Dani Karvahal (Dani Carvajal)

Kratke informacije

Ime i prezimeDani Karvahal (Dani Carvajal)
Datum rođenja11. januar 1992.
Mesto rođenjaLeganes
DržavaŠpanija
PrebivališteMadrid
ZanimanjeFudbaler
PozicijaDesni bek
Visina173 cm

Biografija

Dani Karvahal (Daniel „Dani“ Carvajal Ramos) je španski profesionalni fudbaler koji trenutno (decembar 2021. godine) nastupa na poziciji desnog beka u Real Madridu i reprezentaciji Španije. Rođen je 11. januara 1992. godine u Leganesu, predgrađu Madrida.

Karijeru je započeo u mlađim kategorijama Real Madrida, a pre nego što je 2013. godine zvanično ušao u prvi tim „Kraljevskog kluba“ jednu sezonu je proveo u Bajer Leverkuzenu.

Sa Realom je osvojio četiri titule Lige šampiona, tri UEFA Superkupa, četiri trofeja FIFA Svetskog klupskog prvenstva, te jednu titulu Kupa Kralja i dva trofeja španske La Lige.

Godine 2010. je postao član U-19 selekcije Španije, sa kojom je godinu dana kasnije osvojio titulu evropskog prvaka. Nakon toga je prešao u U-21 tim, a seniorski debi je doživeo 2014. godine.

Selektor Fernando Jero (Fernando Hierro) ga je uvrstio u tim za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji. U osmini finala su ispali od domaćina.

Klupska karijera

B tim Real Madrida

Dani Karvahal je prve fudbalske korake napravio u Fudbalskom klubu ADCR Lemans. Kao desetogodišnjak je počeo da trenira u omladinskoj školi Real Madrida. Prošao je sve mlađe selekcije, a 2010. godine je postao član drugog tima Reala.

Tokom prve sezone osigurao je startnu poziciju u timu, te postao kapiten. Naredna sezona bila je još bolja. Real Kastilja je nakon pet godina prošao u Drugu ligu Španije, a Karvahal je odigrao 38 mečeva i postigao dva gola.

Bajer Leverkuzen

Pošto nije uspeo da se „progura“ u prvi tim Reala, 11. jula 2012. godine potpisao je petogodišnji ugovor vredan pet miliona evra sa Bajer Leverkuzenom.

Španci su u ugovor uvrstili otkupnu klauzulu od 6.5 miliona evra ukoliko odluče da ga vrate u Madrid nakon jedne sezone. Ukoliko nakon dve sezone požele da ga otkupe, cena bi bila sedam miliona, a nakon tri 8.5 miliona evra.

Prvi meč u Bundesligi odigrao je 1. septembra 2012. godine kada je Leverkuzen savladao Frajburg rezultatom 2:0. Navijači su ga već nakon tog prvog meča uvrstili u idealnu jedanaestorku nedelje.

Prvi gol je postigao 25. novembra u pobedi njegovog tima nad Hofenhajmom od 2:1.

Na kraju prve i jedine sezone u Bajeru, izabran je za jednog od tri najbolja desna beka u Bundesligi, odmah iza Bajernovog Filipa Lama (Phillip Lahm) i Šalkeovog Asuta Učide (Atsuto Uchida). Osvojio je 16 odsto glasova navijača.

Real Madrid

3. juna 2013. godine Real je aktivirao otkupnu klauzulu od 6.5 miliona evra i vratio Karvahala u svoje redove. Rudi Voler (Rudi Völler) je tom prilikom rekao „Real Madrid je primetio Danijeve odlične partije tokom sezone i bilo je pitanje vremena pre nego što će aktivirati otkupnu klauzulu.“

Karvahal se zahvalio klubu, direktoru i navijačima što su mu pružili priliku da se dokaže u prvom timu „Kraljevskog kluba“.

Prvi meč u La Ligi zabeležio je 18. avgusta 2013. godine kada je Real na domaćem terenu savladao Real Betis. Samo mesec dana kasnije zaigrao je u Ligi šampiona kada su se sastali sa turskim Galatasarajom.

U meču grupne faze najelitnijeg evropskog fudbalskog takmičenja Karvahal je odigrao svih 90 minuta, a Real je slavio ubedljivu pobedu od 6:1.

Tokom prve sezone odigrao je 45 mečeva i postigao dva gola, savladavši golmane Raja Valjekana i Osasune. Odigrao je svih 120 minuta finalnog susreta Lige prvaka s Atletiko Madridom, nakon koga je njegov tim slavio pobedu od 4:1.

Bio je član jedanaestorke koja je započela borbu za titulu UEFA Superkupa 2014. godine u kome su savladali Sevilju, te finalu FIFA Svetskog klupskog prvenstva u kome su porazili argentinski San Lorenco.

U prvom polufinalnom meču Lige šampiona koji je održan 5. maja 2015. godine sastali su se sa Juventusom. Pošto je načinio prekršaj nad Karlosom Tevezom (Carlos Alberto Martínez Tevez) glavni arbitar meča je dosudio penal, koji su Italijani iskoristili da se domognu pobede od 2:1.

8. jula 2015. godine Karvahal je potpisao novi ugovor sa Realom kojim se „zakleo na vernost“ do 2020. godine. Sezonu u Ligi prvaka je priveo kraju s osam nastupa i jednim postignutim golom.

U finalu su se sastali sa gradskim rivalom Atletikom, a Realov defanzivac je morao zbog povrede da propusti drugo poluvreme. Nakon boljeg izvođenja penala Madriđani su ponovo osvojili „ušati pehar“.

9. avgusta 2016. godine ponovo su u UEFA Superkupu savladali Sevilju. Karvahal je postigao treći i poslednji gol za svoj tim, te su zabeležili novu pobedu nakon 119 minuta igre.

Uprkos povredama, u domaćoj ligi je zabeležio 23 nastupa, te pomogao svom klubu da osvoji pehar La Lige.

Nakon mesec dana odsustva sa terena zbog povrede, u akciju se vratio 3. juna, tačno pred početak finalnog susreta Lige šampiona. Real je treći put u četiri godine osvojio ovo veliko takmičenje.

17. septembra 2017. godine produžio je ugovor do 2022. godine, ali je ranije tog meseca uočeno da ima problem sa srcem.

To ga nije omelo da odigra osam mečeva Lige šampiona, te pomogne Madriđanima da osvoje treću uzastopnu i 13. titulu Lige prvaka u istoriji kluba.

U finalu su se sastali sa Liverpulom, a Karvahal je morao zbog povrede da napusti teren. Real je trijumfovao rezultatom 3:1.

Karvahal je postigao prvi ligaški gol za Real Madrid u novoj sezoni 19. avgusta 2018. godine kada je njegov tim ostvario pobedu od 2:0 nad Getafeom.

Tokom naredne sezone je bio redovni starter, a pomogao je Realu da osvoji domaće prvenstvo. Dani je 29. jula 2021. godine produžio ugovor sa madridskim klubom do juna 2025. godine.

Reprezentativna karijera

Dani Karvahal je od 2010. godine član U-19 selekcije Španije. Kao rezerva Martinu Montoji (Martín Montoya Torralbo) nastupio je na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 21 godine. Debitovao je u susretu grupne faze sa Holandijom, kada je Španija pobedila 3:0 i na kraju postala evropski šampion.

Prvi poziv da zaigra u seniorskom timu stigao je od selektora Visentea del Boskea (Vicente del Bosque González) pred početak Svetskog prvenstva koje je održano 2014. godine u Brazilu.

Bio je jedan od 30 igrača Reala i Barselone koji su dobili čast da uđu u uži krug pred Mundijal.

Prvi put je u „velikom dresu“ nastupio na prijateljskom meču sa Bolivijom koji je održan 30. maja, ali ga Del Boske nije pozvao u Brazil.

Umesto toga pozvan je u reprezentaciju pred mečeve s Francuskom i Makedonijom. 4. septembra 2014. godine je odigrao svih 90 minuta prijateljskog susreta sa Francuskom, nakon koga je Španija poražena rezultatom 1:0.

Iako je dobio poziv da učestvuje na Evropskom prvenstvu 2016. godine u Francuskoj, zbog povrede je morao da odustane od takmičenja.

Pre nego što ga je Jero uvrstio u tim za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, Karvahal je upisao ukupno 16 nastupa bez postignutog pogotka.

Španija je u osmini finala poražena od domaćina. Nakon 120 minuta igre rezultat je bio 1:1, a posle uspešnijeg izvođenja jedanaesteraca Rusi su eliminisali bivše svetske i evropske prvake.

Privatni život

Danijel Karvahal je rođen 1992. godine u madridskom predgrađu Leganes. Njegov otac se zove Marijano (Mariano Carvajal), a majka Lola Ramos (Lola Ramos). Fudbalom se bavi od 1999. godine, a punu afirmaciju je doživeo vrativši se u A tim Real Madrida.

Karvahal je dugi niz godina bio u vezi sa Martom Morales (Marta Morales), devojkom koju je upoznao dok je bio tinejdžer. Marta i Dani su živeli u istom naselju i pohađali istu srednju školu.

Za razliku od nekih svojih kolega novinske stupce nikad nije punio skandalima, niti pričama o privatnom životu, nego isključivo dobrim potezima koje pravi u odbrani Reala i reprezentacije.

Marta je rado na društvenim mrežama objavljivala njihove zajedničke slike s odmora na raznim destinacijama širom sveta.

Posle raskida sa Martom Dani je započeo vezu sa Dafne Kanjizares (Daphne Cañizares). Par je 7. decembra 2020. godine dobio sina kome su dali ime Martin.

Titule

Klupske titule

  • 2011/2012. Druga liga Španije s B timom Real Madrida
  • 2013/2014. Liga šampiona s Real Madridom
  • 2013/2014. Kup Kralja s Real Madridom
  • 2014. UEFA Superkup s Real Madridom
  • 2014. FIFA Svetsko klupsko prvenstvo s Real Madridom
  • 2015/2016. Liga šampiona s Real Madridom
  • 2016. UEFA Superkup s Real Madridom
  • 2016. FIFA Svetsko klupsko prvenstvo s Real Madridom
  • 2016/2017. Liga šampiona s Real Madridom
  • 2016/2017. La Liga s Real Madridom
  • 2017. UEFA Superkup s Real Madridom
  • 2017. FIFA Svetsko klupsko prvenstvo s Real Madridom
  • 2017. Superkup Španije s Real Madridom
  • 2017/2018. Liga šampiona s Real Madridom
  • 2018. FIFA Svetsko klupsko prvenstvo sa Real Madridom
  • 2019/2020. La Liga sa Real Madridom
  • 2019/2020. Superkup Španije sa Real Madridom

Reprezentativne titule

  • 2011. Evropsko prvenstvo za igrače mlađe o 19 godina
  • 2013. Evropsko prvenstvo za igrače mlađe od 21 godine

Pojedinačne titule

  • 2013/2014. uvršten u idealnu jedanaestorku Lige šampiona
  • 2014. uvršten u peti najbolji tim na svetu po izboru FIFA-e
  • 2015. uvršten u peti najbolji tim na svetu po izboru FIFA-e
  • 2016. uvršten u treći najbolji tim na svetu po izboru FIFA-e
  • 2016/2017. uvršten u idealnu jedanaestorku Lige šampiona
  • 2016/2017. uvršten u idealnu jedanaestorku La Lige
  • 2017. uvršten u drugi najbolji tim na svetu po izboru FIFA-e

Dani Karvahal (Dani Carvajal) na društvenim mrežama

FacebookDani @ Facebook
InstagramDani @ Instagram
TwitterDani @ Twitter