Darko Miličić

Kratke informacije

Ime i prezimeDarko Miličić
Datum rođenja20. jun 1985.
Mesto rođenjaNovi Sad
DržavaSrbija
ZanimanjeKošarkaš, preduzetnik
Visina213 cm
Težina125 kg

Biografija

Darko Miličić je bivši srpski košarkaš, danas preduzetnik i poljoprivrednik. Rođen je 20. juna 1985. godine u Novom Sadu. Živi i radi u rodnom gradu.

Bio je drugi pik na NBA (National Basketball Association) draftu 2003. godine, a u najjačoj svetskoj košarkaškoj ligi je proveo devet godina i za to vreme je igrao u redovima čak šest ekipa.

Osvojio je šampionski prsten sa Detroit pistonsima (Detroit Pistons) u sezoni 2003/04 i tako postao najmlađi igrač koji je igrao u NBA finalu i čiji je tim na kraju i trijumfovao.

Košarku je napustio 2012. godine kada je od tadašnje ekipe Boston seltiks (Boston Celtics) zatražio raskid ugovora.

Visok je 213cm i igrao je na poziciji centra.

Detinjstvo

Darko Miličić je rođen 1985. godine u Novom Sadu. Roditelji Zora i Milorad vuku korene iz Šipova u Bosni i Hercegovini (BiH). Darko ima i sestru Tijanu koja se bavi odbojkom.

Život u Srbiji tokom 90-tih godina doneo mu je preživljavanje rata u BiH i NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije (SRJ).

Iz detinjstva mu je u sećanju ostao događaj kada je na televiziji objavljeno da je nekoliko srpskih vojnika izgubilo život, a spiker je među njima pročitao i ime njegovog oca Milorada Miličića.

Darko koji tada nije imao ni deset godina prvo nije shvatio zbog čega je očeva slika uopšte na televiziji, a nakon nekoliko minuta je saopšteno da je došlo do greške i da su neka objavljena imena bila pogrešna.

Tokom 1999. godine Miličić je sa porodicom živeo u Novom Sadu za vreme NATO bombardovanja.

Košarkom se počeo baviti više zbog fizičkih predispozicija i biologije, a manje zbog strasti. Prve košarkaše korake je napravio pod očevim instrukcijama, a podrška porodice i okoline usmerila ga je da nastavi da trenira.

Karijera

Profesionalnu košarkašku karijeru započeo je u sezoni 2001/02 u vršačkom Hemofarmu. Tadašnji trener Hemofarma Željko Lukajić novinarima je skrenuo pažnju na visokog šesnaestogodišnjaka koji je „materijal za NBA“.

Nije prošlo mnogo vremena do trenutka kada su čelnici NBA lige odlučili da zbog Darka promene pravilo koje nalaže da igrač mora imati 18 godina u vreme kada ističe prijava na draft.

Sezona 2002/03 bila je obeležena čekanjem odlaska u NBA, igranjem i sedenjem na klupi, ali i nezadovoljstvom uprave Hemofarma koja je uvidela da će im najperspektivniji igrač otići i to za obeštećenje kojim nisu zadovoljni, jer NBA ima ograničen budžet za isplate evropskih klubova.

Na draftu 2003. godine su bile današnje zvezde košarke Lebron Džejms (LeBron James), Karmelo Entoni (Carmelo Anthony), Dvejn Vejd (Dwyane Wade) i među njima Darko Miličić.

Borba oko Miličićevog odlaska u NBA je počela. Uprava Hemofarma je najavila tužbu zbog kršenja ugovora i pred sezonu 2003/04 su objavili da mladog košarkaša očekuju u svojim redovima, iako se u medijima već uveliko spekulisalo o tome da je posao završen i da Miličić sezonu počinje u redovima Detroit Pistonsa.

Ipak, Hemofarm, Darkov menadžer Dragan Delić i Detroit su postigli dogovor i Miličić je sezonu započeo u NBA ligi.

Detroit Pistons

Prva sezona u Detrotu je za Darka uglavnom prošla na klupi za rezervne igrače o čemu svedoči i očajna sezonska statistika koja pokazuje da je na terenu provodio u proseku 4.7 minuta po utakmici, da je postizao 1.4 poena na utakmici i da je imao postotak poena iz igre od samo 0.262 po meču.

Na teren je ulazio na 34 utakmice, ali ni jednom nije bio u startnoj petorci.

Uprkos maloj minutaži Miličić je postao najmlađi igrač u NBA finalu (tada je imao 18 godina i 356 dana), najmlađi igrač koji je osvojio šampionski prsten NBA, najmlađi strani igrač u NBA i četvrti najmlađi igrač ikad koji je zaigrao u najpoznatijoj košarkaškoj ligi na svetu.

Ni sledeća sezona nije bila mnogo bolja. Uprkos tvrdnjama Džoa Dumarsa (Joe Dumars), predsednika Pistonsa, da će Miličić postati jedan od stubova igre, njegova minutaža se nije povećavala.

U sezoni 2004/05 dva puta je bio u startnoj petorci, igrao je u 37 utakmica, prosečno je na terenu boravio 6.9 minuta, a statistiku postignutih poena je povećao na 1.9 po utakmici.

Sam Miličić je u medijima kazao da će napredovati onda kada počne više da igra, ali trener Leri Braun (Larry Brown) je ostaje gluv i nem za njegove izjave.

U sezoni 2005/06 Detroit je dobio novog trenera, Filipa Saundersa koji je košarkaškoj javnosti bio poznat po radu sa mladim igračima.

U pripremnim utakmicama kroz letnju ligu NBA Miličić je polako postajao istinski deo tima, ali nova sezona nije donela nikakvu promenu.

Na terenu provodi u proseku provodio samo 5.6 minuta, beležeći 1.5 poen po utakmici, a trener ga je uvodio u igru ili kada Pistonsi ubedljivo pobeđuju ili tragično gube.

U prvom delu sezone je nastupio 25 puta, ali ni na jednoj nije bio u prvoj petorci. Za Pistonse je odigrao 96 utakmica i postigao 152 poena.

Drugi pik na draftu karijeru u Detroitu završava sa prosekom od samo 1.6 poena po utakmici.

Orlando Medžik

Detroit 15. februara 2006. godine Darka prepustio klubu Orlando Medžik (Orlando Magic) u zamenu za Kelvina Katoa (Kelvin Cato) i pika u prvoj rundi NBA drafta 2007. godine.

Sa značajno uvećanom minutažom u igri, Miličić je u proseku imao 2.4 bloka po utakmici u prvih 20 nastupa za Orlando, što je veliki učinak u poređenju sa 0.5 koliko je ostvarivao u Detroitu.

Uprkos znatno boljim rezultatima (na terenu je provodio u proseku 20.4 minuta i beležio 7.8 poena po utakmici) Orlando nije stavio odgovarajuću ponudu na sto, pa je Miličić postao slobodni agent.

Memfis Grizlis

Darko je 12. jula 2007. godine potpisao trogodišnji ugovor sa klubom Memfis Grizlis (Memphis Grizzlies) vredan 21 milion dolara.

U prvoj sezoni je odigrao 70 utakmica, od toga je kao starter počeo čak 64. Na terenu je provodio u proseku 23.8 minuta, ubacivao je 7.2 poena po utakmici uz 1.6 blokada i 6.1 skokova.

Tokom letnje pauze 2008. godine se pridružio reprezentaciji Srbije na pripremama za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, ali je bio prinuđen da napusti selekciju zbog povrede ahilove tetive.

Intenzivne terapije su mu pomogle da se oporavi na vreme za početak nove NBA sezone. Loši rezultati su ga ponovo postavile na klupu.

Uspeo je da se vrati u startnu petorku, ali je u decembru 2008. godine na meču protiv Indijana Pejsersa (Indiana Pacers) slomio zglob desne ruke . Do kraja sezone Darka je u startnoj petorci zamenio Mark Gasol (Marc Gasol).

Njujork Niks

Miličić je 25. juna 2009. godine ponovo trejdovan , ovog puta u ekipu Njujork Niks (New York Knicks). U dresu Niksa je odigrao osam utakmica, na terenu je provodio u proseku 8.9 minuta i postizao dva poena po utakmici.

Minesota Timbervulfs

Nova godina značila je i novi trejd, ovog puta u Minesota Timbervulfse (Minnesota Timberwolves). Do kraja sezone 2009/10 Miličić je u dresu Timbervulfsa odigrao 24 utakmice, a u 18 je bio u startnoj petorci. Prosečno je beležio 8.3 poena i 5.5 skokova po utakmici.

U julu 2010. godine uprava Minesote je odlučila da Miličiću ponudi novi četvorogodišnji ugovor vredan 20 miliona dolara.

U novoj sezoni Darko postiže i rekordne rezultate. Na utakmici protiv Los Anđeles Lejkersa (Los Angeles Lakers) upisao je 23 poena, 16 skokova i šest blokada, a rekord karijere je postigao na meču protiv Golden Stejt Voriorsa (Golden State Warriors) sa 25 poena i 11 skokova.

Sezonu 2010/11 je završio kao peti bloker NBA lige.

Sledeću sezonu je počeo kao startni centar Minesote, ali kako su njegove partije bile sve slabije tako je i vreme provedeno na klupi postajalo duže sve dok mu uprava Timbervulfsa nije rekla zbogom nakon jednostranog raskida ugovora u skladu sa NBA klauzulom koja dozvoljava klubovima raskid ugovora ukoliko smatraju da neki igrač ne ispunjava očekivane rezultate.

Boston Seltiks

U septembru 2012. godine Miličić je potpisao ugovor sa Boston Seltiksima (Boston Celtics), ali već 17. novembra pred utakmicu protiv Toronto Reptorsa (Toronto Raptors) Darko je zatražio da razgovara sa trenerom Dokom Riversom (Doc Rivers) i tada mu je saopštio da je njegova karijera u NBA završena i da samo želi da se vrati u domovinu.

Seltiksi su saopštili da je Miličić zatražio prekid saradnje kako bi se vratio kući da bude sa bolesnom majkom. Istina je da je ona bila samo blago bolesna, a da je Darko već ranije razmišljao o napuštanju NBA lige.

Tokom devet godina karijere u NBA zaradio je 52 miliona dolara, koji će mu, kako sam tvrdi, potrajati sledećih 200 godina, odigrao je 438  utakmica, na terenu je provodio u proseku 18.6 minuta i postizao je 6.1 poena po utakmici.

Bilo je pokušaja da se Darko vrati košarci u Srbiji, u medijima se u nekoliko navrata govorilo o tome da će  zaigrati u dresu Crvene zvezde ili Metalca.

Ipak, njegovo zbogom košarci je bilo konačno. Sam je priznao da danas košarku ne mrzi, samo je potpuno ravnodušan prema njoj. Jednom prilikom je kazao da mečeve NBA lige uopošte ne prati.

I came to play

Domaći mediji su polovinom septembra 2019. godine objavili vest da se Darko Miličić pridružio novosadskom amaterskom košarkaškom klubu I came to play, koji igra domaću „beton“ ligu.

Pored njega, klubu su se pridružile i košarkaške legende Jovo Stanojević, Dušan Dumobić Bulut, Dragan Ćeranić, Branko Cvetković, Goran Ikonić i Sava Rajković.

Kako su tom prilikom izjavili, svi igraju besplatno u Drugoj muškoj regionalnoj ligi zato što žele da pomognu razvoju mladih igrača. Idejni tvorac novog kluba je Mihajlo Delić.

Reprezentacija

Darko Miličić je osvojio zlatnu medalju sa kadetskom reprezentacijom Jugoslavije na Eurobasketu 2001. godine koji je održan u Letoniji.

Na Svetskom prvenstvu u Japanu 2006. godine Miličić je bio najbolji skakač i bloker u redovima Srbije i Crne Gore (SCG), a ubacivao je i 16.2 poena po utakmici.

Reprezentacija SCG je takmičenje završila u osmini finala kada ih je porazila Španija rezultatom 87:75. Miličić je, kao jedno od najzvučnijih imena među reprezentativcima koji su nastupali u Japanu, utakmicu završio sa 18 poena, 15 skokova i tri blokade.

Miličić je u redovima reprezentacije Srbije nastupio još i na Evropskom prvenstvu 2007. godine održanom u Španiji, što će u analima ostati zapamćeno kao najveći debakl srpske košarke.

Srbija je izgubila sve tri utakmice u grupnoj fazi i to od Izraela, Grčke i Rusije. Nakon poraza od Grčke rezultatom 68:67 Darko je napravio skandal kada je u intervju posle utakmice psovao, galamio i vređao sudije, čak im je i pretio.

Video njegove izjave je postao viralan. Za ovaj izgred FIBA ga je novčano kaznila u iznosu od 13 770 dolara.

Kik-boks

Miličićev povratak u Srbiju prvo su obeležile žurke i provodi, a potom i blaga kriza srednjih godina, po njegovom sopstvenom priznanju, koja je rezultirala okršajem u ringu.

Počeo je da trenira kik-boks sa sugrađaninom Nenadom Pagonisom. Karijera u borilačkom sportu završila se i pre nego što je zapravo počela.

U ring je ušao samo jednom, 18. decembra 2014. godine u okviru spektakla „Soul night of the champions“ koji je održan u novosadskoj dvorani „Spens“.

Miličić je u borbi protiv Radovana Radojčina izgubio u drugoj rundi nakon što su sudije bile primorane da prekinu borbu, jer je bivši košarkaš imao ozbiljnu povredu cevanice koja je krvarila.

Pred sam meč Darko je stao na vagu da bi se izvršilo merenje boraca, a ostaće upamćeno da je vaga popustila pred ovim gorostasom.

Organizatori su sat vremena tražili novu, koja se isto tako polomila nakon što je Miličić stao na nju.

Privatni život

Darko Miličić je 23. maja 2009. godine oženio dugogodišnjom devojkom Zoranom Markuš. Crkveno venčanje je održano u Sabornoj crkvi Svetog Nikole u Sremskim Karlovcima, a slavlje je nastavljeno u „MB pivnici“ u Novom Sadu.

Od 400 zvanica najveću pažnju su privukli srpski košarkaš Marko Jarić sa tadašnjom suprugom Adrijanom Limom (Adriana Lima), proslavljenom manekenkom.

Zorana je uspešna modna dizajnerka. Ona i Darko imaju troje dece, sinove Lazara i Luku, te ćerku Laru.

Miličić je jednom prilikom sam priznao da je u vreme dok je igrao košarku u NBA bio vrlo nezadovoljan, a svoju frustraciju je iskaljivao na zidovima stanova u kojima je živeo.

Majstori su mu bili stalni gosti jer je imao običaj da nakon neuspešnog treninga ili utakmice udara u zidove dok u njima ne napravi rupe.

Danas se, kaže, više ne upušta u takve borbe, delimično zbog toga što se promenio, a delimično i zbog toga što su zidovi u Srbiji napravljeni od cigli i blokova i neće tako lako ustuknuti.

Ima nekoliko tetovaža, a najpoznatije su one četničkih vojvoda Draže Mihajlovića, Momčila Đujića, Nikole Kalabića i Branka Bogunovića. Podržava Ravnogorski pokret, a dao je i podršku Vojislavu Šešelju.

Miličić ističe da nije politički opredeljen, da voli svoj narod, poštuje srpsku istoriju i tradiciju. Darka možete sresti na narodnim veseljima i okupljanjima gde se oseća prijatno i prihvaćeno.

Strastveni je lovac, a u podrumu kuće ima svoju riznicu trofeja gde čuva preparirane glave svih životinja koja je ustrelio, od jelena do medveda.

Navija za Crvenu zvezdu i često sa tribina prati utakmice voljenog kluba.

Humanitarni rad

Miličić je 2010. godine uplatio 120 000 dolara za lečenje četvoro dece iz Srbije obolele od Batenove bolesti. Nije želeo da daje izjave u medijima povodom ove velikodušne donacije.

Sa suprugom Zoranom je osnovao i Fond za decu koja imaju bolesti opasne po život.

Darko je 2011. godine prodao svoj NBA šampionski prsten, a novac zarađen od prodaje je uložio u dobrotvornu akciju čiji je kompletan prihod poklonjen srpskim bolnicama i deci koja boluju od Batenove bolosti.

Karijera preduzetnika

Miličić je na Telečkoj visoravni u okolini Novog Sada izgradio svoje carstvo. Osim glavne kuće i kuće za goste na imanju ima još tri objekta, otvoreni i zatvoreni bazen, igralište i teren za košarku.

Ima 50 hektara zemlje pod jabukama i veštačko jezero sa 10 000 šarana. Posao sa jabukama cveta, a izvozi ih u afričke zemlje, Dubai i Rusiju.

Njegova strast prema voćarstvu u mnogome prevazilazi emocije koje je gajio prema bivšoj profesiji. Prijatelji su ga uveli u posao sa jabukama, pa je čak išao i u Italiju da vidi poznate voćnjake i da uči o zemljištu, načinu sadnje i visini drveća.

Ističe da je bio istinski srećan kada je prošao kroz svoj voćnjak u prvoj godini berbe. Ima u planu da osim jabuka uzgaja i trešnje za koje, kako kaže, već postoji spremno tržište.

Darko Miličić na društvenim mrežama

InstagramDarko @ Instagram