Ksenija Vučić

Kratke informacije

Ime i prezimeKsenija Vučić
Datum rođenja1968.
Mesto rođenjaBeograd
Datum smrti29. januar 2022.
Mesto smrtiBeograd
DržavaSrbija
ZanimanjeNovinarka

Biografija

Ksenija Vučić je bila srpska novinarka i direktorka televizije „Pink 3“, te bivša supruga predsednika Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića sa kojim je imala dvoje dece, sina Danila i ćerku Milicu. Rođena je 1968. godine u Beogradu. Preminula je 29. januara 2022. godine u rodnom gradu.

Novinarstvom se bavila dugi niz godina. Pre nego što je počela da uređuje i vodi emisiju „Pravac“ na televiziji „Pink“ Ksenija Vučić je radila u časopisu „Srpska reč“, radiju „Fokus“ i televiziji „Studio B“.

Radila je intervjue sa brojnim domaćim i stranim političarima, poput Ivice Dačića, Čedomira Jovanovića, Nenada Čanka, Edija Rame, Nikole Gruevskog (Никола Груевски) i drugih.

Od 1997. do 2011. godine bila je u braku s Aleksandrom Vučićem, aktuelnim predsednikom Srbije, nekadašnjim premijerom, potpredsednikom Vlade, ministrom odbrane i ministrom informisanja.

Obrazovanje i karijera

Ksenija Vučić (devojački Janković) je rođena 1968. godine u Beogradu. Pohađala je osnovnu školu „Darinka Pavlović“ u Starom gradu. Školovanje je nastavila u rodnom gradu.

Radila je u brojnim medijima. Između ostalih, bila je deo redakcije radio „Indeksa“, lista „Srpska reč“, radija „Fokus“ i televizije „Studio B“.

Nakon što je rodila Danila i Milicu povukla se sa srpske medijske scene, a potom prešla na TV „Pink“ gde je vodila emisiju „Pravac“.

Za direktorku kablovskog kanala „Pink 3“ je izabrana 2015. godine. U svom portfoliju je imala intervjue sa mnogim važnim ličnostima, poput Vedrane Rudan, Nikole Gruevskog i albanskog premijera Edija Rame kome je u emisiji pokazala tri prsta.

Kada su je kolege novinari pitali kako je do toga došlo Ksenija je odgovorila da se radilo o spontanoj reakciji. Rama je pričao o javnom pokazivanju orla, albanskog nacionalnog simbola, a Vučićeva ga je upitala da li bi ona u centru Tirane smela da pokaže tri prsta. Prvo joj je kazao da bi smela, a potom i da bi je on lično zaštitio.

Detalje razgovora i najave novih intervjua, Vučićeva je najčešće najavljivala u emisiji „Novo jutro – Dea i Sarapa“. Svoje lične stavove o mnogim aktuelnim temama iznosila je na društvenoj mreži „Tviter“ („Twitter“). Neretkoje zbog toga dolazila u sukobe sa liderima opozicije u Srbiji.

Tako su mnogi mediji preneli prepisku sa Boškom Obradovićem, predsednikom opozicione stranke Dveri. Naime, Obradović je postavio tvit u kome je oštro prokomentarisao nastup Aleksandra Vučića na posebnoj sednici Skupštine Srbije čija je tema bila Kosovo i Metohija.

On je, između ostalog, predsednika Srbije nazvao „Ustavorušiteljem“.

Ksenija se, reagujući na to, Obradoviću obratila sa „Poštovani Mozgonemaoče“, te mu poručila da niko nije dužan da mu bilo šta odgovara, a „posebno ne na bolesno-lažna pitanja“.

Ovo je samo jedan od „sukoba“ na toj društvenoj mreži, a novinarka se uglavnom raspravljala s opozicijom i neistomišljenicima aktuelne vlasti. Zbog toga su je jedni nazivali uticajnom tvriterašicom, a drugi „tviter portparolkom“ bivšeg supruga.

Ipak, pojedini mediji su naveli da Ksenija nije baš uvek podržavala sve što Vučić radi. Tako je jedan dnevni list objavio njen tvit o dolasku „Ikee“ u Srbiju iz marta 2012. godine, gde je Vučićeva napisala da „Ikea ne otvara proizvodne pogone, nego robne kuće – ne donosi pare, nego dolazi po naše“.

Privatni život

O privatnom životu Ksenije Vučić znalo se vrlo malo. To ipak, nije sprečavalo tabloide u Srbiji da s vremena na vreme pišu o njenom braku i razvodu s Aleksandrom Vučićem.

„Misiju“ da javnosti razotkrije ko je zaista čovek koji se nalazi na čelu države preuzeo je novinar Predrag Peca Popović, nekadašnji glavni urednik listova „Nacional“ i „Pravda“.

U svojim tekstovima, a naročito u knjizi, Popović je izneo kontroverzne detalje iz privatnog života Aleksandra Vučića i njegovih najbližih. Informacije o kojima on govori u javnosti niko od bližih saradnika, pa ni sam Vučić nikada nije potvrdio niti demantovao.

Popović je u nekoliko svojih tekstova, kao nekadašnji blizak saradnik Aleksandra Vučića, naveo da je Ksenija ima vanbračnu ćerku Nevenu koju je rodila 1984. godine, a koju je svom suprugu dugo predstavljala kao svoju sestru.

Nevena je kasnije radila u listu „Pravda“ čiji je Popović bio urednik, pa informacije potiču još iz tog perioda.

S obzirom na to da je Ksenija vrlo retko davala intervjue, o tome kako su se upoznali ispričao je Vučić u intervjuu sajtu „Press Online“ 2010. godine.

Ksenija i Aleksandar su se prvi put sreli 1995. godine kada je ona vodila duel između njega i Aleksandra Čotrića iz SPO na Radio Indeksu.

Nakon toga ga je zamolila da intervju da i „Srpskoj reči“, listu za koga je u to vreme takođe radila. On je pristao, pa su nastavili da se viđaju.

Kako je Vučić tada ispričao, dugo su šetali, razgovarali i jednostavno se pronašli. On je dodao da su uvek jedno drugo zadirkivali ko je učinio prvi korak.

Venčali su se 1997. godine u Novom Sadu. Iste godine Ksenija je rodila sina Danila, a 2002. godine su dobili ćerku Milicu.

Vučić je jednom prilikom izjavio da mnogo voli svoju ženu i da „ni za šta na svetu ne bi je menjao“. Dodao je da je „naprosto obožava“, da je veoma suzdržana i umerena, te da ga nikad ne pita gde ide i kada se vraća.

Godine 2009. Kseniji je postavljena dijagnoza disekcije aorte. Reč je o poremećaju koji podrazumeva cepanje krvnog suda, pri čemu krv ulazi u nastalu pukotinu i izaziva „lažni“ lumen aorte.

Nakon neuspešnih tretmana lekovima ona je operisana u Parizu. Operacija je, prema njenim rečima trajala više od deset sati, a četiri dana nije mogla da se probudi iz kome. Zid aorte je rekonstruisan, a Ksenija se uspešno oporavila.

S obzirom na uloge koje je obavljao u političkom životu Srbije, brak između Aleksandra i Ksenije Vučić je bio pod stalnom lupom javnosti. Prve sumnje da više nisu zajedno pojavile su se 2011. godine, ali niko od njih, niti ljudi bliskih Vučiću to nije potvrdio niti demantovao.

Dve godine kasnije su o njegovom venčanju sa Tamarom Đukanović, takođe novinarkom koja je radila u Ministarstvu vanjskih poslova, prvo izvestili voditelji „Mentalnog razgibavanja“ sa radija „B92“.

Emisija je nakon toga ukinuta, što je pokrenulo sumnje da je prvi potpredsednik Vlade Srbije i definitivno okončao brak sa Ksenijom i ponovo se oženio.

Prvu zajedničku fotografiju Vučića i nove supruge objavio je list „Informer“, a Ksenija je na „Tviteru“ objavila seriju postova za koje se sumnjalo da imaju veze sa njenim, tada već bivšim suprugom.

Pažnju beogradskih medija prvukli su tvitovi: „Nikada neću odustati od onoga do čega mi je istinski stalo.“, „Ne diraj me.“,  „Ne kradi moje.“, „Ne ucenjuj.“,  „Ne potcenjuj.“, „Ne varaj u igri.“, „Ne služi se prljavštinama.“

Novinarka posle toga nije u medijima pominjala supruga i nastavila je da drži distancu sa kolegama, ali je njena podrška politici koju vodi Aleksandar Vučić bila očita s obzirom na postove na društvenim mrežama.

Ksenija Vučić je preminula 29. januara 2022. godine u Beogradu. Tu informaciju je Aleksandar Vučić objavio na svom profilu na društvenoj mreži „Instagram“. On je takođe naveo da će o mestu i datumu sahrane naknadno obavestiti familiju i prijatelje.

Izvori