Beti Đorđević

Kratke informacije

Ime i prezimeBeti Đorđević
Datum rođenja1946.
Mesto rođenjaKumanovo
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevačica
ŽanrDžez

Biografija

Blagica Beti Đorđević je jugoslovenska i srpska džez i soul pevačica, najpoznatija po pesmama „Kraj moje tuge“, „Počnimo ljubav ispočetka“, „Nasloni glavu“ i drugima. Rođena je 1946. godine u Kumanovu. Od 15. godine živi i radi u Beogradu.

U braku s pokojnim gitaristom i pevačem Slobodanom Bobom Đorđevićem dobila je sina Branislava, koji je 2014. godine preminuo od posledica srčanog udara.

Na muzičku scenu tadašnje Jugoslavije prvi put je kročila krajem 60-ih godina. Prvo je sa suprugom Bobom i njegovim bendom nastupala u američkim klubovima u Zapadnoj Nemačkoj, a nakon toga upoznali su je gosti i posetioci beogradskog hotela „Jugoslavija“, gde ih je iz večeri u veče oduševljavala svojim glasom i talentom.

Prvi singl je objavila 1974. godine. Na njemu su se našle pesme „Kraj moje tuge“ i „Noć je lepša s tobom“. Od tada do početka 80-ih godina objavila je još desetak singlova, te nastupala na festivalima Beogradsko proleće, Hit parada, Opatija, Split i drugima.

Veliku popularnost donela joj je pesma „Počnimo ljubav ispočetka“ koju je prvi put izvela 1976. godine na Beogradskom proleću.

Dolaskom novih trendova na jugoslovensku, a kasnije i srpsku muzičku scenu njen muzički stil potpuno je gurnut na marginu. Kako sama kaže nije želela da se povinuje trendu i da snima novokomponovanu muziku, iako nema ništa protiv novina u muzici.

Nastavila je povremeno da peva u beogradskim klubovima za probranu publiku. CD sa 23 njene najpoznatije pesme Diskografska kuća „City records“ je objavila 2012. godine pod naslovom „The Best Of Beti Đorđević“.

Mlađe generacije su imale priliku da je upoznaju, a starije da je se prisete tokom učešća u zabavnoj emisiji „Ja mogu sve“ koja je tokom 2015. godine emitovana na programu Radio Televizije Srbije (RTS).

Tada je nastala ideja o saradnji s Rambom Amadeusom (Antonije Pušić), pa su 2018. godine na Beoviziji otpevali duet „Nema te“.

Detinjstvo i obrazovanje

Beti Đorđević je rođena 1946. godine u selu Matejić (makedonski Matejče) nedaleko od Kumanova. Odrasla je sa bakom, a u jednom intervjuu kazala je da je imala teško detinjstvo s obzirom da je rasla u posleratnim godinama.

Iako se nerado seća tog perioda, ostale su joj lepe uspomene na mirise domaćeg hleba, pita, paradajza i paprika po čemu je poznat njen kraj.

Osnovnu školu je završila u Matejiću, a s obzirom da u njenom okruženju nije bilo srednje muzičke škole preselila se kod rođaka u Beograd i upisala poznatu Muzičku školu „Stanković“, smer violončelo i klavir.

Oduvek je volela muziku, ali, ističe da nije ni sanjala da će joj to jednog dana doneti veliku popularnost.

Karijera

Sam početak karijere Blagice Beti Đorđević vezan je za upoznavanje, a kasnije i brak sa gitaristom Slobodanom Bobom Đorđevićem.

Naime, na jednoj svirci je upoznala Boba, brzo su se zavoleli, pa je ta ljubav krunisana brakom. Sa 20 godina je rodila sina Branislava. Bob je sa svojim bendom nastupao u inostranstvu, a Beti je živela u Beogradu i povremeno mu dolazila u posetu.

Jednom prilikom mu se pridružila na nastupu u Zapadnoj Nemačkoj. Otpevali su zajedno jednu pesmu, a Bobov bend je bio oduševljen njenim glasom. Tako je započela karijeru pevačice, ne sanjajući da će doživeti veliki uspeh.

Nakon par godina vratili su se u Beograd i počeli da sviraju u hotelu „Jugoslavija“ koji je tada okupljao jugoslovensku i svetsku elitu. Slušali su ih glumci, drugi pevači, ali i strani ambasadori.

Godine 1972. u hotelu je boravila slavna džez pevačica Ela Ficdžerald (Ella Jane Fitzgerald). Sedela je u restoranu i slušala bend. Betin glas ju je oduševio, pa su te noći zajedno pevale. Na rastanku joj je poručila da bi želela da je usvoji, ako ikad dođe u Ameriku.

Za ovaj gest pročulo se u Beogradu, ali i celoj tadašnjoj Jugoslaviji, pa su Beti, Bob i ostali članovi benda postali vrlo popularni. Sala hotela „Jugoslavija“ postala je pretesna da primi sve koji su želeli da ih čuju.

Godine 1974. Beti je snimila svoj prvi singl sa pesmama „Najdraži moj“ i „Ti ne znaš sve“ koje su napisali Aleksandar Korać i Zvonimir Skerl.

Iste godine je sa Bobom nastupila na festivalima Beogradskog proleće i Opatija gde su pevali duete „Želim te“ i „Zbog poljubaca tvojih“.

Usledila je „Hit parada“ na kojoj je Beti prvi put izvela pesmu „Kraj moje tuge“. Ova i pesma „Noć je lepša s tobom“ našle su se na njenom drugom singlu koji je 1974. godine objavio PGP RTB.

Već naredne godine Beti je nastupila na festivalima u Opatiji i Splitu, te „Hit paradi“ sa pesmama „Neka srce kuca jače“ i „Sklopi stare žaluzine“, te numerom „Ja te volim“.

Pesme „Ja te volim“ i „Ti i ja“ koje su napisali Zvonimir Skelr i Slobodan Boba Stefanović objavljene su na singlu 1975. godine.

Diskografska kuća „Jugoton“ je iste godine izdala njene pesme „Neka srce kuca jače“ i „Hvala ti za ruže“ koje su pisali Zoran Skerl i Aleksandar Korać. Beti je pratio Revijski orkestar Radio Televizije Beograd.

Sa Biserom Veletanlić, Nadom Knežević i Bobom Stefanovićem otpevala je pesme „Dan ljubavi“ i „Ostavi sve“ koje je u vidu singla 1975. godine objavila Diskografska kuća PGP RTB. Beti je 1976. godine na Splitskom festivalu nastupila sa pesmom „Sklopi stare žaluzine“.

Usledilo je učešće ne „Hit paradi“ gde je pevala numeru „Naći će se neko ko će da me voli“ koja je doživela veliki uspeh.

Ipak, još veću popularnost donela joj je pesma „Počnimo ljubav ispočetka“ koju je otpevala na Beogradskom proleću 1976. godine. I ovu pesmu su napisali Aleksandar Korać i Zoran Skerl, a našla se zajedno sa numerom „Neću kraj“ na singlu koji je iste godine objavio RTB.

Nakon toga je ponovo nastupila na Beogradskom proleću sa pesmom „Jedna ljubav stara“ i „Hitu leta“ sa pesmom „Žalićemo žalićemo“.

Na singlici koja je objavljena 1977. godine, osim pesme „Žalićemo, žalićemo“, našla se i numera „Daj mi samo malo sunca“, a Beti ih je otpevala uz pratnju studijskog orkestra.

Boba Stefanović i Zoran Skerl su joj napisali pesme „Jedna ljubav stara“ i „Bol“ koje su objavljene na singlu 1977. godine.

Sledeće godine Beti se pojavila na Festivalu u Cavtatu gde je izvela numeru „Svirajte nam pesme stare“ koja je sa pesmom „Nasloni glavu“ objavljena na istoimenom singlu iz 1978. godine.

Iste godine se u prodaji pojavio njen prvi album pod naslovom „Beti“. Na njemu su se našle najpopularnije pesme u dotadašnjoj karijeri, uključujući „Kraj moje tuge“, „Nek srce kuca jače“, „Zbog poljubaca tvojih“, ali i veliki hit „Počnimo ljubav ispočetka“.

PGP RTB je dve godine kasnije objavio Betin drugi album pod naslovom „Ti si moj“ sa deset novih pesama. Naslovnu pesmu su napisali Enco Lesić i Bora Đorđević, dok je aranžman uradio Slobodan Marković.

Na njemu je sarađivala i sa Marinom Tucaković koja je napisala tekst za pesmu „Nikad te više voleti neću“, ponovo na muziku Enca Lešića.

Marina Tucaković je pisala i tekst za numeru „Dolazi duga“, koju su komponovali i aranžirali Aleksandar Ilić i Zvonimir Skerl. Beti je na ovom albumu sarađivala i sa Jovanom Maljkovićem, Miljom Vujanović, Dejanom Petkovićem, Bobom Stefanovićem i drugim čuvenim tekstopiscima i kompozitorima toga vremena.

Sa muzičarima iz bivše Jugoslavije, među kojima je bio i, tada neafirmisani klavijaturista Oliver Dragojević tri puta je nastupala u bivšem Sovjetskom Savezu. Kako su tadašnji mediji izveštavali, publika u Moskvi i Sankt Petersburgu ih je svaki put dočekivala s oduševljenjem.

Zbog njenog specifičnog glasa i stila pevanja zvali su je „Belkinja crnačkog glasa“, a mnogi strani muzičari nisu mogli da veruju da nije rođena u Americi, kolevki džez i soul muzike.

Ipak, osamdesete, a naročito devedesete godine prošlog veka na muzičku scenu su donele neke nove trendove. Sve više se stvarala folk muzika koja Beti nije „ležala“.

Premda priznaje da je bilo ponuda da snima pesme u tom maniru i da su skoro svakodnevno stizali pozivi od Nedeljka Bilkića, njenog dobrog prijatelja i pevača narodne muzike, Beti nije „pala u iskušenje“ da napravi malo komercijalnije pesme. Umesto toga, pevala je u klubovima za publiku koja je volela da je sluša.

Diskografska kuća „City records“ je 2012. godine objavila CD sa dvadesetak najpoznatijih pesama Beti Đorđević. Na njemu su se, između ostalih, našle numere „Počnimo ljubav ispočetka“, „Naći će se neko ko će da me voli“, „Hvala ti za ruže“, „Kraj moje tuge“ i druge.

Na javnu scenu vratila se učešćem u zabavnoj emisiji „Ja mogu sve“ koja je tokom 2015. godine emitovana na programu Radio Televizije Srbije.

Svojim nastupima je ponovo oduševila starije generacije koje pamte njene nastupe tokom 70-ih godina, dok je iznenadila one mlađe koji nisu bili upoznati sa njenim dotadašnjim radom.

Tada je bolje upoznala Ramba Amadeusa, koji nije krio da je ponosan što je imao priliku da se druži sa velikom umetnicom. Iz tog poznanstva nastala je pesma „Nema te“ koju su Beti i Rambo izveli na Beoviziji 2018. godine.

Ipak, pesma nije uspela da se plasira na izbor za najlepšu pesmu Evrope. Srbiju su te godine na Evroviziji predstavljali Aleksandar Sanja Ilić i Balkanika sa pesmom „Nova deca“, dok su Rambo i Beti zauzeli deveto mesto u konkurenciji od 17 takmičara.

Privatni život

Blagica Đorđević je rođena 1946. godine u Kumanovu. Po završetku osnovne škole doselila je u Beograd i upisala poznatu Muzičku školu „Stanković“. Svirala je violončelo i klavir, ali nije ni sanjala da će da se bavi pevanjem.

Ipak, na jednoj svirci je upoznala gitaristu Boba Đorđevića. Počeli su da se zabavljaju, a kada se udala za njega imala je tek 17 godina. Tri godine kasnije dobili su sina Branislava.

Bob je sa svojim bendom često svirao u inostranstvu. Te turneje po Zapadnoj Nemačkoj trajale su i po godinu dana, pa ga je Beti tek povremeno obilazila.

Tokom jedne posete je spontano zapevala uz pratnju Bobovog benda. Muzičari su bili oduševljeni i predložili su joj da počne da nastupa s njima.

Branislav je ostao kod Bobovih roditelja u Beogradu, a oni su svirali u američkim bazama u Nemačkoj. S obzirom da je strancima bilo veoma teško da izgovore njeno pravo ime – Blagica, dali su joj nadimak Beti po kome je postala prepoznatljiva.

Početkom sedamdesetih godina njena popularnost je rasla, a ekspanziju je doživela nakon što su svi novinari objavili vest da ju je pohvalila slavna Ela Ficdžerald.

Mnogi su dolazili iz svih delova bivše Jugoslavije kako bi slušali Boba, Beti i njihovu grupu. Od 1974. godine i singlova „Želim te“ i „Zbog poljubaca tvojih“ njena karijera išla je uzlaznom putanjom.

Kako je jednom prilikom izjavila, njen suprug nije lako prihvatao njenu sve veću popularnost. Iako nikada nije priznala šta se u stvari između njih desilo, par se nakon 15 godina braka razveo.

Beti je do 80-ih godina redovno nastupala na festivalima i snimala singlove i albume. Dolazak nekih novih muzičkih trendova skoro ju je potpuno potisnuo sa scene.

S obzirom da nije želela da stvara pesme koje su moderne, a koje ne pašu njenom temperamentu, nastupala je samo u klubovima, za publiku koja voli ono što ona radi.

Svi su se prisetili Beti Đorđević kada je 2012. godine „City records“ objavio kompilaciju njenih najboljih pesama.

Ipak, 17. jula sledeće godine desila se tragedija sa kojom se, kako kaže, tuga zauvek uvukla u njeno srce. Naime, njen sin Branislav je preminuo od srčanog udara u 47. godini. Iza sebe je ostavio suprugu Snežanu, ćerku Kristinu i sina Vladana.

Premda je i nakon toga povremeno nastupala i trudila se da svojoj publici pokloni samo najlepše emocije, pevačica priznaje da od toga dana više ništa nije isto.

U jednom intervjuu priznala je da više ne sluša muziku jer ju je ranije slušala sa sinom, te da više ništa ne može da je obraduje. Uprkos tome, svi koji su imali priliku da je slušaju na nastupima kažu da se u njenom glasu i odnosu sa publikom ništa nije promenilo.

Diskografija

Albumi

 • 1978. Beti
 • 1980. Ti si moj

Singlovi i EP-ovi

 • 1974. Najdraži moj / Ti ne znaš sve
 • 1974. Kraj moje tuge
 • 1975. Ja te volim ‎
 • 1975. Neka srce kuca jače ‎
 • 1975. Bisera*, Nada*, Beti* i Boba* – Dan ljubavi / Ostavi sve ‎
 • 1976. Naći će se neko ko će da me voli ‎
 • 1976. Počnimo ljubav ispočetka ‎
 • 1977. Žalićemo, žalićemo ‎
 • 1977. Jedna ljubav stara ‎
 • 1978. Nasloni glavu

Kompilacije

 • 2012. The Best Of Beti Đorđević ‎