Domagoj Vida

Kratke informacije

Ime i prezimeDomagoj Vida
Datum rođenja29. april 1989.
Mesto rođenjaNašice
DržavaHrvatska
PrebivališteIstanbul
ZanimanjeFudbaler
PozicijaOdbrana
Visina184 cm
Težina-

Biografija

Domagoj Vida ja hrvatski fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji odbrambenog igrača u turskom fudbalskom klubu Bešiktaš i reprezentaciji Hrvatske. Rođen je 29. aprila 1989. godine u Našicama.

Po potrebi igra na svim pozicijama u odbrani, ali je najbolje partije pokazao igrajući na poziciji centralnog ili desnog beka.

Profesionalnu karijeru je započeo u Osijeku, a nastavio u Bajer Leverkuzenu. Nakon toga se ponovo vratio u Hrvatsku i zaigrao u zagrebačkom Dinamu. Vida je 2013. godine prešao u Dinamo iz Kijeva, a 2018. u turski Bešiktaš.

Klupska karijera

Prve fudbalske korake Domagoj Vida je napravio kao sedmogodišnjak u Fudbalskom klubu Jedinstvo iz Donjeg Miholjca. Nakon toga pridružio se omladinskom timu Osijeka, a u decembru 2006. godine zaigrao je u seniorskoj ekipi slavonskog kluba.

U periodu od 2006. do 2010. godine je u dresu Osijeka odigrao 90 prvenstvenih utakmica i postigao šest golova.

Bajer Leverkuzen

29. aprila 2010. godine uprava kluba je objavila da je Vidu prodala nemačkom bundesligašu Bajeru iz Leverkuzena za 2.4 miliona evra. Iako je ugovor potpisan na pet godina, hrvatski defanzivac je u klubu proveo samo jednu sezonu, zabeleživši osam nastupa u Ligi UEFA (današnja Liga Evropa).

Vida je 5. marta 2011. godine prvi put zaigrao u Bundesligi, ušavši u 14. minutu susreta sa Volfsburgom kao zamena Manuelu Fridrihu (Manuel Friedrich). Leverkuzen je ostvario pobedu od 3:0, a hrvatski reprezentativac je ostatak sezone proveo na klupi.

Dinamo

Kako bi dobio veću minutažu 14. juna 2011. godine je prešao u zagrebački Dinamo. Debi u dresu „Plavih“ doživeo je 11. decembra 2011. godine kada je njegov klub izgubio od Liona 7:1, tokom grupne faze Lige šampiona.

Ovaj poraz uzdrmao je hrvatsku, ali i evropsku fudbalsku javnost zbog navodnog nameštanja meča. Sumnje su dodatno potkrepljene snimcima na kojima se vidi kako mladi defanzivac namiguje nakon što je Lion postigao peti gol.

Međutim, UEFA je ipak odlučila da ne reaguje na novinske napise, a francuski klub je prošao u drugu fazu takmičenja.

25. jula 2012. godine Domagoj je postigao gol u 98. minutu susreta sa bugarskim Ludogorecom, te pomogao svom timu da ostvari pobedu od 3:2 i plasira se u drugu rundu Lige šampiona.

Dva meseca kasnije izbačen je iz prvog tima nakon što je u autobusu otvorio bocu piva tokom putovanja na utakmicu.

Sledećeg dana je kažnjen sa 100 000 evra, a mnogi tvrde da je tome doprinelo i konstantno neslaganja sa trenerom Antom Čačićem.

Dinamo Kijev

Domagoj je 2. januara 2013. godine potpisao petogodišnji ugovor vredan šest miliona evra sa Dinamom iz Kijeva. Debi u dresu ukrajinskog kluba doživeo je 14. februara tokom meča s Bordoom. Susret Lige Evrope je završen rezultatom 1:1.

Samo nedelju dana kasnije se povredio te nije mogao da pomogne svom timu da prođu u sledeću rundu prestižnog evropskog takmičenja.

Prvi meč u domaćem prvenstvu Vida je odigrao 3. marta protiv Fudbalskog kluba Krivbas iz Krivji Riha. Rezultat 1:1 razočarao je navijače Dinama, te dodatno zakomplikovao uspon na drugo mesto na tabeli i kvalifikacije za Ligu šampiona.

10. marta je zaigrao u meču protiv Volina iz Lutska, koji je završio rezultatom 2:0, što je bila prva pobeda njegovog kluba u 2013. godini.

Trener Oleh Blokin (Oleh Blokhin) je hrvatskom reprezentativcu po prvi put dodelio poziciju centralnog odbrambenog igrača, s obzirom da je pre toga uglavnom igrao na poziciji desnog beka.

17. marta 2013. Vida je postigao svoj prvi gol u Dinamu „zatresavši mrežu“ kluba Vorskla iz Poltave, te donevši pobedu svom timu od 1:0.

Dva meseca kasnije dao je odlučujući gol u susretu s Dnjiprom, te omogućio svom timu da nakon šest godina podigne šampionski pehar. U Dinamu iz Kijeva zabeležio je 104 nastupa i postigao 10 golova.

Bešiktaš

3. januara 2018. godine potpisao je ugovor s turskim Bešiktašom, a već 21. febuara je doprineo pobedi svog tima protiv kluba iz Antalije.

U dvoboju osmine finala Lige šampiona Bešiktaš se dva puta sastao s Bajernom iz Minhena. Bavarci su na domaćem terenu slavili sa 5:0, a tokom susreta u Turskoj tim Domagoja Vide poražen je sa 1:3.

U sezoni 2020/21 Vida je sa Bešiktašom osvojio Superligu i Kup Turske. Do januara 2022. godine je u dresu turskog prvoligaša odigrao 153 meča i postigao 15 golova.

Reprezentativna karijera

Domagoj Vida od 2008. godine nastupa za reprezentaciju Hrvatske. Pre nego što je pozvan u A tim, igrao je u reprezentacijama U-19, U-20 i U-21, te zabeležio ukupno 33 nastupa i četiri gola.

Debi u „velikom dresu“ Hrvatske doživeo je 23. maja 2010. godine ušavši u 80. minutu duela sa Velsom kao zamena Dariju Srni. Njegov tim je na domaćem terenu slavio rezultatom 2:0. Tri dana kasnije odigrao je svih 90 minuta meča protiv Estonije koji je završen bez pogodaka.

Tokom 2011. godine bio je stalni član reprezentacije koja se borila za nastup na Evropskom prvenstvu 2012. godine. Prvi put je na Evropskom prvenstvu nastupio u porazu Hrvatske od Španije, nakon koga su „Vatreni“ morali da se vrate kući.

10. septembra 2013. godine postigao je svoj prvi gol za reprezentaciju. Leon Benko mu je asistirao, a Vida je u 65. minutu prijateljskog meča sa Južnom Korejom postigao pogodak.

Bio je član reprezentacije i na Svetskom prvenstvu koje je 2014. godine održano u Brazilu, ali nije ulazio u igru. Stalnu poziciju u timu obezbedio je tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine. Odigrao je sva tri meča, pre nego što je Portugalija eliminisala Hrvatsku.

U maju 2018. godine selektor Zlatko Dalić ga je pozvao na pripreme pred početak Svetskog prvenstva u Rusiji.

Hrvatska je bez većih problema prošla grupnu fazu Svetskog prvenstva. Vida je na četvrtfinalnom susretu protiv domaćina Rusije glavom zabio gol i doveo svoj tim u vođstvo od 2:1 u produžecima.

Regularni deo meča je završen rezultatom 2:2, pa se o pobedniku odlučivalo nakon izvođenja jedanaesteraca. Uspeo je da savlada ruskog golmana, a Hrvatska se plasirala u polufinale.

U finalu ih je dočekala reprezentacija Francuske. Luka Modrić je izveo slobodan udarac, a Vida je loptu prosledio Ivanu Perišiću koji je doneo vođstvo „Vatrenima“. Nakon dramatične utakmice, Hrvatska je postala vicešampion sveta.

Domagoj Vida je 15. oktobra 2018. godine prvi put zadužio kapitensku traku i to pred prijateljski meč sa Jordanom. Hrvatska je slavila rezultatom 2:1 na domaćem terenu.

U ulozi kapitena ponovo se našao 11. novembra 2020. godine na prijateljskoj utakmici sa Turskom. Mnogi se slažu da je upravo Vida zaslužan što su Turci postigli dva gola, a meč je završen rezultatom 3:3.

Iste večeri je testiran na novi korona virus i bio je pozitivan, te je zbog toga morao da ide u samoizolaciju.

Kontroverze

Domagoj vida i Ognjen Vukojević su proslavili pobedu Hrvatske nad Rusijom na Svetskom prvenstvu uzvikujući „Slava Ukrajini“.

Reč je o uobičajenom sloganu u Ukrajini, međutim, FIFA-in disciplinski kodeks strogo zabranjuje političke, nacionalističke i rasističke slogane u bilo kom obliku.

Vida je nakon toga izjavio da je reč o šali, te da „voli Ruse“.

Posle pobede nad Rusijom u četvrtfinalu Svetskog prvenstva je zajedno sa pomoćnim selektorom Ivicom Olićem slavio uzvikujući „Beograd gori!“.

Kako se kasnije ispostavilo, Beograd je naziv konobe u Kijevu u kojoj su njih dvojica provodili vreme dok su igrali u Ukrajini. Urednik hrvatskog portala „Telesport“ Aleksandar Holiga je pokušao da umanji značaj incidenta rečima da „Vida nije razumeo puno značenje i kontekst onoga što je govorio“.

Britanski BBC je objavio da su „Ukrajinci optužili FIFA-u da se priklonila Rusiji, te preplavili „Fejsbuk“ („Facebook“) stranicu te fudbalske organizacije sloganom „Slava Ukrajini“.

Vida je 11. jula u intervjuu ruskoj televiziji „Russia 24“ rekao da je pogrešio i izvinio se ruskom narodu.

Privatni život

Domagoj Vida potiče iz sportske porodice. Njegov otac Rudika Vida bio je jedan od najboljih napadača u hrvatskoj ligi. Tokom sezone 1993/1994 je sa 26 postignutih golova proglašen trećim najboljim strelcem Prve hrvatske nogometne lige.

Oba sina su, gledajući oca zavolela fudbal. Stariji Hrvoje takođe je fudbaler, a mlađi Domagoj je ostvario san mnogih hrvatskih mladih fudbalera – da zaigra u dresu Dinama iz Zagreba i da osvoji medalju na Svetskom prvenstvu za reprezentaciju Hrvatske.

Krajem 2013. godine je u jednom zagrebačkom klubu upoznao manekenku i studentkinju Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta Ivanu Gugić.

Kako je u tom periodu radio i živeo u inostranstvu održavali su vezu na daljinu. Ivana je 2014. godine proglašena za Mis Hrvatske, ali je zbog trudnoće odustala od dalje karijere.

Ubrzo nakon toga počeli su da žive zajedno u Ukrajini, a u septembru 2015. godine je u Zagrebu Ivana rodila sina Davida.

Venčali su se 15. juna 2017. godine u Umagu, a svadbi su, osim porodice i prijatelja, prisustvovale mladoženjine kolege fudbaleri kao i mnoge poznate ličnosti iz javnog života Hrvatske.

Titule

Klupske titule

  • 2011/2012. Prva liga Hrvatske s Dinamom
  • 2011/2012. Kup Hrvatske s Dinamom
  • 2013/2014. Kup Ukrajine s Dinamom iz Kijeva
  • 2014/2015. Prvenstvo Ukrajine s Dinamom iz Kijeva
  • 2014/2015. Kup Ukrajine s Dinamom iz Kijeva
  • 2014/2015. Prvenstvo Ukrajine s Dinamom iz Kijeva
  • 2016. Superkup Ukrajine s Dinamom iz Kijeva
  • 2020/21. Superliga Turske sa Bešiktašom
  • 2020/21. Kup Turske sa Bešiktašom
  • Superkup Turske sa Bešiktašom

Reprezentativne titule

  • Srebrna medalja na Svetskom prvenstvu sa reprezentacijom Hrvatske

Pojedinačne titule

  • 2009. osvojio nagradu za najveću mladu nadu, koju dodeljuje Klub navijača hrvatske fudbalske reprezentacije „Uvijek vjerni“

Pojedinačne titule

  • 2018. Orden Kneza Branimira

Domagoj Vida na društvenim mrežama

InstagramDomagoj @ Instagram