Predrag Sarapa

Kratke informacije

Ime i prezimePredrag Sarapa
Datum rođenja1969.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeNovinar i televizijski voditelj

Biografija

Predrag Sarapa je srpski novinar i televizijski voditelj koji od januara 2018. godine vodi jutarnji program „Novo jutro“ na Televiziji „Pink“. Rođen je 1969. godine u Beogradu, gde i danas živi i radi.

Novinarstvom je amaterski počeo da se bavi još kao srednjoškolac, a kako je u jednom intervjuu kazao, pišući pesme i objavljujući ih u „Književnim novinama“ zarađivao je džeparac. Nakon što je stekao diplomu novinara na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, Sarapa je nastavio da radi u „Književnim novinama“, gde je pisao izveštaje, osvrte, komentare i kritike, gde je, kako kaže imao potpunu slobodu u odabiru tema kojima se bavio.

Usledila je saradnja sa nekadašnjom Televizijom „Politika“ , dok je na Televiziji „YU Info“ od 2001. godine jedno vreme uređivao i vodio autorsku emisiju „Problem“. Nakon što je televizija prestala sa radom, prešao je na „Studio B“ gdje je vodio i uređivao emisiju pod nazivom „Sarapin problem“.

U novembru 2014. godine Televizija „Pink“ je objavila da će na svom trećem programu emitovati emisiju pod nazivom „Pravac“ koju će, između ostalih voditi Predrag Sarapa. Polovinom januara 2018. godine „Pink“ je počeo s emitovanjem jutarnje televizijske emisije „Novo jutro“, te je zajedno sa kolegama Deom Đurđević, Irinom Vukotić i Živoradom Žikom Nikolićem preuzeo ulogu voditelja.

Sarapa je dobitnik „Povelje za građansku hrabrost“ i nagrade „Dragiša Kašiković“ za doprinos novinarskoj profesiji.

Detinjstvo, obrazovanje i novinarski počeci

Predrag Sarapa je rođen i odrastao u Beogradu. Sklonost ka pisanju pokazao je vrlo rano, te je svoje pesme objavljivao u „Književnim novinama“, što je, kaže, bio lep džeparac za jednog srednjoškolca. Povremeno je svirao gitaru, ali nije imao želju niti nameru da se profesionalno bavi muzikom.

Po završetku osnovne i srednje škole završio je filozofiju, a potom studije novinarstva na Fakultetu političkih nauka (FPN)u Beogradu. Na FPN-u je 1996. godine odbranio magistarski rad na temu „Društvene elite i njihovo poimanje rata i mira, sa posebnim osvrtom na strateške elite u Beogradu“.

https://www.youtube.com/watch?v=4HunymJjkyQ

Karijera

U vreme dok je pisao za „Književne novine“, Sarapa kaže da se nije osećao kao novinar, nego kao publicista, a posebno mu je bilo važno to što nije imao ograničenja u odabiru tema,  te je mogao slobodno da se bavi onim što ga zanima. Međutim, nakon što su „Književne novine“ ugašene, počeo je da radi u brojnim redakcijama.

Jedna od njih je Televizija „Politika“, a potom je na nekadašnjem „Yu Info“ kanalu vodio autorsku emisiju „Problem“. Nakon što je televizija otišla pod stečaj, prešao je na „Studio B“ gde je uređivao i vodio autorsku emisiju „Sarapin problem“.

Gosti su mu bili stručnjaci iz raznih oblasti, od lekara, filozofa, istoričara i naučnika, do političara sa kojima je vodio žustre duele. Međutim, 2014. godine požalio se na cenzuru na „Studiju B“, te je preko medija saznao da je njegova emisija ukinuta.

Mnoga novinarska udruženja, kao i kolege novinari stali su u njegovu odbranu kada je zbog kritičkog stava izbačen iz medija u kome je godinama radio. Kolege su ga podržale spontanim okupljanjima ispred zgrade Vlade, ali to nije rezultovalo povoljnim ishodom.

Ipak, na poziv Željka Mitrovića, vlasnika Televizije „Pink“, prešao je u tu medijsku kuću i počeo da vodi emisiju „Pravac“.  Sa gostima u studiju je razgovarao o aktuelnim temama, od kulture, ekonomije, društva, do politike i problema koji opterećuju građane Srbije.

Polovinom januara 2018. godine Televizija „Pink“ je započela emitovanje emisije „Novo jutro“, a jedan od voditelja uz Žiku Nikolića, Irinu Vukotić i Deu Đorđević je i Predrag Sarapa. I ovog puta, jedan od njegovih zadataka je da u studiju razgovara sa poznatim ličnostima iz raznih oblasti, ali pored političara, lekara, istoričara i novinara, Sarapa često u emisiji ima priliku da ugosti pevače, glumce, starlete i učesnike rijaliti emisija koje „Pink“ već godinama emituje na svojim kanalima.

Primetno je da su gosti uglavnom ljudi bliski aktuelnoj vlasti, zbog čega ga, između ostalog, kritikuju kolege koje ga pamte kao novinara koji je držao do integriteta, čak i onda kada izneti vlastito mišljenje nije bilo poželjno, nego čak i opasno.

Jedan od redovnih gostiju mu je i aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prema kome, kažu kritičari, pokazuje pristrasnost koja ne priliči novinaru sa njegovim iskustvom. Da se ne slaže sa njima, Sarapa je pokazao 2018. godine kada je istupio iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Javnost je do ove informacije došla nakon što je predsednik NUNS-a Slaviša Lekić podneo predstavku Sudu časti tog udruženja, sa predlogom da se raspravlja o Sarapinom radu. Naime, on je tokom pojedinih emisija izneo pomalo kontroverzne, pa čak i seksističke komentare na račun mlade kolegice koja mu je donela kafu.

Na pitanje novinara kako komentariše odluku NUNS-a da podnese predstavku kako bi se preispitao njegov rad, Sarapa je odgovorio da uopšte nije upoznat sa time, te da već neko vreme nije član tog udruženja.

Privatni život

Predrag Sarapa je rođen i odrastao u Beogradu. Premda se već nekoliko decenija bavi televizijskim novinarstvom, o njegovom privatnom životu se vrlo malo zna. Ipak, u jednom intervjuu je priznao da ga svako jutro majka Soka zove na telefon da ga probudi kako ne bi zakasnio na snimanje jutarnjeg programa.

Poznato je da voli filozofiju, a posebno su mu bliske teorije Zbignjeva Bžežinskog (Zbigniew Kazimierz Brzezinski)  i Semjuela Hantingtona (Samuel Phillips Huntington).

 

Predrag Sarapa na društvenim mrežama

FacebookPredrag @ Facebook
InstagramPredrag @ Instagram
TwitterPredrag @ Twitter