Nemanja Gudelj

Kratke informacije

Ime i prezimeNemanja Gudelj
Datum rođenja16. novembar 1991.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteSevilja
ZanimanjeFudbaler
PozicijaZadnji vezni

Biografija

Nemanja Gudelj je srpski profesionalni fudbaler koji trenutno (avgust 2023. godine) igra na poziciji zadnjeg veznog igrača u španskoj Sevilji i reprezentaciji Srbije. Rođen je 16. novembra 1991. godine u Beogradu. Živi i radi u Sevilji.

Ljubav prema fudbalu nasledio je od oca Nebojše Gudelja koji je igrao u trebinjskom Leotaru, beogradskom Partizanu, španskom Leganesu, a potom je profesionalnu karijeru okončao u Sparti iz Roterdama.

Nemanja je ponikao u Fudbalskom klubu NAC Breda. Prvi profesionalni ugovor sa ovim timom potpisao je 2009. godine. Do 2013. je upisao 79 nastupa i osam golova.

Usledile su dve sezone u AZ Alkmaru, dve u Ajaksu i dve u Kini. Sa Sportingom iz Lisabona, gde je bio na pozajmici, Nemanja je 2019. godine osvojio Kup i Liga kup Portugalije.

Od 2019. godine igra u Sevilji sa kojom je do avgusta 2023. godine dva puta osvojio Ligu Evrope.

Nemanja od 2010. godine nosi dres reprezentacije Srbije. Sa seniorskim timom je 2022. godine nastupio na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Poreklo, detinjstvo i fudbalski počeci

Nemanja Gudelj je rođen 1991. godine u Beogradu. Njegov otac, Nebojša Gudelj je bivši fudbaler, rođen u Trebinju koji je prve fudbalske korake napravio u Leotaru. Nebojša je igrao u Partizanu, Logronjecu, Leganecu, Bredi i Sparti iz Roterdama.

Porodica se zbog njegove karijere preselila u Nizozemsku, a Nebojša je ljubav prema fudbalu preneo i na svoje sinove.

Upravo je u Bredi Nemanja prvi put zaigrao fudbal. Od 2001. do 2010. godine je bio deo omladinske škole ovog klupa.

Njegov šest godina mlađi brat Dragiša je rođen u Bredi i sâm je ponikao u ovom klubu. Bio je deo mlađe selekcije Ajaksa, a od 2022. godine igra na poziciji levog beka u španskoj Kordobi. Premda ima državljanstvo Nizozemske, Dragiša od 2013. godine nosi dres Srbije.

Klupska karijera

Nemanja Gudelj je prvi profesionalni ugovor potpisao u julu 2009. godine sa nizozemskim klubom NAC Breda. Nastupao je sa timom igrača ispod 18 godina u drugoj nizozemskoj ligi.

Sledeće sezone je prešao u prvi tim, gde je u igru uglavnom ulazio sa klupe za rezervne igrače.

Igrao je na pozicijama štopera, centralnog beka, defanzivnog veznog i centralnog veznog igrača.

Veći napredak doživeo je tokom sezone 2012/13. U prvoj ligi Nizozemske zabeležio je 34 nastupa, a na terenu je proveo preko tri hiljade minuta, upisavši pet golova i jednu asistenciju.

Primetili su ga skauti mnogih klubova, između ostalih portugalskog Porta. Mladi Beograđanin je polovinom 2013. godine potpisao četvorogodišnji ugovor sa AZ Alkmarom vredan tri miliona evra.

U Alkmaru je tokom dve sezone upisao 61 nastup i postigao čak 16 golova.

Rukovodstvo nizozemskog prvoligaša Ajaksa je 6. maja 2015. godine objavilo da će od naredne sezone dobiti pojačanje u vidu srpskog igrača Nemanje Gudelja.

Ajaks je Alkmaru platio šest miliona evra na ime obeštećenja, a zajedno sa ovim transferom, obavljena su još dva. Naime, njegov mlađi brat Dragiša je prešao u mlađi tim Ajaksa, dok je otac Nebojša postao skaut ovog kluba zadužen za područje Balkana.

Nemanja je u novembru 2016. godine ispao iz prvog tima nakon što je izjavio da nije dovoljno motivisan da igra kada na teren utrčava sa klupe za rezervne igrače.

Kasnije je dogovoreno da u zimskom prelaznom roku pronađe novi tim.

Posle 40 odigranih utakmica u Ajaksu u čijem dresu je postigao šest golova, Nemanja je karijeru od januara 2017. godine nastavio u Kini.

Mediji su objavili da mu je klub Tjecin Teda garantovao godišnju platu od pet miliona evra, ne računajući bonuse. Ajaks je, prema navodima medija, na ime obeštećenja zaradio oko šest miliona evra.

Nemanja je 28. januara 2018. godine potpisao dvogodišnji ugovor sa kineskim klubom Guangdžou. Uslovi ovog transfera nisu obelodanjeni.

Debitovao je 21. februara 2018. godine na susretu sa Osakom koji je završio rezultatom 0:0. Prvi gol u novom klubu je postigao 14. marta zatresavši mrežu južnokorejskog kluba Jeju Junajted. Tako je pomogao svom timu da izbori pobedu od 2:0 u gostima.

Sa ekipom Guangdžou je 2018. godine osvojio kineski FA Superkup.

Zbog ograničenja koji se tiču stranih igrača, Gudelj je u julu 2018. godine izbačen iz prvog tima.

Narednog meseca je prešao na pozajmicu u portugalski Sporting. Ugovor je podrazumevao i eventualno produženje ugovora na četiri godine. Odigrao je 27 utakmica u prvoj ligi, te sa lisabonskim timom osvojio Kup i Liga kup Portugalije.

Međutim, po isteku ugovora o pozajmici, Gudelj je postao slobodan igrač.

Mladi Beograđanin je 23. jula 2019. godine potpisao ugovor sa španskom Seviljom. Osvojili su Ligu Evrope dva puta, a 2023. godine su bili finalisti UEFA Superkupa.

Reprezentativna karijera

Nemanja Gudelj nosi dres reprezentacije Srbije, premda je dobio poziv i da nastupa za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da mu je otac rođen u Trebinju.

Za selekciju igrača do 19 godina nastupio je tri puta, a sa U21 selekcijom je odigrao 14 utakmica i postigao dva gola.

U seniorskom dresu je prvi put nastupio 5. marta 2014. godine tokom prijateljskog meča sa Irskom. Ušao je u poslednjem minutu kao zamena za Antonija Rukavinu.

Za reprezentaciju je nastupio još četiri puta, dva puta protiv Jamajke, jednom protiv Paname i jednom protiv Brazila.

Njegov bivši trener u AZ Alkmaru Dik Advokat (Dick Advocaat) je u julu 2014. godine postao selektor reprezentacije Srbije. Pozvao je Gudelja da igra kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2016. godine.

Prvi gol u dresu „Orlova“ postigao je 18. novembra 2014. godine na prijateljskom susretu sa Grčkom. Srbija je u gostima slavila rezultatom 2:0.

Selektor Dragan Stojković ga je uvrstio u tim za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine. Nastupio je na susretima sa Brazilom i Švajcarskom, ali je Srbija kao četvrtoplasirana u grupi izgubila šansu da prođe u narednu fazu takmičenja.

Privatni život

Nemanja Gudelj je rođen 1991. godine u Beogradu, ali je detinjstvo proveo u nizozemskom gradu Breda, gde se porodica doselila zbog očeve karijere. Ljubav prema fudbalu je nasledio od oca koji je takođe bio profesionalni fudbaler.

Često je viđan u društvu Sanje Vučić, članice nekadašnje grupe Hurricane. Objavljivali su i zajedničke fotografije na društvenim mrežama, te su mnogi tabloidi pisali o njihovoj navodnoj emotivnoj vezi.

Ipak, pevačica je demantovala takve informacije i izjavila je da su samo prijatelji[1].

Nemanja je od proleća 2022. godine u emotivnoj vezi sa pevačicom Anastasijom Ražnatović. Prema navodima medija, ona je rado prihvatila poziv da dođe u Sevilju kako bi upoznala Nemanjine roditelje.

Njegov mlađi brat Dragiša Dragi Gudelj je u vezi sa Novosađankom Lanom Lazarević. Ona se bavi manekenstvom, a bila je proglašena i za Top model Evrope. Prema navodima medija, Lana studira međunarodne odnose na američkom univerzitetu u Beču.

Nemanja Gudelj uživa veliku popularnost na društvenim mrežama. Samo ga na „Instagramu“ prati oko tri miliona ljudi.

Pored fotografija sa fudbalskog terena, objavljuje i slike sa putovanja. Posebnu pažnju privlače fotografije sa Anastasijom, a sudeći po komentarima, njegovi pratioci smatraju da su lep par.

Titule

Klupske titule

  • 2018. Kineski FA Superkup sa Guangdžouom
  • 2018/19. Kup Portugalije sa Sportingom
  • 2018/19. Liga kup Portugalije sa Sportingom
  • 2019/29. Liga Evrope sa Seviljom
  • 2022/23. Liga Evrope sa Seviljom

Reference

Nemanja Gudelj na društvenim mrežama

InstagramNemanja @ Instagram