Vujadin Savić

Kratke informacije

Ime i prezimeVujadin Savić
Datum rođenja1. jul 1990.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
ZanimanjeFudbaler
Visina194 cm
Težina-

Biografija

Vujadin Savić je srpski profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji štopera u beogradskoj Crvenoj zvezdi i reprezentaciji Srbije. Rođen je 1. jula 1990. godine u Beogradu.

Karijeru je započeo u omladinskim selekcijama Crvene zvezde, a nakon toga prešao je u Bordo. Usledili su engleski Votford, te moldavski Šerif, a posle toga ponovo se vratio u ekipu crveno-belih.

U omladinskim selekcijama Srbije nastupa od 2008. godine, a u junu 2018. će najverovatnije dobiti priliku da s Orlovima zaigra na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

Klupska karijera

Vujadin Savić je imao samo osam godina kada je počeo da trenira u Crvenoj zvezdi. U beogradskom klubu prošao je sve kategorije – od petlića do seniora.

Od 2007. do 2009. godine igrao je u beogradskom Fudbalskom klubu Rad. Nakon toga, vratio se u Zvezdu i počeo da igra u prvom timu. Međutim, već nakon nekoliko nastupa na početku sezone, počeo je da dobija sve manje prilika da igra u prvoj postavi. Čak ni promena tenera nije bitno promenila njegov status. Odigrao je samo 14 mečeva i postigao jedan gol. Uprkos tome, Zvezda mu je ponudila novi ugovor. Međutim, on je tražio da provede više vremena na terenu i da ta stavka bude deo ugovora. Sportski direktor Ivan Adžić mu je po završetku sezone ponudio novi ugovor te postavio ultimatum – da produži saradnju s beogradskim klubom ili da bude prodat. Zvezdini čelnici nisu mu mogli ponuditi stalno mesto u timu, pa je Savić odbio i ovakav aranžman.

2010. godine je potpisao četvorogodišnji ugovor vredan oko milion i po evra sa francuskim klubom Bordo, a u januaru 2012. godine je otišao na pozajmicu u Dinamo iz Drezdena, gde je proveo ostatak sezone. Odigrao je 33 utakmice bez postignutog gola, a nakon toga otišao na pozajmicu u nemački Fudbalski klub Arnimija iz Bilefelda. Tu je odigrao šest mečeva i nije postigao niti jedan gol.

23. januara 2015. godine je potpisao ugovor s engleskim Votfordom do kraja sezone, ali nije dobio priliku da zaigra ni u jednom meču. Prešao je u moldavski Šerif gde je odigrao ukupno 45 mečeva i postigao sedam golova. Sa moldavskim klubom je u periodu od 2015. do 2017. godine osvojio dve titule i po jedan Kup i Super Kup Moldavije.

U junu 2017. godine vratio se u Beograd potpisavši dvogodišnji ugovor sa Crvenom zvezdom. Tokom prve sezone postao je redovan član jedanaestorke.

Zvezda je postala prvi tim u istoriji Lige Evropa koji je iz prve kvalifikacijske runde došao u nokaut fazu ovog takmičenja. Osim toga, uspeli su da nakon 26 godina konačno „prezime u Evropi“.

Tokom sezone 2017/2018 trener Vladan Milivojević gradio je odbranu uz pomoć Vujadina Savića, Srđana Babića i Damijena Le Taleka (Damien Le Tallec). Zahvaljujući Saviću Zvezda je primila samo dva gola u grupnoj fazi Lige Evropa, te postao drugi tim s najmanje primljenih golova u ovoj fazi takmičenja. Bolju odbranu od Zvezde imala je samo ekipa Red Bula iz Salcburga. Međutim, u februaru 2018. godine Zvezda je eliminisana u šesnaestini finala Lige Evropa pošto je posle 0:0 u prvoj utakmici, u revanšu u Moskvi poražena sa 1:0 od ekipe CSKA.

U maju 2018. godine Savić je izabran za člana idealne jedanaestorke Super Lige Srbije po izboru kapitena i trenera klubova.

Reprezentativna karijera

Vujadin Savić je od 2008. godine član mlade reprezentacije Srbije, s kojom je 2009. godine nastupio na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 21 godine.

U martu 2018. godine ga je Mladen Krstajić, novoizabrani selektor seniorske reprezentacije Srbije pozvao da igra prijateljske mečeve s Marokom i Nigerijom, ali je mladi Savić zbog povrede morao da propusti šansu da zaigra u „velikom dresu“ Srbije. Do sada je u mlađim selekcijama nastupio ukupno 11 puta i postigao dva gola.

Dobre partije u Zvezdi tokom prošle i ove sezone, omogućile su mu poziciju na širem spisku igrača koje Krstajić planira da povede na Mundijal u Rusiju. Svetsko prvenstvo počinje 14. juna, a Srbiju u grupi očekuju susreti s reprezentacijama Kostarike, Švajcarske i Brazila.

Titule

Klupske titule

  • 2009/2010. Kup Srbije sa Crvenom zvezdom
  • 2015/2016. Prvenstvo Moldavije sa Šerifom
  • 2016. Super Kup Moldavije sa Šerifom
  • 2016/2017. Prvenstvo Moldavije sa Šerifom
  • 2016/2017. Kup Moldavije sa Šerifom

Pojedinačne titule

  • 2017/2018. ušao u idealnu jedanaestorku Super Lige Srbije

Privatni život

Vujadin Savić je rođen 1992. godine u Beogradu. Njegov otac Dušan Dule Savić je bivši fudbaler Crvene zvezde i fudbalski trener, a njegova majka Marina Rajević Savić je televizijska novinarka i voditeljka, kojoj su svojevremeno pripisivali epitet najlepše voditeljke u Jugoslaviji. Osim Vujadina, poznati par ima starijeg sina Uroša. Uroš se, za razliku od roditelja, brata i snahe, pa ni supruge, ne bavi javnim poslom. On je u braku s poznatom voditeljkom regionalne televizije „Pink“, Tijanom Savić, s kojom ima ćerku Lenu.

Vujadin Savić je od 2009. godine u vezi s glumicom Mirkom Vasiljević. Iako zvanično nisu venčani imaju troje dece, sinove Andreja i Mihajla i ćerku Andrijanu. Andrej je rođen 28. oktobra 2011. godine u Bordou gde je Vujadin u tom momentu nastupao. Andrijana je rođena u decembru 2013. godine u Beogradu, a Mihajlo godinu dana kasnije takođe u srpskoj prestonici. Porodica trenutno živi u Beogradu s obzirom da Vujadin igra u Crvenoj zvezdi. Iako je igrao u inostranstvu Mirka je sa decom veći deo vremena provodila u Srbiji.

Njihova veza je zbog javnog posla kojim se bave oduvek bila interesantna tabloidima. Premda su mnogi mediji često objavljivali navodne fotografije Vujadina sa drugim, Mirka i dalje ostaje uz svog supruga, pružajući mu neizmernu podršku i ljubav. On, s druge strane kaže da nije ljubomoran, a da bi prevaru, koju doduše od Mirke ne očekuje, verovatno oprostio zbog dece.

Na pitanje novinara kako uspevaju da opstanu s obzirom na razdvojenost, glumica ističe da se jedno drugom ne mešaju u posao, ali da pružaju maksimalnu podršku. Iako ih srpski tabloidi opsedaju pitanjima o venčanju, ni Vujadin ni Mirka ne govore mnogo o tome.

U jednom intervjuu glumica je izjavila da bi volela manju svadbu, ali da se broj prijatelja i poznanika širi, tako da to ipak ne bi bilo moguće, ali kada će zvanično postati gospođa Savić, nije mogla da otkrije.

Vujadin Savić na društvenim mrežama

FacebookVujadin @ Facebook
InstagramVujadin @ Instagram
TwitterVujadin @ Twitter