Dejan Matić

Kratke informacije

Ime i prezimeDejan Matić
Datum rođenja26. april 1978.
Mesto rođenjaBihać
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevač

Biografija

Dejan Matić je srpski folk pevač koji je prepoznatljivost stekao pesmama „Niko i neko“, „Dozvola za ljubav“, „Nije to bilo to“, „Nigdje k’o u Bosni“, „Sledeća“ i drugima. Rođen je 26. aprila 1978. godine u Bihaću. Dejan je oženjen i ima dvoje dece. Porodica Matić živi na relaciji Beograd – Beč.

Njegov brat blizanac Saša je takođe jedan od najuspešnijih folk pevača svoje generacije.

Talenat za muziku su braća Matić pokazala vrlo rano, te su njihovi roditelji 1985. godine odlučili da se presele u Beograd, kako bi dečacima obezbedili što kvalitetnije školovanje.

Pohađali su nižu i srednju muzičku školu, a potom je Dejan upisao Muzičku akademiju, smer klavir.

Već kao srednjoškolac je sa drugarima počeo da nastupa. Uglavnom je svirao bubnjeve, a potom je počeo i da peva uz klavijature. Vrlo brzo je stekao popularnost, ne samo u Beogradu, nego i u okolini.

Prvu pesmu pod nazivom „Zaigraj“ Dejan Matić je snimio 2002. godine. Reč je o numeri koju su pisali Gorana Jelić i Saša Dragić.

Brzo nakon toga Dejan je objavio istoimeni album, na kome su bile pesme „Pola pola“, „Ta lepa žena neverna“, „Ruža“, „Nigdje ko u Bosni“ i druge.

Od tada do danas je snimio još pet uspešnih albuma, brojne singlove, te duete sa kolegicama Milicom Pavlović i Romanom Panić.

Detinjstvo i obrazovanje

Dejan Matić je rođen 1978. godine u Bihaću. Pošto su on i njegov brat Aleksandar (Saša) rođeni pre vremena, smešteni su u bolnicu u Zagrebu. Posle nekoliko dana u inkubatoru dečaci su oslepeli.

Sa roditeljima, Zoranom i Dragicom su do 1985. godine živeli u Drvaru. Dejana i njegovog brata je često čuvala deset godina starija sestra od tetke. U jednom intervjuu je priznao da je, za razliku od brata bio prilično nestašno i radoznalo dete.

Uprkos tome što su bili slepi, braća Matići su se odlično snalazili, kako u društvu, tako i oko svakodnevnih obaveza. Roditelji su ih naučili da se sami brinu o sebi, pa ih to nije sprečavalo da funkcionišu kao i svi njihovi vršnjaci.

Talenat za muziku su nasledili od majčine porodice, čiji su se rođaci amaterski bavili tim poslom. Da dečaci imaju dara videlo se već sa dve ili tri godine. Često su pevali, a jedna od omiljenih pesama im je bila „Druže Tito mi ti se kunemo“.

Porodica se zbog njihovog školovanja 1985. godine preselila u Beograd, ali su sve praznike provodili u Drvaru. Otac se zaposlio u jednoj firmi u srpskoj prestonici, a dečaci su krenuli u Školu za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“.

Uporedo s osnovnom školom pohađali su Muzičku školu „Kosta Manojlović“, te pevali u horu. Dejan je jednom prilikom priznao da je i ranije znao da otpeva sve što traže od njega, samo što je u školi naučio kako se koja tehnika pevanja stručno naziva.

Ipak, ističe da ga je profesorka Ljiljana Nikolić u muzičkoj školi naučila mnogo, ne samo o muzici, nego i o životu uopšte, te da joj je na tome neizmerno zahvalan.

Posle srednje škole je upisao Muzičku gimnaziju u Zemunu, a uporedo sa time je pohađao srednju muzičku školu, smer klavir.

Već tada je sa drugarima krenuo na svirke. Međutim, nije svirao klavijature, nego bubnjeve. Celu srednju školu je sa prijateljima svirao u Pančevu. Roditelji su želeli da nastavi školovanje, ali su ga ipak podržavali u tome šta radi.

Posle srednje škole Dejan  je upisao Muzičku akademiju u Beogradu, smer klavir.

Muzička karijera

Kao srednjoškolac je sa prijateljima često nastupao u Pančevu, a kako je jednom prilikom ispričao, prvi put je stao za mikrofon kada pevač njegovog tadašnjeg benda nije mogao da dođe na nastup. Tada je Dejan istovremeno svirao bubnjeve i pevao, što, kaže, nije bilo ni malo lako.

Četiri godine su intenzivno nastupali, međutim devedesetih godina se na ovim prostorima pojavila aranžer klavijatura, te je bilo sve manje potrebe bilo za bubnjevima.

Svirke su bile sve ređe, ali je do prekretnice došlo kada ga je kolega Aco Pejović pitao da ga zameni na jednom nastupu na splavu u Pančevu.

Dejan do tada nikad nije nastupao samo uz klavijature. Pozajmio je Sašin instrument i odlučio da pokuša. Menadžer lokala u kome je nastupio je bio oduševljen, te ga je pozvao da svira i peva i sledeći dan. Par meseci kasnije je kupio svoje klavijature i počeo redovno da nastupa.

Na jednoj svirci ga je slušao aranžer, kompozitor i muzički producent Dragan Stojković Bosanac, koji mu je odmah ponudio saradnju. Dogovor je bio da se potrude da Dejan bude drugačiji od svog brata, koji je ranije objavio prve albume.

Dejanov prvi album pod nazivom „Zaigraj“ se u prodaji pojavio u novembru 2002. godine. Pored naslovne pesme, koju je publika odmah prihvatila, na tom CD-u su bile i numere „Pola pola“, „Ta lepa žena neverna“, „Ruža“, „Nigdje k’o u Bosni“ i druge.

Pesme su pisali i komponovali Gordana Jelić, Velibor Vučurović, Boban Simić, Saša Dragić, Slavko Stefanović Slavkoni i drugi. Prateće vokale su pevale Goca Božinovska i Ljiljana Rančić (Madam Piano), a album je objavila Diskografska kuća „Grand“.

Samo par meseci kasnije Dejan je nastupao u jednoj diskoteci u Herceg Novom, a iznenadio se kada su posetioci zajedno sa njim pevali njegove pesme sa novog albuma.

CD pod nazivom „Željo moja“ Matić i „Grand“ su objavili 2004. godine. Na tom albumu su još bile numere „Burma“, „Istina“, „Golubica“, „Grešnica“, „Loše karte“, „Produži mi život“ i druge.

Promovisao ih je u „Grandovim“ emisijama, a pozivi za nastupe u zemlji i inostranstvu su bivali sve češći. Braća Dejan i Saša Matić su postali najtraženiji folk pevači svoje generacije.

Ipak, na novi Dejanov CD publika je morala da sačeka do 2009. godine, kada se u prodaji pojavio album pod nazivom „Sinonim za ljubav“.

Njegovi obožavaoci su odlično prihvatili pesme „Grešnica i vila“, „Dozvola za ljubav“ i druge, ali je numerama „Nije to bilo to“ i „Niko i neko“ stekao još veću bazu fanova. Na tom CD-u su bila i dva dueta – „Muzika“ sa Stojom i „Dva druga“ sa Markom Nikolićem.

Ovog puta saradnici su mu bili Zlatko Zlaja Timotić, Peđa Medenica, Steva Simeunović, Aleksandar Radulović Futa, Dejan Abadić i drugi.

„Grand“ je već sledeće godine objavio Dejanov treći album pod naslovom „Dala si mi svega osim ljubavi“. Taj CD se sastojao iz pesama „Oženjen sam“, „Idi tugo“, „Kume moj“, „Evo mene“, „Podstanar“ i druge.

Veliki hit je bila numera „A ja, a ja“ koju su pisali Dejanovi redovni saradnici, blizanci Predrag i Nenad Jovanović. Premda ovog puta nije snimao spot, većina pesama sa njegovog trećeg CD su bile prilično slušane, kako tada, tako i danas.

Sa mladom „Zvezdom Granda“ Milicom Pavlović je 2012. godine snimio duet pod nazivom „Čili, čili“.

Na njegovom četvrtom albumu koji je „Grand“ objavio u aprilu 2013. godine pod nazivom „100 života“ bilo je i balada i „življih“ pesama, ali su se posebno izdvojile „Sledeća“, „Bitanga i dama“ i „Ona je moja“. Upravo je za pesmu „Ona je moja“ snimio spot u kome se pojavljuje njegova supruga Jelena.

Ako je suditi po pregledima na internet platformi „Ju Tjub“ („You Tube“), najslušanija pesma s albuma „100 života“ je „Sledeća“ sa 20 miliona pregleda.

Polovinom 2015. godine objavio je album koji nosi njegovo ime, a sa koga su se izdvojile pesme „Sad vatru gasim vodom“, „Sve bih ti dao“, „Javi suncu“ i druge. Dejan je snimio i spotove za numere „Oko nas“, „Ostani“ i „Predgrađe“.

Matić je ponovo svoju publiku „počastio“ kvalitetnim baladama, ali i pesmama uz koje mogu da se vesele. Saradnici su mu ovog puta bili Dejan Abadić, Biljana Spasić, Branislav Samardžić, Saša Milošević Mare i drugi.

Već sledeće godine Dejan je snimio dva dueta. Prvo je sa bendom Inspiracija objavio pesmu „Pogrešan sto“. Reč je o numeri koju su pisali, komponovali i aranžirali Miloš Roganović i Filip Miletić, a čiji spot je za četiri godine „zaradio“ preko milion pregleda na „Ju Tjubu“.

Duet sa Romanom Panić pod nazivom „Bolje je ovako“ je svetlost dana ugledao u novembru 2016. godine. Dejan i Romana su snimili i spot koji broji preko 1.3 miliona pregleda.

Mnogi su pohvalili pesmu, ali su zamerili pevačici što se u spotu obukla „previše provokativno“, što pesma od nje nije zahtevala.

Dejan je za kraj 2017. godine svoju publiku „počastio“ singlom „Deficit“, koga su pisali, komponovali i aranžirali Rasto Savić, Marko Đurašević Mahoni i Nemanja Ćamilović.

Matić je snimio i zanimljiv spot koji je za manje od tri godine skupio preko 18 i po miliona pregleda na „Ju Tjubu“.

S istim saradnicima je snimio i pesmu „Preko“ koja nosi veoma snažnu poruku i u kojoj se uglavnom prepoznaju ljudi koji su zbog posla i boljeg života napustili svoje rodno mesto i ljude sa kojima su odrasli. Da su se mnogi prepoznali u onome što Dejan peva pokazuje i deset miliona pregleda na „Ju Tjubu“ za dve godine.

U maju 2019. godine je objavio singl „Ko na rani so“, a u novembru pesmu „Gde ste sada prijatelji“. Kako je jednom prilikom rekao, publika je odlično reagovala na oba singla, a mnogi su se u drugom prepoznali, premda on sam nikad nije doživeo da ga prijatelji izdaju.

Dejan Matić je jedan od najtraženijih folk pevača svoje generacije na ovim prostorima. Redovno nastupa, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Do sada je održao nekoliko velikih turneja po celom svetu, a njegove pesme broje milionske pregleda na „Ju Tjubu“.

Njegov zvanični „Ju Tjub“ kanal prati preko 130 hiljada ljudi, dok na „Instagramu“ („Instagram“) ima skoro 20 hiljada pratilaca.

Privatni život

Dejan Matić je rođen u Bihaću 1978. godine. Do sedme godine je sa roditeljima i bratom Sašom živeo u Drvaru, a potom su se zbog njihovog školovanja preselili u Beograd. Svoj talenat je „brusio“ u muzičkim školama, a prepoznatljivost je stekao devesetih godina 20. veka kao kafanski pevač.

Već nakon prvog albuma 2002. godine Dejan je doživeo regionalnu popularnost. Ipak, to ga nije sprečilo da živi sasvim „običnim životom“.

Svoju današnju suprugu Jelenu je upoznao 2011. godine na slavi kod prijatelja. Neko vreme su se družili, a vezu su započeli 2012. godine[1].

U julu iste godine su se venčali, a u decembru su dobili sina Zorana. Dečak je dobio ime po Dejanovom ocu, Jeleninom pokojnom ocu, te Dejanovom bliskom prijatelju.

Jelena se 2013. godine pojavila u Matićevom spotu za pesmu „Ona je moja“. Premda je mnoge ovaj podatak oduševio, ona ne voli da se eksponira u javnosti i uglavnom je posvećena porodici. Dejan i Jelena su 2015. godine dobili drugog sina kome su dali ime Konstantin.

Pevač je jednom prilikom priznao da su oba dečaka sluhisti i da bi ih podržao ukoliko bi odlučili da se bave muzikom. Porodica Matić živi na relaciji Beograd – Beč, gde pevač ima svoju firmu.

Diskografija

Albumi

 • 2002. Zaigraj
 • 2004. Željo moja
 • 2009. Sinonim za ljubav
 • 2010. Dala si mi svega osim ljubavi
 • 2013. 100 života
 • 2015. Dejan Matić

Singlovi i EP-ovi

 • 2012. Čili, čili (ft. Milica Pavlović)
 • 2016. Bolje je ovako (ft. Romana)
 • 2016. Pogrešan sto (ft. Inspiracija bend)
 • 2017. Deficit
 • 2018. Preko
 • 2019. Ko na rani so
 • 2019. Gde ste sada prijatelji

Kompilacije

 • 2004. Saša & Dejan Matić
 • 2016. Best Of

Reference

[1] https://www.pulsonline.rs/puls-poznatih/one-su-supruge-sase-i-dejana-matica-ne-eksponiraju-se-javno-a-od-njihove-lepote/65s5249

Dejan Matić na društvenim mrežama

FacebookDejan @ Facebook
InstagramDejan @ Instagram
YoutubeDejan @ YouTube