Josip Pivarić

Kratke informacije

Ime i prezimeJosip Pivarić
Datum rođenja30. januar 1989.
Mesto rođenjaZagreb
DržavaHrvatska
PrebivališteKijev
ZanimanjeFudbaler
PozicijaOdbrana
Visina176 cm
Težina-

Biografija

Josip Pivarić je hrvatski profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji levog beka u ukrajinskom premijerligašu Dinamu iz Kijeva i reprezentaciji Hrvatske. Rođen je 30. januara 1989. godine u Zagrebu.

Karijeru je započeo u mlađim ekipama Dinama, odakle je otišao na pozajmicu u Lokomotivu. Po povratku na „Maksimir“ postao je jedan od ključnih igrača „modrog“ tima. Polovinom 2017. godine potpisao je trogodišnji ugovor s kijevskim Dinamom.

Od 2005. do 2013. godine bio je član mladih selekcija Hrvatske, a do sada je u seniorskom timu zabeležio 19 nastupa. Selektor Zlatko Dalić ga je uvrstio na spisak igrača koji će Hrvatsku predstavljati na Svetskom prvenstvu 2018. godine.

Klupska karijera

Prve fudbalske korake Pivarić je napravio već sa šest godina u omladinskoj školi zagrebačkog Dinama. U dresu „Modrih“ prošao je sve mlađe selekcije, a u proleće 2008. godine prvi put je zaigrao u A timu. Iste godine Dinamo ga je pozajmio Fudbalskom klubu Lokomotiva iz Zagreba, gde je tokom prve sezone zabeležio 13 nastupa.

U januaru 2009. godine je potpisao ugovor na sedam i po godina sa Dinamom, ali je do kraja sezone 2011/2012 nastupao sa „Lokosima“. U periodu od 2008. do 2012. godine upisao je ukupno 78 nastupa i postigao jedan pogodak.

Početkom 2012. godine ponovo se vratio u Dinamo. Prvi seniorski nastup je zabeležio 25. februara u pobedi njegovog tima od 3:0 nad Fudbalskim klubom Karlovac. 21. aprila je postigao svoj prvi gol, „zatresavši mrežu“ Fudbalskog kluba Rijeka. Meč je završen rezultatom 1:1.

Ušao je u fudbalske anale postigavši prvi gol na meču sa engleskim premijerligašem Arsenalom. Dinamo je u septembru 2015. godine na „Maksimiru“ dočekao „Tobdžije“ u susretu Lige šampiona, a Pivarić je postigao prvi gol i omogućio svom timu veliku pobedu od 2:1.

Tokom prijateljskog meča sa norveškim Stromsgodsetom u januaru 2016. godine pretrpeo je ozbiljnu povredu kolena, koja ga je naterala da izostane sa terena do kraja sezone. Ova povreda koštala ga je odlaska na Evropsko prvenstvo 2016. godine sa seniorskom selekcijom Hrvatske. Na teren se vratio 6. jula 2016. godine tokom predsezonskog prijateljskog susreta s danskim Kopenhagenom. Dinamo je u ovom meču slavio rezultatom 1:0.

U dresu zagrebačkog kluba odigrao je ukupno 174 meča, postigao deset golova i upisao 27 asistencija. Početkom avgusta 2017. godine hrvatski mediji su započeli sa spekulacijama o njegovom odlasku iz kluba, a sumnje da se nešto dešava potvrdio je i on sam kada se nije pojavio s ostatkom ekipe na treningu. Tih dana se u javnosti polemisalo o odlasku Borne Barišića, kapitena Fudbalskog kluba Osijek u Kijevo, ali na lekarski pregled tog avgustovskog dana otišao je Pivarić.

Dinamo Kijev

8. avgusta 2017. godine potpisao je trogodišnji ugovor s ukajinskim premijerligašem Dinamom i preuzeo dres s brojem 23. Barišić je kasnije tvrdio da je uprava Dinama „minirala“ njegov transfer u Ukrajinu, ali da Pivarić nema nikakve veze sa time. Zagrebački klub se na svom zvaničnom sajtu emotivno oprostio od mladog igrača rečima „Dragi Piva, hvala ti za sve!“

Prvi meč u kijevskom klubu odigrao je 18. novembra tokom gostovanja kod Fudbalskog kluba Zirka iz Kropinjskaja. Dinamo je slavio rezultatom 0:2, a Pivarić je odigrao svih 90 minuta meča. Debi u Ligi Evropa doživeo je pet dana kasnije, kada je njegov tim poražen od albanskog Skenderbega rezultatom 3:1.

Početkom februara 2018. godine se povredio, te je ostatak meseca proveo van terena. Tokom nepunih godinu dana u ukrajinskom klubu Pivarić je četiri meča proveo na klupi. Odigrao je ukupno 21 meč u domaćoj i Ligi Evropa, bez postignutih pogodaka.

Reprezentativna karijera

Josip Pivarić je od 2005. godine član reprezentacije Hrvatske. Nastupao je u svim mlađim selekcijama „Vatrenih“ odigravši ukupno 29 mečeva i postigavši dva gola. Debi u „velikom dresu“ hrvatske nacionalne selekcije doživeo je 14. avgusta 2013. godine u pobedi njegovog tima nad Lihtenštajnom.

Do sada je u A timu Hrvatske odigrao ukupno 19 mečeva, bez postignutih pogodaka. Zlatko Dalić, selektor seniorske reprezentacije uvrstio ga je na preliminarni spisak igrača koji će nastupati na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine.

Titule

Klupske titule

  • 2012/2013. Prva HNL
  • 2013/2014. Prva HNL
  • 2013. Superkup Hrvatske
  • 2014/2015. Prva HNL
  • 2014/2015. Kup Hrvatske
  • 2015/2016. Prva HNL
  • 2014/2015. Kup Hrvatske
  • 2016/2017. Prva HNL

Privatni život

Josip Pivarić je rođen 1989. godine u Zagrebu, ali najveći deo života proveo je gradiću Sveti Ivan Zelina, dvadesetak kilometara od hrvatske prestonice. Odrastao je sa dve starije sestre Marinom i Anom. Od malih nogu voleo je loptu, a na prvu školu fudbala prijavio ga je stric Milivoje. Već sa šest godina postao je član Dinamove omladinske škole, te je skoro svakodnevno putovao u Zagreb na treninge. Ispočetka ga je vozio otac, a kasnije sestra Marina kada je krenula na studije.

Nakon osnovne škole upisao je Trgovačku školu u Zagrebu, smer komercijalista. Prva dva razreda prošao je odličnim, a nakon toga je „popustio“ pa je poslednja dva razreda završio vrlo dobrim. Kaže da mu je škola išla dobro i da nije imao problema da uskladi sportske i školske obaveze. U jednom intervjuu je priznao da su mu oko zadaće pomagale sestre Ana i Marina. Posle škole upisao je višu trenersku školu na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, ali zbog poslovnih obaveza u inostranstvu nije stigao da je završi.

Suprugu Božicu je upoznao na zabavi u Kašini kada je njemu bilo 19, a njoj 17 godina. Venčali su se u junu 2011. godine, a 2013. godine dobili ćerku Lorenu. Dve godine kasnije Božica je rodila dečaka kome su dali ime Matej.

Uprkos uspehu, prvo sa zagrebačkim Dinamom, a kasnije i sa njegovim ukrajinskim „imenjakom“ Josip je poznat kao veoma skroman porodičan čovek. To je pokazao odlučivši da živi u rodnom gradu i da svakodnevno putuje u Zagreb na treninge. Iako je trenutno u Ukrajini kaže da se uvek rado vraća u rodni grad i da će po završetku karijere verovatno odlučiti tu da ostane.

Hrvatskim medijima je priznao da je tokom celog života i karijere imao neizmernu podršku roditelja i sestara koji su se potrudili da ostvari svoje snove. Kasnije je ta podrška „udvostručena“ jer je u porodicu prvo ušla Božica, a kasnije i Lorena i Matej.

Josip Pivarić na društvenim mrežama

InstagramJosip @ Instagram