Dušan Basta

Kratke informacije

Ime i prezimeDušan Basta
Datum rođenja18. avgust 1984.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteUdine
ZanimanjeFudbaler

Biografija

Dušan Basta je bivši profesionalni fudbaler koji je igrao na poziciji desnog beka u italijanskim klubovima Udineze, Leće, Lacio i drugima, te seniorskoj reprezentaciji Srbije. Rođen je 18. avgusta 1984. godine u Beogradu.

Klupska karijera

Prve fudbalske korake Dušan Basta je napravio već sa osam godina u lokalnom Fudbalskom klubu PKB sa predgrađa njegovog rodnog Beograda. Već sa 13 godina postao je član jedne od najtalentovanijih grupa omladinske škole Crvene zvezde.

Prvi profesionalni ugovor sa Zvezdom je potpisao kada mu je bilo 17 godina, a prvi put je u crveno-belom dresu zaigrao na svoj rođendan 18. avgusta 2002. godine kada je njegov tim poražen od Sutjeske iz Nikšića.

Sledeće sezone je zajedno sa timskim kolegama Aleksandrom Lukovićem i Boškom Jankovićem otišao na pozajmicu u Fudbalski klub Jedinstvo iz Uba.

Tokom sezone je pokazao odličnu tehniku i izuzetnu sposobnost da uputi precizne i brze pasove, te postao jedan od ključnih igrača beogradske Crvene zvezde. Na 23 ligaška meča postigao je dva gola – prvi put je tresao mrežu OFK Beograda, a drugi put Hajduka sa Liona.

Basta je nastupao u svim mečevima tokom kvalifikacija za Ligu šampiona, uključujući i duele s Jang Bojsima i PSV-om.

23. aprila 2005. godine na stadionu „Marakana“ igran je 124. večiti derbi između Crvene zvezde i Partizana. Iako je Marko Pantelić već u 12. minutu doveo Zvezdu u vođstvo, devet minuta kasnije Nenad Đorđević je izjednačio, pa je konačan rezultat meča ostao 1:1.

Basta je mnogo doprineo nastupu svoga tima, ali mu je u 44. minutu meča Albert Nađ startom na sredini terena pored aut linije slomio ruku. Zbog ove povrede je pet meseci odsustvovao sa terena.

Na sreću to nije uticalo na dobru formu, pa je u Kupu UEFA (Liga Evrope) tokom sezone 2005/2006 zabeležio šest nastupa i postigao jedan gol, na gostovanju kod Strasbura u poslednjem kolu E grupe. Meč je završen rezultatom 2:2, pa je Zvezda ispustila šansu da nakon 14 godina „prezimi“ u Evropi.

U domaćem šampionatu Basta je zabeležio 25 mečeva, te se našao u idealnom timu sezone po izboru lista „Spotski žurnal“.

Zvezda je osvojila duplu krunu, a u borbi za osvanje Kupa Basta je odigrao tri utakmice i postigao dva gola – u polufinalu je zatresao mrežu Radničkog iz Niša, a u finalu OFK Beograda.

Tokom kvalifikacija za Ligu šampiona Zvezda je izgubila od Milana, koji je u tom momentu bio optužen za nameštanje rezultata u domaćem prvenstvu, te je trebalo da bude izbačen iz evropskih takmičenja, ali je UEFA u poslednjem trenutku dopustila italijanskom klubu da učestvuje u kvalifikacijama.

Dušan je odigrao sve kvalifikacijske mečeve, te 16 prvenstvenih i četiri utakmice u Kupu Srbije.

Tokom poslednje sezone u Zvezdi Basta je zabeležio 30 mečeva u svim takmičenjima i postigao dva gola, ali njegova ekipa nije uspela da pobedi Glazgov Rendžerse i plasira se u Ligu šampiona.

Umesto toga, nastavila je da se takmiči u Ligi Evrope. Njen bek je već u prvom meču prvog kola postigao gol za pobedu nad poljskim Groclinom. Te sezone odigrao je tri meča u kvalifikacijama za Ligu šampiona, te šest u Ligi Evrope. U domaćem prvenstvu Basta je zabeležio 20 utakmica i jedan postignuti gol.

U julu 2008. godine je potpisao ugovor s italijanskim Udinezeom, ali nije odmah zaigrao u prvom timu. Naime, zbog ispunjenja kvote Basta je prvo nastupio u dresu Lećea. Po povratku u Udineze, leta 2009. godine počeo je da trenira s prvim timom i to na poziciji desnog krila.

Prvi meč u italijanskom klubu odigrao je 23. septembra 2009. godine protiv Milana, kada je kao zamena Maurisiju Isli (Mauricio Isla) ušao u 27. minutu meča. Njegov tim je savladao Milan rezultatom 1:0.

Pošto što se Italijan Simeone Pepe (Simeone Pepe) povredio, Basta je preuzeo njegovu poziciju u timu. Nakon toga odigrao je još pet mečeva pre nego što ga je ozbiljna povreda „isterala“ sa terena. Propustio je sve mečeve Serije A u sezoni 2010/2011, a Isla se vratio na svoju poziciju.

Basta se na teren vratio nakon 18 meseci. Ponovo je zaigrao 11. septembra 2011. godine na samom početku sezone u Seriji A u duelu s Lećeom. Njegov tim je pobedio rezultatom 2:0, a Basta je dobio priliku da igra jer je tadašnji trener Frančesko Gvidolin (Francesco Guidolin) odlučio da odmori Isla.

Već u toj utakmici postigao je svoj prvi gol nakon povrede. Međutim, na početku grupne faze Lige Evrope, Basta se vratio na klupu.

6. novembra Udineze je pobedio Sijenu, a Basta je uspeo da savlada domaćeg golmana. Meč je završen rezultatom 2:1. Već 11. decembra 2011. postigao je svoj drugi gol zatresavši mrežu Kijeva, koji je omogućio njegovom timu da slavi rezultatom 2:1.

Naredni gol dao je Ćeseni, u veoma teškom meču domaće lige. U Udinezeu je tokom pet sezona odigrao ukupno 123 meča i postigao 11. golova.

23. juna 2014. godine potpisao je ugovor s Laciom, vredan 10.5 miliona evra. Svoj drugi gol u novom dresu postigao je 30. aprila 2017. godine u gradskom derbiju protiv večitog rivala Rome. Lacio je slavio rezultatom 3:1, a Basta je postigao drugi gol.

Posle pet godina provedenih u Laciju, Basta je 2019. godine završio igračku karijeru.

Reprezentativna karijera

U dresu mlade reprezentacije Srbije debitovao je 31. marta 2005. godine u meču protiv Španije. Istrčao je na teren u 77. minutu kao zamena Ognjenu Koromanu.

Nakon toga je usledio duel sa Tunisom, a iako se Srbija (tada Srbija i Crna Gora) plasirala na Svetsko prvenstvo koje je održano u Nemačkoj, Basta nije ulazio u igru.

U dresu mlade reprezentacije Srbije odigrao je 18 mečeva, uključujući i dva nastupa na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 21 godine. U Portugalu 2006. Srbija je „dogurala“ do polufinala, a sledeće godine u Holandiji je izgubila od domaćina prvenstva.

Tadašnji selektor seniorske reprezentacije Srbije Radovan Ćurčić ga je pozvao da nastupi s Orlovima u prijateljskim mečevima protiv Meksika i Hondurasa, kao zamena povređenom Nevenu Subotiću. Ubrzo nakon tog poziva, Basta je pretrpeo povredu, a umesto njega zaigrali su Nemanja Tomić, Adem Ljajić i Andrija Kaluđerović.

Upisao je ukupno 18 nastupa za nacionalni tim i postigao dva gola, u pobedama protiv Kipra i Makedonije.

Premda se našao na širem spisku tadašnjeg selektora za odlazak na Svetsko prvenstvo u Rusiji, Mladen Krstajić ga ipak nije poveo na Mundijal, a „Orlovi“ nisu uspeli da prođu grupnu fazu.

Privatni život

Dušan Basta je rođen 1984. godine u predgrađu Beograda. Odrastao je sa dva starija brata, Stevom i Nemanjom, te sestrom Milicom.

Sa današnjom suprugom Dragicom zabavljao se pet godina pre nego što su 21. decembra 2007. godine izgovorili sudbonosno „da“.

Dušan i Dragica danas imaju četvoro dece, ćerke Sofiju, Miju i Laru, te sina Stefana. Proslavi Stefanovog rođenja prisustvovali su mnogi srpski igrači, ali i brojne javne ličnosti, a za dobru atmosferu bili su zaduženi Romana i Aca Lukas.

Titule

Klupske titule

  • 2005/2006. Prvenstvo Srbije i Crne Gore sa Crvenom zvezdom
  • 2006/2007. Prvenstvo Srbije sa Crvenom zvezdom
  • 2005/2006. Kup Srbije i Crne Gore sa Crvenom zvezdom
  • 2006/2007. Kup Srbije sa Crvenom zvezdom
  • 2017. Superkup Italije sa Laciom
  • 2018/2019. Kup Italije sa Laciom