Maja Kolundžija Zoroe

Kratke informacije

Ime i prezimeMaja Kolundžija Zoroe
Datum rođenja5. avgust 1977.
Mesto rođenjaKnin
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumica

Biografija

Maja Kolundžija Zoroe je srpska pozorišna, televizijska i filmska glumica prepoznatljiva po ulogama u ostvarenjima „Seljaci“, „Selo gori, a baba se češlja“, „Greh njene majke“, „Dinastija“, „Branilac“ i drugima. Rođena je 5. avgusta 1977. godine u Kninu. Udata je i ima troje dece. Živi i radi u Beogradu.

Još kao studentkinja glume postala je član ansambla Narodnog pozorišta Republike Srpske. U ovoj ustanovi kulture je od 2000. do 2018. godine odigrala na stotine manjih ili većih uloga. Sarađuje i sa drugim teatrima, poput Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP), Akademije 28, Pozorišta Slavija i drugih.

Na malim ekranima se prvi put pojavila u seriji „Seljaci“. Manje ili veće uloge je utelovila u serijama „Bela lađa“, „Greh njene majke“, „Cvat lipe na Balkanu“, „Falsifikator“, „Junaci našeg doba“, „Tajne vinove loze“ i drugima.

Glumila je u filmovima „Selo gori… i tako“, „Dara iz Jasenovca“ i drugima.

Detinjstvo i obrazovanje

Maja Kolundžija je rođena 1977. godine u Kninu. U rodnom gradu je završila osnovnu i krenula u srednju školu. Kako je u jednom intervjuu kazala, osamnaesti rođendan je provela u koloni Srba koji su u Operaciji „Oluja“ proterani iz Hrvatske.

Sa porodicom se doselila u Beograd, a potom je bez znanja roditelja upisala glumu na Fakultetu umetnosti u Prištini u klasi profesora Milana Plećaša.

Kada je 1999. godine počeo rat na Kosovu i Metohiji, Maja se vratila u Beograd. Diplomirala je glumu Fakultetu dramskih umetnosti [1](FDU) u Beogradu.

Pozorišna karijera

Još kao studentkinja završne godine fakulteta, 2000. godine Maja Kolundžija je postala stalni član ansambla Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci.

Za 18 godina koliko je sa kraćim prekidima izbivala iz banjalučkog pozorišta, odigrala je na desetine značajnih uloga. Kako je jednom prilikom kazala, imala je i po pet premijera godišnje.

Nakon što je rodila treće dete, shvatila je da život u dve države ne može da funkcioniše, te da porodica trpi zbog posla. Zato se vratila u Beograd i postala slobodan umetnik.

Sarađuje sa mnogim pozorištima. Tako je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) sa Slobodom Mićalović, Nenadom Jezdićem, Ljubomirom Bandovićem i drugima igrala predstavu „Pučina“.

U Pozorištu Slavija je glumila u komadu „Poslednja pesma“, koji govori o poslednjim godinama života pesnika Jovana Dučića. Autorka predstave je Anita Panić, a režirao ju je Marko Misirača. Ovim komadom su 2018. godine otvorili manifestaciju „Dučićeve večeri poezije“ u Trebinju.

Maja Kolundžija redovno igra u dečjim predstavama. Glumi u predstavi „Prvo skoči, pa kaži hop“ na sceni „Akademije 28“. Sa Stefanom Urošem Tešićem igra predstavu „Poslala me mama“ i druge.

Na Dečjoj sceni Kulturnog centra Čukarica je sa Majom Matijević, Danilom Petrovićem i drugima igrala predstavu „Raspevana čarobna jelka“ u režiji Suzane Radović.

Režirala je dečju predstavu „Mi se ne rugamo“ u kojoj igraju mlade glumice Jelena Velikovski, Tamara Čerevicki, Milan Zarić, Dragana Mihajlović, Ana Branković. Tekst je napisala Anđelija Marković.

Maja vodi svoju školu glume „Veliki mali princ“ kroz koju su do sada prošle na desetine mladih talentovanih glumaca, a sa nekima od njih se našla i na sceni tokom snimanja serija.

Televizijska i filmska karijera

Maja Kolundžija Zoroe se na malim ekranima prvi put pojavila u ulozi Maše u komičnoj seriji „Seljaci“ koju je Televizija „Pink“ premijerno emitovala od oktobra 2006. do septembra 2009. godine.

Igrala je i manju ulogu u seriji „Bela lađa“ čiji je autor Siniša Pavić, a koju je Radio Televizija Srbije prikazivala skoro šest godina.

Usledila je uloga medicinske sestre u seriji Radoša Bajića „Selo gori, a baba se češlja“, kao i u filmu „Selo gori… i tako“. Veću prepoznatljivost je stekla pojavivši se u sedam epizoda serije „Greh njene majke“ koja je emitovana tokom 2009. i 2010. godine na RTS-u.

Nakon toga je dobila priliku da sa Sergejom Trifunovićem, Natašom Ninković, Svetlanom Bojković i drugima igra u filmu „Neke druge priče“, nastalom u produkciji pet zemalja bivše Jugoslavije.

Pojavila se i u par epizoda dramske serije „Cvat lipe na Balkanu“ koju je RTS premijerno prikazivala od oktobra 2011. do januara 2012. godine.

Sa Tihomirom Stanićem, Brankom Katić, Draganom Petrovićem Peletom i drugima je 2013. godine snimila komediju „Falsifikator“.

Reditelj Nemanja Mladenović joj je poverio jednu od uloga u kratkoj drami „Maestro“ koja je svetlo dana ugledala 2016. godine. Iste godine je glumila Sanju u popularnoj seriji „Lud, zbunjen normalan“, te Merju Halilović u seriji „TV teatar“.

Maja je igrala apotekarku u RTS-ovoj seriji „Psi laju, vetar nosi“ koja je emitovana tokom 2017. godine. Nakon toga je tumačila lekarku u komičnoj seriji „Šifra Despot“, gde je ponovo imala priliku da sarađuje sa kolegom Radošem Bajićem.

Tokom naredne godine se pojavila u serijama „Istine i laži“, „Preživeti Beograd“, „Nek ide život“ i „Junaci našeg doba“.

U seriji „Srpski junaci srednjeg veka“ iz 2020. godine Kolundžija je tumačila Majku Jugovića. Odigrala je malu, ali vrlo značajnu ulogu u filmu „Dara iz Jasenovca“ koju je režirao Predrag Antonijević.

Iste, 2020. godine televizijska publika ju je mogla videti i u seriji „Zlatni dani“ kao vlasnicu frizerskog salona. Glumila je spremačicu u seriji „Tajne vinove loze“ i ženu na prozoru u seriji „Kralj“ koje su emitovane tokom 2021. godine.

Od 2018. do 2021. godine dva puta se pojavila u različitim ulogama u popularnoj seriji „Urgentni centar“. U seriji „Jedini izlaz“ je glumila laborantkinju, a u seriji „Pevačica“ čistačicu.

Utelovila je lik Milene Stojanović u humorističnoj seriji „Feliks“, dok je u domaćoj verziji kultne „Dinastije“ glumila kuvaricu Ilinku Ganić. U seriji „Branilac“ su joj dopale čak tri uloge. Igrala je služavku Živanu, sekretaricu Veljka Guberine i Todorovu ženu.

Tokom 2022. godine je odigrala epizodnu ulogu u britansko-američkoj seriji „Miss Scarlet & the Duke“, a snimila je i kratki film „Pregoreo“. Od 2023. godine televizijska publika je može videti u seriji „Dara iz Jasenovca“, te čuti njen glas u seriji „Mama i tata se igraju rata“.

Sa Vahidom Džankovićem, Igorom Benčinom, Zoranom Cvijanovićem i drugima igra u fantastičnom hororu „Videoteka“, scenariste i reditelja Luke Bursaća.

Privatni život

Maja Kolundžija je rođena 1977. godine u Kninu. Do 1995. godine i Operacije „Oluja“ sa roditeljima je živela u okolini rodnog grada. Nakon toga su zajedno s ostalim Srbima iz tog dela Hrvatske proterani, te su se nastanili u Beogradu. Pošto je na 18. rođendan bežala iz svog doma, glumica kaže da godinama nije proslavljala rođendane.

Neko vreme je studirala u Prištini, ali je počeo rat na Kosovu i Metohiji, pa je u jednom od poslednjih autobusa pobegla za Beograd.

Glumica je u dugogodišnjem braku, a sa suprugom ima troje dece. Osnovala je Školu glume „Veliki mali princ“, te tako spojila svoje najveće dve ljubavi – glumu i rad sa mladim ljudima.

Filmografija

Filmovi i serije

2007. – 2009. Seljaci

2009. Bela lađa

2009. Selo gori, a baba se češlja

2009. Selo gori… i tako

2009. – 2010. Greh njene majke

2010. Neke druge priče

2011. Cvat lipe na Balkanu

2013. Falsifikator

2016. Maestro

2016. Lud, zbunjen, normalan

2016. TV treatar

2017. Psi laju, vetar nosi

2018. Šifra Despot

2018. – 2019. Urgentni centar

2019. Istine i laži

2019. Preživeti Beograd

2019. Nek ide život

2019. Junaci našeg doba

2020. Srpski junaci srednjeg veka

2020. Dara iz Jasenovca

2020. Zlatni dani

2021. Tajne vinove loze

2021. Kralj

2021. Jedini izlaz (serija)

2021. Pevačica

2021. Felix

2021. – 2022. Branilac

2022. Pregoreio

2022. Miss Scarlet & the Duke

2023. Mama i tata se igraju rata

2023. Dara iz Jasenovca (serija)

2023. Videoteka

Reference

[1] https://p-portal.net/maja-kolundzija-zoroe-u-kninu-hleba-u-beogradu-kruha/

Maja Kolundžija Zoroe na društvenim mrežama

FacebookMaja @ Facebook
InstagramMaja @ Instagram
IMDBMaja @ IMDB