Šukalo. Đokić je tom prilikom izjavio da je pomenuti Pravilnik izmenjen uz saglasnost Vlade RS i uy konsultacije sa drugim nadležnim ministarstvima.

Imovinsko stanje

Prema podacima iz imovinskog kartona koji su svi političari dužni da dostave Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), Petar Đokić poseduje dva stana, dve kuće, zemljište i poslovni prostor. Osim toga osnivač je i vlasnik preduzeća za unutrašnju i spoljnu trgovinu „Intermarket“ u Brčko distriktu.

Privatni život

Petar Đokić je rođen 1961. godine u Brčkom. Roditelji mu se zovu Savo i Mara Đokić. Osnovnu školu je završio u rodnom gradu, a srednju školu u Sarajevu. Školujući se na Ekonomskom fakultetu u Beogradu radio je u Centru javne bezbednosti Brčko. Fakultet je završio nakon 11 godina. Petar je razveden, a iz prethodnog braka ima sina Bojana. Đokići su pažnju javnosti privukli 2012. goodine nakon što je objavljen snimak Bojanove svadbe kojoj su prisustvovali visoki funkcioneri iz RS i Srbije, poput Milorada Dodika i Ivice Dačića. Bojan Đokić je poslanik u Skupštini Brčko distrikta, a od 2016. godine je direktor Radne jedinice „Pošte Srpske“ u Brčkom.

Đokić je po nacionalnosti Srbin, a po veroispovesti pravoslavac.