Tomislav Karamarko

Kratke informacije

Ime i prezimeTomislav Karamarko
Datum rođenja25. maj 1959.
Mesto rođenjaZadar
DržavaHrvatska
PrebivališteZagreb
ZanimanjePolitičar
StrankaHDZ

Biografija

Tomislav Karamarko je hrvatski desničarski političar. Rođen je 25. maja 1959. godine u Zadru. Živi u Zagrebu.

Potiče iz Kruševa, mesta u severnoj Dalmaciji. Kada je imao pet godina, porodica se preselila u Zagreb. Išao je u osnovnu školu koja se nalazila u Obrovcu. Dok je pohađao srednju školu, svirao je gitaru i trenirao je košarku. Malo mu je falilo da postane profesionalni sportista, ali se ipak odlučio za obrazovanje.

1979. godine je upisao Pravni fakultet u Zagrebu, ali se kasnije prebacio na Filozofski fakultet. Pošto se protivio komunističkom režimu, 1982. godine vlasti su mu oduzele pasoš na sedam godina. 1985. godine je diplomirao istoriju.

Tomislav je jedan od osnivača Hrvatske demokratske zajednice (HDZ-a). 1992. godine je bio šef kabineta predsednika vlade Josipa Manolića i Franje Gregurića.

1993. godine je napustio HDZ i naredne tri godine je bio načelnik zagrebačke policijske uprave.

Od 1996. do 1998. godine je obavljao funkciju pomoćnika ministra unutrašnjih poslova.

2000. godine je postao savetnik hrvatskog predsednika za nacionalnu bezbednost.

2002. godine se razišao sa tadašnjim predsednikom Hrvatske, Stjepanom Mesićem, jer su imali različite poglede na prošlost i budućnost zemlje. Tomislav se povukao iz politike i zaposlio se privatnom sektoru.

Od 2006. do 2008. godine je bio direktor Bezbednosno-obaveštajne agencije.

2008. godine je postao ministar unutrašnjih poslova, a tri godine kasnije se vratio u HDZ.

2011. godine je imenovan za zastupnika u hrvatskom Savezu. Naredne godine je proglašen za predsednika HDZ-a pobedivši u drugom krugu Milana Kujundžića.

2012. godine je imenovan za prvog potpredsednika vlade i izabran je za predsednika stranke.

U junu 2016. godine Tomislav je podneo ostavku na mesto predsednika HDZ-a jer je obećao da će formirati novu saborsku većinu, ali u tome nije uspeo. Međutim, navodi se da je pravi razlog taj što se njegova supruga Ana Šarić dovodi u vezu sa lobistima vezanim za mađarsku državnu naftnu kompaniju MOL koja je godinama u sporu oko nadzora nad hrvatskom naftnom kompanijom INA. Pošto se Karamarko na sednicama Vlade zalagao da se spor reši u MOL-ovu korist, koalicioni partneru su zatražili da se povuče i pokrenut je postupak za utvrđivanje sukoba interesa.

Privatni život

Tomislav je prvo bio oženjen Enisom Muftić sa kojom ima sina Martina i ćerku Lanu. Upoznali su se 1980. godine. 2011. godine su se razveli, ali on je tvrdio da su ostali u dobrim odnosima. U maju 2015. godine se oženio Anom Šarić i dobili su ćerku Katarinu.

Tomislav Karamarko na društvenim mrežama

FacebookTomislav @ Facebook