Tomas Miler (Thomas Müller)

Kratke informacije

Ime i prezimeTomas Miler (Thomas Müller)
Datum rođenja13. septembar 1989.
Mesto rođenjaVajlhajm
DržavaNemačka
PrebivališteMinhen
ZanimanjeFudbaler
PozicijaNapadač
Visina186 cm

Biografija

Tomas Miler (Thomas Müller) je nemački profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji napadača u Bajern Minhenu i reprezentaciji Nemačke. Rođen je 13. septembra 1989. godine u Vajlhajmu u Gornjoj Bavarskoj.

Poznat je kao svestran igrač koji jednako dobro igra na mnogim pozicijama na protivničkoj strani terena, uključujući i pozicije levog i desnog krila. Uspešno postiže golove, ali i stvara prilike za njih.

Karijeru je započeo u omladinskoj školi Bajern Minhena. Nakon što je trener Luis van Gal (Louis van Gaal) preuzeo klupu nemačkog kluba pred sezonu 2009/2010 Miler je konačno pokazao sve što ume. Odigrao je svaki meč te sezone, te pomogao svom klubu da osvoji „duplu krunu“ i plasira se u finale Lige šampiona.

Tokom sezone 2012/2013 zabeležio je 23 gola, a Bajern je prvi put u istoriji osvojio Bundesligu, Kup Nemačke i Ligu šampiona.

Član U-16 selekcije Nemačke je postao 2004. godine, a 2010. je stigao prvi poziv da nastupa sa seniorskim timom. Na Svetskom prvenstvu 2010. godine je postigao pet golova tokom šest nastupa, a Nemačka ja zauzela treće mesto. Izabran je za najboljeg mladog igrača na turniru, te osvojio Zlatnu loptu kao najbolji strelac turnira.

Tokom Svetskog prvenstva 2014. godine odigrao je glavnu ulogu u osvajanju titule prvaka. Postigavši pet golova osvojio je Srebrnu loptu, kao drugi najbolji igrač i drugi najbolji strelac turnira. Osim toga ušao je u idealnu jedanaestorku turnira.

Britanski list „The Guardian“ ga je 2014. godine proglasio petim najboljim fudbalerom na svetu.

Klupska karijera

Prve fudbalske korake Miler je napravio u rodnom Vajlhajmu gde je igrao u klubu TSV Pal. Sa 10 godina je prešao u omladinsku školu nemačkog bundesligaša Bajerna iz Minhena. Prošao je sve omladinske selekcije, te kao član U-19 tima 2007. godine završio na drugom mestu u Bundesligi.

U rezervnoj ekipi debitovao je u martu 2008. godine ušavši kao zamena na meču sa klubom SpVgg iz Unterhakinga. Već na prvom meču je postigao prvi pogodak. Nakon toga zabeležio je još dva nastupa u sezoni 2007/2008, te nastavio da nastupa sa U-19 timom.

Naredne sezone njegov tim je uspeo da se kvalifikuje u Treću ligu, a Miler je postao ključni igrač. Odigrao je 32 od 38 mečeva, te postigao 15 golova i postao peti najbolji strelac u ligi. Pod rukovodstvom Jirgena Klinsmana (Jürgen Klinsmann) povremeno je nastupao i u prvom Bajernovom timu.

Bajern Minhen

U prvom timu debitovao je 15. avgusta 2008. godine ušavši kao zamena Miroslavu Klozeu (Miroslav Klose) u 80. minutu susreta sa HSV-om. Uprkos tome što je smatrao da je odigrao loše, trener mu je dao priliku da nastupi na još tri bundesligaška meča te sezone. U Ligi šampiona debitovao je 10. marta 2009. godine ušavši kao zamena Bastijanu Švajnštajgeru (Bastian Schweinsteiger) u 72. minutu susreta sa portugalskim Sportingom. Postigao je poslednji gol na meču, a Bajern je deklasirao Sporting rezultatom 12:1.

U februaru 2009. godine je potpisao prvi dovogodišnji ugovor s Bajernom.

2009/2010

Iako se klub spremao da ga početkom sezone pošalje na pozajmicu, dolazak Van Gala promenio je planove, pa je Miler postao ključni igrač njegovog tima. Tokom prvih nekoliko mečeva bio je rezerva, a 12. septembra je dva puta „zatresao mrežu“ Borusije iz Dortmunda. Bajern je slavio pobedu od 5:1. Tri dana kasnije je savladao golmana Makabija iz Haife u susretu prvog kola Lige šampiona. Proglašen je igračem meseca septembra u Bundesligi.

U februaru 2010. godine produžio je ugovor s klubom na nove tri godine. Tokom druge polovine sezone učvrstio je svoje mesto u timu. Prvi het-trik u karijeri postigao je u aprilu 2010. godine kada je tri puta savladao golmana Bohuma i osigurao Bajernu titulu prvaka Nemačke.

Te sezone odigrao je 34 meča u Bundesligi, upisao 11 asistencija i postigao 13 golova. U finalu Kupa Nemačke sastali su se s Verderom iz Bremena. Miler je na teren istrčao u starnoj jedanaestorki, a njegov tim je slavio rezultatom 4:0. Tokom borbe za Kup zabeležio je četiri pogotka i dve asistencije, te postao najbolji strelac sezone.

Te godine osvojili su Bundesligu i Kup Nemačke, a titula u Ligi šampiona im je promakla jer su u finalu poraženi od milanskog Intera. U sezoni 2009/2010 zabeležio je ukupno 52 meča u svim takmičenjima i postigao 19 golova. Nemački list „Kicker“ ga je proglasio najboljim mladim igračem sezone, te ga uvrstio u idealnu jedanaestorku Bundeslige.

2010/2011

Početkom naredne sezone potpisao je novi ugovor s Bajernom u trajanju od pet godina. Postigavši jedan gol pomogao je svom timu da pobedi Šalke u finalu Superkupa Nemačke. Sezonu u Bundesligi je započeo savladavši golmana Volfsburga. U prvom delu sezone odigrao je svaki meč, uglavnom kao član startne jedanaestorke, ali nije uspeo da reprizira rezultate iz prošle sezone, pa ga je trener ostavio na klupi.

Pošto tokom osam mečeva nije postao niti jedan gol, prvi je stigao tek 27. novembra u susretu s Ajntrahtom. Tri nedelje kasnije savladao je golmana Štutgarta. Pre zimske pauze upisao je osam golova u svim takmičenjima, uključujući i onaj protiv Rome u Ligi šampiona.

Nakon što je u proleće 2011. godine ostvario dobru konekciju s Arjenom Robenom (Arjen Robben) vratio se u startnu jedanaestorku, te je odigrao svaki meč do kraja sezone. Postigao je 19 golova, ali uprkos tome Bajern je završio na trećem mestu u Bundesligi, te eliminisan u polufinalu Kupa Nemačke od Šalkea. U Ligi šampiona su ispali u šesnaestini finala od Intera.

Loši rezultati doveli su do prekida saradnje s Van Galom, te je na njegovo mesto došao trener Jup Hejnkes (Jupp Heynckes).

2011/2012

Nakon prvog meča u Kupu Nemačke proglašen je igračem susreta i to zato što je obezbedio dva penala koja su Gomez (Mario Gómez) i Švajnštajger (Bastian Schwinsteiger) plasirali u mrežu Ajntrahta iz Braunšvajga. Meč je završio rezultatom 3:0 u korist „Bavaraca“.

Trebalo mu je samo pet utakmica da postane prvi strelac lige. Upisao je pogotke protiv Šalkea i Ingloštada. Uvršten je među kandidate za FIFA-inu Zlatnu loptu. 31. marta 2012. godine odigrao je svoj 100. meč u Bundesligi.

U finalu Lige šampiona 19. maja 2012. godine sastali su se s Čelsijem. Miler je postigao prvi gol, ali je ubrzo nakon toga završio na klupi. Posle slabijeg izvođenja penala Bajern je poražen od engleskog kluba. Te sezone odigrao je 34 meča, postigao dva gola u Kupu Nemačke, te dva gola u 14 nastupa u Ligi šampiona.

Nakon poraza od Čelsija izjavio je da će uprkos tome što nije zadovoljan minutažom koju dobija, ostati u Bajernu.

2012/2013

Novu sezonu započeo je „tresavši mreže“ klubova SpVgg Grojter Furta. Štutgarta, Furtune iz Dizeldorfa, te francuskog Lila u meču Lige šampiona. U decembru je izjavio da „ne postoji klub u koji bi prešao iz Bajerna, jer skoro da ne postoji bolji klub od njega“. Par dana kasnije potpisao je novi dvogodišnji ugovor s minhenskim klubom.

Do zimske pauze zabeležio je devet golova i sedam asistencija u 16 ligaških mečeva, te tri gola u Ligi šampiona i pomogao svom klubu da ponovo osvoji Superkup Nemačke.

U četvrtfinalu je savladao golmana Juventusa prekinuvši niz „Stare dame“ od 18 mečeva bez poraza. 23. aprila 2013. godine su se u polufinalu sastali s Barselonom, a Miler je postigao dva gola i zabeležio jednu asistenciju. Susret je završen rezultatom 4:0 u korist „Bavaraca“. Posle toga su im dali još tri gola u Barseloni i slavili pobedu od 7:0. U finalu su se susreli s Borusijom iz Dortmunda, te pobedivši ih rezultatom 2:1 konačno kući poneli „ušati pehar“.

Te sezone su ostvarili istorijski rezultat – osvojili su Bundesligu, Kup Nemačke i Ligu šampiona. Miler je postigao 23 gola, uključujući i onaj u finalu Superkupa, te slavio najbolju sezonu u dotadašnjoj karijeri.

2013/2014

Novi het-trik postigao je 5. avgusta, a Bajern je slavio ubedljivu pobedu od 5:0 u prvoj rundi Kupa Nemačke. Prvi put je promašio penal, ali je David Alaba (David Alaba) ispravio njegovu grešku. Nakon toga je izjavio „Iako ću nastaviti da pucam penale, mislim da je Alaba sada najbolji čovek za to“. U dva meča Kupa postigao je pet golova, a prvi pogodak u Bundesligi te sezone postigao je 28. septembra u pobedi nad Volfsburgom.

Nakon toga savladao je golmana Mančester Sitija, a Bajern je upisao novu pobedu u Ligi šampiona. U finalu Kupa Nemačke savladali su Borusiju, a Miler je postigao drugi gol na meču. Osvojili su desetu „duplu krunu“ u istoriji kluba. Sezonu je ponovo završio kao najbolji strelac postigavši osam golova u pet mečeva. Ukupno je zabeležio 31 nastup u ligi i postigao 13 golova, dok je u 12 nastupa u Ligi šampiona upisao pet pogodaka.

2014/2015

Na početku sezone potpisao je novi ugovor s Bajernom u trajanju od pet godina, te odbio ponudu Mančester Junajteda. Ovog puta nisu uspeli da osvoje Superkup Nemačke.

11. marta 2015. godine je dva puta „zatresao mrežu“ Šatjora iz Donjecka, a susret Lige šampiona završen je rezultatom 7:0 u korist nemačkog kluba. Miler i Gomez proglašeni su najboljim nemačkim strelcima i igračima u istoriji Lige prvaka.

Mesec dana kasnije su ubedljivo savladali portugalski Porto, a sezonu je priveo kraju sa 32 nastupa na domaćem prvenstvu i 13 postignutih golova, pet pogodaka u Kup Nemačke i sedam u Ligi šampiona.

2015/2016.

Sezonu su započeli susretom sa Volfsburgom u Superkupu Nemačke. Nakon toga Miler je „tresao mreže“ HSV-a, Hofenhajma, Bajer Leverkuzena i Augsburga. Ipak, nakon toga je odigrao tri meča u Bundesligi bez pogodaka.

Propustio je da sa bele tačke savlada golmana Majnca, a nakon toga je postigao gol u susretu s Borusijom iz Dortmunda, te dva u drugoj rundi Kupa protiv Volfsburga.

Ni u Ligi šampiona nije imao loše rezultate. Osetili su to golmani Olimpijakosa i Arsenala. Postao je najmlađi igrač u Ligi šampiona koji je ostvario 50 pobeda u ovom velikom takmičenju. Grupnu fazu Lige prvaka završio je sa pet golova tokom šest nastupa.

18. decembra 2015. godine potpisao je novi ugovor sa Bajernom kojim se obavezao da će u klubu ostati do 2021. godine. Nakon toga savladali su Hanover, a Miler je postigao jedan gol sa linije penala. Prvi deo sezone završio je sa 21 pogotkom u 25 nastupa.

Bajern se u šesnaestini finala Lige šampiona sastao s Juventusom, a Miler je u 91. minutu susreta postigao gol izjednačenja. Minhenski klub je nakon produžetaka slavio rezultatom 4:2. U polufinalu Kupa Nemačke porazili su Verder, a oba gola je postigao Miler. Bio je to njegov 150. gol.

Bajern se u polufinalu sastao s Atletikom iz Madrida, a Jan Oblak (Jan Oblak) odbranio je Milerov šut sa linije penala. Duel je završen rezultatom 2:1 u korist „Bavaraca“, ali su porazom u gostima eliminisani iz daljeg kruga takmičenja.

Sezonu je završio sa 31 nastupom u domaćim takmičenjima i 20 postignutih golova, te 12 nastupa u Ligi šampiona i osam pogodaka.

2016/2017

Novu sezonu su započeli osvajanjem Superkupa Nemačke savladavši Borusiju iz Dortmunda. Međutim, do susreta s Volfsburgom u kome je postigao gol u 76. minutu, Miler je bio bez pogodaka čitavih 999 minuta. Sezonu je priveo kraju sa pet golova u 29 nastupa u Bundesligi, bez golova u Kupu, te sa tri pogotka tokom devet mečeva u Ligi šampiona. Ipak, te sezone zabeležio je rekordnih 12 asistencija u Bundesligi.

Pojedini fudbalski stručnjaci okrivili su trenera Anćelotija (Carlo Ancelotti) što Miler postiže slabe rezultate i što se muči pred golovima protivnika. Poziciju glavnog napadača u Bajernu Italijan je dodelio Tijagu Alkantari (Thiago Alcántara do Nascimento), a Miler je sa klupe posmatrao važne mečeve Bundeslige i Lige šampiona.

2017/2018

Sezonu je započeo kao starter u Superkupu Nemačke. Odigrao je prvih 67 minuta, pre nego što ga je zamenio Kingsli Koman (Kongsley Coman). Prvi gol je postigao tokom susreta s Majncom u četvrtom susretu Bundeslige. 21. januara 2018. godine je dva puta „zatresao mrežu“ Verdera, a mesec dana kasnije je isto ponovio u Ligi šampiona sa Bešiktašom.

Tokom sezone 2017/2018 zabeležio je 45 nastupa i postigao 15 golova.

Reprezentativna karijera

Tomas Miler je od 2004. godine član reprezentacije Nemačke. Nastupio je sa skoro svim mlađim selekcijama „Pancera“. U avgustu 2009. godine je prvi put dobio poziv da nastupi sa U-21 selekcijom tokom prijateljskog meča s Turskom. U dresu U-21 tima zabeležio je šest nastupa i jedan gol.

U januaru 2010. godine pozvan je da trenira sa seniorskim timom, a prvi nastup je zabeležio na prijateljskom meču s Argentinom. Odigrao je 66. minuta pre nego što ga je zamenio drugi debitant Toni Kros (Toni Kroos). Nemačka je poražena rezutatom 1:0.

Svetsko prvenstvo 2010. godine

Zajedno sa još sedam Bajernovih igrača pozvan je da s reprezentacijom nastupi na Svetskom prvenstvu 2010. godine u Južnoafričkoj Republici. Uprkos tome što je pao s bicikla i povredio se na pripremama u Južnom Tirolu, Miler je uvršten među 23 igrača za Mondijal.

Zadužio je dres sa brojem 13, koji je pre njega nosio povređeni kapiten Mihael Balak (Michael Ballac). Debitovao je ušavši kao zamena na poluvremenu susreta s Bosnom i Hercegovinom, nakon koga je Nemačka slavila rezultatom 3:1. Posle toga uvršten je u startnu jedanaestorku pred meč s Austrijom. Postigao treći gol, te su zabeležili drugu pobedu na turniru od 4:0. Odigrao je sve mečeve grupne faze, a „Panceri“ su prošli dalje kao prvi u grupi.

U šesnaestini finala su se sastali s Engleskom. Miler je postigao dva gola, pa su zabeležili pobedu od 4:1. Usledio je četvrtfinalni meč s Argentinom, a prvi od četiri gola postigao je Bajernov napadač. Zbog igranja rukom morao je da propusti polufinalni susret sa Španijom, nakon koga su eliminisani iz daljeg kruga takmičenja.

U susretu za treće mesto su se sastali s Urugvajem, a Miler je ponovo postigao prvi gol. Nemačka je zauzela treće mesto na Svetskom prvenstvu. Sa pet golova proglašen je jednim od najboljih strelaca Prvenstva. Osvojio je Zlatnu kopačku, te proglašen najboljim mladim igračem.

U oktobru 2010. godine je nominovan za FIFA-inu Zlatnu loptu, zajedno sa još četiri nemačka igrača.

Evropsko prvenstvo 2012. godine

Tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. godine odigrao je svih 10 mečeva. Asistirao je za sedam golova u pobedi njegovog tima nad Austrijom kojom su obezbedili kartu za Euro. Uprkos tome što je postigao tri gola, Lev ga nije uvrstio u tim za Evropsko prvenstvo. Nemačka je poražena od Italije u četvrtfinalu.

Svetsko prvenstvo 2014. godine

22. marta 2013. godine „Panceri“ su započeli borbu za učešće na Svetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu. Miler je postigao prvi i treći gol na meču s Kazahstanom. Nakon toga je savladao i golmane Austrije i Farskih Ostrva, te upisao četiri gola tokom kvalifikacija.

16. juna 2014. godine postigao je prvi het-trik na Mundijalu, te je proglašen igračem utakmice u kojoj su slavili pobedu nad Portugalijom od 4:0. Deset dana kasnije postigao je jedini pogotak na meču sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), te pomogao reprezentaciji da se domogne prvog mesta u grupi.

U polufinalu su se sastali s Brazilom. Miler je postigao prvi od sedam golova za svoj tim, a domaćin je pretrpeo ogroman poraz. Ovaj pogodak bio je 2000. gol u istoriji nemačke reprezentacije. U julu je nominovan za FIFA-inu Zlatnu loptu kao najbolji igrač turnira.

U finalu s Argentinom odigrao je vrlo važnu ulogu, a Nemci su postali prvaci sveta. Kao drugi najbolji strelac na turniru osvojio je Srebrnu loptu, te uvršten u idealnu jedanaestorku Mundijala.

Evropsko prvenstvo 2016. godine

Odigrao je devet od deset mečeva kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine, te postigao devet golova.

Na prvenstvu u Francuskoj odigrao je svih šest mečeva, a na četvrtfinalnom susretu s Italijom nije uspeo da da gol sa bele tačke. Štaviše, na tom turniru nije postigao niti jedan gol.

Joakim Lev ga je uvrstio u tim za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Titule

Klupske titule

  • 2009/2010. Bundesliga s Bajern Minhenom
  • 2009/2010. Kup Nemačke s Bajern Minhenom
  • 2010. Superkup Nemačke s Bajern Minhenom
  • 2012. Superkup Nemačke s Bajern Minhenom
  • 2012/2013. Bundesliga s Bajern Minhenom
  • 2012/2013. Kup Nemačke s Bajern Minhenom
  • 2012/2013. Liga šampiona s Bajern Minhenom
  • 2013. UEFA Superkup s Bajern Minhenom
  • 2013. FIFA Svetsko klupsko prvenstvo s Bajern Minhenom
  • 2013/2014. Bundesliga s Bajern Minhenom
  • 2013/2014. Kup Nemačke s Bajern Minhenom
  • 2014/2015. Bundesliga s Bajern Minhenom
  • 2015/2016. Bundesliga s Bajern Minhenom
  • 2015/2016. Kup Nemačke s Bajern Minhenom
  • 2016. Superkup Nemačke s Bajern Minhenom
  • 2016/2017. Bundesliga s Bajern Minhenom
  • 2017. Superkup Nemačke s Bajern Minhenom
  • 2017/2018. Bundesliga s Bajern Minhenom

Reprezentativne titule

  • 2014. Svetsko prvenstvo

Pojedinačne titule

  • 2009/2010. proglašen najboljim strelcem Kupa Nemačke
  • 2010. proglašen igračem susreta Nemačka – Engleska na Svetskom prvenstvu
  • 2010. proglašen igračem susret Nemačka – Urugvaj na Svetskom prvenstvu
  • 2010. osvojio Zlatnu kopačku na Svetskom prvenstvu
  • 2010. proglašen najboljim mladim igračem Svetskog prvenstva
  • 2010. proglašen jednim od najboljih asistenata Svetskog prvenstva
  • 2010. osvojio nagradu „Bajerišer Sportprajs“ („Bayerischer Sportpreis“)
  • 2010. osvojio nagradu „Silbernes Lorbirblat“ („Silbernes Lorbeerblatt“)
  • 2010. proglašen najboljim mladim igračem godine
  • 2010. osvojio nagradu „Bravo“ („Bravo Award“)
  • 2010. nominovan za FIFA-inu Zlatnu loptu
  • 2011. nominovan za FIFA-inu Zlatnu loptu
  • 2012/2013. uvršten u idealnu jedanaestorku po izboru evropskih sportskih listova
  • 2013. nominovan za FIFA-inu Zlatnu loptu
  • 2013. proglašen šestim najboljim igračem u Evropi
  • 2013/2014. proglašen najboljim strelcem Kupa Nemačke
  • 2014. nominovan za FIFA-inu Zlatnu loptu
  • 2014. proglašen četvrtim najboljim igračem u Evropi
  • 2014. proglašen igračem susreta Nemačka – Portugalija na Svetskom prvenstvu
  • 2014. proglašen igračem susreta Nemačka – SAD na Svetskom prvenstvu
  • 2014. osvojio Srebrnu kopačku na Svetskom prvenstvu
  • 2014. osvojio nagradu „Silbernes Lorbirblat“
  • 2014. osvojio FIFA-inu Srebrnu loptu
  • 2014. uvršten u idealnu jedanaestorku na svetu
  • 2014. uvršten u treći najbolji tim na svetu po izboru FIFA-e
  • 2015. nominovan za FIFA-inu Zlatnu loptu
  • 2015. uvršten u treći najbolji tim na svetu po izboru FIFA-e
  • 2015. uvršten u najbolji tim grupne faze Lige šampiona
  • 2015/2016. proglašen najboljim asistenom Kupa Nemačke
  • 2016. proglašen desetim najboljim igračem u Evropi
  • 2016. uvršten u peti najbolji tim na svetu po izboru FIFA-e
  • 2017/2018. proglašen najboljim asistentom Bundeslige

Privatni život

Tomas Miler je rođen 1989. godine u Valhajmu, a odrastao je u obližnjem selu Pal koje je došlo u centar pažnje tokom Svetskog prvenstva 2010. godine. Roditelji mu se zovu Gerhard (Gerhard Müller) i Klaudija (Klaudia Müller). Ima mlađeg brata Simona (Simon Müller).

U decembru 2009. godine oženio je dugogodišnju devojku Lisu Trede, poluprofesionalnu jahačicu koja radi na farmi. U junu 2011. godine postao je ambasador organizacije „Young Wings“ koja pomaže deci da se izbore sa traumama usled gubitka voljenih osoba. Miler je po veroispovesti rimokatolik.

Tomas Miler (Thomas Müller) na društvenim mrežama

FacebookMüller @ Facebook
InstagramMüller @ Instagram
TwitterMüller @ Twitter