Valon Behrami

Kratke informacije

Ime i prezimeValon Behrami
Datum rođenja19. april 1985.
Mesto rođenjaKosovska Mitrovica
DržavaŠvajcarska
PrebivališteUdine
ZanimanjeFudbaler
PozicijaVezni

Biografija

Valon Behrami (Valon Behrami) je švajcarski profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji veznog igrača u italijanskom Fudbalskom klubu Udineze i reprezentaciji Švajcarske. Rođen je 19. aprila 1985. godine u Kosovskoj Mitrovici.

Juniorsku karijeru je započeo u klubu Stabio, a seniorsku u Luganu. Godine 2003. prešao je u Đenovu, a nakon toga na pozajmicu u Veronu. 2005. godine je potpisao ugovor s Laciom, odakle je tri godine kasnije prešao u Vest Hem. Nakon što mu je istekao ugovor s engleskim timom ponovo se vratio u Italiju, te 2011. godine postao član Fiorentine.

U dresu „Viola“ odigrao je ukupno 48 mečeva, te posle jedne sezone prešao u Napoli. Posle toga je prešao u nemački HSV, a u periodu od 2015. do 2017. godine nastupao je u engleskom Votfordu. Od 2017. godine je član Udinezea u čijem dresu je do juna 2018. godine zabeležio 20 nastupa i postigao jedan gol.

U dresu reprezentacije Švajcarske nastupa od 2005. godine. Zabeležio je više od 70 nastupa, uključujući i učešće na tri Svetska prvenstva i jednom Evropskom prvenstvu 2008. godine. Švajcarski selektor ga je uvrstio u tim za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

Klupska karijera

Valon Behrami je prve fudbalske korake napravio u Fudbalskom klubu Stabio, u istoimenom mestu gde se sa roditeljima doselio 1990. godine iz Kosovske Mitrovice. Nakon toga trenirao je u klubovima Kijaso i Lugano.

Đenova

Uspeh u juniorskim ekipama švajcarskih timova nije prošao nezapaženo među evropskim skautima, pa je 2003. godine potpisao ugovor s Đenovom s kojom je igrao mečeve Serije B. U januaru 2004. godine je i zvanično prešao u Udineze zajedno sa Rodrigom Boisferom (Rodrigue Boisfer), dok su u Lugano iz italijanskog kluba prešli Mohamed Gargo (Mohammed Gargo) i Vitorio Mikoluči (Vittorio Micolucci).

Pred početak sezone 2004/2005 Đenova je od Udinezea otkupila prava na igrača, te ga pozajmila Veroni. U žuto-plavom dresu zabeležio je ukupno 32 meča i postigao tri gola.

Lacio

Nakon impresivne sezone u Veroni, 25. jula 2005. godine potpisao je ugovor vredan 2,7 miliona evra sa Laciom. Oduševio je navijače „Nebeskoplavih“ kada je u 92. minutu „zatresao mrežu“ gradskog rivala Rome 19. marta 2008. godine. Time je ušao u klupske anale, jer je konačno omogućio Laciju da savlada Romu u gradskom derbiju.

Vest Hem Junajted

23. jula 2008. godine je potpisao petogodišnji ugovor vredan pet miliona funti s londonskim Vest Hem Junajtedom. Debitovao je 16. avgusta tokom meča s Viganom u kom je njegov novi klub slavio pobedu od 2:1 na domaćem terenu.

Ubrzo je zbog svoje svestranosti postao član startne jedanaestorke engleskog kluba. Prvi gol je postigao 23. novembra 2008. godine savladavši golmana Sanderlenda. Tokom meča s Mančester Sitijem koji je održan 1. marta 2009. godine pretrpeo je ozbiljnu povredu levog kolena. Već tada se dalo naslutiti da će propustiti ostatak sezone 2008/2009.

Na teren se vratio 12. septembra 2009. godine ušavši kao zamena na meču s Viganom. Međutim, povratak je ometen novom povredom koja ga je van terena zadržala mesec dana. Prvi i jedini gol u sezoni 2009/2010 postigao je 20. februara 2010. godine kada je njegov tim slavio ubedljivu pobedu od 3:0 nad Halom.

Sa „Čekićarima“ je zabeležio ukupno 58 nastupa i postigao četiri gola.

Fiorentina

26. januara 2011. godine potpisao je ugovor s Fiorentinom u trajanju od tri i po godine. Debitovao je tri dana kasnije u meču protiv njegovog bivšeg kluba Lacija. Nakon jedne sezone u dresu „Vioala“ i 48 nastupa bez postignutog pogotka odlučio je da krene dalje.

Napoli

17. jula 2012. godine Behrami i njegov timski kolega Alesandro Gamberini (Alessandro Gambelini) prešli su u Napoli. Tu je tokom dve sezone upisao 54 nastupa bez postignutog pogotka.

HSV

31. jula 2014. godine Bahrami je prošao lekarske preglede, a 2. avgusta je potpisao trogodišnji ugovor s nemačkim Fudbalskim klubom Hamburger iz Hamburga. Vrednost ugovora je bila 6,5 miliona evra s mogućnošću dodatnog bonusa ako zabeleži više od 20 nastupa tokom prve sezone.

Sa HSV-om je zabeležio ukupno 22 utakmice, bez postignutih pogodaka.

Votford

11. jula 2015. godine pojavio se na utakmici Votforda protiv Vimbldona koja je završena rezultatom 2:2, a nakon toga je istog popodneva potvrdio medijima da je potpisao trogodišnji ugovor s engleskim klubom.

Udineze

Nakon dve sezone i 49 nastupa 16. avgusta 2017. godine je potpisao dvogodišnji ugovor s italijanskim Udinezeom koji je, baš poput Votforda, u vlasništvu porodice Poco (Pozzo). Sa Udinezeom je do juna 2018. godine zabeležio ukupno 20 nastupa u Seriji A i postigao jedan gol.

Reprezentativna karijera

Valon Behrami je od 2005. godine član reprezentacije Švajcarske. Bio je deo U-18 i U-19 selekcije. Nastupao je na Svetskom prvenstvu 2006. i 2010. godine, te Svetskom prvenstvu koje je 2014. godine održano u Brazilu.

Tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2006. godine bio je jedan od ključnih igrača reprezentacije Švajcarske. Prvi gol je postigao tokom susreta sa Turskom. Međutim, već na prvom meču Mundijala se povredio, pa je morao da propusti dva meča u grupnoj fazi. U trećem meču sa Južnom Korejom ušao je kao zamena u 88. minutu. Bio je deo ekipe koja je poražena od Ukrajine u šesnaestini finala.

Tokom Evropskog prvenstva 2008. godine bio je deo startne jedanaestorke, te proveo ukupno 272 minuta na terenu.

Na Svetskom prvenstvu 2010. godine Švajcarska se sastala s Čileom, a nakon oštrog starta nad Arturom Vidalom (Arturo Vidal) dobio je crveni karton. Tako je postao prvi igrač u istoriji reprezentacije Švajcarske koji je „zaradio“ tako oštru kaznu na nekom svetskom prvenstvu.

Selektor Vladimir Petković ga je uvrstio u tim koji će na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine braniti boje Švajcarske.

Titule

Klupske titule

  • 2013/2014. Kup Italije s Napolijem

Privatni život

Valon Behrami je rođen 1985. godine u Kosovskoj Mitrovici. Kada mu je bilo pet godina roditelji su mu zbog gubitka posla preselili u Švajcarsku. Otac Ragip (Ragip Behrami) je bio rukovodilac u preduzeću za proizvodnju plastike, a majka Halime (Halime Behrami) je radila kao sekretarica.

Godine 1990. su preselili u mesto Stabio, u švajcarskom kantonu Tičino. Valon ima stariju sestru Valentinu (Valentina Behrami). Halime je u jednom intervjuu priznala da je njen sin bio vrlo razigrano dete, a da mu je lopta oduvek bila omiljena igračka.

Behrami je 12 godina bio u braku s Elenom Boncani (Elena Bonzani) s kojom ima dve ćerke – Sofiju (Sofia Behrami) i Izabel (Isabel Behrami). 23. februara 2018. godine je na svom Twitter profilu objavio informaciju da je njegova veza s Elenom završena, te da tom izjavom želi da prekine sve moguće spekulacije koje bi uticale na živote njihovih ćerki. Dodao je mu je Sofijin i Izabelin mir trenutno najveći prioritet.

Osim fudbala, strast su mu automobili i tetovaže. Jedna od tetovaža švajcarskog veziste posvećena je odrastanju na Kosovu.

Valon Behrami na društvenim mrežama

InstagramValon @ Instagram
TwitterValon @ Twitter