Drejmond Grin (Draymond Green)

Kratke informacije

Ime i prezimeDrejmond Grin (Draymond Green)
Datum rođenja04. mart 1990.
Mesto rođenjaSagin
DržavaSAD
PrebivališteOuklend
ZanimanjeKošarkaš
PozicijaKrilni Centar
Visina201 cm
Težina104 kg

Biografija

Drejmond Grin (Draymond Jamal Green Sr.) je američki profesionalni košarkaš koji trenutno (februar 2022. godine) nastupa na poziciji krilnog centra u NBA (En-Bi-Ej) klubu Golden Stejt Voriors (Golden State Warriors) i reprezentaciji Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Rođen je 4. marta 1990. godine u Saginu, u američkoj saveznoj državi Mičigen.

Pre nego što je obukao dres „Ratnika“ Grin je igrao u ekipi Mičigen Stejt Spartansa (Michigan State Spartans), košarkaškom klubu Državnog univerziteta u Mičigenu (Michigan State University).

Sa „Spartancima“ se dve godine zaredom našao u Fajnal Foru turnira Big Ten. Za četiri godine koliko se takmičio na univerzitetskim turnirima osvojio je brojne medalje i priznanja.

Na NBA draftu 2012. godine ga je izabrao klub Golden Stejt Voriors. Tokom šest godina su tri puta osvojili šampionski prsten NBA lige. Osim toga, Grin je u dresu Voriorsa „zaradio“ i brojne pojedinačne titule i priznanja.

Sa reprezentacijom je prvi put nastupio 2011. godine na Letnjoj univerzijadi u Šenženu gde su osvojili peto mesto. Na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine su osvojili zlatnu medalju.

Klupska karijera

Po završetku srednje škole Grin je upisao Državni univerzitet u Mičigenu i preuzeo dres „Spartanaca“. Pred početak sezone 2011/12 zadužio je kapitensku traku, te predvodio svoj tim u borbi za titulu na Big Ten turniru.

Osvojili su 13. trofej, treći u poslednje četiri godine. Proglašen je najboljim igračem tog takmičenja treći put zaredom što ni jednom igraču Spartansa pre njega nije pošlo za rukom.

Treći tripl-dabl u karijeri je zabeležio na susretu s ekipom Bruklina (LUI-Brooklyn) u drugoj rundi NCAA (En-Si-Ej-Ej) turnira, te postao tek treći igrač u istoriji tog takmičenja koji je upisao više od dva trip-dabla na NCAA takmičenju.

Koledž karijeru je okončao kao treći igrač Mičigen Stejta koji je uspeo da postigne više od hiljadu poena i preko hiljadu skokova.

Na NBA draftu 2012. godine izabran je za 35. pika Golden Stejt Voriorsa. 30. jula su potpisali trogodišnji ugovor vredan 2,6 miliona dolara. Grin je debitovao 31. oktobra na susretu sa Finiks Sansima (Phoenix Suns). Na terenu je proveo jedan minut, te upisao jedan defanzivni skok i jedan faul.

Zbog povreda Brendona Raša (Brandon Rush) i Ričarda Džefersona (Richard Jefferson) na narednim je mečevima dobijao nešto veću minutažu. Doneo je svom timu pobedu nad Majami Hitom (Miami Heat) u poslednjim sekundama meča koji je odigran u decembru.

Doprineo je eliminaciji Denver Nagetsa (Denver Nuggets) u doigravanju 2013. godine, ali su Sparsi (San Antonio Spurs) bili jači, pa im je izmakao šampionski prsten NBA lige.

Po završetku sezone mnogo je radio na svim segmentima igre, što se na početku naredne sezone videlo na terenu.

Ipak, u sećanju navijača Voriorsa je ostala utakmica sa Klipersima (Los Angeles Clippers) kada je mladi krilni centar ispravio grešku Stefa Karija (Stephen Curry) i doneo svom klubu pobedu na domaćem terenu u poslednjim sekundama meča.

Rekord dotadašnje karijere je postigao 14. aprila 2014. godine kada je u mrežu Minesota Timbervulfsa (Minnesota Timberwolves) ubacio 20 koševa.

Sezonu 2013/14 je okončao sa 82 nastupa, od toga 12 kao starter. U proseku je beležio 6,2 poena i pet skokova. Odigrao je i svih sedam utakmica prve runde plej of-a protiv Klipersa, ali njegov tim nije uspeo da savlada ekipu iz Los Anđelesa.

Povreda Dejvida Lija (Davida Lee) na startu naredne sezone Grinu je donela veću minutažu. Na prvih sedam susreta je beležio 13,6 poena po meču. Novi rekord karijere u broju poena postigao je 6. decembra na susretu sa Čikago Bulsima (Chicago Bulls). Te večeri je zabeležio 31 koš.

Prvi tripl-dabl u karijeri je postigao 2. januara 2015. godine. Sa 16 poena, 11 skokova i 13 asistencija Grin je pomogao Voriorsima da savladaju Toronto Reptorse (Toronto Raptors). Nominovan je za najboljeg defanzivca i NBA igrača koji je najviše napredovao. Sezonu je okončao tripl-dabl učinkom na šestom meču plej of-a.

Polovinom 2015. godine je potpisao novi petogodišnji ugovor sa Voriorsima vredan 82 miliona dolara. Pomogao je svojoj ekipi da zabeleži deset pobeda na isto toliko odigranih mečeva.

Sa 18 poena i sedam skokova doprineo je trijumfu nad Los Anđeles Lejkersima (Los Angeles Lakers), što je bila 16. pobeda zaredom za tim iz San Franciska.

Treći tripl-dabl u karijeri zabeležio je na susretu sa Finiksom, a već sledeći se desio nekoliko dana kasnije tokom duela sa Sakramento Kingsima (Sacramento Kings).

Sjajan meč je odigrao 11. decembra na susretu sa Seltiksima (Boston Celtics). Te noći Grin je upisao 24 poena, osam asistencija, pet blokada i pet ukradenih lopti, a Voriorsi su slavili rezultatom 124:119.

Serija bez poraza nastavila se i narednih dana. Grin je 4. januara postao drugi igrač Voriorsa kome je pošlo za rukom da na tri uzastopna meča postigne isto toliko tripl-dablova. Savladavši Šarlota Hornetse (Charlotte Hornets) „Ratnici“ su upisali 35. uzastopnu pobedu.

Odlične partije su mu donele „ulaznicu“ za Ol-Star meč 2016. godine. Na susretu sa Filadelfija Seventisiksersima (Philadelphia 76ers) Grin je postigao 12. tripl-dabl učinak te sezone.

30. marta 2016. godine je postao prvi igrač u istoriji NBA lige sa hiljadu postignutih poena, 500 skokova, 500 asistencija, 100 blokada i isto toliko ukradenih lopti u sezoni.

Uvršten je u drugu najbolju petorku NBA ige, te ponovo nominovan za odbrambenog igrača godine. Sa impresivnih 13 tripl-dablova približio se apsolutnom rekorderu Raselu Vestbruku (Russel Westbrook).

U doigravanju su eliminisali Hjuston Roketse (Huston Rockets), dok je na susretu sa Portlandom Grin postavio novi rekord plej of faze od 37 postignutih koševa.

Pošto je „pao“ i Portland usledila je borba s Oklahoma Siti Tanderom (Oklahoma City Thunder). Zbog nesportskog faula nad Stivenom Adamsom (Steven Adams) Grin je kažnjen sa 25 000 dolara.

Uspeli su da naprave preokret i izbace Tander, a potom je usledila finalna serija sa Klivlendom. Na drugom finalnom meču Drejmond je postigao 27 poena, sedam skokova i pet asistencija.

Sa pet trojki doprineo je pobedi njegovog tima od 110:77. Na četvrtom susretu je prigovorio Lebronu Džejmsu (LeBron James) zbog postupka nakon što je pao na parket.

Džejms je zbog nesportskog ponašanja kažnjen tehničkom ličnom greškom, dok je Grin „zaradio“ petu i nije mogao da nastupi na petom susretu.

Uprkos tome što je Grin na sedmom meču postigao 32 poena i 15 skokova, Voriorsi nisu uspeli da savladaju Kliperse u finalu.

Sezonu 2016/17 je otvorio sa 18 poena i 12 skokova na susretu sa Sparsima. Pomogao je svom timu da naprave seriju od 14 pobeda na 16 mečeva pre nego što je 26. novembra doživeo povredu levog gležnja.

Zbog toga je propustio samo jedan meč, a 1. decembra je odigrao najbolju utakmicu u sezoni upisavši 20 poena, 15 skokova i devet asistencija.

15. tripl-dabl u karijeri sa 12 koševa, 12 skokova i deset asistencija upisao je 13. decembra na susretu sa Nju Orleans Pelikansima (New Orleans Pelicans). Sjajne mečeve je odigrao i protiv Nagetsa i Kavalirsa, te je ponovo 26. januara uvršten u rezervni tim Zapada na Ol-Star meču.

Ušao je u istoriju NBA lige kada je 10. februara 2017. godine na utakmici sa Memfisom postigao tripl dabl sa 12 skokova, 10 asistencija, 10 ukradenih lopti i samo četiri poena.

Ostaće zapisano da je jedan igrač sa manje od 10 poena ostvario tripl-dabl učinak. Osim toga, Grin je prvi igrač u istoriji tog takmičenja koji je zabeležio deset ukradenih lopti i pet blokada na jednom meču.

Odigrao je odlične partije sa Filadelfijom, Sakramentom i Vašington Vizardsima, a njegov tim je sezonu priveo kraju sa 67 pobeda i samo 15 poraza.

Potom su zabeležili 12 uzastopnih pobeda na isto toliko susreta plej of-a i ponovo se našli u finalu NBA lige. Nagrada nakon odlične sezone stigla je u vidu šampionskog prstena NBA ige. Grin je proglašen defanzivcem godine.

Već na prvom susretu sezone 2017/18 doživeo je povredu levog kolena, a Voriorsi su pretrpeli poraz od Hjustona. 25. decembra 2017. godine Drejmond je izjednačio rekord NBA lige postigavši 20. tripl-dabl na meču sa Klivlendom.

Voriorsi su 4. januara 2018. godine pobedili Hjuston Roketse, a Grin je oborio rekord od 21. tripl-dabl koji je postavio Tom Gola (Tom Gola).

U februaru je oborio klupski rekord Krisa Malina (Chirs Mullin) u broju blokada, te se našao na osmom mestu u ovoj kategoriji.

Pomogao je svom timu da savlada Sparse, te postigao rekord karijere u broju skokova u doigravanju. U finalu su savladali Kavalirse, a Drejmond je premašio rekord Vilta Čemberlejna (Wilt Chamberlain) u broju skokova. Drugu godinu zaredom su osvojili šampionski prsten NBA lige.

Prvih deset mečeva nove sezone je morao da propusti zbog povrede kolena, a potom je 5. novembra na susretu sa Memfisom povredio desno stopalo. Zbog toga nije nastupio na naredna dva meča. Na parket se vratio 12. novembra pred početak duela sa Los Anđeles Klipersima.

Međutim, zbog nesuglasica sa saigračem Kevinom Durentom (Kevin Durant), Grin je kažnjen neigranjem na narednoj utakmici.

I ostatak sezone su obeležili izostanci. 15. novembra je zbog povrede desnog stopala morao da propusti 11 susreta. Novi rekord sezone od 15 skokova je postigao na meču sa Vašington Vizardsima.

Peti tripl-dabl u doigravanju je zabeležio na šestoj utakmici plej of-a. Na trećem susretu druge runde pomogao je Voriorsima da savladaju Roketse postigavši 19 poena, 11 skokova i deset asistencijama.

Sa 10 skokova protiv Portlanda u 2. utakmici finala Zapadne konferencije Grin je postavio rekord karijere sedmom uzastopnom utakmicom u doigravanju sa najmanje 10 skokova.

Na trećem susretu je ostvario sedmi postesezonski tripl-dabl u karijeri sa 20 poena, 13 skokova i 12 asistencija u pobedi od 110-99.

Novim tripl-dabl učinkom pomogao je Voriorisima da ostvare pobedu od 119:117 nakon produžetaka na 4. susretu i da se plasiraju u finale.

Na prvom meču NBA finala 2019. godine Grin je ponovo ostvario tripl-dabl sa 10 poena i isto toliko skokova i asistencija. Međutim, to nije bilo dovoljno da pobede Toronto Reptorse.

Na šestom susretu je ponovo ostvario tripl-dabl učinak, ovog puta sa 11 poena, 19 skokova i 13 asistencija. Voriorsi su izgubili finale rezultatom 4:2.

Drejmond je izjednačio rekord Medžika Džonsona (Magic Johnson) po broju tripl-dablova u postsezoni.

Grin je 3. avgusta 2019. godine potpisao novi četvorogodišnji ugovor vredan 100 miliona dolara sa Voriorsima.

U februaru 2020. godine izjednačio je rekord karijere od 16 asistencija u pobedio njegovog tima nad Klivlendom rezultatom 131:112.

NBA ga je 9. avgusta 2020. godine kaznila sa 50 hiljada dolara nakon izjava koje su prekršile pravila Lige protiv neovlaštenog pristupa. Naime, govoreći u emisiji pre utakmice između Orlando Medžika i Filadelfija Seventisikstersa 7. avgusta on je kazao da bi želeo da Devin Buker (Devin Booker) ode iz Finiksa, jer to nije dobro za njega i njegovu karijeru.

Na pitanje novinara „da li su njegovi prsti u to umešani“, Drejmond je odgovorio „možda“.

Grin je propustio većinu treninga pred početak sezone 2020/21 nakon što je ustanovljeno da je pozitivan na novi virus korona.

Nakon toga je zbog povrede stopala morao da propusti prve četiri utakmice nove sezone.

Drejmond je 26. februaru 2021. godine u pobedi od 130:121 nad Hornetsima, upisao 11 poena, 12 skokova i 19 asistencija.

Grin je 3. juna zabeležio 29. tripl-dabl u karijeri u pobedi njegovog tima nad Nju Orleans Pelikansima od 123:108. Time je nadmašio Majkla Džordana (Michael Jordan) po broju tripl-dablova u karijeri.

Reprezentativna karijera

Predstavljao je Sjedinjene Američke Države na Letnjoj univerzijadi koja je 2011. godine održana u Šenženu. Zauzeli su peto mesto, a Grin je na turniru u proseku postizao 8.6 poena i šest skokova po meču.

Čast da brani boje Amerike na Olimpijskim igrama 2016. godine dobio je pred početak priprema pred odlazak u Rio de Žaneiro. Na ovom takmičenju je odigrao osam mečeva na kojima je u proseku beležio 1.9 poena, 2.1 skok i 1.2 asistencije.

Pomogao je svom timu da se dočepa zlatne medalje sa najprestižnijeg sportskog takmičenja na svetu.

Privatni život

Drejmond Grin je rođen 1990. godine u Saginu. Roditelji, Meri Babers (Mary Babers) i Volas Dejvis (Wallace Davis) su mu se razveli kada je imao 12 godina. Prezime je dobio po očuhu Rejmondu Grinu (Raymond Green).

Ima dva brata Torijana (Torrian Harris) i Brajlona (Bryalon Green) i tri sestre Latoju (LaToya Babers), Džordan (Jordan Davis) i Gebi (Gabby Davis).

Nakon što je potpisao profesionalni ugovor sa Voriorsima preselio se iz San Franciska u Emervil, zaključivši da je život u velikom gradu isuviše skup.

Košarkaš koji je mnogo puta u detinjstvu bio bez novca smatrao je da zbog dobre zarade ne treba da ruši svoje principe.

Godine 2015. je donirao 3,1 milion dolara Univerzitetu u Mičigenu, što je bila najveća donacija u istoriji ove visokoškolske ustanove.

Sledeće godine je osvanuo na naslovnicama tabloida jer se u jednom baru potukao sa ragbistom Džermejnom Edmonsonom (Jermaine Edmondson). Nakon kraćeg zadržavanja u pritvoru Grin je pušten uz kauciju od 200 dolara.

Premda o svom privatnom životu veoma retko govori, mediji su otkrili da je deset godina bio u vezi sa Dželisom Hardi (Jelissa Hardy) sa kojom ima dvoje dece, ćerku Kajlu i sina Drejmonda Džuniora. Američki tabloidi su 2017. godine objavili vest da se par razišao.

Drejmond je, navodno, Džejlu i decu isterao iz kuće kada je njihov sin imao samo deset meseci.

Grin je u decembru 2020. godine dobio treće dete.

Titule

Klupske titule

  • 2015. NBA liga sa Golden Stejt Voriorsima
  • 2017. NBA liga sa Golden Stejt Voriorsima
  • 2018. NBA liga sa Golden Stejt Voriorsima

Reprezentativne titule

  • 2016. Zlatna medalja s Olimpijskih igara

Pojedinačne titule

  • 2012. proglašen igračem godine Big Ten turnira
  • 2012. uvršten u idealnu petorku Big Ten turnira
  • 2012. uvršten u idealnu odbrambenu petorku Big Ten turnira
  • 2012. proglašen najkorisnijim igračem Big Ten turnira
  • 2015. učestvovao na NBA Ol-Star meču
  • 2015. uvršten u idealnu odbrambenu petorku NBA lige
  • 2016. uvršten u drugu najbolju petorku NBA lige
  • 2016. uvršten u idealnu odbrambenu petorku NBA lige
  • 2017. učestvovao na NBA Ol-Star meču
  • 2017. uvršten u treću najbolju petorku NBA lige
  • 2017. proglašen odbrambenim igračem godine u NBA ligi
  • 2017. proglašen igračem sa najviše ukradenih lopti u NBA ligi
  • 2017. uvršten u idealnu odbrambenu petorku NBA lige
  • 2018. učestvovao na NBA Ol-Star meču
  • 2018. uvršten u drugu najbolju odbrambenu petorku NBA lige
  • 2019. uvršten u drugu najbolju odbrambenu petorku NBA lige
  • 2021. uvršten u idealnu odbrambenu petorku NBA lige
  • 2022. učestvovao na NBA Ol-Star meču

Drejmond Grin (Draymond Green) na društvenim mrežama

FacebookDrejmond @ Facebook
InstagramDrejmond @ Instagram
TwitterDrejmond @ Twitter