Milutin Mrkonjić

Kratke informacije

Ime i prezimeMilutin Mrkonjić
Datum rođenja23. maj 1942.
Mesto rođenjaBeograd
Datum smrti27. novembar 2021.
Mesto smrtiBeograd
DržavaSrbija
ZanimanjePolitičar, građevinski inženjer
StrankaSocijalistička partija Srbije

Biografija

Milutin Mrkonjić je biosrpski političar. Rođen je 23. maja 1942. godine u Beogradu. Preminuo je 27. novembra 2021. godine u rodnom gradu.

U svojoj dugoj poslovnoj i političkoj karijeri bio je na nekoliko značajnih funkcija. Na poziciji ministra infrastrukture je bio od 2008. do 2012. godine, a ministra saobraćaja od 2012. do 2013. godine.

Mrkonjić je bio počasni predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS).

Biografija

Milutin Mrkonjić je rođen 1942. godine u Beogradu. U rodnom gradu je stekao osnovno i srednje obrazovanje, te fakultetsku diplomu na Građevinskom fakultetu 1971. godine i to na odsjeku za puteve, aerodrome i železnice.

Njegovo prvo zaposlenje je bilo u Birou za studije i projektovanje železnica do 1974. godine. Nakon toga, obavljao je poslove rukovodioca u Sektoru za projektovanje.

Od 1977. godine je bio zaposlenik Centra za projektovanje, a potom i direktor. Širom sveta je radio na raznim projektima.

Nakon što NATO bombardovanja Srbije, 1999. godine, postavljen je za rukovodioca obnove zemlje kao predstavnik Vlade Srbije.

Učestvovao je u osnivanju Socijalističke partije Srbije. Radio je kao savetnik Bogoljuba Karića, a 2004. godine je bio šef kompanije „Braća Karić“.

U Narodnoj skupštini Republike Srbije od 2007. godine je obavljao funkciju predsednika. Kraće vreme je predsedavao sednicama Narodne skupštine. U to vreme je položena zakletva Vlade Republike Srbije.

Godine 2008. se kandidovao za predsednika Srbije ispred SPS-a. Rezultati izbora doneli su mu šest posto od ukupnog broja glasova.

Iste godine je izabran za ministra infrastrukture u tada novoformiranoj Vladi. Krajem 2009. godine mu je dodeljena počasna titula doktora nauka Univerziteta „Megatrend“.

Od maja 2012. do septembra naredne godine bio je ministar saobraćaja. Godine 2013. je položio zakletvu kao poslanik Narodne skupštine. Od 2014. godine je predsjednik Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i prostorno planiranje.

Privatni život

U javnosti je poznata njegova ljubavna veza sa pevačicom Anom Bekutom. Njihova dugogodišnja vanbračna veza važila za jednu od najskladnijih na estradi.

Nisu planirali da svoju vezu ozvaniče brakom. Ana Bekuta ima sina Igora iz braka sa klavijaturistom Aleksandrom Savićem. Njen sin i Milutin su se veoma dobro slagali.

Mrkonjić je jednom prilikom izjavio da je sa suprugom Draganom kupio porodičnu grobnicu na Novom groblju u Beogradu, gde će biti sahranjeni jedno pokraj drugog.

Budući da je bio veran komunističkoj ideji izrazio je želju da ga, kada za to dođe vreme, sahrane u sanduku sa petokrakom.

Mrkonjić se zbog zdravstvenih problema 2021. godine skoro upotpunosti povukao iz javnosti.  U avgustu iste godine operisao je srčane zaliske.

Polovinom novembra 2021. godine domaći mediji su objavili da je zbog kardiovaskularnih problema hospitalizovan na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“.

Beogradski listovi su pisali da se lekari bore za njegov život, jer se uprkos terapijama, njegovo stanje ne popravlja[1].

Pored problema sa popuštanjem srčanog mišića, objavljeno da ima problem i sa plućima i sa jetrom. Mrkonjić je zbog popuštanja srčanog mišića i posledičnog nedostatka kiseonika priljučen na respirator.

Preminuo je 27. novembra 2021. godine, a javnost je o tome obavestio, između ostalih predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić[2].

Reference

[1] https://www.blic.rs/sudbine/milutin-mrkonjic-kriticno-politicaru-se-pogorsalo-zdravstveno-stanje/pvbpnsc

[2] https://rs.n1info.com/vesti/preminuo-milutin-mrkonjic/