Zorana Pavić

Kratke informacije

Ime i prezimeZorana Pavić
Datum rođenja9. jun 1965.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevačica
ŽanrPop-rock
Visina174 cm

Biografija

Zorana Pavić je srpska pop-rok i dens pevačica koja je popularnost stekla devedesetih godina 20. veka pesmama „Hoću da sam slobodna“, „Sanjam te još“, „Ne dam ti da ostariš“, „Da mi ime ne zaboraviš“ i drugima. Rođena je 9. juna 1965. godine u Beogradu, gde i danas živi i radi.

Muzikom je počela da se bavi u srednjoj školi, kada je sa grupom prijatelja osnovala rok bend „Baby blue“.

Godine 1989. se pridružila grupi Frenky. Zajedno su snimili dva albuma i održali koncerte širom Jugoslavije, Bugarske i Sovjetskog Saveza.

Samostalnu karijeru je započela 1991. godine nastupom na „MESAMU“. Kao predstavnica Beograda je učestvovala na „Jugoviziji“ gde je osvojila šesto mesto.

Pobedila je na Festivalu „Česme“ u Turskoj, te učestvovala na brojnim festivalima u Srbiji i Crnoj Gori.

Snimila je devet studijskih albuma, na desetine spotova i duete sa glumcima, pevačima i sportistima. Okušala se u ulozi televizijske voditeljke i to u emisijama „Još jedan krug sa Zouranom“, „Akademija debelih“ i „Ko vam dade termin“.

Glumila je u monografiji „Kad žena voli“ koju je sama napisala, te u predstavi „Ko vam dade predstavu“ sa kojom je proputovala Srbiju, Republiku Srpsku, Crnu Goru, ali i mnoge evropske zemlje.

Detinjstvo, obrazovanje i muzički počeci

Zorana Pavić je rođena 1965. godine u Beogradu. Od ranog detinjstva je s ocem Tomislavom i braćom od tetke Goranom i Draganom Bjelogrlićem pratila Fudbalski klub Partizan na njihovim mečevima u Beogradu.

Odatle potiče njena ljubav prema tom klubu, pa ne čudi što je kasnije u životu „pro bono“ pisala navijačke pesme za „Crno – bele“.

U rodnom gradu je završila osnovnu školu i srednju muzičku školu, odsek harmonika. Ipak, nije nastavila da se obrazuje u tom smeru nego se odlučila za Pedagošku akademiju.

S obzirom na to da je oduvek bila sklona muzici, kao i drugim vidovima umetnosti, ne čudi što je odabrala da pevanje bude njena profesija.

Prvi bend koji je sama osnovala zvao se Baby blue, a po završetku Pedagoške akademije pridružila se grupi Frenky.

Muzička karijera

Zorana Pavić je u bendu Frenky bila od samog osnivanja. Bas gitaru je svirao Boban Stanković, bubnjeve Josip Hartl, gitaru Žarko Stanković, a glavni muški vokal je bio Vlada Madžarević.

Prvi zajednički album pod nazivom „Sanjaj me“ je u februaru 1989. godine objavila diskografska kuća „PGP RTB“.

Pored naslovne, na njemu su bile i numere „Vetrovi hladni“, „Ne daj“, „Brišem suze suzama“, „Reka bez povratka“, „Doleti ptico“ i druge.

Tekstove za većinu pesama su komponovali Goran Srećković i Ljiljana Tomašević, dok je za muziku bio zadužen Rade Radivojević.

Sledeće godine su izdali ploču „Ideš na put“ sa pesmama „Ćao, ćao“, „Opsesija“, „Magle“, „Vatra“, „Sviće dan“ i drugima.

Zorana je kao član grupe bila gost na poslednjoj turneji Đorđa Marjanovića po Sovjetskom Savezu. Osim toga, radili su velike i uspešne koncerte po Bugarskoj i susednim zemljama.

Pavićeva se 1990. godine na festivalu „MESAM“ samostalno predstavila pesmom „Jedan je tužan broj“ koji su napisali Marina Tucaković i Radovan Jovićević.

Usledila je „Jugovizija“, jugoslovenski izbor za „Pesmu Evrovizije“ na kojoj je pevala numeru „Ritam ljubavi“.

Osvojila je 26 glasova i zauzela šesto mesto, dok je pobeda pripala njenoj kolegici Bebi Dol koja je pevala pesmu „Brazil“.

Uprkos tome što nije pobedila, Zoran Predić urednik lista „Politika“ ju je pozvao da predstavlja Jugoslaviju na Festivalu „Česme“ u Turskoj, po izričitoj želji Ahmeta Sana, vlasnika festivala.

Tada je osvojila prvo mesto, ali je pobeda pala u senku nemilih događaja koji su tada zahvatili bivše jugoslovenske republike.

Prvi samostalni album je objavila iste godine pod naslovom „Kada o tebi mislim“. Na njemu su bile pesme „Ti i ja“, „Večeras napuštam grad“, „Keti“, „Kao što dan ima noć“, „Šta čekaš“ i druge.

Pisali su ih Marina Tucaković, Dragan Brajović Braja, Zoran D. Živanović i Radovan Jovićević, a objavila Diskografska kuća PGP RTB.

Ekipu sjajnih muzičara je okupila i na svojoj drugoj ploči koju je PGP objavio 1993. godine pod nazivom „Lavina“. Numere „Kao lavina“, „Zakon ljubavi“, „Bili smo tako blizu“, „Umiru za tobom vene“, „Još jedno leto“, „Sve na tebe miriše“ i druge publika je vrlo dobro prihvatila.

Na tom CD-u je bila i obrada pesme „Dok dobuje kiša“ koju su napisali Srđan Šaper i Vlada Divljan, a otpevala ju je sa glumcem Draganom Bjelogrlićem. Snimila je spotove za numere „Lavina“ i „Umiru za tobom vene“.

Dve godine kasnije se u prodaji pojavio njen album „Sunce u očima“ sa pesmama „Dolaziš iz pakla“, „Sviđaš mi se opasno“, „Moja muzika“, „Najbolje za oboje“, „Gde će ti duša“ i drugima.

Ipak, najveću popularnost joj je donela numera „Hoću da sam slobodna“ koju su napisali Aleksandar Kobac i Dejan Jovanović.

Pesma je za vrlo kratko vreme postala radijski hit, a mnogi se rado sećaju zanimljivog spota koji su emitovali i javni servis i komercijalne televizije. Bila je to svojevrsna revolucija kada su muzički spotovi u pitanju.

Na festivalu „Sunčane skale“ u Herceg Novom 1996. godine Zorana je pevala pesmu „Rat i mir“.

Usledila je saradnja sa Diskografskom kućom „Zam“ koja je u septembru 1996. godine izdala njen album „Jedina“.

Njeni obožavaoci su imali priliku da čuju numere „Žetva“, „Ljubav što smo imali“, „Rat i mir“, „Zli dečaci“ i druge. Na ovoj kaseti su skoro podjednako bile zastupljene balade i energične pesme po kojima je bila prepoznatljiva.

Ipak, posebna je bila numera „Tamo daleko“ koju je napisao Vladimir Graić Graja i koju je Zorana rado pevala srpskim vojnicima koji ratovali na području bivše Jugoslavije.

Ova pesma je posebno došla do izražaja 1999. godine tokom srpsko-albanskog sukoba na Kosovu i Metohiji. Premda su mnogi pevačicu otpuživali za šovinizam i nacionalizam, ona nije krila da je veliki patriota i da svom narodu može da pomogne jedino pesmom.

Sledeće godine je ponovo nastupila u takmičarskom delu „Sunčanih skala“. Ovog puta joj je numera „Hoću da umrem dok me voliš“ koju je napisao i komponovao Dejan Jovanović donela pobedu.

U saradnji sa Markom Konom i Aleksandrom Kobcem je pred kraj 1997. godine izdala album „Ljubav nema vlasti“. Na njemu su, pored naslovne i pesme sa kojom je pobedila u Herceg Novom, bile i numere „Plima i oseka“, „Oprosti, kriva sam“, „Život je kratak“, „Istina“ i druge.

Međutim, najslušanija je bila balada „Sanjam te još“ za koju je snimila i interesantan spot. Zorana je učvrstila svoju poziciju na radijskim i televizijskim top listama u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

Trinaest novih pesama i obradu čuvene numere „Nekako s proleća“ objavila je na albumu „Nežno i opasno“ koji je 1999. godine izdala Diskografska kuća „City records“.

Ovog puta su skoro sve numere bile dosta slušane. Publici su se svidele „Dala sam ti snagu“, „Sviće dan“, „Idi, kajem se“, „Jabuka“ i druge.

Poseban tretman su imale pesme „Da mi ime ne zaboraviš“, „Grudi balkanske“, „Mornari“ koju je otpevala sa fudbalerom Matejom Kežmanom, te obrada čuvene pesme „Nekako s proleća“ gde su joj gostovali glumci Dragan Bjelogrlić i Nikola Kojo.

Već sledeće godine „City records“ je objavio sedmi album Zorane Pavić pod naslovom „Za ljubav stvorena“.

Ovog puta pevačica je odlučila da snimi tek nekoliko novih pesama, ali da publiku ovim albumom podseti na hitove „Samo da mi ime ne zaboraviš“, „Hoću da sam slobodna“, „Sanjam te još“, „Tamo daleko“, „Umiru za tobom vene“ i druge koje su obeležile deceniju njenog rada.

Na „Sunčanim skalama“ 2002. godine je otpevala pesmu „Sama među ljudima“ koju su napisali, komponovali i aranžirali Biljana Spasić, Srđan Simić Kamba, Dejan Veličković i Aleksandar Habić.

Ova numera se, između ostalih našla na albumu „Kad žena voli“ iz 2003. godine. Na tom CD-u su bile i pesme „Hoću heroja“, „Ujed za srce“, „Bez brige“ i druge, a posebno su se izdvojile pesme „Strah od letenja“ i „Ne dam ti da ostariš“ za koje su snimljeni i spotovi.

Deveti i, za sada, poslednji studijski album Zorana je objavila 2006. godine pod nazivom „Made in Serbia“. Reč je o CD-u na kome je snimila obrade tradicionalnih pesama, poput „Hajde Jano“, „Mito bekrijo“, „Još ne sviće rujna zora“, „Stani Ibar vodo“ i drugih.

Obavila ih je Diskografska kuća „City records“, a aranžmane su radili Dejan Hasećić i Stevan Vitas.

Na Radijskom festivalu 2005. godine je izvela pesmu „I bogati plaču“. Sledeće godine je na istoj manifestaciji sa kolegicom Snežanom Berić (Ekstra Nena) otpevala duet „Nije ti to suđeno“.

Usledio je veliki koncert u Beogradu na kome je zajedno sa publikom otpevala dvadesetak svojih najvećih hitova i time pokazala da ne mora da snima nove pesme, kako bi zadržala svoje mesto na srpskoj pop-rok sceni.

Snimak koncerta je objavljen na DVD-u „Zorana Live“ 2009. godine u izdanju „City records-a“.

U dosadašnjoj karijeri snimila je nekoliko dueta koji su postali „evergrini“. Sarađivala je sa glumcima Draganom Bjelogrlićem, Nikolom Kojom i Draganom Nikolićem. Kao vatrena navijačica Partizana, snimila je duete sa Matejom Kežmanom, Đorđem Patnićem i vaterpolistom Aleksandrom Šapićem.

Pevala je i sa kolegama Gordanom Gocom Lazarević, Ekstra Nenom, Marinom Živković, Jovanom Pajić, Tijanom Dapčević, Galetom iz grupe Kerber i drugima.

Rado se odazivala na koncerte za pripadnike Vojske Srbije, te humanitarne projekte za pomoć onima kojima je najpotrebnije.

Premda od 2006. godine nije snimala nove pesme nastavila je da nastupa sa bendom „Old het“ („Old hat orhestra“) u zemlji i inostranstvu.

Zajedno su osmislili i realizovali „Muzički kabare“ koji je oduševio mnoge gledaoce i slušaoce. Imala je priliku da kao jedina predstavnica sa Balkana, svoje, ali i najpoznatije pesme svojih kolega peva u Švedskoj.

Zorana je u martu 2019. godine sa bendom Balkan Soul objavila singl „Čekaću te gore“.

Produkcijska kuća „Grand“ je u februaru 2022. godine izdala njen singl „Božure mili cvete“. Reč je o pesmi koju je napisao i komponovao Dejan Aksić, a koja je nominovana za nagradu MAC (Music Awards Ceremony).

Ostali projekti

Zorana Pavić je bila članica stranke Narodna demokratija koja je promenila ime u Liberali Srbije. Reč je o političkoj partiji koja je bila članica tada vladajuće koaicije DOS.

Na Parlamentarnim izborima 2003. godine je bila kandidat za narodnog poslanika, ali nije uspela da osvoji mandat.

Dve godine kasnije je pokazala zavidno spisateljsko i glumačko umeće. Naime, napisala je i izvela monografiju „Kad žena voli“ koja je oduševila, ne samo beogradsku publiku, nego i gledaoce širom Srbije.

Kako bi ta monografija bila dostupna širem krugu poštovalaca njenog lika i dela, 2005. godine ju je objavila u vidu DVD-a.

„Farma“

Zorana je bila jedan od učesnika treće sezone rijaliti šou programa „Farma“ koji je emitovan na programu Televizije „Pink“.

Na izolovanom imanju je ostala svih 109 dana i glasovima publike zauzela četvrto mesto. Pobeda je pripala Katarini Kaći Živković, učesnici „Zvezda Granda“.

„Još jedan krug sa Zouranom“

Pevačica se okušala i u voditeljskom poslu. Naime, na bijeljinskoj Televiziji „BN“ je uređivala i vodila emisiju „Još jedan krug sa Zouranom“.

Reč je o rijaliti tok šou čiji su autori Dragutin Bećar i Zorana Pavić. Ona je u automobilu ugostila mnoge ličnosti iz sveta muzike, glume, sporta i drugih javnih delatnosti.

U gostima su joj bili Dunja Lango, Velimir Bata Živojinović, Lidija Vukičević, Branko Bane Vidaković, Lepa Lukić i drugi.

„Akademija debelih“

Usledila je saradnja sa Televizijom „Pink“ na rijaliti programu „Akademija debelih“. Zorana je bila domaćin grupi muškaraca i žena koji su se prijavili na učešće kako bi izgubili kilograme.

Osim toga, oni su se 90 dana takmičili za nagradu od milion dinara. Sa imanja u Šimanovcima je svake nedelje izlazio po jedan takmičar koji je skinuo najmanje kilograma.

 „Ko vam dade termin“

Da televizijska publika voli Zoranu Pavić svedoči emisija „Ko vam dade termin“ koja je doživela nekoliko sezona na Televizijama „BN“ i „Most“. Reč je o zabavnoj emisiji u kojoj joj je „partner“ bio Nenad Škundrić.

Kako su u jednom intervjuu kazali, dvojac odlično funkcioniše jer su kao „jin i jang“, a kada je humor na sopstveni račun u pitanju, tu su veoma slični.

Priznali su da su na samom početku imali izvesnih problema, jer ta specifična vrsta humora ne prija svakome, ali da nisu odustajali od svoje ideje.

Naziv emisije je osmislila Zorana, inspirisana rečima glumca Pavla Vuisića koji je rekao da „dok god u teškoj situaciji nađete zrno humora, vi ste pobednik“. Pevačica je tu devizu zadržala tokom svih nedaća koje su joj se dešavale u životu.

„Ko vam dade predstavu“

Svoju ideju su preneli i na pozorišne daske, te pokrenuli istoimenu predstavu sa kojom su obišli Srbiju, Crnu Goru, Republiku Srpsku, Makedoniju, te mnoge evropske zemlje.

Komad je pisao Semir Gicić, a pored Zorane i Nenada, u njemu glume Jelica Sretenović i Igor Lazić Nigor, član grupe Montenigersi.

Privatni život

Zorana Pavić je rođena 1965. godine u Beogradu. Odrasla je, školovala se i danas živi u rodnom gradu. Premda je na srpskoj muzičkoj sceni od 1989. godine o njenom privatnom životu se skoro ništa ne zna.

Oduvek se trudila da taj segment svog života drži dalje od očiju javnosti. Jednom prilikom je priznala da je imala dve velike ljubavi, ali da se nije udavala, jer joj taj papir ne znači ništa.

U istom intervju za Televiziju „Pink“ je kazala da bi volela da se ostvari u ulozi majke, ali da toj ulozi bude posvećena u potpunosti.

Otvoreno je izjavila da je lavica i da ne bi mogla da funkcioniše sa muškarcima koji su po prirodi zečevi. Premda nije u braku, pevačica ne krije da je zaljubljena, ali je to ujedno sve što će novinari o njoj da otkriju.

Priznaje da je vrlo „srčana“ i da se svemu prepušta 100 odsto – u ljubavi i poslu. Ne voli ništa da radi polovično, zato se trudila da snima samo kvalitetne pesme i da novine o njoj ne pišu zbog gafova, skandala ili afera, nego zbog toga što jeste.

Pošto je novinari neretko pitaju kako zadržava vedar duh i optimizam po kome je prepoznatljiva, pevačica je izjavila da je ključno pozitivno razmišljanje i da čovek bude okružen „dobrim, iskrenim i veselim ljudima“.

Diskografija

Albumi sa grupom Frenky

 • 1989. Sanjaj me
 • 1990. Ideš na put

Albumi

 • 1991. Kada o tebi mislim
 • 1993. Kao lavina
 • 1995. Sunce u očima
 • 1996. Jedina
 • 1997. Ljubav nema vlasti
 • 1999. Nežno i opasno
 • 2000. Za ljubav stvorena
 • 2003. Kad žena voli
 • 2006. Made in Serbia

Singlovi i EP-ovi

 • 1992. Zorana & Bend
 • 2017. Dosta je bilo
 • 2019. Čekaću te gore (ft. Balkan Soul)
 • 2022. Božure mili cvete

Kompilacije

 • 1998. The Best Of
 • 2008. Da mi ime ne zaboraviš
 • 2018. Tvoja

Predstave: monografija „Kad žena voli“, „Ko vam dade predstavu“

Zorana Pavić na društvenim mrežama

FacebookZorana @ Facebook
InstagramZorana @ Instagram
YoutubeZorana @ YouTube