Dejmijan Lilard (Damian Lillard)

Kratke informacije

Ime i prezimeDejmijan Lilard (Damian Lillard)
Datum rođenja15. jul 1990.
Mesto rođenjaOuklend
DržavaSAD
PrebivalištePortland
ZanimanjeKošarkaš
PozicijaPlejmejker
Visina191 cm
Težina88 kg

Biografija

Dejmijan Lilard (Damian Lamonte Ollie Lillard Sr.) je američki profesionalni košarkaš koji trenutno (avgust 2023. godine) nastupa na poziciji plejmejkera u NBA (En-Bi-Ej) klubu Portland Trejl Blejzers (Portland Trail Blazers). Rođen je 15. jula 1990. godine u Ouklandu, u američkoj saveznoj državi Kalifornija.

Pre nego što je zadužio dres Portlanda, Lilard je nastupao sa Veber Stejt Vajldketsima (Waber State Wildcats), košarkaškim timom Državnog univerziteta Veber (Weber State University). Godine 2012. je uvršten u treću najbolju petorku u državi.

Nakon što ga je na NBA draftu 2012. godine Portland izabrao za šestog pika, Lilard je proglašen debitantom godine u NBA ligi. Do 2023. godine sedam puta je nastupio na Ol-Star meču, te postao tek četvrti igrač u istoriji kluba kome je pripala takva čast.

U slobodno vreme košarkaš se bavi hip-hop i rep muzikom. Do početka 2022. godine je objavio četiri albuma, pod naslovom „The Letter O“, „Confirmed“, „Big D.O.L.L.A.“ i „Different On Levels The Lord Allowed“.

Klupska karijera

Lilard je košarkom počeo da se bavi još u osnovnoj školi, ipak nakon što je u drugom razredu srednje prešao u privatnu školu bivšeg NBA košarkaša Džejsona Kida (Jason Kidd), njegova igra je dobila sasvim novu dimenziju.

Međutim, zbog nedovoljne minutaže, već sledeće godine je prešao u Oukland (Oakland High School) gde je njegov talenat došao do izražaja.

Tokom prve godine u juniorskom dresu beležio je 19.4 poena po meču, a tokom druge 22.4 poena i 5.2 asistencije. Pomogao je svom timu da zabeleži seriju od 23 pobede i samo devet poraza.

Sajt Rivals.com ga je uvrstio na listu najperspektivnijih mladih igrača, a Lilard je potom prihvatio poziv Državnog univerziteta Veber da postane deo njihovog košarkaškog tima.

Na prvoj godini je prosečno beležio 11.5 poena po meču, pa je proglašen debitantom godine „Big Sky“ turnira. Sa prosekom od 19.9 koševa po susretu predvodio je svoj tim u pobedama na prvenstvu.

Proglašen je igračem godine turnira „Big Sky“, te uvršten u treći najbolji tim u Americi po izboru novinske agencije „Asošiejted Pres“ („Associated Press“ –AP).

Zbog povrede je morao da propusti veći deo sezone 2010/11. Pre toga je po meču beležio 19.7 poena. Rekord karijere sa 41 poenom je postigao 3. decembra 2011. godine sa susretu sa San Hoze Stejtom (San Jose State). Krajem godine je ponovo proglašen najkorisnijim igračem turnira „Big Sky“, te uvršten u treći najbolji tim.

Polovinom 2012. godine Lilard je odlučio da „žrtvuje“ fakultet kako bi se pojavio na NBA draftu. Koledž karijeru je okončao sa 1 934 postignuta koša, te postao drugi najbolji strelac u istoriji kluba Veber Stejt Vajldkets.

Na NBA draftu 2012. godine je izabran kao šesti pik Portland Trejl Blejzersa. Debitovao je 31. oktobra na susretu sa Lejkersima (Los Angeles Lakers) kada je upisao 23 poena i 11 asistencija.

Rekord karijere od 15 postignutih koševa iz igre postigao je 11. januara na susretu sa Voriorsima (Golden State Warriors). Na kraju meča ispod njegovog imena je pisalo 37 poena, šest skokova i četiri asistencije.

Postao je prvi igrač Portlanda kome je pošlo za rukom da osvoji takmičenje u veštinama na NBA Ol-Star Vikendu. Učestvovao je i na „Rajzing Stars“ turniru („Rising Stars Challenge“) koji se održava u sklopu Ol-Star Vikenda.

Novi rekord karijere od 38 koševa postavio je 10. aprila na susretu sa Lejkersima. Proglašen je igračem meseca Zapadne Divizije, te sezonu priveo kraju kao peti najprecizniji sa linije za tri poena.

Postao je jedan od tek trojice NBA igrača koji je u debitantskoj sezoni zabeležio preko 1 500 poena.

Po susretu je postizao 19 koševa, 3.1 skok, 6.5 asistencija i 0.90 ukradenih lopti. Odigrao je 82 meča, svaki kao starter, a na parketu je provodio oko 38.6 minuta po utakmici. Proglašen je NBA debitantom godine.

Na startu sezone 2013/14 ubacio je 32 koša u mrežu Finiks Sansa (Phoenix Suns), a zatim je isto postigao i na susretu sa Dalasom (Dallas Mavercks).

Sam sebe je nadmašio 17. decembra kada je postigao 36 poena i 10 asistencija tokom duela sa Klivlendom (Cleveland Cavaliers). Isti učinak je imao i na susretu sa Minesotom (Minnesota Timberwolves).

Portland je 7. januara poražen od Kingsa (Sacramento Kings) rezultatom 123:119, a Lilard je postigao 41 poen, od toga 26 u četvrtoj četvrtini. Na Ol-Star Vikendu 2014. godine učestvovao je na čak pet takmičenja.

Svih 82 utakmice te sezone Lilard je odigrao kao starter, beležeći po susretu 20.7 koševa, 5.6 asistencija i 3.5 skoka. Portland je regularni deo sezone završio sa 54 pobede i 28 poraza, te zauzeo peto mesto Zapadne Divizije.

U prvoj rundi plej of-a su se sastali sa Hjuston Rokestima (Houston Rockets). Na prvom meču doigravanja Dejmijan je zabeležio 31 poen i devet skokova te pomogao svom timu da u produžecima savlada Hjuston. Uspeli su da prođu prvi krug plej of-a prvi put od 2000. godine.

Međutim, već su u drugoj rundi pretrpeli pet poraza od Sparsa (San Antonio Spurs), pa su eliminisani iz dalje borbe za titulu. Lilard je uvršten u treći najboljim tim NBA lige.

Treću sezonu zaredom je završavao sa 82 nastupa i svaki put je na parket istrčavao kao član startne petorke. Postavio je nove rekorde karijere u broju poena, skokova, ukradenih lopti i preciznosti šuta iz igre, ali je beležio nizak procenat uspešnosti šuta za tri poena.

Preko 40 koševa je postizao na susretima sa Sparsima i Oklahomom (Oklahoma City Thunder), dok je više od 35 poena beležio na mečevima sa Lejkersima i Klipersima.

Regularni deo sezone su priveli kraju sa 51 pobedom i 31 porazom, te završili kao četvrta ekipa u Zapadnoj Konferenciji.

U prvoj rundi plej of-a Portland se sastao sa Memfisom (Memhis Grizzlies), ali su poraženi na svih pet mečeva.

Novi petogodišnji ugovor vredan 120 miliona dolara Lilard je sa Portlandom potpisao 9. jula 2015. godine. Na prvom meču nove sezone je upisao 21 poen i 11 asistencija, te pomogao Trejl Blejzersima da savladaju „Pelikane“ (New Orleans Pelicans).

Sa šest stotina postignutih trojki na 247 mečeva i 1 500 asistencija ušao je u istoriju NBA lige. 30. oktobra je na susretu sa Finks Sansima premašio rekord Derika Rouza (Derick Rose) sa 5 000 poena i 1 500 uspešnih dodavanja.

U decembru je na meču sa Niksima dosegao rekord Klajda Drekslera (Clyde Drexler) sa 600 koševa i 150 asistencija na prvih 25 mečeva nove sezone. Prvi meč u NBA karijeri je propustio 21. decembra zbog povrede. Time je prekinuo niz od 275 uzastopnih nastupa.

Na parket se vratio 4. januara pred susret sa Memfisom, te zabeležio 17 poena i sedam asistencija. Četiri dana kasnije je postavio novi rekord sezone sa 40 koševa u mreži Voriorsa.

18. januara je postao tek osmi igrač u istoriji koji je za tri sezone upisao više od 2 000 poena.

Deseti dabl-dabl učinak u sezoni 2015/16 Lilard je zabeležio 26. januara tokom duela sa Kingsima, a rekordnih 51 koš je dao Voriorsima 19. febuara.

Postao je prvi igrač u istoriji Lige koji je na jednom meču upisao preko 50 poena, sedam asistencija i šest ukradenih lopti.

Dva dana kasnije je postao prvi igrač posle Drekslera kome je pošlo za rukom da na četiri meča zaredom postigne preko 30 poena. Na 300 nastupa u NBA ligi Lilard je prosečno postizao 21.2 poena i 6.2 asistencije.

Petnaesti uzastopni meč sa preko 20 poena Dejmijan je odigrao 8. marta. Sa 41 poenom pomogao je svom timu da savlada Vašington Vizardse (Washington Wizzards). Na svakoj od četiri sezone u dresu Portlanda Lilard je beležio preko 400 asistencija.

U završnici sezone sastali su se s ekipom iz Denvera (Denver Nuggets), a njihov prvi plejmejker je postigao svoju 827. trojku u karijeri, oborivši rekord Veslija Metjusa (Wesley Matthews). Sezonu 2015/16 je priveo kraju sa 25,1 poenom po susretu.

Pošto su savladali Kliperse u prvoj rundi doigravanja, Portland se u drugom krugu sastao sa Voriorsima. Lilard je na trećem susretu serije pomogao svom timu da pobedi „Ratnike“ zabeleživši 40 koševa i deset asistencija.

Ipak, u seriji su bili bolji Voriorsi, a Portland je eliminisan nakon četiri poraza.

Na prvom meču sezone 2016/17 sastali su se sa Juta Džezom. Dejmijan je zabeležio 39 koševa, devet skokova i šest asistencija te pomogao svojoj ekipi da kod kuće savlada Jutu.

Usledile su odlične partije, a 2. novembra Lilard je postao prvi igrač nakon Kobija Brajanta (Kobe Bryant) kome je pošlo za rukom da na prvih pet utakmica postigne preko 27 poena.

Na prvih osam mečeva te sezone zabeležio je 262 koša, što je najviše u istoriji franšize. Oborio je rekord koji je 1988. godine postavio Klajd Dreksler u broju postignutih koševa.

Potom je zbog povrede gležnja morao da propusti narednih nekoliko susreta.

28. januara Portland se sastao sa Golden Stejtom,a Dejmijan je postigao 8 000. koš u karijeri, te postao tek treći igrač koji je tokom prvih pet sezone u NBA ligi upisao više od osam hiljada poena i više od dve hiljade asistencija.

Te sezone je po meču u proseku beležio 29.1 koš, šest asistencija, 4.4 skoka i 1.4 ukradenu loptu. Rekord NBA lige je oborio kada je na susretu sa Džezom upisao 59 poena, od toga devet trojki. Potom je postavio novi rekord Lige upisavši preko 30 poena na 27 utakmica.

Pomogao je Portlandu da zauzme osmo mesto Zapadne Divizije. U drugom plej of-u zaredom su se sastali sa Voriorsima. Uprkos Lilardovim sjajnim partijama, eliminisani su u prvoj rundi.

Portland je 28. oktobra 2017. godine savladao Finiks Sanse, a Dejmijan je upisao svoj 9 000. koš. Postao je najbrži igrač u istoriji kluba kome je nešto tako pošlo za rukom.

Potom je oborio rekord Mihala Tompsona (Mychal Thompson) od 9 218 poena. Usledile su odlične partije protiv Niksa, Hjustona i Golden Stejta.

Odličnu seriju nakratko je zaustavila povreda, a na teren se vratio 12. januara. Njegova 23 poena nisu mogla da spreče poraz od Pelikansa.

Našao se na sedmom mestu najboljih strelaca u NBA ligi svih vremena. Četvrti put u karijeri je proglašen igračem nedelje Zapadne Konferencije, a potom je uvršten u tim Zapada na NBA Ol-Star meču.

Portland je 2. februara poražen od Toronta, a Dejmijan je postao NBA igrač koji je najbrže postigao 10 000 poena. Za samo 29 minuta je na meču sa Kingsima upisao 50 poena.

Neverovatnu statistiku je beležio i na susretima sa Voriorsima, Sansima, Tanderom i Kavalirsima. Na 45 mečeva zaredom je beležio barem jednu trojku.

Postao je treći igrač u istoriji Lige koji je tokom svake od šest sezona zabeležio preko 1 500 poena i više od 400 asistencija. Rekord franšize je srušio 20. marta kada je na utakmici sa Hjustonom postigao trojku, te zabeležio 52. meč sa barem jednim košem sa linije za tri poena.

Sezonu je okončao kao četvrti najbolji strelac sa prosekom od 26.9 koševa po meču. U doigravanju su se sastali sa Pelikansima, ali su zabeležili četiri poraza i nisu mogli da nastave takmičenje.

Lilard je uvršten u najbolju petorku NBA lige.

Nakon što je 27. oktobra 2018. godine ubacio 42 poena u koš Majami Hita, Lilard je upisao svoj 11 000. poen u karijeri. Odigrao je sjajne mečeve protiv Minesote, Vašingtona, Klipersa, Voriorsa i Kingsa, pa je 14. januara 2019. godine postao prvi igrač Portlanda sa više od 12 000 postignutih poena.

Na 184 uzastopna meča beležio je isto toliko dabl-dablova, pa je ponovo srušio Drekslerov rekord. 24. januara Trejl Blejzersi su se sastali sa Finiksom, a Lilard je upisao svoj 1 311. koš te sezone, više od bilo kog drugog igrača na 50 mečeva.

Usledile su odlične partije s Oklahomom, Nju Orleansom i Bruklin Netsima (Brooklyn Nets), a Lilard je nastavio da obara rekorde.

Ponovo je proglašen igračem nedelje Zapadne Konferencije. U aprilu je postao prvi igrač Portlanda kome je pošlo za rukom da u jednoj sezoni upiše preko 2 000 poena i 500 asistencija. Oborio je i rekord franšize u broju postignutih trojki.

U doigravanju su savladali Oklahoma Siti Tander, a potom borbu za šampionsku titulu nastavili sa Denver Nagetsima.

Nakon izjednačenja od 3:3 u seriji, Portland je „prelomio u svoju koristi“, te su se konačno, nakon 19 godina našli u finalu Zapadne Divizije.

Lilard je 8. novembra 2019. godine zabeležio tada rekordnih 60 poena, ali to nije pomoglo Portlandu da na domaćem terenu savlada Bruklin Netse.

Taj rekord nadmašio je već 20. januara 2020. godine na utakmici protiv Golden Stejt Voriorsa. Dejmijan je na tom meču zabeležio 61 koš, 10 skokova i sedam asistencija, a nakon produžetaka njegov tim je slavio rezultatom 129:124.

Od 20. januara do 1. februara Lilard je na šest susreta beležio u proseku 48.8 poena. Prvi tripl dabl u karijeri postigao je 29. januara kada je sa 36 poena, 10 skokova i 11 asistencija pomogao svom timu da pobedi Hjuston Roketse.

Dva puta je proglašavan za igrača nedelje u Zapadnoj konferenciji. Dejmijan je 30. januara po peti put izabran za Ol-Star meč, ali nije mogao da učestvuje zbog povrede prepona.

Zbog povrede je propustio šest utakmica, a na teren se vratio na poslednje četiri utakmice Blejzersa pre pauze izazvane pandemijom novog virusa korona.

U tom periodu je beležio 20.8 poena, 3.8 skokova, šest asistencija i 1.8 ukradenih lopti po susretu.

Postotak uspešnosti šuta iz igre mu je bio visokih 40 odsto, dok je postotak šuta za tri poena bio 41.2 odsto. Sa linije za slobodna bacanja uspešnost mu je bila veoma visokih 87.5 odsto.

Nakon četiri meseca pauze vratili su se na teren, a prvi protivnik su im bili Nagetsi. Na tom susretu Lilard je zabeležio 45 poena i 12 asistencija, a njegov tim je ostvario pobedu od 125:115.

Tri dana kasnije su pobedili Filadelfiju rezultatom 124:121, a Dejmijan je tome doprineo sa 51 poenom i sedam asistencija.

Portland se 11. avgusta 2020. godine savladao Dalas Maverikse sa 134:131, a Lilard je ubacio 61 poen i osam asistencija. Bio je to treći meč u sezoni na kome je postigao preko 60 koševa i time izjednačio istorijski rekord Vilta Čemberlejna (Wilt Chamberlain).

Rekord sezone 2020/21 postigao je 30. januara 2021. godine u pobedi njegovog tima nad Čikago Bulsima. Lilard je tada upisao 44 koša.

Portlandova zvezda je 17. februara 2021. godine upisala 43 koševa i vezala rekordnih 16 asistencija u pobedi nad Nju Orleans Pelikansima. Postao je samo jedan od 12 igrača u istoriji NBA lige koji je na meču zabeležio 40 pogodaka i 15 asistencija.

Tokom pete utakmice prvog kola doigravanja 2021. godine protiv Nagetsa Lilard je postigao rekordnih 55 poena. Ubacio je 12 trojki i zabeležio 10 asistencija.

Premda je trojkom održao Portland u životu, Denver je na kraju pobedio rezultatom 147:140, te poveli sa 3:2 u seriji. Na šestom susretu je zabeležio 29 poena i 13 asistencija, ali su Blejzersi poraženi od Denvera rezultatom 126:115.

Dejmijan je 20. novembra 2021. godine postigao sezonski rekord od 39 poena i sedam skokova u pobedi njegovog tima od 118:111 nad Filadelfijom.

Privatni život i muzička karijera

Dejmijan Lilard je rođen 1990. godine u Ouklandu. Ima sestru Lanae (LaNae Lillard) i brata Hjustona (Houston Lillard). Na dresu nosi broj 0, što ujedno prestavlja početno slovo gradova i država u kojima je odrastao i počeo da igra košarku, te za koje ga veže neka lična sreća.

Krajem marta 2018. godine njegova dugogodišnja devojka Kejla Henson je rodila dečaka Dejmijana.

Košarkašev talenat za rep muziku javnost je otkrila putem društvenih mreža. Naime, jedno vreme je na „Instagramu“ vladao trend „Four Bar Friday“ tokom koga su korisnici postavljali svoje interpretacije raznih pesama. Lilard je oduševio svoje pratioci umećem repovanja.

Prvi singl pod naslovom „Soldier in the Game“ objavio je u julu 2015. godine putem internet servisa SoundCloud. Debitantski album pod naslovom „The Letter O“ košarkaš je izdao 21. oktobra 2016. godine. Godinu dana kasnije u prodaji se pojavio njegov drugi album „Confirmed“.

Lilard je 9. avgusta 2019. godine objavio album „Big. D.O.L.L.A“, a 20. avgusta 2021. godine se u prodaji pojavio njegov album „Different On Levels The Lord Allowed“.

U međuvremenu je snimio singlove „Blacklist“, „Goat Spirit“, „Home Team“ i „Kobe“. Sarađivao je sa muzičarima Rafaelom Sadikom (Raphael Saadiq), Dribom (Dreebo), Snup Dogom (Snoop Dogg) i Derikom Milanom (Derrick Milano).

Kejla je u januaru 2021. godine rodila blizance, dečaka i devojčicu vrlo sličnih imena. Dejmijan i Kejla su se venčali u septembru 2021. godine.

Titule

Pojedinačne titule

  • 2009. proglašen najboljim debitantom „Big Sky“ turnira
  • 2010. proglašen najkorisnijim igračem „Big Sky“ turnira
  • 2010. uvršten u idealnu petorku „Big Sky“ turnira
  • 2012. uvršten u treći najbolji tim u Americi po izboru novinske agencije AP
  • 2012. uvršten u treći najbolji tim u Americi po izboru trenera
  • 2012. proglašen najkorisnijim igračem „Big Sky“ turnira
  • 2012. uvršten u idealnu petorku „Big Sky“ turnira
  • 2012. učestvovao na turniru Rajzing Star
  • 2013. pobednik NBA takmičenja u veštinama
  • 2013. proglašen debitantom godine u NBA lig
  • 2013. uvršten u idealnu petorku novajlija u NBA ligi
  • 2013. učestvovao na turniru Rajzing Star
  • 2014. učestvovao na Ol-Star meču
  • 2014. uvršten u treći najbolji tim NBA lige
  • 2014. pobednik NBA takmičenja u veštinama
  • 2015. učestvovao na Ol-Star meču
  • 2016. uvršten u drugi najbolji tim NBA lige
  • 2018. učestvovao na Ol-Star meču
  • 2018. uvršten u idealnu petorku NBA lige
  • 2019. učestvovao na Ol-Star meču
  • 2020. učestvovao na Ol-Star meču
  • 2020. uvršten u drugi najbolji NBA tim
  • 2021. učestvovao na Ol-Star meču
  • 2021. uvršten u drugi najbolji NBA tim
  • 2021. proglašen NBA saigračem godine
  • 2023.učestvovao na Ol-Star meču
  • 2023.pobedio na takmičenju u bacanju trojki
  • 2023.uvršten u treći najbolji NBA tim

Diskografija

Albumi

  • 2016. The Letter O
  • 2017. Confirmed
  • 2019. Big D.O.L.L.A.
  • 2021. Different On Levels The Lord Allowed

 

Dejmijan Lilard (Damian Lillard) na društvenim mrežama

FacebookDejmijan @ Facebook
InstagramDejmijan @ Instagram
TwitterDejmijan @ Twitter