Mijat Gaćinović

Kratke informacije

Ime i prezimeMijat Gaćinović
Datum rođenja8. februar 1995.
Mesto rođenjaNovi Sad
DržavaSrbija
PrebivališteFrankfurt
ZanimanjeFudbaler
Visina175 cm

Biografija

Mijat Gaćinović je srpski profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji krila u nemačkom klubu Ajntraht i reprezentaciji Srbije. Rođen je 8. februara 1995. godine u Novom Sadu.

Karijeru je započeo u Leotaru iz Trebinja, a nastavio u novosadskoj Vojvodini, gde je jedno vreme ponosno nosio kapitensku traku. Od 2015. godine igra u Ajntrahtu iz Frankfurta. Kao junior je igrao za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, a sa mladim selekcijama Srbije osvojio je Evropsko i Svetsko prvenstvo. Jedan je od najzaslužnijih igrača što se seniorski tim Srbije plasirao na Svetsko prvenstvo koje će se 2018. godine igrati u Rusiji.

Klupska karijera

Mijat Gaćinović je rođen u Novom Sadu 1995. godine, u vreme kada je njegov otac, takođe bivši fudbaler Vladimir Gaćinović igrao za Fudbalski klub Bečej. Porodica Gaćinović je u Novi Sad doselila iz Trebinja, gde su se i vratili nakon što je Vladimir okončao karijeru.

Mijat je počeo da trenira fudbal u trebinjskom Leotaru, pre nego što je pristupio omladinskoj školi fudbala Vojvodine. U dresu novosadskog kluba prvi put je zaigrao 19. marta 2013. godine kada je trener bio Nebojša Vignjević i to kao zamena Miroslavu Vulićeviću. Vojvodina je tada ostvarila ubedljivu pobedu od 3:0 nad Donjim Sremom. Prvi gol za Novosađane Gaćinović je postigao 12. maja 2013. godine u pobedi njegovog kluba nad Radničkim iz Niša.

Nakon što je učvrstio svoju poziciju u prvom timu, pomogao je Vojvodini da u sezoni 2013/2014 osvoji Kup Srbije. Te sezone odigrao je 27 mečeva i postigao jedan gol i to u meču protiv Spartaka iz Subotice.

Početkom 2015. godine, nakon odlaska Marka Poletanovića, zadužio je kapitensku traku, te u sezoni 2014/2015 postigavši 11 golova u 27 utakmica postao najbolji strelac domaće lige. Te sezone izabran je za člana idealne jedanaestorke Super Lige Srbije.

U avgustu 2015. godine Mijat je potpisao ugovor s Fudbalskim klubom Ajntraht iz Frankfurta.

Prvi put u dresu nemačkog kluba zaigrao je 28. novembra 2015. godine. Odigrao je svih 90 minuta, a njegov tim je poražen rezultatom 1:2 u gostima kod Majnca 05. 19. maja 2016. godine postigao je svoj prvi gol za klub iz Frankfurta, te ujedno gol izjednačenja protiv Nirmberga i dao Ajntrahtu šansu za opstanak u Bundesligi.

Tokom uzvratnog meča protiv Majnca asistirao je Harisu Seferoviću koji je postigao gol i tako obezbedio opstanak u najjačoj nemačkoj ligi.

5. novembra 2016. godine postigao je svoj prvi gol u Bundesligi zatresavši mrežu Kelna, a 7. aprila 2017. i drugi gol savladavši golmana Verdera iz Bremena.

Te sezone Mijat je uglavnom igrao na poziciji centralnog veznog, a njegov klub je stigao do finala Kupa Nemačke. U finalu su pretrpeli poraz od Borusije iz Dortmunda. Meč je završen rezultatom 2:1, a srpski fudbaler je upisao jednu asistenciju.

Odlična igra tokom ovog, ali i prethodnih mečeva, obezbedila mu je novi ugovor sa nemačkim klubom do 2021. godine.

Sve to nije prošlo nezapaženo u evropskim fudbalskim krugovima, pa su u oktobru 2017. godine nemački mediji objavili, a engleski kasnije potvrdili da je trener Mančester Junajteda Žoze Morinjom (José Mário dos Santos Félix Mourinho) „bacio oko“ na srpskog fudbalera. U međuvremenu, pisalo se da Gaćinovića posmatraju i skauti nemačkog Bajerna, Šalkea i Dortmunda, te engleskog Arsenala.

Sportski direktor Ajntrahta Fredi Bobić je tada rekao medijima da će cena Mijata Gaćinovića „biti kreirana u skladu s tržištem u 2018. godini“. U to momentu Ajntraht je najveću sumu dobio za golmana Kevina Trapa (Kevin Trapp) koji je u julu 2015. godine prešao u Pari Sen Žermen za 9,5 miliona evra.

U martu 2018. godine srpski mediji su objavili da je za mladog Gaćinovića zainteresovana i Roma. Njihove nemačke kolege su, pozivajući se na dobro obaveštene izvore objavili da je njegova cena pet miliona evra, s tim da bi Ajntraht u slučaju prodaje pola iznosa obeštećenja morao da plati kiparskom klubu Apolon.

Naime, sedam dana pre nego što je Gaćinović potpisao prvi ugovor s Ajntrahtom, potpisao je četvorogodišnji ugovor s Apolonom koji ga je kupio od Vojvodine za 1 250 000 evra. Taj novac je kiparski klub kasnije naplatio Ajntrahtu uz dogovor da će dobiti polovinu iznosa od sledećeg transfera. U ugovoru još stoji da nemački klub ne može da proda Gaćinovića za iznos manji od 2,5 miliona evra, niti bez saglasnosti Apolona.

Čini se da sva ova priča nije mnogo poremetila mladog srpskog igrača. Upravo suprotno, i to je dokazao 19. maja 2018. godine. Naime, Ajntraht je uspeo da savlada Bajern Minhen u finalu Kupa Nemačke i nakon trideset godina preuzme trofej. Ovo je ujedno bila poslednja utakmica hrvatskog trenera Nike Kovača na klupi nemačkog kluba. Ajntraht je savladao Bajern rezultatom 3:1. Dva gola postigao je Splićanin Ante Rebić, a poslednji gol dao je upravo Gaćinović, te postavio konačan rezultat u sudijskoj nadoknadi.

Bajern je, po pravilu, igrao odlično tokom celog meča, ali je ekipa iz Frankfurta povela u 11. minutu golom Ante Rebića. Odgovor Bavaraca usledio je u 53. minutu kada je mrežu zatresao Robert Levandovski (Robert Lewandowski). Rebić je uzvatio sjanim golom u 82. minutu, a Gaćinović u 96. postavio konačan rezultat.

Mijat je u dresu Ajntrahta do sada zabeležio 76 nastupa i šest golova.

Reprezentativna karijera

Pre nego što je prvi put zaigrao za reprezentaciju Srbije, Gaćinović je odigrao tri utakmice i postigao jedan gol u dresu Bosne i Hercegovine.

Juniorskoj selekciji Srbije pridružio se pred Evropsko prvenstvo za igrače mlađe od 19 godina koje je održano 2013. godine u Litvaniji. Već tada je postao heroj nacije jer je u polufinalu postigao odlučujući gol u meču sa Portugalom, te omogućio Srbiji ulazak u finale.

Orlići su u finalu savladali Francusku i postali prvaci Evrope. Tu nije bio kraj, jer ga je tadašnji selektor pozvao da nastupa na Svetskom prvenstvu za igrače mlađe od 20 godina. Srbija je 2015. godine u Novom Zelandu postala svetski šampion.

Tadašnji selektor seniorske reprezentacije Srbije Slavoljub Muslin pozvao je Gaćinovića da se pridruži prvom timu tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2018. godine. Mijat je u „velikom dresu“ Srbije prvi put istrčao na teren 24. marta 2017. godine ušavši kao zamena za Filipa Kostića u 81. minutu susreta protiv Gruzije. Samo pet minuta kasnije Gaćinović je postigao gol, a Srbija je slavila pobedu od 3:1.

Trofeji

Klupski trofeji

  • 2013/2014. Kup Srbije sa Vojvodinom

Reprezentativni trofeji

  • 2013. Evropsko prvenstvo za igrače mlađe od 19 godina
  • 2015. Svetsko prvenstvo za igrače mlađe od 20 godina

Pojedinačni trofeji

  • 2013/2014. uvršten u idealnu jedanaestorku Super Lige Srbije

Privatni život

Mijat Gaćinović je rođen u Novom Sadu jer je njegov otac, Vladimir Gaćinović, poreklom Trebinjac, tada igrao u Bečeju. Otac mu Vladimir je ostao zapamćen kao igrač koji je dao tri gola Crvenoj zvezdi na stadionu „Marakana“ u vreme kada je klub sa Topčidera bio šampion Evrope. Njegov otac je danas fudbalski trener koji trenutno vodi Fudbalski klub Spartak iz Subotice.

Zanimljivo je i to da je Mijat potomak još slavnijeg Vladimira Vlade Gaćinovića – književnika, poete i revolucionara, te jednog od osnivača pokreta Mlada Bosna. Vlado Gaćinović je preminuo 1917. godine u Frajburgu, a bio je član brojnih nacionalnih organizacija, boraca za oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda.

Stotinu godina kasnije njegov potomak Mijat Gaćinović vodi svoju bitku na terenima širom sveta. Dobitnik je Medalje zasluga za narod Republike Srpske.  Ova medalja dodeljuje se pojedincima ili kolektivima za izuzetne zasluge i dela, „koja su po svojoj prirodi neponovljiva i jedinstvena“.

Mijat je u dugogodišnjoj vezi sa Vedranom Bovan, koja mu, pored porodice, pruža neizmernu podršku i snagu da izdrži sve izazove na klupskom i međunarodnom nivou.

Mijat Gaćinović na društvenim mrežama

InstagramMijat @ Instagram