Granit Đaka (Granit Xhaka)

Kratke informacije

Ime i prezimeGranit Đaka (Granit Xhaka)
Datum rođenja27. septembar 1992.
Mesto rođenjaBazel
DržavaŠvajcarska
PrebivališteLondon
ZanimanjeFudbaler
PozicijaVezni
Visina185 cm

Biografija

Granit Đaka (Granit Xhaka) je švajcarski profesionalni fudaler koji trenutno nastupa na poziciji veznog igrača u engleskom Arsenalu i reprezentaciji Švajcarske. Rođen je 27. septembra 1992. godine u Bazelu, a poreklom je sa Kosova i Metohije.

Fudbalsku karijeru je započeo u Bazelu s kojim je osvojio dve titule Prvaka Švajcarske. Godine 2012. zaigrao je u nemačkom bundesligašu Borusiji iz Menhengladbaha gde je uprkos svom specifičnom temperamentu izgradio reputaciju tehnički talentovanog igrača i prirodnog lidera. Kao kapiten, dva puta zaredom je uspešno prošao kvalifikacije za Ligu šampiona. U maju 2016. godine potpisao je ugovor vredan 30 miliona funti s Arsenalom.

Klupska karijera

Bazel

Zajedno sa mlađim bratom Taulantom (Taulant Ragip Xhaka) karijeru je započeo u fudbalskom klubu Konkordija, a nakon toga prešao je u Bazel. Od 2002. do 2010. godine nastupao je u mlađim selekcijama švajcarskog kluba.

Trener Torsten Fink (Thorsten Fink) jednom prilikom je rekao „Đerdan Šaćiri (Xherdan Shaqiri) je najtalentovaniji igrač u Švajcarskoj…posle Granita Đaka.“, a selektor reprezentacije Švajcarske Otmar Hicfild (Ottmar Hitzfeld) ga je uporedio s mladim Švajnštajgerom (Bastian Schweinsteiger).

Početkom sezone 2010/2011 Đaka je prvi put zaigrao u prvom timu Bazela. Debitovao je tokom treće kvalifikacijske runde za Ligu šampiona protiv ekipe mađarskog Debrecena. Pred kraj meča postigao je pogodak i doneo svom timu pobedu od 2:0.

Prvi gol u Superligi Švajcarske postigao je 15. maja 2011. godine „zatresavši mrežu“ Fudbalskog kluba Tun. Sezonu su priveli kraju osvojivši Prvenstvo Švajcarske. Naredne sezone slavili su „duplu krunu“ –Prvenstvo i Kup Švajcarske.

Borusija Menhengladbah

18. maja 2012. godine uprava Bazela je objavila da je postignut dogovor s Borusijom iz Menhengladbaha, te da mladi Đaka prelazi u nemački klub. Nakon što je prošao lekarske preglede potpisao je petogodišnji ugovor vredan 8,5 miliona evra s Borusijom.

Debitovao je 18. avgusta tokom prve runde Kupa Nemačke protiv Alemanije iz Ahena. Tri dana kasnije prvi put je zaigrao „u Evropi“ i to tokom poraza njegovog kluba od kijevskog Dinama u meču kvalifikacija za Ligu šampiona.

Prvi meč u Bundesligi odigrao je 25. avgusta kada je njegov tim na domaćem terenu savladao Hofenhajm. Prvi i jedini gol u debitantskoj sezoni postigao je u porazu njegovog tima od 3:2 od Nirnberga.

Tokom naredne sezone je 29 puta istrčao na teren u startnoj postavi Borusije, a pet puta je nastupio kao zamena. Klub iz Menhegladbaha je zauzeo šesto mesto na tabeli Bundeslige.

U sezoni 2014/2015 odigrao je sva 34 meča u Bundesligi, te uvršten u idealan tim nemačkog prvenstva. Kvalifikacije za Ligu šampiona Borusija je završila na trećem mestu. 23. septembra 2015. godine je kao kapiten predvodio Borusiju u meču protiv Augsburga. Tada je postigao i prvi gol u sezoni, a njegov klub je slavio rezultatom 4:2.

Trener mu je kapitensku traku poverio i pred susret sa Štutgartom, a on mu se odužio postigavši još jedan gol, te osiguravši pobedu od 3:1. 30. septembra je prvi put nastupio u meču Lige šampiona kada je Borusija poražena od Mančester Sitija na domaćem terenu.

Peti crveni karton u dresu nemačkog kluba zaradio je 20. decembra kada je načini oštar start nad protivničkim igračem. Osim suspenzije, morao je da se izvini i da uplati 20 000 evra u dobrotvorne svrhe.

Arsenal

25. maja 2016. godine Borusija je postigla dogovor s engleskim premijerligašem Arsenalom. Đaka je potpisao ugovor vredan 35 miliona funti, a prvi put je na teren istrčao kao zamena u drugom poluvremenu revijalnog susreta sa zvezdama Premijer lige (MLS All-Stars).

Zvanični debi je doživeo na prvom meču nove sezone Premijer lige, ušavši kao zamena Mohamedu Alneniju (Mohamed Alneny) u 65. minutu susreta s Liverpulom. Njegov klub je poražen rezultatom 4:3, a Đaka je već tada „zaradio“ prvi žuti karton.

Prvi gol u dresu „Tobdžija“ postigao je 17. septembra 2016. godine, kada je sa 25 metara „zatresao mrežu“ Hala. Arsenal je slavio rezultatom 4:1. Četiri dana kasnije ponovo je postigao gol, ali ovog puta savladavši golmana Notingema s udaljenosti od 30 metara.

15. oktobra 2016. godine je „zaradio“ svoj prvi crveni karton u dresu Arsenala, a njegov tim je uprkos tome slavio pobedu nad Svonsijem od 3:2. Od septembra do maja nije postigao niti jedan gol, ali se u maju odužio „zatresavši mrežu“ Mančester Junajteda, prekinuvši seriju „Crvenih đavola“ od 25 utakmica bez poraza.

Kao deo prvog tima nastupao je na skoro svim mečevima FA Kupa uključujući i finale protiv Čelsija u kome je Arsenal slavio rezultatom 2:1. Godine 2017. osvojili su Superkup Engleske (Community Shield) nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca od Čelsija. Prvi gol u sezoni 2017/2018 postigao je u remiju sa Liverpulom, kada je sa 25 metara savladao golmana Lorisa Karijusa (Loris Sven Karius).

Reprezentativna karijera

Granit Đaka je od 2008. godine bio član U-17 selekcije Švajcarske s kojom je nastupio na Svetskom prvenstvu 2009. godine u Nigeriji. Švajcarci su tada osvojili prvo mesto.

Prvi meč u U-19 selekciji odigrao je 25. maja 2010. godine ušavši kao zamena tokom susreta s Austrijom. Njegov tim je slavio rezultatom 3:2. Prvi gol je postigao 7. septembra 2010. godine kada je njegov tim ubedljivo savladao Češku.

Od 3. septembra 2010. godine igrao je u U-21 timu, s kojim je pobedio Republiku Irsku, tokom drugog dela grupne faze kvalifikacija za Evropsko prvenstvo za igrače mlađe od 21 godine. Švajcarska se plasirala na Prvenstvo, a do finala sa Španijom od koje je poražena rezultatom 2:0 nije primila niti jedan gol.

Pre nego što je prvi put zaigrao za seniorsku reprezentaciju Švajcarske Đaka se dvoumio da li da ipak nastupa za reprezentaciju Albanije. Mediji su objavili da ga Fudbalski savez Albanije nije nikako ni pozvao da igra za reprezentaciju, dok su Švajcarci pokazali mnogo više interesovanja za njega.

Ipak, odlučio se za Švajcarsku u čijem je seniorskom dresu prvi put nastupio 4. juna 2011. godine tokom susreta s Engleskom na „Vembliju“ („Wembley Stadium“). Bio je to meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. godine, a završen je rezultatom 2:2.

Prvi gol je postigao 15. novembra 2011. godine kada je njegov tim savladao Luksemburg sa 1:0. Iako ga je selektor pozvao da se pridruži reprezentaciji na Letnjim olimpijskim igrama 2012. godine, Đaka je odbio jer je želeo da što više vremena provede trenirajući sa klubom.

Tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2014. godine odigrao je svih deset mečeva, postigavši dva gola na susretu sa Slovenijom. Selektor Otmar Hicfild pozvao ga je da učestvuje na Mundijalu koji je 2014. godine održan u Brazilu. Prvi gol je postigao tokom susreta s Francuskom kada je njegov tim poražen rezultatom 5:2.

Na Evropskom prvenstvu koje je 2016. godine održano u Francuskoj Švajcarska se sastala s Albanijom, a Đaka je prvi put igrao protiv svog brata Taulanta. Njegov tim je pobedio rezultatom 1:0 zahvaljujući golu Đerdana Šaćirija, a majka braće Đaka se na tribinama pojavila u majici sa zastavama Švajcarske i Albanije. Stariji brat Đaka proglašen je igračem meča. Švajcarska se u šesnaestini finala sastala s Poljskom koja je pobedila nakon boljeg izvođenja penala.

Tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2018. godine mnogo se nagađalo u kom timu će Đaka da nastupi – švajcarskom ili kosovskom. U otvorenom pismu je objavio da je „prisiljen da igra za Švajcarsku“. Selektor ga je uvrstio u tim koji će na svetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji braniti boje Švajcarske.

Titule

Klupske titule

  • 2010/2011. Prvenstvo Švajcarske s Bazelom
  • 2011/2012. Prvenstvo Švajcarske s Bazelom
  • 2011/2012. Kup Švajcarske s Bazelom
  • 2016/2017. FA Kup s Arsenalom
  • 2017. Superkup Engleske s Arsenalom

Reprezentativne titule

  • 2009. Svetsko prvenstvo za igrače mlađe od 17 godina

Pojedinačne titule

  • 2012. proglašen za najboljeg mladog fudbalera u Švajcarskoj
  • 2017. proglašen za švajcarskog fudbalera godine

Privatni život

Granit Đaka je rođen 1992. godine u Bazelu. Njegovi roditelji su rodom iz Kuršumlije (SFR Jugoslavija). Otac Ragib (Ragib Xhaka) je kao student prištinskog Univerziteta 1986. godine učestvovao na demonstracijama protiv komunističkog režima u Jugoslaviji, zbog čega je osuđen na tri i po godine zatvora. Nakon toga porodica se preselila u Podujevo, odakle je 1990. godine odselila u Švajcarsku.

Granit ima mlađeg brata Taulanta koji je takođe profesionalni fudbaler. Đaka mlađi nastupa na poziciji desnog beka u Bazelu i, za razliku od brata igra u reprezentaciji Albanije.

Granit Đaka je od jula 2017. godine u braku s Leonitom Lekaj (Leonita Lekaj). Leonita je rođena 1992. godine u Albaniji. Živela je neko vreme u Prištini, a nakon toga sa porodicom preselila u Nemačku gde je upoznala fudbalera.

Granit Đaka (Granit Xhaka) na društvenim mrežama

FacebookGranit @ Facebook
InstagramGranit @ Instagram