Mateo Kovačić

Kratke informacije

Ime i prezimeMateo Kovačić
Datum rođenja6. maj 1994.
Mesto rođenjaLinc (Austrija)
DržavaHrvatska
PrebivališteMadrid
ZanimanjeFudbaler
PozicijaVezni
Visina178 cm
Težina-

Biografija

Mateo Kovačić je hrvatski profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji veznog igrača u španskom Real Madridu i reprezentaciji Hrvatske. Rođen je 6. maja 1994. godine u Lincu (Austrija).

Premda obično igra u veznom redu, na ulozi plejmejkera, prepoznatljiv je po tome što se dobro snalazi i na raznim drugim pozicijama u veznom redu, na levoj strani i na poziciji veznog napadača.

Profesionalnu karijeru je započeo sa 16 godina u zagrebačkom Dinamu s kojim je osvojio dve titule prvaka zaredom, pre nego što je 2013. godine zaigrao u dresu Intera. Nakon dve sezone u Italiji potpisao je ugovor s Real Madridom. U španskom gigantu je do sada osvojio tri titule Lige šampiona, FIFA Superkup, UEFA svetsko klupsko prvenstvo Superkup Španije i domaće Prvenstvo.

U dresu Hrvatske nastupa od 2008. godine, a od 2013. godine je član seniorske reprezentacije s kojom je 2014. godine igrao na Svetskom prvenstvu, a dve godine kasnije na Evropskom prvenstvu.

Klupska karijera

Mateo Kovačić je rođen 1994. godine u austrijskom gradu Linc, gde su se njegovi roditelji preselili iz Kotor Varoša početkom rata u bivšoj Jugoslaviji. Prve fudbalske korake napravio je u omladinskoj školi LASK iz Linca. Kada mu je bilo 13 godina primetili su ga skauti nekoliko velikih evropskih klubova poput Ajaksa, Intera iz Milana, Juventusa i Bajerna iz Minhena, ali je porodica odlučila da se vrati u Hrvatsku, gde je Mateo zaigrao u zagrebačkom Dinamu.

Tokom 2009. godine pretrpeo je nekoliko ozbiljnih povreda, ali je uspeo 31. maja 2010. godine da se vrati na teren i pomogne svom klubu da savlada RNK Split i osvoji Hrvatsku kadetsku ligu za igrače mlađe od 17 godina.

Četiri meseca kasnije ga je tadašnji trener Vahid Halihodžić pozvao da se pridruži seniorskom timu. Uporedo sa treninzima koje je obavljao sa A timom Dinama, nastupao je sa mlađim selekcijama u Hrvatskoj kadetskoj ligi. Krajem novembra 2010. godine sportski dnevnik „Sportske novosti“ objavio je da je glavni skaut Arsenala stigao u Zagreb kako bi posmatrao mladog Kovačića tokom mečeva protiv vinkovačke Cibalije i Fudbalskog kluba Zagreb.

Debi u dresu „Modrih“ doživeo je 20. novembra 2010. godine tokom meča s Hrvatskim Dragovoljcem. Dinamo je pobedio rezultatom 6:0, a Kovačić je postigao četiri gola. Tako je postao najmlađi strelac u istoriji domaćeg Prvenstva, te sa samo 16 godina i 198 dana srušio rekord koji je nedelju dana pre postavio Dino Špehar u dresu Osijeka sa 16 godina i 278 dana. Tokom prve sezone u Dinamu zabeležio je sedam nastupa, te pomogao svom timu da osvoji titulu.

Već sledeće sezone je učvrstio svoju poziciju u prvom timu, te postao jedan od najzaslužnijih igrača što je Dinamo stigao do grupne faze Lige šampiona prvi put nakon 12 godina. U grupnoj fazi zagrebački prvak se sastao s Real Madridom, a Matija je sa samo 17 godina zaigrao protiv velikih fudbalskih zvezda. U poslednjem meču grupne faze „zatresao je mrežu“ Olimpika iz Liona, te postao najmlađi igrač u istoriji Lige šampiona kome je to pošlo za rukom.

Obarao je rekorde i na domaćoj fudbalskoj sceni. Te sezone odigrao je 25 mečeva i postigao pet golova. Tokom ligaškog meča protiv Fudbalskog kluba Lučko preuzeo je kapitensku traku od Leandra Cufre i postao najmlađi kapiten u istoriji kluba.

U domaćoj ligi zabeležio je 32 nastupa, te pomogao Dinamu da osvoji sedmu titulu zaredom. Na stadionu „Maksimir“ je savladao golmana Osijeka u finalu Kupa Hrvatske. U decembru 2011. godine dobio je nagradu „najmlađa fudbalska nada godine“.

Početkom naredne sezone pretrpeo je povredu zbog koje je morao da propusti nekoliko kvalifikacijskih mečeva za Ligu prvaka. Vratio se baš na vreme da pomogne Dinamu u prvom meču Lige šampiona protiv Porta. Odigrao je svih šest mečeva tokom grupne faze elitnog evropskog takmičenja, uključujući duele s Portom, Pari Sen Žermenom i Dinamom iz Kijeva.

Mnogi fudbalski stručnjaci bili su impresionirani igrom mladog Kovačića tokom cele sezone 2012/2013. Evropski novinari su ga nominovali za nagradu „Golden Boy“ koja se dodeljuje najboljem mladom igraču u Evropi. Tokom zimske pauze uprava Dinama je demantovala tvrdnje da će Kovačić da napusti klub, ističući da Zagrepčani oko njega i drugog mladog igrača Alena Halilovića grade tim koji će doneti nove titule prvaku Hrvatske.

Tokom svog boravka u klubu sa „Maksimira“ Mateo je odigrao ukupno 73 meča uključujući 12 utakmica u Ligi prvaka, osvojio dve titule prvaka i dva trofeja Kupa Hrvatske.

Inter

Međutim, 30. januara 2013. godine hrvatski mediji su objavili da ga je Dinamo prodao milanskom prvoligašu Interu za 15 milona evra. Inter je odmah platio 11 miliona, a ostala četiri trebao je da plati kada se klub kvalifikuje u Ligu prvaka. Kovačić je po dolasku u Italiju zadužio broj 10 koji je na dresu pre njega nosio Holanđanin Vesli Snajder (Wesley Sneijder).

Debitovao je tri dana nakon što je potpisao ugovor ušavši kao zamena na poluvremenu susreta sa Sijenom. 14. februara je impresionirao domaće navijače sjajnom asistencijom Rodrigu Palasiju (Rodrigu Palasiju) koji je savladao golmana rumunskog Kluža i doneo pobedu od 2:0 u meču Lige Evropa. Kada je u 89. minutu napuštao teren publika ga je pozdravila ovacijama. Tokom uzvratnog susreta u Rumuniji Kovačić je odigrao svih 90 minuta, a njegov tim je zahvaljujući pobedi od 3:0 prošao u narednu rundu takmičenja.

U domaćoj Seriji A je debitovao tokom meča s Fiorentinom, kada je Inter poražen rezultatom 1:4. U sledećoj rundi Lige Evropa njegov tim je poražen od Totenhema rezultatom 3:0 i trebala mu je pobeda od 4:0 na domaćem terenu kako bi prošao dalje. U Milanu su uspeli da obezbede prolaz pobedivši Engleze sa 4:1. Kovačić je ponovo oduševio navijače, a trener Andrea Stramaćoni (Andrea Stramaccioni) ga je opisao kao „zvezdu u usponu“.

Usledili su poraz od Juventusa, pobeda nad Sampdorijom, te poraz od Atalante. Do kraja prvog dela sezone startovao je u svim mečevima Serije A, a Inter je završio na razočaravajućem devetom mestu. Navijači su mu dodelili nagradu „Otkriće godine“.

Nakon niza manjih povreda propustio je većinu mečeva u predsezoni, te se vratio na teren nekoliko dana pred početak sezone. Inter je dobio novog trenera Valtera Macarija (Walter Mazzarri), koji je za razliku od Stramaćonija Kovačiću davao manju minutažu. Tokom sezone 2013/2014 odigrao je ukupno 32 ligaška meča, ali je samo 14 puta istračao na teren u startnoj postavi, te samo osam puta dobio priliku da odigra ceo meč.

Pred kraj sezone Macari mu je dao više prilike da igra, te je poslednjih šest mečeva bio Interov glavni vezni igrač. 10. maja na stadionu „Đuzepe Meaca“ („Stadio Giuseppe Meazza) Havijer Zaneti (Javier Zanetti) je odigrao svoj poslednji meč, a Kovačić je zabeležio tri asistencije. Njegov tim je savladao Lacio rezultatom 4:1.

Posle brojnih spekulacija da će da napusti tim, Kovačiću je uprava Intera u septembru 2014. godine ponudila produženje ugovora do 2019. godine. Sezonu je započeo postigavši het-trik na meču protiv islandskog Stjarnana u plej of-u Lige Evropa. 14. septembra je postigao jedan gol i upisao dve asitencije tokom pobede njegovog tima nad Sasuolom od 7:0.

Usledili su golovi Palermu, Kijevu i Laciju, a u junu i produženje ugovor s italijanskim klubom do 2019. godine.

Međutim, 16. avgusta 2015. godine trener Roberto Manćini (Roberto Mancini) je izjavio da je klub morao da proda Kovačića španskom Realu zbog pravila „finansijskog fer pleja“. Na konferenciji za novinare koju je održao nakon prijateljskog meča s grčkim AEK-om Manćini je istakao da „niko nije želeo da se to desi“, te da on lično, predsednik i uprava, ali i igrači žale zbog Mateovog odlaska.

Real Madrid

Dva dana kasnije, uprava kluba je potvrdila da je hrvatski reprezentativac potpisao šestogodišnji ugovor vredan 29 miliona evra s Real Madridom. 19. avgusta zvanično je predstavljen novinarima na konferenciji za štampu održanoj na „Santijago Bernabeu“ („Santiago Bernabéu Stadium“).

„Zadužio“ je broj 16 na dresu, te postao peti Hrvat koji je zaigrao u Realu. Pre njega su u „Kraljevskom klubu“ nastupali Robert Prosinečki, Davor Šuker, Robert Jarni i Luka Modrić, koji već osam sezona osvaja titule.

Četiri dana kasnije doživeo je svoj debi u novom dresu. Ušao je kao zamena u 70. minutu meča sa Sportingom, a susret je završen bez golova. Prvi pogodak je postigao 8. decembra 2015. godine kada je Real slavio ubedljivu pobedu od 8:0 nad švedskim Malmeom. 3. januara 2016. dobio je direktan crveni karton nakon oštrog starta nad Žoaom Kanselom (João Cancelo). Duel s Valensijom završio je nerešeno.

Tokom prve sezone u dresu Reala zabeležio je 34 nastupa. Početkom sledeće sezone trener Rafa Benitez (Rafael Benítez) ga je ozbiljno „testirao“ raspoređujući ga na razne pozicije – od sredine terena do pozicije u napadu.

Početkom januara 2016. godine Madriđane je preuzeo Zinedin Zidan (Zinedine Zidane) koji je igru osmislio malo drugačije, a Kovačić je dobijao sve manje prilike da igra. Upisao je osam nastupa i jedan gol u borbi njegovog tima za titulu Lige šampiona.

Prvi gol u ligi je postigao 29. januara 2017. godine kada je „Kraljevski klub“ savladao Real Sosijedad rezultatom 3:0. Bio je član jedanaestorke koja je u sezoni 2016/2017 osvojila domaću La Ligu. U trci za novi „ušati pehar“ zabeležio je šest nastupa, a Real je 26. maja 2018. godine pobedio Liverpul i osvojio 13. titulu Lige prvaka i treću titulu zaredom. Hrvatski navijači zamerili su Zidanu što u igru nije uveo Kovačića koji je treće finale elitnog evropskog fudbalskog takmičenja ponovo pratio sa klupe.

Reprezentativna karijera

Mateo Kovačić je za reprezentaciju Hrvatske prvi put zaigrao u maju 2008. godine tokom prijateljskog meča U-14 selecija Hrvatske i Slovačke. Od 2011. godine bio je redovan igrač U-19 i U-21 timova „Vatrenih“, a u avgustu 2012. godine dobio je prvi poziv da zaigra u seniorskom timu Hrvatske, ali zbog povrede je morao da propusti meč sa Švajcarskom.

Tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2014. godine ponovo je dobio poziv, a debitovao je 22. marta 2013. godine u meču protiv Srbije. Četiri dana kasnije ušao je kao zamena u drugom poluvremenu duela sa Velsom, a Hrvatska je ostvarila pobedu od 1:2. Usledio je susret sa Škotskom u Zagrebu tokom koga, iako je imao nekoliko odličnih šansi, nije uspeo da postigne gol. Do kraja kvalifikacija zabeležio je još dva meča.

2. juna 2014. potvrđeno je da će Kovačić biti deo tima koji će na Svetskom prvenstvu u Brazilu braniti boje hrvatske zastave. Bio je član startne jedanaestorke tokom duela s domaćinom, kada je Hrvatska poražena rezultatom 3:1. Odigrao je i ostale mečeve, a „Vatreni“ su eliminisani već u grupnoj fazi takmičenja.

Prvi gol u dresu Hrvatske postigao je 7. juna 2015. godine i to tokom 20. nastupa za reprezentaciju. Selektor Zlatko Dalić izabrao ga je za člana ekipe za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Trofeji

Klupski trofeji

  • 2010/2011. Prvenstvo Hrvatske s Dinamom
  • 2010/2011. Kup Hrvatske s Dinamom
  • 2011/2012. Prvenstvo Hrvatske s Dinamom
  • 2011/2012. Kup Hrvatske s Dinamom
  • 2015/2016. Liga šampiona s Realom
  • 2016/2017. La Liga sa Realom
  • 2016/2017. Liga šampiona s Realom
  • 2016. UEFA Super Kup s Realom
  • 2016. FIFA Svetsko klupsko prvenstvo s Realom
  • 2017. Superkup Španije s Realom
  • 2017. UEFA Super Kup s Realom
  • 2017. FIFA Svetsko klupsko prvenstvo s Realom
  • 2017/2018. Liga šampiona s Realom

Pojedinačne titule

  • 2011. proglašen za fudbalsku nadu godine u Hrvatskoj

Privatni život

Mateo Kovačić je rođen 1994. godine u austrijskom Lincu, a njegov otac potiče iz malog bosanskohercegovačkog grada Kotor Varoša. Naime, njegov otac Stipe Kovačić je pred početak rata u bivšoj Jugoslaviju odselio u Kanadu, odakle je doselio u Linc. U tom gradu se 1993. godine venčao sa Ružicom, a svadbu su organizovali u Zagrebu.

Mateo je u Austriji krenuo u školu i počeo da trenira u akademiji LASK, pre nego što je 2007. godine porodica Kovačić prihvatila poziv Zdravka Mamića i doselila se u Zagreb.

Pre nekoliko godina je sa ocem posetio Kotor Varoš, a tada je rekao da se uvek rado vraća u očev rodni kraj, iako mu obaveze u Realu često ne ostavljaju mnogo slobodnog vremena.

Godine 2010. je u crkvi Svetog Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima upoznao Izabelu Andrijanić s kojom se u istoj crkvi venčao 17. juna 2017. godine. Slavlje kome su prisustvovali brojni Mateovi saigrači se nastavilo u Kristalnoj dvorani hotela „Westin“ u Zagrebu.

Par trenutno živi u Madridu, gde Kovačić nastupa u „Kraljevskom klubu“. Detalje iz svog privatnog života vrlo retko iznose u javnost, ali zato vole da bitne događaje u životu podele sa svojim pratiocima na društvenim mrežama.

Pre nekoliko godina izazvao je buru u domaćoj, ali i evropskoj javnosti izjavom zbog koje su ga „optužili za seksizam“. Naime, on je 2015. godine dao izjavu jednom španskom sportskom listu koja nije prijala pripadnicama lepšeg pola, ali i mnogim drugim „muškim“ neistomišljenicima: „Ne kuvam i nikad neću. To nije moj posao, nego posao žene. Moj posao je da donosim novac u kuću i olakšavam život svojoj porodici.“ Iako je mnogima zasmetala, Isabeli očito nije jer je dve godine kasnije odlučila da kaže sudbonosno „da“ hrvatskom fudbaleru.

Mateo Kovačić na društvenim mrežama

FacebookMateo @ Facebook
InstagramMateo @ Instagram
TwitterMateo @ Twitter