Slobodan Veljković Cobi (Coby)

Kratke informacije

Ime i prezimeSlobodan Veljković Cobi (Coby)
Datum rođenja11. april 1985.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeReper, tekstopisac i muzički producent
ŽanrRep, trep, pop-folk

Biografija

Slobodan Veljković Cobi (Coby) je srpski reper, tekstopisac i muzički producent. Rođen je 11. aprila 1985. godine. Živi i radi u rodnom gradu.

Muzikom je počeo da se bavi još kao srednjoškolac, a 2005. godine je snimio svoje prve pesme. Dve godine kasnije se preselio u Beograd, a potom i započeo saradnju s Izdavačkom kućom „Basiviti Didžital“ („Bassivity Digital“).

Od tada do danas Cobi je kreirao više od četiri stotine pesama za izvođače poput Marlon Brutala, Arafata, Relje Popovića, Cvije, Raste, Nikolije, Ane Nikolić, Nataše Bekvalac, Severine, pa čak i folk pevača Bobana Rajovića, Stoje i Dare Bubamare.

Sarađivao je i sa stranim muzičarima, a ono što je naučio od američkih producenata uspeo je da prilagodi i plasira domaćoj publici.

Njegove pesme, kao i one koje je radio za druge izvođače, danas broje i po 50 miliona pregleda na internet servisu „Ju Tjub“ („YouTube“).

Zajedno s ostalim izvođačima koji sarađuju sa „Basivitijem“ je polovinom 2019. godine nastupio pred oko 120 hiljada ljudi u Beogradu[1].

Cobi je danas jedan od direktora ove izdavačke kuće i jedan od najtraženijih muzičkih producenata u regionu.

Detinjstvo i obrazovanje

Slobodan Veljković je rođen 1985. godine u Beogradu. Odrastao je u Prokuplju, u naselju Tabak mala, gde je završio osnovnu školu.

Nakon toga je u Nišu završio srednju muzičku školu i već tada počeo da komponuje muziku. Pomoglo mu je i očevo iskustvo pevanja na privatnim slavljima, gde je kaže, između ostalog, shvatao kako funkcioniše svet muzike.

Muzička karijera

Veljković je već tokom srednje škole počeo aktivno da se bavi muzikom i da sarađuje sa domaćim reperima. Prve singlove je objavio tokom 2005. i 2006. godine.

Reč je o pesmama „Prezentrep“, „Hit“, te duetima sa Zanegom, Nikom i Mirkom Petrovićem Miretom – „Ljubavna“, „Dok misli nam lutaju“, „Old Skool Mastaz“ i „Odbojka na plaži“.

Sa 22 godine Cobi se preselio u Beograd, započeo saradnju sa Produkcijskom kućom „Basiviti Didžital“ i hip-hop grupom THCF.

Producirao je pesme „Intro“, „Idemo do kraja“, „Šta znaš“ i remiks verziju numere „Za ulicu ortake“ koje su se našle na albumu „THC La Familia“ iz 2007. godine.

Zajedno su radili i na albumu „Majmun izduo“ koji je svetlost dana ugledao 2009. godine. Cobi potpisuje aranžman i produkciju pesama „Trenerka stil“ i „Život nije samo jedan“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Slobodan Veljkovic (@cobi.v)

Sa Draganom Nikolićem, poznatijim kao MC Dada je iste godine snimio pesmu „Mala je iz kraja“ koja se našla na  Dadinom albumu „Radio ubica dečijeg lica“. Veljković je potpisan kao producent četiri od 15 numera sa tog CD-a.

Jedno vreme je živeo na relaciji Beograd – Njujork, gde je radio u tamošnjem ogranku Izdavačke kuće „Basiviti“. Dobio je priliku da sarađuje sa poznatim američkim producentima koji su radili sa zvezdama poput Lejdi Gage (Lady Gaga), Rite Ore i drugih.

Kaže da je ono što je naučio u Americi pokušao da upotrebi u Srbiji, kako bi „osvežio“ domaću scenu novim zvukom, ali i obogati novim, mladim i talentovanim ljudima.

U međuvremenu je usledila saradnja sa grupom V.I.P. na njihovom albumu „Živa istina“ koji se u prodaji našao 2010. godine. Album je sniman u Beogradu i Njujorku, a sastojao se iz 16 pesama, od kojih je Cobi aražnirao i producirao čak njih 13.

Aranžirao je pesmu „Clara Schumann RMX“ beogradskog repera Struke, skoro ceo album „Oko sveta“ Elitnih odreda, te duet „Dalmatinka“ pevačice Jelene Rozge i zagrebačke grupe Konekt (Connect).

Tokom 2011. godine Cobi je snimio četiri pesme „Ja sam pas“, „PK PK“ i „Halo doktore“ sa Banetom i Nikom, te samostalni singl pod nazivom „Interlude“.

Na tekstove Stefana Đurića Raste Veljković je komponovao, aranžirao i producirao brojne hitove. Tokom 2012. godine je sarađivao sa raznim reperima, ali i pop-folk pevačima Bobanom Rajovićem i Milicom Todorović.

Cobi je doprineo da njihove pesme „Baraba“ i „Tri čaše“ dožive veliku popularnost.

Veljković je tokom 2012. i 2013. godine objavio pesme „808 Thing“, „To nisam bio ja“ i „Umočiću“, te duete sa grupom One Shot i reperima Arafatom i Dripcem „Lice meduze“ i „Marko Nastić flow“.

Producirao je albume „Tamna strana sreće“ crnogorskog repera Balše Krkeljića Sivila i „Papir cvet makaze“ srpskog muzičara Arafata.

Cobijev i Rastin dar da naprave hit prepoznala je i folk pevačica Dara Bubamara kojoj su napisali, komponovali i aranžirali singl „Opasan“ iz 2014. godine.

Spot je na „Ju Tjubu“ za šest godina „zaradio“ preko 27 miliona pregleda. Tokom iste godine saradnju su obnovili na singlu „Karera“, koji je takođe publika dobro prihvatila.

Cobi je bio zadužen za produkciju i aranžmane pesama „Acid“, „Backdoor“, „Moj put“ i „A šta vi mislite o tome“ koje su objavili Eeva, Rimski i Brut. Između ostalih, zaslužan je za veliki uspeh Rastinog singla „Kavasaki“ i Gruovih pesama „Samo za tvoje oči“ i „Dugme po dugme“.

Usledila je saradnja s američkim reperom i tekstopiscem Rikom Rosom (RICK RO$$) na pesmi „Headache“ koju je snimio sa Frenč Montanom (French Montana), a koja se našla na njegovom albumu „Hood Billionaire“ iz 2014. godine

Pored toga što je komponovao i producirao pesme za druge repere, Cobi je 2014. godine objavio singlove „Novac priča“ i „Tabakmala“.

Za pop pevačicu Anu Stanić aranžirao je pesme „Od tebe mogu više“, „Dragi“, „Melanholija“, „Ovaj dan“ i „Ruke“ koje su se našle na njenom albumu „Priča za pamćenje“.

Sarađivao je i sa Martinom Vrboš na singlu „Dilema“, te sa Rastom na pesmi „Kavali“ koju je publika dobro prihvatila. Sa Darom Bubamarom je radio na singlu „Žena zmaj“, a sa Stefanom Cvijovićem Cvijom na numeri „Bogu hvala“.

Komponovao je i aranžirao pesmu „Balkan“ koju su 2015. godine objavili Rasta, Dado Polumenta i Žuti, te numeru „Habibi“ koju je Rasta otpevao sa Bubom Korelijem. Ovaj duet je na „Ju Tjubu“ za pet godina „zaradio“ preko 48 miliona pregleda.

Tokom 2015. godine je sarađivao s američkim reperom Frenč Montanom na pesmi „See me now“, te komponovao singove za Konekt, Fake, Vuku, In vivo i druge.

Producirao je pesmu „Barjak crn ko noć“ koju je objavio Marlon Brutal i „Trep bog“ koja se našla na albumu „Turneja“ beogradskog repera Foksa.

Za Daru Bubamaru je komponovao i producirao pesmu „Nevolja“, koja se, između ostalih, našla na CD-u „Biografija“.

Ipak, najveći uspeh te godine je doživeo singl „Ideš za Kanadu“ koji je zajedno sa grupom THCF snimio za potrebe serijala „Dosije“ koji je emitovan na programu Televizije „Prva“.

Cobi je napisao muziku, a članovi THCF-a tekst. Sa skoro 60 miliona pregleda na „Ju Tjubu“ ovo je jedna od njegovih najslušanijih pesama na tom internet servisu.

Cobi je iste godine snimio duete sa Rastom, THCF-om, Žutim i Konektom. Reč je o numerama „Mala“, „Nikom nije noćas kao meni“, „Najbolji u poslu“ i „Vodimo rat“. Pesme su na „Ju Tjubu“ pregledane preko 43 miliona puta.

Zajedno sa Rastom je radio album „Labilna“ koji je početkom 2016. godine objavila Ana Nikolić. Pored naslovne, publika je odlično prihvatila numere „Mala“, „Telo“, „Da te vratim“, te duete „Konkretno“ i „Frigidna“ koje je otpevala sa Rastom.

Tokom 2016. godine Cobi je sa Reljom Popovićem i Cvijom snimio pesmu „Crni sin“, a sa THCF-om „Budala“. Veliki hitovi su postali i singlovi „Ja to volim“ „Džek i Džoni“, koje je snimio sa Marlon Brutalom, tj. grupom Konekt.

Cobi i Rasta su napisali muziku, aranžmane i tekstove za kompletan album Dare Bubamare koji je svetlost dana ugledao 2016. godine pod nazivom „Biografija“.

Veljković je producirao većinu pesama sa Rastinog albuma „Indigo“. Osim toga, komponovao je i aranžirao singlove „Mrtav čovek“, „R.I.P.“, „Balkanka“, „Loš momak“, „Samo kaži“, „Krimi mala“ i druge koje su snimili Cvija, MC Stojan, Nikolija, Gastoz i Konekt.

Numera „Nemam vremena za to“ koja je proslavila mladu pevačicu Saru Jovanović je takođe izašla iz Cobijevog studija.

Za Ljupku Stević je producirao i pesme „Delo“ i „Ćao, ćao“ koju je snimila sa Rastom. Cobi je 2017. i sa Reljom Popovićem i Stojom objavio pesmu „Samo jako“.

Sa Konektom je snimio numere „Centralni separe“ i „Lokacija“, a producirao je i nekoliko njihovih pesama.

Pored toga što je tokom 2018. godine komponovao pesme za Teodoru Džehverović, Gogu Sekulić, Nikoliju, grupu Miligram i druge, Cobi je snimio i nekoliko velikih hitova, te pesme za filmove i serije.

Sa Vukom Mobom je objavio duet „Heineken“, sa Teodorom „Rari“, a sa Natašom Bekvalac „Mala plava“.

Za potrebe filma i serije „Južni vetar“ je komponovao, aranžirao, producirao i otpevao numere „4 strane sveta“ (sa Senidom), „Južni vetar gas“ (sa Milijem).

Usledila je saradnja sa sarajevskim dvojcem Džala Bratom i Bubom Korelijem na pesmi „Ona’e“ , koja je za vrlo kratko vreme postala hit. Gostovao je i na njihovom koncertu na stadionu Tašmajdan 17. juna 2018. godine.

Veljković je napisao i snimio pesmu „Mi smo nacija inovacija“ za reklamu Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Srbije, kao i numeru „Samo probaj“ koja prati reklamu za sokove „Nekst džoj“.

Polovinom 2018. godine je objavio pesmu „Mami“ koju je napisao, komponovao i producirao sam, a čiji spot trenutno (novembar 2021. godine) broji preko 38 miliona pregleda na „Ju tjubu“.

Ništa manje uspešan nije bio ni singl „Biseri iz blata“ sa 46 miliona pregleda. Upravo je po ovoj pesmi nazvan dokumentarni film koji govori o razvoju muzike u Srbiji, a čiji su glavni protagonisti Cobi i Rasta.

Tokom 2019. godine Cobi je objavio singlove „Lukas“, „Zver“, „Leto je“, „Moja braća“, „To nisam bio ja“, te pesmu „O.D.D.D.“ sa Džala Bratom i Bubom Korelijem.

Kreirao je pesme „Bijela vrana“ i „Loša“ za Severinu, „Alternativa“ za Teodoru Džehverović, „Crno srce“ za Senidu, te „Nije lako biti ja“, „Što mi radi to“, „Dama bez pardona“ i „Ove noći“ za Nikoliju.

Sarađivao je sa Katarinom Živković na singlu „Klan“, Indirom Levak na pesmi „Greška u genu“, te Natašom Bekvalac na numeri „Dođi mami“. Za Relju Popovića je komponovao i aranžirao pesmu „Tuga iz Poršea“ sa njegovog albuma „Made in BLKN“.

Polovinom 2019. godine je učestvovao u projektu „Kako to misliš ne može“ koji su realizovali Produkcijska kuća „Basiviti“ i „Tuborg“. Zajedno sa simfonijskim orkestrom Strings n Roses otpevao je pesme „Biseri iz blata“ i „Rambo“.

Nastupio je na Festivalu „Enter“ u Topčiderskom parku, a potom i na Festivalu popularne muzike „Ulaz“ na Beogradskom sajmu. Na Festivalu „Music week“ koji je tog leta održan na Ušću nastupio je pred više od 120 hiljada ljudi.

Pojavio se u jednoj od epizoda serije „Grupa“ koja je od oktobra do decembra 2019. godine emitovana na RTS-u.

Ista televizija je u januaru naredne započela emitovanje serije „Južni vetar“, koja predstavlja nastavak istoimenog filma.

Cobi je napisao i komponovao pesmu „Pazi se“ koja je poslužila kao najavna špica serije. Otpevao ju je zajedno sa Jovanom Nikolić. Osim toga, njegova pesma „Devedesete“ je iskorištena za odjavnu špicu jedne od epizoda.

Numerom „Pravi rep“ je najavio izlazak svog prvog albuma. Na njemu su i pesme „Devedesete“, „Živa legenda“, „Zlatno dete“, „Živim ove dane“ i „Tabak mala“ koja je dobila ime po naselju u Prokuplju gde je muzičar odrastao.

Polovinom jula 2021. godine bosanskohercegovački muzičar Buba Koreli je objavio treći singl s albuma „Tata Mata“. Reč je o pesmi „Divljam“ na kojoj su mu gostovali Džala Brat i Cobi, a koji je publika odlično prihvatila.

Usledila je nova saradnja sa Premilom Jovanovićem Rimskim na pesmi „Odakle sam ja“. Muzičari su zajedno napisali tekst, muziku i aranžman, a spot koji su snimili u kafani je za tri meseca na „Ju Tjubu“ pregledan preko 16 miliona puta.

Coby je 1. septembra 2021. godine objavio singl „Septembar“ koji je pratio neobičan spot. Za tri meseca je „zaradio“ preko dva miliona pregleda na „Ju Tjubu“.

Sa bugarskim muzičarem Kristijanom Talevom, poznatijim pod umetničkim imenom Krisko Coby je u novembru objavio singl „Nove pare“. Njih dvojica su napisali tekst i muziku, a prateće vokale je otpevala Sanja Vučić iz grupe Hurricane.

Privatni život

Slobodan Veljković Cobi je rođen 1985. godine u Beogradu. Odrastao je u Prokuplju, a školovao se u Nišu. Sa 22 godine se preselio u Beograd, a potom je neko vreme proveo u Njujorku.

Premda je na domaćoj muzičkoj sceni prisutan skoro deceniju i po, Cobi se i dalje trudi da svoj privatni život drži dalje od očiju javnosti. Poznato je da je u vezi sa Jelenom Nikolić, blogerkom koju domaća internet javnost prepoznaje po nadimku Cobeliks.

Upravo je Jelena zaslužna za njegov „votermark“ koji glasi „Cobi, jesi ti radio traku“. Naime, kako je jednom prilikom ispričao, Veljković je želeo da pesmama koje piše i producira dâ vlastiti pečat, te je zamolio Jelenu da mu u tome pomogne[2].

Ona mu je, kaže, poslala dvadesetak klipova iz kojih je isekao ono što mu je najbolje zvučalo. Tako je nastala rečenica kojom danas počinje na stotine domaćih i regionalnih hitova.

Jelena godinama radi u pozorištu, a trenutno je inspicijent Pozorišta na Terazijama.

Cobi i Jelena su zajedno snimili pesmu „Pazi se“ koja predstavlja uvodnu numeru serije „Južni vetar“. Ipak, retko se skupa pojavljuju na javnim događajima.

Muzičar priznaje da mu je od toga da bude viđen i popularan važnije da se bavi onim što najbolje zna, a to je da pravi pesme.

Diskografija

Albumi

 • 2020. Pravi rep

Singlovi

 • 2005. Prezentrep
 • 2005. Ljubavna (ft. Zanega)
 • 2005. Dok misli nam lutaju (ft. Zanega)
 • 2005. PPPP Prokupački rep
 • 2005. Old Skool Mastaz (ft. Nik)
 • 2006. Odbojka na plaži (ft. Mire)
 • 2006. Hit
 • 2009. Mala iz kraja (ft. Dada)
 • 2011. Ja sam pas (ft. Bane, Nik)
 • 2011. PK PK (ft. Bane, Nik)
 • 2011. Halo doktore (ft. Bane, Nik)
 • 2011. Interlude
 • 2012. 808 Thing
 • 2012. Lice meduze (ft. One Shot)
 • 2013. To nisam bio ja
 • 2013. Umočiću
 • 2013. Marko Nastić flow (ft. Arafat, Dripac)
 • 2013. Previše sam kul
 • 2013. Halo doktore (ft. Furio Đunta)
 • 2014. Novac priča
 • 2014. Tabakmala
 • 2015. Ideš za Kanadu (ft. THCF)
 • 2015. Mala (ft. Rasta)
 • 2015. Nikom nije noćas kao meni (ft. THCF)
 • 2015. Najbolji u poslu (ft. Žuti)
 • 2015. Vodimo rat (ft. Connect)
 • 2016. Nevolja (ft. Dara Bubamara)
 • 2016. Crni sin (ft. Relja Popović i Cvija)
 • 2016. Budala (ft. THCF)
 • 2016. Džek i Džoni (ft. Konekt)
 • 2016. Ja to volim (ft. Marlon Brutal)
 • 2017. Sreća (ft. Rasta)
 • 2017. Lokacija (ft. Konekt)
 • 2017. Samo jako (ft. Relja Popović i Stoja)
 • 2017. Red i zakon (ft. Goga Sekulić)
 • 2017. Strašno
 • 2017. Krvavi Balkan (ft. THCF)
 • 2017. Ekipa najjača (ft. THCF)
 • 2017. Centralni separe (ft. Konekt)
 • 2018. Skinite nam fore
 • 2018. Rambo
 • 2018. Šta se pije
 • 2018. 200 na sat
 • 2018.Heineken (ft. Vuk Mob)
 • 2018. Čista hemija (ft. Stoja)
 • 2018. Ona’e (ft. Džala Brat i Buba Koreli)
 • 2018. Mami
 • 2018. 4 strane sveta (ft. Senidah)
 • 2018. Rari (ft. Teodora Džehverović)
 • 2018. Mala plava (ft. Nataša Bekvalac)
 • 2018. To je još samo litar
 • 2018. HMOSCHINO
 • 2018. Biseri iz blata
 • 2018. Bella Hadid (ft. Jasko)
 • 2018. Južni vetar gas (ft. Mili)
 • 2018. Mi smo nacija inovacija
 • 2019. Lukas
 • 2019. Zver
 • 2019. Leto je
 • 2019. Samo probaj
 • 2019. O.D.D.D. (ft. Džala Brat i Buba Koreli)
 • 2019. Moja braća
 • 2020. To nisam bio ja
 • 2020. Pravi rep
 • 2020. Pazi se
 • 2020. Devedesete
 • 2020. Tabak mala
 • 2021. Divljam (ft. Buba Corelli & Jala Brat)
 • 2021. Odakle sam ja (ft. Rimski)
 • 2021. Septembar
 • 2021. Nove pare (ft. Krisko)

Reference

[1] https://www.novosti.rs/vesti/scena.147.html:814664-Sto-hiljada-ljudi-pevalo-sa-Sarom-Jo-Senidah-i-Cobyjem

[2] https://www.vice.com/sr/article/pagnwm/slobodan-veljkovic-coby-o-repu-narodnjacima-parama-i-rijaliti-emisijama

Slobodan Veljković Cobi (Coby) na društvenim mrežama

FacebookCoby @ Facebook
InstagramCoby @ Instagram