Nikola Milenković

Kratke informacije

Ime i prezimeNikola Milenković
Datum rođenja12. oktobar 1997.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteFirenca
ZanimanjeFudbaler
PozicijaOdbrana
Visina195 cm
Težina-

Biografija

Nikola Milenković je srpski profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji štopera u italijanskoj Fiorentini i reprezentaciji Srbije. Rođen je 12. oktobra 1997. godine u Beogradu.

Karijeru je započeo u omladinskoj školi beogradskog Fudbalskog kluba Partizan. Jednu sezonu je proveo na pozajmici u zemunskom Teleoptiku, a 2017. godine je potpisao ugovor s italijanskim prvoligašem Fiorentinom.

Milenković je od 2015. godine član omladinske selekcije Srbije, a prvi nastup u seniorskom dresu zabeležio je 29. septembra 2016. godine tokom prijateljskog susreta s Katarom. Selektor Mladen Krstajić ga je uvrstio u tim za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

Klupska karijera

Partizan

Prve fudbalske korake Nikola Milenković je napravio u juniorskom timu Partizana. Pred sezonu 2015/2016 pozajmljen je Teleoptiku u kom je odigrao 13 mečeva bez postignutog gola.

Početkom 2016. godine pridružio se prvom timu Partizana koga je u tom momentu trenirao Ivan Tomić. Potpisao je petogodišnji ugovor, ali je ipak ostao u Teleoptiku do kraja sezone. Nekoliko dana nakon debija u U-19 reprezentaciji Srbije, debitovao je i u A timu Partizana tokom meča protiv Mladosti iz Lučana koji je održan 10. aprila.

Bio je deo startne jedanaestorke na susretu s Čukaričkim, ali je zbog brutalnog starta nad Petrom Bojićem dobio direktan crveni karton, te ostatak meča proveo u svlačionici. Osim toga, suspendovan je na četiri meča van terena.

Prvi gol u seniorskom dresu Partizana postigao je „zatresavši mrežu“ Vojvodine u susretu Superlige Srbije. Bio je to stoti gol beogradskog tima te sezone. U crno-belom dresu je te sezone podigao pehar Kupa Srbije.

Njegov klub se u drugoj kvalifikacijskoj rundi Lige Evropa sasao s poljskim Zagleblje Lubinom, a Milenković je zabeležio svoj prvi nastup u novoj sezoni. Igrao je i na meču protiv OFK Bačka iz Bačke Palanke u Superligi Srbije, ali je nakon loših partija i povreda propustio nekoliko mečeva. Posle susreta s Javorom iz Ivanjice postao je redovan član Partizanove startne jedanaestorke.

Prvi gol u sezoni postigao je 27. avgusta 2016. godine tokom susreta s beogradskim Radom. Mesec dana kasnije nastupao je u prvoj rundi Kupa Srbije, a nakon što se Miroslav Vulićević povredio u meču protiv Žarkova koji je održan 25. oktobra, Milenković je preuzeo kapitensku traku.

Italijanski list „Gazzetta dello Sport“ ga je uvrstio na listu 30 najboljih mladih igrača na svetu. Treći gol za Partizan postigao je 18. marta 2017. godine tokom duela s Voždovcem. 27. maja je poslednji put istrčao na teren u crno-belom dresu i oduševio „Grobare“ kada je glavom „zatresao mrežu“ večitog rivala Crvene zvezde. Partizan je te sezone osvojio duplu krunu – Prvenstvo i Kup Srbije.

Fiorentina

24. maja 2017. godine predsednik beogradskog kluba Milorad Vučelić potvrdio je informaciju da mladi štoper tokom leta prelazi u italijanski klub Fiorentinu za 5,1 milion evra. Debi u dresu „Viole“ doživeo je 22. decembra 2017. godine tokom meča s Kaljarijem u kome je njegov tim slavio pobedu od 1:0. Tog dana odigrao je skoro celi meč.

Do juna 2018. godine zabeležio je ukupno 17 nastupa bez postignutog pogotka.

Reprezentativna karijera

Početkom 2016. godine Nikola Milenković je postao deo U-19 tima Srbije. Iste godine ga je Nenad Lalatović, selektor U-20 tima pozvao da nastupa u njegovoj ekipi. Debitovao je tokom meča s Crnom Gorom. U martu 2017. godine usledio je poziv selektora U-21 tima da zaigra tokom prijateljskog duela sa Slovačkom.

Debi u seniorskom dresu doživeo je 29. septembra 2016. godine tokom prijateljskog meča s Katarom u kome je Srbija savladana rezultatom 3:0.

Selektor Mladen Krstajić ga je u maju 2018. godine pozvao na pripreme s reprezentacijom pred Svetsko prvenstvo. Zabeležo je dve solidne partije tokom prijateljskih susreta s Čileom i Bolivijom. Krstajić je pred početak Mundijala pohvalio igru mladog štopera. Rekao je da ceni njegov trud i to što je lepo vaspitan i disciplinovan, te da se vrlo dobro uklopio u tim.

Titule

Klupske titule

  • 2015/2016. Kup Srbije s Partizanom
  • 2016/2017. Prvenstvo Srbije s Partizanom
  • 2016/2017. Kup Srbije s Partizanom

Privatni život

Nikola Milenković je rođen 1997. godine u Beogradu. Fudbal, kaže, voli od malih nogu, a san mu je bio da zaigra u Partizanu. Taj san je i ostvario pa je s klubom osvojio Prvenstvo i dva Kupa Srbije. Iako ga često porede s Nemanjom Vidićem, Milenković ostaje skroman i trudi se da postigne što bolje rezultate kako bi opravdao to poređenjenje.

U jednom intervjuu je priznao da mu je omiljeni fudbaler Žerar Pike (Gerard Piqué Bernabeu), španski odbrambeni igrač koji nastupa u Barseloni.

Nadimak „Blek Stena“ ili „Bleki“ dobio je još dok je bio junior, a zadržao do danas.

Nikola Milenković na društvenim mrežama

InstagramNikola @ Instagram