Kilijan Mbape (Kylian Mbappé)

Kratke informacije

Ime i prezimeKilijan Mbape (Kylian Mbappé)
Datum rođenja20. decembar 1998.
Mesto rođenjaPariz
DržavaFrancuska
PrebivalištePariz
ZanimanjeFudbaler
PozicijaNapadač
Visina178 cm

Biografija

Kilijan Mbape (Kylian Mbappé Lottin) je francuski profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji napadača u klubu Pari Sen Žermen (PSŽ) i reprezentaciji Francuske. Rođen je 20. decembra 1998. godine u Parizu.

Juniorsku karijeru je započeo u omladinskoj akademiji Fudbalskog kluba Bondi, a 2013. godine je prešao u mlađu selekciju Monaka. Seniorsku karijeru je započeo u B timu Monaka, gde je veoma brzo obezbedio poziciju u startnoj jedanaestorki, pa je prešao u A tim. Sa Monakom je 2017. godine osvojio Prvu ligu Francuske.

Nakon toga je prešao na pozajmicu u Pari Sen Žermen, ali je već nakon prve sezone pariski klub odlučio da ga kupi za 180 miliona evra. Tako je postao najskuplji tinejdžer, te drugi najskuplji fudbaler u istoriji.

U dresu seniorske reprezentacije Francuske debitovao je u martu 2017. godine. Pre toga je nastupao sa U-17 i U-19 selekcijama. Prvi gol je postigao na Svetskom prvenstvu 2018. godine kada je savladao golmana Perua, te sa 19 godina postao najmlađi strelac u francuskoj reprezentaciji.

Klupska karijera

Prve fudbalske korake napravio je u klubu Bondi koji je trenirao njegov otac. Trener Antonio Rikardi (Antonio Riccardi) je jednom prilikom izjavio da je upoznao Kilijana kada mu je bilo šest godina i odmah je zaključio da je drugačiji, te da može da uradi više od ostalih dečaka. „Njegov dribling je već bio fantastičan i radio je to mnogo brže od drugih. Bio je najbolji igrač kojeg sam vodio u 15 godina dugoj karijeri.“

Kada je prešao u omladinsku akademiju kluba Klerfonten privukao je pažnju skauta Real Madrida, Čelsija, Liverpula, Mančester Sitija i Bajern Minhena. Sa 11 godina je otputovao u London na probu u Čelsi, te odigrao jedan meč s juniorima protiv Čarlton Atletika. Ipak, vratio se u Monako.

Monako

U seniorskom dresu Monaka debitovao je 2. decembra 2015. godine na prvoligaškom susretu sa Kajenom, ušavši kao zamena za Fabija Koentraa (Fábio Alexandre da Silva Coentrão). Tako je sa 16 godina i 347 dana postao najmlađi igrač u A timu Monaka, srušivši rekord koji je 21 godinu ranije postavio legendarni Tijeri Anri (Thierry Henry).

Prvi gol je postigao 20. februara 2016. godine, kada je iz prekida „zatresao mrežu“ Trojesa. Sa 17 godina i 62 dana postao je najmlađi strelac u istoriji Monaka, ponovo oborivši Anrijev rekord.

6. marta 2016. godine potpisao je prvi profesionalni ugovor u trajanju od tri godine.

Prvi het trik je postigao 14. decembra 2016. godine kada su ubedljivo savladali Ren rezultatom 7:0 u šesnaestini finala Liga Kupa. Prvi het trik u Prvoj ligi postigao je 11. februara 2017. godine na susretu s Mecom koji je završio rezultatom 5:0. Sa 18 godina i dva meseca je postao najmlađi igrač koji je postigao het trik u Prvoj ligi od 2005. godine.

Deset dana kasnije Monako se u osmini finala Lige šampiona sastao s Mančester Sitijem. Mbape je u 40. minutu iz voleja savladao golmana „Građana“, te postao drugi najmlađi strelac u istoriji ovog takmičenja. Uprkos tome, njegov tim je poražen rezultatom 5:3.

Postigavši dva pogotka na meču s Nantom, Mbape je postao najmlađi fudbaler u poslednjih 30 godina koji je dao više od 10 golova u Prvoj ligi Francuske. Za 822 minuta na terenu zabeležio je devet golova i pet asistencija.

11. marta je savladao golmana Bordoa te postigao sedmi gol na četiri utakmice Prve lige. Četiri dana kasnije su se u osmini finala Lige prvaka ponovo sastali s Mančester Sitijem, a Kilijan je u osmom minutu „zatresao mrežu“ protivnika. Bio je to njegov 11. gol u isto toliko nastupa u svim takmičenjima.

Savladali su „Građane“ rezultatom 3:1, te zbog bolje gol razlike u gostima prošli u četvrtfinale velikog takmičenja. Mbape je sezonu završio sa 40 nastupa i 26 golova u svim takmičenjima.

Pari Sen Žermen

31. avgusta 2017. godine uprava Pari Sen Žermena je objavila da je postignut dogovor o pozajmici s Mbapeom, te da mladi igrač dolazi u Pariz. Francuski sportski mediji su objavili da bi PSŽ trebao da plati Monaku oko 145 miliona evra za napadača, čime bi postao najskuplji tinejdžer ikada, te drugi najskuplji igrač na svetu.

Prvi nastup i prvi pogodak u dresu PSŽ-a je upisao 8. septembra, kada su savladali Mec rezultatom 5:1. Četiri dana kasnije postigao je prvi „evropski gol“ za Parižane u grupnoj fazi Lige šampiona kada je savladao golmana Seltika. PSŽ je zabeležio pobedu od 5:0.

Nakon toga su se sastali sa minhenskim Bajernom, a Mbape je prvo asistirao Kavaniju (Edinson Roberto Cavani Gómez), a potom i Nejmaru (Neymar da Silva Santos Júnior) za drugi pogodak. 6. decembra je postigao 10. gol u Ligi prvaka te sa 18 godina i 11 meseci postao najmlađi fudbaler kome je to „pošlo za nogom“.

Nakon što su osvojili titulu prvaka Francuske, 8. maja su savladali Le Harbijer u finalu Kupa Francuske, te osvojili „duplu krunu“.

Reprezentativna karijera

Kilijan Mbape je 2014. godine postao član U-17 selekcije Francuske s kojom je odigrao dva meča. Nakon toga je sa U-19 timom osvojio Evropsko prvenstvo za igrače mlađe od 19 godina.

Prvi poziv da se pridruži seniorskom timu stigao je u martu 2017. godine pred utakmice s Luksemburgom i Španijom. Debitovao je 25. marta ušavši kao zamena za Pajea (Dimitri Payet) u 78. minutu susreta sa Luksembrugom u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018. godine. Tako je sa 18 godina, tri meseca i pet dana postao jedan od najmlađih igrača u francuskom nacionalnom timu.

31. avgusta 2017. godine je postigao svoj prvi gol u zvaničnom seniorskom susretu. Mbape je „zatresao mrežu“ Holandije, a nakon toga i Rusije na prijateljskom susretu u martu 2018. godine. Selektor ga je uvrstio u tim za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

21. juna 2018. godine postigao je svoj prvi gol na Mundijalu, a Francuska je zahvaljujući njemu zabeležila pobedu nad Peruom. Time je sa 19 godina postao najmlađi strelac reprezentacije na svetskim prvenstvima. U osmini finala su se sastali s Argentinom. Mladi napadač je postigao dva gola, te izborio penal koji je Grizman (Antoine Griezmann) pretvorio u pogodak. Kilijan je proglašen najboljim igračem susreta, a Francuska se plasirala u četvrtfinale.

Postao je tek drugi tinejdžer koji je postigao dva gola na svetskom prvenstvu. Pre njega je to učinio legendarni Pele (Edson Arantes do Nascimento) 1958. godine. U četvrtfinalu su savladali Urugvaj rezultatom 2:0, a mladi napadač je ponovo bio jedan od najkorisnijih igrača na terenu.

15. jula Francuska se u finalu sastala sa Hrvatskom, a Mbape je sa oko 25 metara „zatresao mrežu“ Danijela Subašića. Time je postao tek drugi tinejdžer, ponovo posle Pelea koji je postigao pogodak u finalu Svetskog prvenstva. Francuska je postala prvak sveta, a Mbape je sa četiri gola proglašen najboljim mladim igračem turnira.

Titule

Klupske titule

  • 2016/2017. Prva liga Francuske s Monakom
  • 2017/2018. Prva liga Francuske sa PSŽ-om
  • 2017/2018. Kup Francuske sa PSŽ-om
  • 2017/2018. Liga Kup Francuske sa PSŽ-om

Reprezentativne titule

  • 2016. Evropsko prvenstvo za igrače mlađe od 19 godina
  • 2018. Svetsko prvenstvo

Pojedinačne titule

  • 2016. uvršten u idealnu jedanaestorku Evropskog prvenstva za igrače mlađe od 19 godina
  • 2016/2017. proglašen mladim igračem godine u Prvoj ligi Francuske
  • 2016/2017. uvršten u idealnu jedanaestorku Prve lige Francuske
  • 2016/2017. uvršten u idealnu jedanaestorku Lige šampiona
  • 2017. proglašen igračem meseca aprila u Prvoj ligi Francuske
  • 2017. uvršten u treći najbolji tim na svetu po izboru FIFA-e
  • 2017. proglašen najboljim mladim igračem u Evropi od strane evropskih sportskih novinara
  • 2017/2018. proglašen mladim igračem godine u Prvoj ligi Francuske
  • 2018. proglašen igračem meseca marta u Prvoj ligi Francuske
  • 2017/2018. uvršten u idealnu jedanaestorku Prve lige Francuske
  • 2018. proglašen za najboljeg mladog igrača na Svetskom prvenstvu

Privatni život

Kilijan Mbape je rođen 1998. godine u Parizu. Njegov otac Vilfrid (Wilfried Mbappé) je fudbalski trener poreklom iz Kameruna. On je ujedno i njegov agent. Majka Fajza Lamari (Fayza Lamari) je poreklom iz Alžira i bivša je odbojkašica.

Osim Kilijana, Vilfrid i Fajza imaju usvojenog sina Žirea Kemba Ekoka (Jirès Kembo Ekoko) koji je rođen 1988. godine u Demokratskoj Republici Kongo i takođe je profesionalni fudbaler koji nastupa u turskom klubu Buraspor. Ekoko je takođe igrao za U-21 selekciju Francuske.

Kilijan ima i sedam godina mlađeg brata Itana (Ethan Mbappé). Itan je zajedno sa bratom istrčao na teren na jednom od mečeva Lige prvaka. Tako mu je stariji brat ispunio dečački san. Zauzvrat, Kilijan proslavlja golove sa prekrštenim rukama na prsima, jer Itan tako slavi kada ga pobedi u video igrici.

Diplomirao je 2011. godine na sportskoj akademiji Klerfonten, koju su pre njega pohađali Anri, Anelka (Nicolas Sébastien Anelka), Matuidi (Blaise Matuidi) i druge francuske fudbalske zvezde.

Njegov idol u detinjstvu je bio Kristijano Ronaldo (Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro), a mnogi ga nazivaju „mladim Anrijem“.

Iako bi mnogi mediji voleli da objave ime i prezime devojke koja je zavela jednog od najperspektivnijih igrača na svetu, Kilijan svoj privatni život drži daleko od očiju javnosti. Mnogi ga opisuju kao skromnog i samozatajnog, ali vrlo zrelog i disciplinovanog mladića za svoje godine.

Kilijan Mbape (Kylian Mbappé) na društvenim mrežama

FacebookKylian @ Facebook
InstagramKylian @ Instagram
TwitterKylian @ Twitter