Tomislav Karamarko

Kratke informacije

Ime i prezimeTomislav Karamarko
Datum rođenja25. maj 1959.
Mesto rođenjaZadar
DržavaHrvatska
PrebivališteZagreb
ZanimanjePolitičar
StrankaHDZ

Biografija

Tomislav Karamarko je hrvatski desničarski političar. Rođen je 25. maja 1959. godine u Zadru. Živi u Zagrebu.

Bio je predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u periodu od 2012. do 2016. godine.

Obavljao je funkciju ministra unutrašnjih poslova od 2008. do 2011. godine, a od januara do juna 2016. godine je  bio prvi potpredsednik Vlade Republike Hrvatske.

Detinjstvo i obrazovanje

Tomislav Karamarko je rođen 1959. godine u Zadru. Potiče iz Kruševa, mesta u severnoj Dalmaciji. Kada je imao pet godina, porodica se preselila u Zagreb.

Išao je u osnovnu školu koja se nalazila u Obrovcu. Dok je pohađao srednju školu, svirao je gitaru i trenirao je košarku. Malo mu je falilo da postane profesionalni sportista, ali se ipak odlučio za obrazovanje.

Karamarko je 1979. godine upisao Pravni fakultet u Zagrebu, ali se kasnije prebacio na Filozofski fakultet. Pošto se protivio komunističkom režimu, vlasti su mu 1982. godine oduzele pasoš na sedam godina. Diplomirao je istoriju 1985. godine.

Karijera

Tomislav Karamarko je jedan od osnivača Hrvatske demokratske zajednice (HDZ-a). Tokom 1992. godine je bio šef kabineta tadašnjih predsednika vlade Josipa Manolića i Franje Gregurića.

1993. godine je napustio HDZ i naredne tri godine je bio načelnik zagrebačke policijske uprave.

Od 1996. do 1998. godine je obavljao funkciju pomoćnika ministra unutrašnjih poslova.

Karamarko je 2000. godine postao savetnik hrvatskog predsednika za nacionalnu bezbednost. Dve godine kasnije se razišao sa tadašnjim predsednikom Hrvatske, Stjepanom Mesićem, jer su imali različite poglede na prošlost i budućnost zemlje. Povukao se iz politike i zaposlio u privatnom sektoru.

Od 2006. do 2008. godine je bio direktor Bezbednosno-obaveštajne agencije.

2008. godine je postao ministar unutrašnjih poslova, a tri godine kasnije se vratio u HDZ.

Karamarko je na izborima 2011. godine izborio mandat poslanika u hrvatskom Savezu. Naredne godine je proglašen za predsednika HDZ-a pobedivši u drugom krugu Milana Kujundžića.

2012. godine je imenovan za prvog potpredsednika vlade i izabran je za predsednika stranke.

U junu 2016. godine Karamarko je podneo ostavku na mesto predsednika HDZ-a jer je obećao da će formirati novu saborsku većinu, ali u tome nije uspeo.

Međutim, navodi se da je pravi razlog taj što je njegova supruga Ana Šarić dovedena u vezu sa lobistima vezanim za mađarsku državnu naftnu kompaniju MOL koja je godinama u sporu oko kontrole nad hrvatskom naftnom kompanijom INA.

Pošto se Karamarko na sednicama Vlade zalagao da se spor reši u MOL-ovu korist, koalicioni partneru su zatražili da se povuče i pokrenut je postupak za utvrđivanje sukoba interesa.

Kontroverze

Slučaj „Konzultantica“

U proleće 2016. godine objavljena su saznanja da je kompanija „Drimia d.o.o.“ u vlasništu Ane Karamarko sarađivala sa firmom „Petrius Savjetovanje d.o.o.“ u vlasništvu Josipa Petroivća, konsultanta mađarske naftne kompanije MOL koja je u arbitražnom sporu sa hrvatskom INO-om.

Kompanija „Petrius“ je za dve godine isplatila skoro pola miliona kuna firmi „Drimia“. Zbog toga su mnogi, uključujući tadašnjeg premijera Tihomira Oreškovića i Zorana Milanovića zatražili Karamarkovu ostavku.

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa je u junu 2016. godine donela odluku da Karamarko mora da odstupi sa mesta prvog potpredsednika Vlade. Tako je „pala“ Vlada Tihomira Oreškovića, a na čelo HDZ-a je došao Andrej Plenković.

Kramarko se zbog ove odluka žalio i Ustavnom sudu koji je u julu 2017. godine ukinuo odluku upravnih sudova, ali ne i odluku Komisije za odlučivanje o sukobu interesa. Njegova supruga Ana je u maju 2020. godine uhapšena pod optužbom za utaju poreza.

Slučaj „SMS“

Hrvatski mediji su u septembru 2018. godine objavili informaciju da je Karamarko navodno prosledio telefonski broj Franja Varge (bivšeg MUP-ovog informatičara) Zdravku Mamiću, bivšem šefu Fudbalskog kluba Dinamo.

Varga je, prema otpužnici USKOK-a, od polovine 2017. do septembra 2018. godine stvarao lažnu SMS komunikaciju između bivšeg državnog tužioca Dinka Cvitanovića i osječkih sudija da bi se „isposlovala“ nevinost Zdravka Mamića i Ivice Todorića i kako bi se stvorila slika u javnosti da je reč o političkom progonu dvojice nekadašnjih moćnika[1].

Karamarko se povukao iz medija i javnog života. Spekulisalo se da bi se mogao vratiti u politiku uz predsednicu Neovisnih za Hrvatsku Brunu Esih.

Privatni život

Tomislav je prvo bio oženjen Enisom Muftić sa kojom ima sina Martina i ćerku Lanu. Upoznali su se 1980. godine. Par je 1995. godine dobio ćerku Lanu, a dve godina kasnije sina Martina.

Razveli su se 2011. godine, ali je on tvrdio da su ostali u dobrim odnosima. U maju 2015. godine je oženio Anu Šarić i dobili su ćerku Katarinu.

Reference:

[1] https://danas.hr/zanimljivosti/biografija-tomislav-karamarko-deda9c3a-b9f4-11ec-823d-0242ac12001d

Tomislav Karamarko na društvenim mrežama

FacebookTomislav @ Facebook