Antoan Grizman (Antoine Griezmann)

Kratke informacije

Ime i prezimeAntoan Grizman (Antoine Griezmann)
Datum rođenja21. mart 1991.
Mesto rođenjaMakon
DržavaFrancuska
PrebivališteMadrid
ZanimanjeFudbaler
PozicijaNapadač
Visina174 cm

Biografija

Antoan Grizman (Antoine Griezmann) je francuski profesionalni fudbaler koji trenutno (septembar 2021. godine) nastupa na poziciji napadača u španskom Atletiku iz Madrida i reprezentaciji Francuske. Rođen je 21. marta 1991. godine u Makonu.

Seniorsku karijeru je započeo 2009. godine u Real Sosijedadu, s kojim je već tokom prve sezone osvojio Drugu ligu Španije. Pet sezona kasnije prešao je za rekordnih 30 miliona evra u Atletiko Madrid.

U debitantskoj sezoni je proglašen najboljim strelcem i uvršten u idealnu jedanaestorku La Lige. Godine 2016. je nominovan za najboljeg igrača po izboru FIFA-e, te Zlatnu loptu.

Polovinom 2019. godine potpisao je ugovor vredan 120 miliona evra sa Fudbalskim klubom Barselona. Time je postao peti najskuplji igrač svih vremena. U dresu katalonskog kluba osvojio je Kup Kralja, a potom je 2021. godine prešao na  pozajmicu u bivši klub Atletiko iz Madrida.

Grizman je 2010. godine postao član U-19 selekcije Francuske s kojom je iste godine osvojio titulu evropskog prvaka. Nakon toga bio je deo U-20 i U-21 reprezentacije, a 2014. godine je dobio prvi poziv da nastupi s A timom. Pomogao je svom timu da stigne do četvrtfinala Svetskog prvenstva u Brazilu.

Na Evropskom prvenstvu 2016. godine su u finalu poraženi od Portugalije, a Grizman je proglašen najboljim igračem, te najboljim strelcem turnira.

Sa reprezentacijom je 2018. godine osvojio zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Rusiji. Proglašen je trećim najboljim igračem turnira, te najboljim igračem finalnog meča.

Klupska karijera

Juniorsku karijeru je započeo u rodnom Makonu, odakle je nekoliko puta odlazio na probe u profesionalne klubove. Međutim, omladinske akademije francuskih klubova su ga uglavnom odbijale zbog njegove visine i sitnije građe.

Godine 2005. je dok je bio na probi u Monpeljeu odigrao prijateljski meč s mladim timom Pari Sen Žermena (PSŽ), te impresionirao skaute mnogih velikih klubova. Nakon toga ga je uprava Real Sosijedada pozvala na jednonedeljnu probu i mladi igrač je pristao.

Pošto je dve nedelje proveo na probi u Sosijedadu, klub je ponudio njegovim roditeljima prvi ugovor. Oni nisu bili oduševljeni činjenicom da im sin tako rano odlazi u Španiju, ali su mu na kraju dopustili da zaduži dres Real Sosijedada.

Real Sosijedad

Nakon što se preselio u San Sebastijan Grizman je svakodnevno putovao preko granice kako bi išao u francusku školu u Bajoneu. Trenirao je naveče, te je nakon četiri godine u juniorima Real Sosijedada konačno debitovao u A timu. U predsezoni 2009/2010 zabeležio je pet golova. Zbog povrede igrača na poziciji levog krila trener ga je uvrstio u startnu jedanaestorku sezone.

Debitovao je 2. septembra 2009. godine na meču s Rajom Valjekanom u Kupu Kralja. Ušao je kao zamena u 77. minutu susreta nakon koga su poraženi rezultatom 2:0. Kao član startne jedanaestorke prvi put je istrčao na teren 27. septembra pred meč sa Hueskom. Istog dana je postigao svoj prvi pogodak, a Real Sosijedad je zabeležio pobedu od 2:0.

Samo nedelju dana kasnije postigao je drugi gol „zatresavši mrežu“ Salamanke. Nakon što je u novembru postigao jedini gol na meču s Rekreativom iz Huelve osigurao je svoju poziciju među startnih 11. Pošto su sezonu 2010/2011 završili na prvom mestu Druge lige, obezbedili su plasman u La Ligu.

8. aprila 2010. godine je potpisao svoj prvi profesionalni ugovor. Francuz se time „zakleo na vernost“ španskom klubu do 2015. godine, a otkupna klauzula je bila 30 miliona evra. Pre samog potpisa ugovora privukao je pažnju Liona, Sent Etijena, Oksera, Mančester Junajteda i Arsenala. Međutim, odlučio je da ostane u Sosijedadu.

U Prvoj španskoj ligi debitovao je 29. avgusta 2010. godine. U intervjuu koji je dao posle ovog meča rekao je da je ispunio svoj dečački san. Prvi gol je postigao 25. oktobra savladavši golmana Deportiva La Korunje. Proslavio je glumeći da vozi kamion koji je bio parkiran nedaleko od terena.

Nedelju dana kasnije „zatresao je mrežu“ Malage, a nakon toga Herkulesa i Getafea. Posle šest mečeva bez pogotka konačno je savladao golmana Rejsing Santandera. Na susretu s Barselonom postigao je drugi gol za izjednačenje, a duel je završen rezultatom 2:2.

U poslednjem meču sezone 2012/2013 postigao je jedini pogodak na utakmici sa Deportivom, te osigurao svom timu kvalifikacije za Ligu šampiona prvi put od 2004. godine. Već na startu naredne sezone je iz voleja savladao golmana Liona te pomogao Realu da se plasira u grupnu fazu Lige šampiona.

U Baskijskom derbiju s Atletik Bilbaom je na skoro identičan način postigao pogodak, a njegov tim je zabeležio pobedu od 2:0.

Atletiko Madrid

28. jula 2014. godine je postignut dogovor između Real Sosijedada i Atletiko Madrida, te je klub iz prestonice platio 30 miliona evra otkupne klauzule kako bi Grizmana doveo u svoje redove. Dan kasnije mladi napadač je prošao lekarski pregled i potpisao šestogodišnji ugovor.

Debitovao je 19. avgusta u Superkupu Španije kada se njegov novi tim sastao s Real Madridom. Grizman je ušao kao zamena u 57. minutu meča koji je nakon 90 minuta okončan rezultatom 1:1. „Jorgandžije“ su osvojile Superkup, a Antoan svoj prvi trofej u Atletiku.

Mesec dana kasnije postigao je prvi gol u grupnoj fazi Lige šampiona kada je savladao golmana Olimpijakosa. Grci su na kraju slavili rezultatom 3:2. 1. novembra je dva puta „zatresao mrežu“ Kordobe, a 21. decembra postigao svoj prvi het trik u La Ligi. Madridski klub je savladao Atletik Bilbao rezultatom 4:1.

Proglašen je igračem meseca januara 2015. godine u La Ligi, uprkos tome što je odigrao samo tri od pet mečeva u dresu Atletika. Nakon što je dva puta savladao golmana Elčea upisao je 22. pogodak u sezoni, oborivši rekord Karima Benzeme (Karim Benzema) koji je do tada bio najbolji francuski strelac u La Ligi. Sezonu je završio sa 37 nastupa i 22 postignuta gola.

Bio je jedini Atletikov igrač, te jedan od trojice napadača u idealnoj jedanaestorki godine u La Ligi.

Na početku naredne sezone je postigao jedini pogodak na meču sa Las Palmasom, a 15. septembra oba gola na susretu sa Galatasarajom u grupnoj fazi Lige šampiona. Nedelju dana kasnije su pobedili Getafe, te zauzeli prvo mesto na tabeli La Lige.

Na duelu sa Real Sosijedadom je već nakon devet minuta „prevario“ golmana Džeronima Rulija (Gerónimo Rulli). Iz poštovanja prema bivšem klubu nije proslavio gol, a Atletiko je upisao pobedu od 2:0.

27. februara 2016. godine su se sastali s Real Madridom, a Grizman je oduševio navijače Atletika postigavši jedini gol na susretu. Nakon toga je u drugom četvrtfinalnom susretu Lige šampiona dva puta „zatresao mrežu“ Barselone, te eliminisao Katalonce iz daljeg kruga takmičenja.

U polufinalu Lige prvaka su se sastali s nemačkim Bajern Minhenom. Francuz je postigao pobednički pogodak, te poveo svoj tim u finale ovog prestižnog evropskog takmičenja.

28. maja su se u finalu sastali sa Real Madridom na „San Siru“ („Stadio Giuseppe Meazza, San Siro“). Na samom početku drugog poluvremena propustio je da postigne gol sa „bele tačke“. Nakon 120 minuta rezultat je bio 1:1, a zbog slabijeg izvođenja udaraca sa linije penala poraženi su rezultatom 5:3.

23. juna 2016. godine je potpisao produženje ugovora do 2021. godine. U grupnoj fazi Lige šampiona su se sastali s ruskim Rostovom. Grizman je postigao gol u 93. minutu susreta te doneo svom timu pobedu od 2:1. Nakon toga su doživeli dva poraza, te su eliminisani iz daljeg kruga takmičenja.

Još jedna sezone bez osvojenih trofeja pokrenula je spekulacije da će francuski napadač da napusti „Jorgandžije“. Iako se šuškalo da će pred kraj sezone 2016/2017 preći u Mančester Junajted, Grizman je u junu 2017. godine potpisao novi ugovor koji je podrazumevao otkupnu klauzulu od 100 miliona evra.

U februaru 2018. godine je upisao dve asistencije i osam golova, uključujući het trik na meču sa Seviljom, te četiri gola u mreži Leganesa. Proglašen je igračem meseca u La Ligi. U polufinalu Lige Evropa su se sastali s Arsenalom. Grizman je postigao jedan gol, te asistirao Dijegu Kosti (Diego Costa) za drugi i osigurao prolazak u finale.

Finalni susret održan je u Lionu, a Atletikov protivnik bila je ekipa Marseja. Antoan je postigao dva gola, te su treći put u devet godina podigli trofej Lige Evropa. 19. juna 2018. godine potpisao je produženje ugovora s Atletikom do 2023. godne, odbivši velikodušnu ponudu Barselone.

Novu sezonu započeli su pobedom nad Realom od 4:2 u susretu UEFA-inog superkupa koji je 2018. godine održan u Talinu.

Drugog dana nove sezone Lige šampiona Atletiko se sastao sa belgijskim Brižom, a Grizman je postigao dva pogotka u dva poluvremena, te doneo svom timu pobedu od 3:1 na domaćem terenu.

Nakon toga je usledio susret sa Borusijom iz Dortmunda na kome je postigao drugi gol, pa je njegov tim zabelžio pobedu od 2:0 na domaćem terenu. Ranije su u gostima poraženi rezultatom 4:0.

Na sledećoj utakmici sa Monakom ponovo je postigao drugi pogodak, a rezultat 2:0 im je osigurao plasman u naredno kolo Lige prvaka.

Tristoti nastup u šanskoj ligi zabeležio je 15. decembra. I na tom susretu sa Real Valjadolidom Grizman je postigao dva pogotka. Dvestoti gol u karijeri upisao je sedam dana kasnije na meču s Espanjolom, koji je završio rezultatom 1:0 u korist Atletika.

Krajem januara su se na domaćem terenu sastali s ekipom Getafea. Grizman je postigao deseti pogodak u prvenstvu u sezoni, a pobeda od 2:0 je smanjila zaostatak Atletika za Barselonom na samo dva boda.

Premda su 10. februara 2019. godine pretrpeli poraz od Reala od 3:1, Grizman je postigao jedan gol i time izjednačio rekord Fernanda Toresa (Fernando Torres). Sedam dana kasnije je „zatresao mrežu“ Raja Valjekana i tako oborio Toresov rekord.

Francuski reprezentativac je sa 130 golova postao peti najbojli strelac u istoriji Atletika.

Polovinom maja 2019. godine najavio je da će nakon pet sezona napustiti Atletiko i preći u katalonsku Barselonu.

Barselona

Barselona je 12. jula 2019. godine objavila da je Grizman potpisao petogodišnji ugovor nakon što je klub platio otkupnu cenu od 120 miliona evra. Atletiko je taj ugovor osporio, smatrajući da je otkupna klauzula trebalo da bude 200 miliona evra.

Madriđani su objavili da su „započeli postupke koje smatraju primerenim za odbranu svojih legitimnih prava i interesa“, te najavili razgovore s upravom FIFA-e tim povodom.

Uprkos svemu, Grizman je 14. jula predstavljen novinarima i navijačima Barselone, te mu je uručen dres sa brojem 17. Debitovao je na prijateljskom susretu sa Čelsijem u Japanu.

Uprava Atletika je podnela pritužbu španskoj La Lgi, čiji je predsednik Havijer Tebas (Javier Tebas) izjavio da je „moguće blokirati transfer“, ali da La Liga o tome još nije odlučila. Transfer je na kraju potvrđen.

Prvi zvanični meč u novom klubu Grizman je odigrao 16. avgusta 2019. godine kada je njegov tim poražen od Atletik Bilbaa rezultatom 1:0. Devet dana kasnije je upisao gol i asistenciju na susretu sa Real Betisom. Ovaj meč je završen rezultatom 5:2 u korist Barselone.

Prvi pogodak u Ligi prvaka u Barseloninom dresu postigao je 27. novembra 2019. godine kada je njegova ekipa savladala Borusiju iz Dortumnda rezultatom 3:1.

U Suprekupu Španije su se sastali s Atletikom, a francuski reprezentativac je postigao drugi pogodak za svoj tim. Na kraju su poraženi rezultatom 2:3.

Postao je prvi igrač koji je te sezone postigao golove na svakom velikom takmičenju za Barselonu kada je u susretu Kupa Kralja dao gol Ibici i doneo svom timu pobedu od 2:1.

Na drugom susretu osmine finala Lige šampiona „zatresao je mrežu“ Napolija, te doneo izjednačenje svom timu. Time je, pored Mesija, postao jedini igrač Barselone koji je u gostima postigao pogodak u nokaut fazi Lige prvaka još od 2015. godine.

Prvi gol u sezoni 2020/21 zabeležio je 1. novembra 2020. godine. U finalu Superkupa Španije su se 17. januara 2021. godine sastali s Atletikom iz Bilbaa. Premda je Grizman dao jedan gol, njegov tim je poražen rezultatom 3:2.

Postigao je gol i upisao dve asistencije 3. februara 2021. godine kada se Barselona vratila iz zaostatka od 2:0 i pobedila rezultatom 5:3 u četvrtfinalnom meču Kupa Kralja protiv Granade.

U finalu tog takmičenja su se sastali s Atletikom iz Bilbaa, a Grizman je postigao jedan od četiri gola i osvojio svoj prvi trofej u Barseloninom dresu.

Povratak u Atletiko

Grizman se 31. avgusta 2021. godine vratio u madridski Atletiko na jednogodišnju pozajmicu, sa mogućnošću produženja tog ugovora na još jednu godinu. Klubovi su tom prilikom potpisali obaveznu klauzulu o trajnom prenosu u vrednosti od 40 miliona evra koja će se aktivirati do 2023. godine.

Reprezentativna karijera

U februaru 2010. godine je prvi put pozvan da sa U-19 timom nastupi na prijateljskom meču s Ukrajinom. Debitovao je 2. marta, a susret s Ukrajincima je završen bez golova. Dva dana kasnije je u 88. minutu uzvratnog susreta konačno savladao protivničkog golmana te su zabeležili pobedu od 2:1.

Početkom juna iste godine se pridružio U-19 timu pred početak Evropskog prvenstva. Na turniru je postigao dva gola i zabeležio jednu asistenciju, te su završili drugi u grupi. Francuska je na domaćem terenu postala omladinski prvak Evrope, a Grizman je uvršten u idealnu jedanaestorku turnira.

28. septembra je pozvan da nastupa na prijateljskom meču sa Portugalom, te italijanskim Juventusom. Ipak, zbog povrede je morao da propusti oba susreta. Uprkos maloj minutaži u U-20 selekciji, uvršten je u U-21 tim. Debitovao je nekoliko dana kasnije kao zamena na poluvremenu susreta sa Rusijom, kada su poraženi rezultatom 2:1.

Nakon dva meča sa U-21 selekcijom, vratio se u mlađi tim. 9. februara su savladali Englesku, a Grizman je upisao jednu asistenciju. Uvršten je u tim za Svetsko prvenstvo 2011. godine. Na prvom meču savladali su Kolumbiju rezultatom 4:1, a u osmini finala su se sastali s Ekvadorom. Antoan je postigao pobednički gol, te poveo svoj tim u četvrtfinale.

U novembru 2012. godine je zajedno sa još četiri mlada igrača suspendovan iz reprezentacije jer su „zaglavili“ u provodu, noć pred trening. Oštra kazna podrazumevala je neigranje do 31. decembra 2013. godine. Zato je ozbiljno razmišljao da pređe u reprezentaciju Portugalije, na šta je imao pravo s obzirom da je njegova majka rođena u toj zemlji.

27. februara 2014. godine dobio je prvi poziv da zaigra u seniorskoj reprezentaciji Francuske. Selektor Didije Dešan (Didier Deschamps) ga je uvrstio u tim pred prijateljski susret sa Holandijom. Odigrao je 68 minuta susreta u kom su „Galski pevci“ zabeležili pobedu od 2:0.

U maju iste godine je postao član tima koji će braniti boje Francuske na Svetskom prvenstvu u Brazilu. Prvi gol u seniorskom dresu postigao je 1. juna „zatresavši mrežu“ Paragvaja. Kao zamena Olivieu Žiruu (Olivier Giroud) je postigao dva gola na meču s Jamajkom, a Francuska je slavila rezultatom 8:0.

Zamenio je povređenog Franka Riberija (Franck Ribéry) na startu Mondijala, kada su porazili Honduras rezultatom 3:0. U osmini finala su pobedili Nigeriju, a u četvrtfinalu savladani od Nemačke koja je postala prvak sveta.

Evropsko prvenstvo 2016. godine

Selektor ga je uvrstio u tim za Evropsko prvenstvo koje je 2016. godine održano u Francuskoj. Započeo je meč s Rumunijom, koju su pobedili 2:1. U osmini finala su se sastali sa Republikom Irskom, a Grizman je postigavši dva gola poveo svoj tim u novu fazu takmičenja.

Prvo je asistirao Pajeu (Dimitri Payet) za prvi pogodak, a nakon toga i sam postigao gol, te su savladali Island rezultatom 5:2. Četiri dana kasnije su se u polufinalu sastali sa Nemačkom. Grizman je ponovo postigao dva gola. U finalu ih je dočekala Portugalija, od koje su pretrpeli poraz od 1:0.

Grizman je sa šest golova i dve asistencije proglašen najboljim strelcem i najboljim igračem turnira, te uvršten u idealnu jedanaestorku Evropskog prvenstva.

Svetsko prvenstvo 2018. godine

Selektor Didije Dešamp (Didier Claude Deschamps) ga je uvrstio u tim za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine. Postigao je prvi gol na prvom meču s Australijom, a Francuska je zabeležila pobedu od 2:1. Drugi gol je postigao takođe „sa bele tačke“, kada je njegov tim savladao Argentinu rezultatom 4:3 i plasirao se u četvrtfinale.

Prvo je asistirao Varanu (Raphaël Varane) za prvi gol, a nakon toga i sam postigao pogodak u četvrtfinalnom susretu s Urugvajem. „Galski pevci“ su pobedom od 2:0 obezbedili učešće u polufinalu, gde ih je dočekala reprezentacija Belgije. U polufinalnom meču je asistirao Umtitiju (Samuel Umtiti) za jedini pogodak na meču i praktički odveo svoj tim u finale.

U finalu su se 15. jula sastali sa reprezentacijom Hrvatske. Gizman je nakon dodeljenog slobodnog udarca ispucao loptu sa 30 metara udaljenosti od gola, ali ju je Mario Mandžukić u pokušaju da spreči pogodak glavom zakucao u svoj gol.

Francuska je povela sa 1:0. Nakon toga su Hrvati izjednačili, a Grizman je ponovo u 38. minutu susreta doneo svom timu prednost od 2:1. Posle toga je asistirao Pogbi (Paul Pogba) za treći gol, te je Francuska postala prvak sveta, savladavši Hrvatsku sa 4:2.

Grizman je proglašen igračem meča, te trećim najboljim igračem na turniru, iza Luke Modrića i Edena Azara (Eden Hazard).

UEFA Liga nacija

Trećeg dana UEFA-ine Lige nacija u Parizu su se sastali s ekipom Nemačke. Grizman je u drugom poluvremenu postigao gol, ali su na kraju poraženi rezultatom 2:1.

Privatni život

Antoan Grizman je rođen 1991. godine u francuskom gradiću Makon. Njegov otac Alan (Alain Griezmann) je poreklom iz Nemačke, a radi kao gradski savetnik. Njegova majka Izabel (Isabelle Lopes) je poreklom iz Portugalije. Njen otac Amaro Lopez (Amaro Lopes) je takođe bio fudbaler.

Amaro je zajedno sa suprugom Karolinom (Carolina Lopes) 1957. godine doselio u Francusku, preminuo je 1992. godine kada je Antoanu bila tek godina dana. Mnoga leta je kao dete provodio u majčinom rodnom mestu Pakos de Fereira u Portugaliji. Antoan ima brata Tea (Theo Griezmann) koji se takođe bavi fudbalom i sestru Maude (Maude Griezmann).

Bio je u dugogodišnjoj vezi s Erikom Čoperena (Erika Choperena) pre nego što su se u junu 2017. godine venčali. Svadbena ceremonija održana je u krugu porodice i prijatelja, daleko od očiju javnosti. Pre nego što su se venčali dobili su ćerku kojoj su dali ime Mija (Mia Griezmann).

8. aprila 2019. godine par je dobio dečaka kome su dali ime Amaro (Amaro Griezmann), po fudbalerovom dedi Amaru Lopezu (Amaro Lopes). Istog datuma dve godina kasnije dobili su devojčicu Albu (Alba Griezmann). Zanimljivo je da su sve troje Grizmanove dece rođeni istog datuma.

Titule

Klupske titule

  • 2009/2010. Druga liga sa Real Sosijedadom
  • 2014. Superkup Španije s Atletiko Madridom
  • 2015/2016. finale Lige šampiona s Atletiko Madridom
  • 2017/2018. Liga Evropa s Atletiko Madridom
  • 2018. UEFA Superkup s Atletiko Madridom
  • 2020/21. Kup Kralja sa Barselonom

Reprezentativne titule

  • 2010. Evropsko prvenstvo za igrače mlađe od 19 godina
  • 2018. Svetsko prvenstvo

Pojedinačne titule

  • 2010. proglašen najboljim igračem Evropskog prvenstva za igrače mlađe od 19 godina
  • 2014/2015. uvršten u idealnu jedanaestorku La Lige
  • 2015. proglašen najboljim igračem meseca januara u La Ligi
  • 2015. proglašen najboljim igračem meseca aprila u La Ligi
  • 2015/2016. uvršten u najbolju jedanaestorku Lige šampiona
  • 2016. proglašen najboljim igračem meseca septembra u La Ligi
  • 2016. proglašen najboljim igračem La Lige
  • 2016. proglašen najboljim igračem Evropskog prvenstva
  • 2016. osvojio Zlatnu kopačku Evropskog prvenstva
  • 2016. uvršten u idealnu jedanaestorku Evropskog prvenstva
  • 2016. proglašen igračem godine u Francuskoj
  • 2016. proglašen jednim od najboljih igrača La Lige po izboru navijača
  • 2016. uvršten u drugi najbolji tim na svetu po izboru FIFA-e
  • 2016. uvršten u idealnu jedanaestorku po izboru UEFA-e
  • 2016. proglašen za drugog najboljeg igrača u Evropi
  • 2016. proglašen za najboljeg francuskog fudbalera koji igra u stranom klubu
  • 2016/2017. uvršten u najbolju jedanaestorku Lige šampiona
  • 2017. proglašen najboljim igračem meseca marta u La Ligi
  • 2017. uvršten u četvrti najbolji tim na svetu po izboru FIFA-e
  • 2017/2018. uvršten u idealnu jedanaestorku sezone po izboru UEFA-e
  • 2018. proglašen najboljim igračem meseca februara u La Ligi
  • 2018. osvojio Bronzanu loptu Svetskog prvenstva
  • 2018. proglašen drugim najboljim strelcem Svetskog prvenstva
  • 2018. uvršten u idealnu jedanaestorku Svetskog prvenstva
  • 2018. proglašen vitezom Legije časti.

Antoan Grizman (Antoine Griezmann) na društvenim mrežama

FacebookAntoan @ Facebook
InstagramAntoan @ Instagram
TwitterAntoan @ Twitter