Elvin Kadrić

Kratke informacije

Ime i prezimeElvin Kadrić
Datum rođenja10. avgust 1992.
Mesto rođenjaBerlin
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteSarajevo
ZanimanjePevač
ŽanrPop-folk
Visina-

Biografija

Elvin Kadrić – Kadra je bosansko-hercegovački pevač, fudbaler i rijaliti igrač. Rođen je 10. avgusta 1992. godine u Berlinu u Nemačkoj. Živi u Sarajevu u Bosni i Hercegovini.

Učestvovao je u sedmoj sezoni rijaliti šoua „Parovi“ koji se emituje na „Hepi“ („Happy“) televiziji kao jedan od favorita za pobedu. Bio je učesnik muzičkog takmičenja „Zvezde Granda“ i „Zvijezda možeš biti ti“.

Svađom sa žirijem u „Zvezdama Granda“, a pre svega raspravom sa pevačicom Marijom Šerifović, Elvin Kadrić skrenuo je na sebe pažnju javnosti.

Njegova želja da postane pevač i pokaže svoj talenat za pevanje dovodile su ga dva puta na vrata „Granda“, ali bez uspeha. Pre „Granda“ je učestvovao i u šou „Zvijezda možeš biti ti“ na Televiziji „Hajat“ („Hayat“).

Nakon nekoliko godina pauze, opet mu se ukazala prilika da stekne popularnost i prikaže se na malim ekranima i to u rijalitiju „Parovi“ koji je u tom momentu bio jedan od najgledanijih rijaliti programa u zemljama bivše Jugoslavije.

To se pokazalo kao pun pogodak, jer je tokom ovog takmičenja bio u vrhu tabele i izdvojio se kao takmičar koji je pridobio najviše simpatija publike. Njegovo učešće u rijalitiju obeležila je ljubavna veza sa Beograđankom Izabelom Alijoski.

Aktivno se bavio fudbalom, ali nije uspeo da ostvari profesionalnu karijeru u ovom sportu. Zbog toga se okrenuo svom hobiju – pevanju sa nadom da će u muzičkim vodama imati više sreće.

Detinjstvo i obrazovanje

Elvin Kadrić rođen je 10. avgusta 1992. godine u Berlinu u Nemačkoj. Odrastao je u Sarajevu sa majkom Sanelom i bratom Benjaminom, očuhom, dedom i bakom.

Otac mu je nestao u ratu u BiH 1992. godine. Očev lik Elvin zna samo preko slika. Njegov otac radio je sa autima i motorima, a živeo je u sarajevskom naselju Hadžići. Bio je harmonikaš.

U jednom intervjuu Elvin je kazao da žali što nikada nije imao priliku da razgovara sa svojim ocem. Njegova baka Safeta pričala mu je da je njegov otac bio dobar čovek, pošten i vredan.

Zahvaljujući očevoj penziji koju je primao studirao je DIF, došao do treće godine i odustao. Rekao je da su ga profesori počeli gledati kao muzičara i osetio je da fakultet više nije za njega.

„Zvezda možeš biti ti“

Elvin Kadrić Kadra prvi put se pojavio na televiziji 2012. godine tokom takmičenja talenata „Zvezda možeš biti ti“ koje je emitovano na Televiziji „Hajat“. U ovom šou pokazao je svoje pevačko umeće i stigao je do polufinala.

Pevao je pesme kao što su „Žena plave kose“ Milančeta Radosavljevića, „Aida“ Semira Cerića, „Emina“ Muharema Serbezovskog i druge.

Kada je u polufinalnoj emisiji napustio takmičenje poručio je svojim fanovima da je on uradio mnogo posla, da je njegova publika od njega napravila čoveka, ali da mora naučiti i da gubi. Rekao je da je to „Alah tako odlučio“ i zahvalio se publici na podršci.

Tokom ovog takmičenja Elvin je rekao da mu je želja da peva kao Miroslav Ilić, a da ga ljudi poštuju kao Halida Bešlića.

Posle jednog od nastupa u ovom muzičkom takmičenju, Kadra je ušao u žestoku raspravu sa članicom žirija Anom Babić.

Ana je kritikovala Elvina da se na scenu ne izlazi sa žvakom u ustima, a Elvin joj je na to isplazio jezik i pokazao da u ustima nema ništa. To je izazvalo ovacije publike i buru komentara.

U narednoj emisiji ovog šoua odgovorio je na pitanje voditelja da se nije pokajao što je ovo uradio. Rekao je da se i ranije prijavljivao na ovo takmičenje u prvoj sezoni.

Tada mu je profesorka Ana Babić rekla „kada bi Šaban Šaulić čuo Elvina kako peva, odmah bi poželeo da prestane pevati“ koliko dobro Elvin to radi. Naravno, to je bilo na sarkastičan način.

Tri godine je to nosio u sebi, vežbao i radio, zapostavio fudbal i došao ponovo na ovo takmičenje. Tvrdio je da sigurno nije imao žvaku tokom nastupa, da sve poštuje i da nije nekulturan.

Ovaj njegov potez na „JuTjubu“ („YouTube“) ima skoro pola miliona pregleda. Ovakvim odnosom prema žiriju definitivno je skrenuo pažnju na sebe, a to je bio tek mali nagoveštaj onoga što će uslediti u muzičkom šou „Grand“ produkcije.

Nastupi

Elvin je pričao da je nastupao sa kolegama u diskotekama i da su njegovi nastupi uvek bili puni. Od stotinu diskoteka u kojim je nastupao sve su bile pune publike osim njih šest. Ipak, 2014. godine nastupi su stali iz Elvinu nepoznatih razloga.

„Zvezde Granda“

Posle učešća u šou „Zvezda možeš biti ti“ Elvin nije odustao od svoje namere da ostvari pevačku karijeru.

Zakucao je na vrata Grand produkcije i učestvovao u srpskom najpoznatijem regionalnom muzičkom takmičenju „Zvezde Granda“ u dve sezone. Reč je o takmičenju u kojem se traže nove muzičke zvezde iz zemalja bivše Jugoslavije i Elvin je prepoznao da baš tu može da ostvari uspeh.

Prvo učešće u „Zvezdama Granda“

U „Zvezdama Granda“ prvi put je učestvovao u sezoni 2015/2016. godine, nakon što je prošao na audiciji u Sarajevu. U januaru 2016. godine u prvom krugu ovog takmičenja pevao je pesmu „Negde u daljini“, sevdalinku Safeta Isovića i makedonsku pesmu „More soko pie“ Filipa Božinovskog.

Podršku u studiju pružao mu je njegov deda Abduah Delibašić. Stručni žiri od mogućih šest glasova za prolazak u drugi krug, dao mu je četiri pozitivna glasa.

Pevačica Marija Šerifović dala mu je negativan glas i rekla da peva solidno, ali da joj se nije dopalo kako je pevao fraze. Šerifovićeva je rekla da bi Elvin uz ozbiljnu vežbu mogao da napreduje.

Elvin je Mariji više ličio na nekog, kako je rekla, modela, nego na pevača. Pevačica Jelena Karleuša dala mu je pozitivan glas, ali je rekla da je izbor njegovih pesama dosadan, mada on ipak zna da peva.

Odlukom produkcije, Elvin je prošao u baražni deo takmičenja. Prošao je u drugi krug i pevao pesmu „Nekada smo ti i ja“ Ljube Aličića. Nije prošao u treći krug.

Ponovo je ušao u raspravu sa članovima žirija, a najviše sa pevačicama Marijom Šerifović i Jelenom Karleušom jer je smatrao da on poseduje talenat koji one nisu znale da prepoznaju i nisu mu se svideli njihovi komentari.

Drugo učešće u„Zvezdama Granda“

Krajem decembra 2017. godine Elvin je ponovo nastupao u šou „Zvezde Granda“. U prvom krugu pevao je sevdalinku „Čudna jada od Mostara grada“. Nakon što je otpevao ovu pesmu šestočlani žiri mu nije dao nijedan glas kako bi prošao dalje.

Kada su članovi žirija videli da se radi o Elvinu, takmičaru koji je nastupao i u ranijoj sezoni, odlučili su da mu pruže još jednu šansu kako bi otpevao i drugu pesmu.

Otpevao je pesmu „Mama ne da da te diram“ Halida Muslimovića. Elvin je zahvaljujući izvođenju ove pesme u šou „Zvezda možeš biti ti“ stekao popularnost i bio je ubeđen da je odličan u njenoj interpretaciji.

Ipak, žiri „Zvezda Granda“ nije oduševio i nisu mu dali nijedan glas kako bi prošao dalje.

Svađa sa žirijem

Marija Šerifović mu je rekla da je pokvario svoje pevanje u odnosu na prethodno pojavljivanje u ovom šou. Elvin je rekao da na ovakvu konstataciju nema nikakav komentar. ž

Na Marijino insistiranje da joj kaže šta on misli kako je pevao, Elvin je odgovorio da se oseća fantastično.

Tu se nadovezala i pevačica Jelena Karleuša koja mu je rekla da je njegov govor tela odaje da ima vrlo negativan stav što je loše za njegovo karijeru. Rekla mu je da deluje kao „nadrndani vampir“ i da mu je pevanje bilo katastrofalno.

Elvin je rekao da on deluje samo sigurno u sebe i da je pevao fantastično. Takođe, rekao je Jeleni da je u abdestu, da je okupan i čist, i da je došao spreman.

Negativne komentare imali su i Aca Lukas koji je rekao da je Elvin pevao kao da se nije okupao sedamnaest godina i da nije kadar za drugi krug, a potom i Bosanac koji je rekao da Elvin ima svoj stav o pevanju i da nije u stanju da sasluša komentare.

Ovi komentari žirija uticali su na Elvina, koji je i na ranijim takmičenjima bio poznat po svojim prepirkama i svađom sa žirijem, pa je odlučio da im i ovog puta odgovori i kaže šta misli.

Rekao je da mu je u prošloj sezoni Marija Šerifović rekla da dobro peva, da joj se javi kako bi mu ona pomogla. On joj je pisao na društvenim mrežama Fejsbuku i Instagramu, a ona mu nije odgovorila.

Marija mu je rekla da se ona uvek seti svega što je rekla u emisijama, da je Elvin želeo da mu se Marija javi, mogao je nazvati „Grand“ produkciju koja bi joj prenela poruku i da ona ne čita sve poruke na društvenim mrežama.

Ipak, Elvin je ostao istrajan u svojoj nameri da se raspravlja sa pevačicom i rekao joj je da je dva puta prošla pored njega i da nije htela da mu se javi i da ga pozdravi. Marija mu je rekla da je svim kandidatima kojima je obećala pomoć i pomogla, ako su našli pravi način da dođu do nje.

Elvin je pitao Mariju da li je moguće da on nije kandidat koji zaslužuje pobedu u ovom takmičenju, jer on to može i da je punio diskoteke gde god da dođe. Rekao je žiriju da su diskoteke gde on peva punije nego diskoteke gde nastupaju članovi žirija.

Elvin je na kraju toliko isprovocirao Mariju da ga je ona oterala sa scene i rekla mu da je nekulturan i da nema poštovanja, te da odmah napusti studio.

Medijska pažnja

Posle ovakvog nastupa u „Zvezdama Granda“ i svađe sa najistaknutijim članovima žirija Elvin je dobio veliku medijsku pažnju. On je u jednom intervjuu rekao da je pevao kao kandidat za pobedu u ovom šou i da je došao maksimalno spreman i siguran u sebe.

Nikog ne dira prvi, a žiri je, kako je rekao, dobio ono što je tražio. Ima puno samopouzdanja, a od njega se mnogo može naučiti.

Za njega je Jelena Karleuša dama, koja je uspela, ali ne treba zaboraviti kako je ona počela svoju karijeru. Za Mariju Šerifović je rekao da nije bila sigurna u svoje reči i da je zbog toga tako postupila.

Kada je odlazio sa scene žiriju je poručio „ljubi Kadra“, kako bi im bilo lakše, kako kaže, jer je on pedagog i spreman na svaki komentar.

Učešće u rijaliti šou „Parovi“

Svojim ranijem pojavljivanjima Kadra je zainteresovao javnost, pa nije ni čudno što ga je produkcija Televizije „Hepi“ pozvala da učestvuje u njihovom rijaliti šou programu „Parovi“.

Elvin je u ovom šou postao prepoznatljiv kao takmičar koji ne govori mnogo, ali kada nešto kaže učesnike tera na razmišljanje. Zbog toga su ga mnogi nazvali „filozofom“.

Pokazao je da je veoma kulturan momak, smiren i da je veliki vernik. U ovom šou sa publikom pored malih ekrana podelio je svoju životnu priču o odrastanju bez oca, bolesnom bratu, želji da uspe u fudbalu i pevanju.

Ljubav sa Izabelom Alijoski

Kada je Kadrić u rijalitiju započeo ljubavnu vezu sa lepom i atraktivnom Beograđankom, Izabelom Alijoski – Bells, izbio je u prvi plan ovog rijaliti šoua.

Njihova ljubav i energija kojom su plenili preko malih TV ekrana, publiku je oborila sa nogu. Par se potpuno posvetio svojoj ljubavi u rijalitiju. Provlačile su se tu i razne intrige, ali i manje prepirke sa Izabelinom majkom Slađanom Petrović, koja je takođe bila učesnica rijalitija.

Ipak, Izabela i Elvin su odoleli svim iskušenjima, a potom zajedno izašli iz rijalitija. Elvin, kako bi kao prvoplasirani na tabeli, zamenio poslednjeg na listi Đorđa Tomića, a Izabela isto veče odlukom učenika rijalitija zbog zdravstvenih problema.

Par se posle izlaska iz rijalitija uputio u Sarajevo gde je Izabela upoznala Elvinovu porodicu na oduševljenje velikog broja njihovih obožavaoca na društvenim mrežama.

Po izlasku iz rijalitija mediji su pisali da su se Elvin i Izabela tajno venčali. Sumnje je podrgrejala njena rasprava sa Dariom Šogorovićem.

Naime, Dervenćanin je kazao da je Kadrić iskorištava, a Izabela je izjavila da se pripazi jer ima „gadan temperament“. Dodala je da nije devojka, nego njegova žena i da će ga uvek braniti[1].

O njihovom odnosu mnogo se pisalo dok je Izabela bila u kući „Parova“, a Kadra napolju. Jednom prilikom je kazao da bi voleo da je oženi, a nakon toga je krenula lavina pozitivnih i negativnih komentara na društvenim mrežama i internet portalima.

Par je nedugo nakon toga raskinuo, a Izabela je krajem marta 2020. godine odlučila da progovori o tome. Naime, ona je kazala da je do problema došlo kada joj je Elvin kazao da ona nema pravo da da imena deci kada ih budu imali.

Nakon toga je počela da primećuje „druge stvari i događaje oko njega“. Shvatila je da su različiti svetovi, te „jednostavno prestala da ga voli[2„.

Fudbalska karijera

Od detinjstva je trenirao fudbal u Školi fudbala „Bubamara“. Igrao je u FK „Željezničar“ u Sarajevu. Na prvoj utakmici dao je dva gola i imao jednu asistenciju.

San mu je bio da zaigra za nemački Fudbalski klub „Borusija Dortmund“ („Borussia Dortmund“). Ipak njegov talenat, kako je sam rekao, nisu prepoznali pravi ljudi. Zbog toga je odustao od svog sna nakon što je petnaest godina posvetio fudbalu.

Privatni život

Kada je Elvin napunio 25 godina, izgubio je pravo na očevu penziju i tada se sve promenilo u njegovom životu. Napustio je fakultet. Tada su stali pozivi za nastupe. Više nije imao novca ni za hranu. Obroke mu je pripremala baka, a Elvin se povukao skoro godinu dana u sebe i svoja četiri zida.

Nije želeo da traži posao, išao je u džamiju i to ga je odmaralo. Odselio je od majke, brata i očuha i živeo je sam u kući u Hadžićima u Sarajevu koju je nasledio od oca. Baka mu je čistila i peglala.

Bio je bez hrane skoro tri dana, a to je shvatio kao post. Tada je shvatio šta znači hrana i počeo je da je ceni. Bilo ga je sramota, na neki način, da traži bilo koji drugi posao, osim onoga za šta misli da treba da radi, a to je pevač ili fudbaler. Bez ikakvih primanja živeo je godinu dana, do samog ulaska u rijaliti „Parovi“.

Njegova majka Sanela je sa njegovim bratom koji je bolestan 24 sata dnevno, a njen novi suprug radi kao policajac i oni od tih primanja pristojno žive.

Bolestan brat

Elvinov brat Benjamin rođen je 2004. godine. Njegova majka udala se za policajca, nakon što je Elvinov otac nestao u ratu. Kada je Benjamin imao dve i po godine otkriveno je da boluje od autizma. To je bio težak udarac za ovu porodicu.

Elvinu je bilo teško da to prihvati. Nekada je po 10 hiljada puta ponavljao jednu reč kako bi je njegov brat zapamtio, ali bezuspešno.

S očuhom se Elvin odlično slagao sve do trenutka kada je prestao da nastupa i radi. Tada se preselio u očevu kuću u kojoj živi od 21 godine života. Sa očuhom danas ne razgovara.

Očuh ga je uvredio kada mu je rekao da ne zna da peva i da mora pronaći drugi posao. Elvin mu nije zamerao na njegovom mišljenju, ali se uvredio jer, kako je rekao, očuh nije birao reči kako bi mu to rekao.

Jednom prilikom, kada je bio Kurban Bajram, očuh mu je rekao da će završiti na psihijatriji. Te reči Elvina su uvredile i od tada ne razgovara sa njim.

Dedini saveti

Elvinov deda Abdulah Delibašić i baka Kira Duraković na njega imaju veliki uticaj. Dedu Abdulaha Elvin mnogo ceni i sluša sve njegove savete u životu.

Povlačenje sa javne scene

Pandemija novog virusa korona zaustavila je noćni život širom sveta, pa tako i u regionu. Elvin, poput svojih kolega neko vreme nije imao priliku da nastupa. Jedan od najkontroverznijih učesnika „Zvezda Granda“ i „Parova“ skoro se potpuno povukao iz javnog života, a slabije je prisutan i na društvenim mrežama.

Reference

[1] https://express.ba/rijaliti/183433/podgrijali-sumnje-da-su-se-vjencali-u-tajnosti-izabela-razvezala-jezik/?fbclid=IwAR3Fr4DQjOmey96VXADN7yRKwiyUtSDvqJ1t9TCAKQFFvUUFlMdiIN2VI2g

[2] https://www.srbijadanas.com/vip/parovi/tuga-do-neba-ovo-je-pravi-razlog-zasto-su-raskinuli-kadra-i-bels-otvorila-se-i-otkrila-sve-2020-03-28

Elvin Kadrić na društvenim mrežama

FacebookElvin @ Facebook
InstagramElvin @ Instagram