Markiplier

Kratke informacije

Ime i prezimeMarkiplier
Datum rođenja28. jun 1989.
Mesto rođenjaHonolulu
DržavaSAD
PrebivališteLos Anđeles
ZanimanjeJutjuber

Biografija

Mark Edward Fischbach (Mark Edvard Fišbah) je američki jutjuber, poznatiji kao Markiplier (Markajplajer). Rođen je 28. juna 1989. godine u Honolulu, na Havajima.

Svoju karijeru je započeo u Sinsinatiju u Ohaju, a trenutno živi u Los Anđelesu, Kaliforniji. Do avgusta 2018. godine, zbir pregleda njegovih videa iznosi preko 9 milijardi. Mark ima više od 22 miliona pretplatnika, te je trenutno na 36. mestu „jutjubera sa najviše pretplatnika“. Markiplier se specijalizovao u „Lets Play“ klipovima, koji često uključuju horor igrice preživljavanja.

Detinjstvo i privatni život

Markiplier je rođen u Tripler vojnom medicinskom centru, Honolulu na Havajima. Njegov otac je služio u vojsci, gde je i upoznao Markovu majku, koja je korejskog porekla. Nakon njegovog rođenja, njegova porodica je se preselila u Sinsinati u Ohaju. Pohađao je Milford srednju školu gde je bio član školskog duvačkog orkestra, u kome je svirao trubu.

Mark ima starijeg brata, Thomas Jason Fischbach (Tomasa Džejsona Fišbaha), od milja Tom, koji je umetnik i autor internet stripa „Dve vrste“. Iako se Tom ponekad pojavljuje u Markovim videima i prenosima uživo, najviše voli da se drži podalje od kamere.

Nakon što je 2018. godine posetio Koreju, Markiplier je saznao više informacija o svojoj porodici koja ima korene tamo. Njegov deda je rođen u Severnoj Koreji, gde je i odrastao, uspevajući da pobegne u Seul nakon početka Korejskog rata. Imao je sedam kćeri. Jedna od Markovih rođaka, Hjung-bej (Hyung-bae) je glumica u Koreji.

Mark je planirao studirati biomedicinsko inženjerstvo na univerzitetu Sinsinati, ali se ispisao kako bi unapredio svoju „You Tube“ karijeru. Trenutno živi u Los Anđelesu u Kaliforniji, te je u vezi sa devojkom Amy Nelson (Ejmi Nelson) još od 2015. godine.

Karijera

Mark je poznat po senzacionalističkom načinu komentarisanja igara u svojim videima. To uključuje vikanje, vrištanje, psovanje a ponekad čak i plakanje za vreme „Lets play“ videa.

Nikada ne cenzuriše prostakluke u videima, iako zna biti kreativan sa igrama reči kako bi izbegao uklanjanje oglasa sa kanala, u isto vreme publici prikazujući pravi spektakl.

Njegov kanal poznat je po roze brkovima, zaštitnim znakom njegovog brenda, i alter ega Vilford Vorfstaka (Wilford Warfstache), zbog kojeg je farbao kosu u roze, plavo i crveno. Često pravi vlog klipove, gde komunicira sa milionskom publikom, pričajući o raznim temama, mnogim inspirativnim, ali najčešće o stvarima koje se tiču njega i njegovog kanala.

Redovno učestvuje u konvencijama, uključujući Pax, VidCon i Comic-Con, gde često peva, upoznaje se sa obožavaocima i održava nastupe. Bio je uključen i u „Ostvari želju“ kampanju, gde je bolesnom obožavaocu ispunio poslednju želju pred smrt.

Mark je poznat po igranju indi i horor video igara, uključujući serijal „Pet noći kod Fredija“, „Amnezija: Mračno poreklo“, te njegov nastavak „Gerijevo raspoloženje“. Pored njih, proslavio se zahvaljujući igrama poput „Hirurg simulator 2013.“ „Majnkraft“ i „Slender: Osam stranica“.

Fišbah je sarađivao na ovim klipovma, kao i na komedijaškim skečevima sa mnogim jutjub kolegama. Neki od njih su LordMinion777, PewDiePie, Yamimash, Jacksfilms i drugi. Sarađivao je i sa zvezdama tradicionalnih medija, kao što su Jack Black i Jimmy Kimmel.

Pored Jutjuba, pojavio je se i kao glumac na televiziji. Neki od filmova na kojim je radio su: „Smash: The Movie“, Diznijev „Gamer Guide to Pretty Much Everything“, „Youtube Rewind“ 2015. i 2016. te „Pet noći kod Fredija: Mjuzikl“.

Ono što ga izdvaja i po čemu je prepoznatljiv na Jutjutbu, svakako su dobrotvorni klipovi uživo.

Igrajući igrice za vreme ovih videa, sakupio je donacije za mnoge dobrotvorne akcije, uključujući Savez podrške za obolele od depresije i bipolarnosti u Dečijem bolničkom medicinskom centru Sinsinati i Društvo za životinje „Najbolji prijatelj“. Zajedno sa gledaocima sakupio je preko 3 miliona dolara do aprila 2018. godine.

Fišbah se Jutjubu pridružio 6. marta 2012. godine. Stvorio je kanal po imenu Markiplier, te je na njega prvi put objavio video tek 4. aprila iste godine. Njegov prvi serijal bio je prelaženje serijala video igre „Amnezija: Mračno poreklo“.

Nakon što je odigrao još nekoliko serijala, između ostalog „Penumbra“ i „Mrtav svemir“, Jutjub je zabranio Markov kanal. Iako je on uložio žalbu, nije uspeo da povrati svoj kanal, te je zbog toga 26. maja 2012. godine Mark napravio novi kanal koji koristi i danas. Njegovo ime je MarkiplierGame.

2014. godine njegov kanal je dospeo na NewMediaRockstars Top 100 listu, smestivši se na 61. mesto. Te godine, Fišbah je objavio kako planira da se preseli u Los Anđeles, Kaliforniju, kako bi bio bliže svim potrebnim alatima za svoj kanal, kao što su „Youtube Space“ i drugi Jutjuberi, čije je primarno mesto boravka upravo Los Anđeles.

Mark i njegova Jutjub koleginica, Džena Mej (Jenna Mae) su se u septembru 2014. godine pojavili u TV emisiji Jimmy Kimmel Live, povodom neukusnih komentara koje je Kimel uputio jutjub zvezdama i „Lets Play“ klipovima. Publika je podržala Marka i Mej, iako su u tradicionalnim medijima bili donekle nepoznati.

2015. godine, plasirao se na šesto mesto liste „Dvadeset najuticajnijih zvezda među tinejdžerima u Americi“.

Početkom 2015. godine, Mark je počeo živeti sa jutjub kolegema: Danielom Kyre-om i Ryan Magee-om. Njih trojica su stvarali klipove i vodili jutjub komičan i muzički kanal Sindago. Matt Watson iz Marker Studija se kasnije pridružio Sindagu, nakon što se grupa preselila u Los Anđeles.

Njihov rad je bio prepoznatljiv po neočekivanim završecima i mračnom, često uznemirujućem, humoru. Sindago je ukinut nakon smrti Danijela. U vreme ukidanja kanala, grupa je objavila 40 skečeva i 14 originalnih pesama, na kojima se našao i Mark.

Fišbah je tada privremeno prestao objavljivati klipove, te je otišao na odmor u periodu od 17. septembra do 5. oktobra 2015. godine. Ubrzo nakon povratka, njegov kanal je dosegnuo 10 miliona pretplatnika. Watson and Magee i Megi su stvorili novi kanal po imenu SuperMega.

Pred kraj 2015. godine, Mark je objavio kako je odlučio da prestane konzumirati alkohol, zbog nedostatka enzima važnog u procesu razgradnje alkohola. Odluku je doneo nakon incidenta, kada je doživeo prolazni ishemijski napad, te je bio hospitalizovan. Na njegovu odluku su najviše uticali saveti tima doktora. Zahvaljujući tome, njegov popularni serijal „Drunk Minecraft“ se prestao prikazivati

U septembru 2015. godine obojio je kosu u roze za dobrotvorne svrhe sa jutjuberom Jacksepticeye. Kasnije je obojio kosu u plavo u novembru iste godine, zatim u crveno, da bi 29. decembra 2016. godine kosu vratio u crnu boju.

Fišbah je 2015. godine bio domaćin „South by Southwest“ gejming nagrada. Iste godine je učestvovao u stvaranju jutjub novogodišnjeg specijala „YouTube Rewind, koji na jednom mestu okuplja najbitnije jutjub zvezde određene godine.

U januaru 2016. godine, Fišbah je potpisao ugovor sa Revelmodom, novom kućom Marker Studiosa, zajedno sa kolegama Džekseptikalom i Pjudipajem. Revelmod je ukinut početkom 2017. godine, nakon što je Pjudipaj izbačen iz Marker Studiosa. Mark je naknadno potpisao ugovor sa drugom kućom Marker Studiosa, Polarisom.

2016. godine Mark je svoj fokus usmerio ka komičnim skečevima, ističući težnju ka improvizacijskom teatru. Početkom 2017. godine, objavio je interaktivni video, inspirisan „Izaberi svoju avanturu“ igricom, pod nazivom „U izlasku sa Markiplierom“. Publika je pozitivno reagovala na video. Te godine je jutjuber prešao cifru od 15 miliona pretplatnika.

Krajem 2016. godine, Mark je formirao tim nazvan „Teamiplier“ koji mu pomaže da stvara klipove i skečeve bolje kvalitete. U timu su njegova devojka Ejmi, te prijatelji Itan, i Ketrin.

U junu 2018. godine, Fišbahova nećakinja, Miranda, je poginula u saobraćajnoj nesreći, sa samo 19 godina. Mark je objavio video pet dana kasnije, objašnjavajući šta se dogodilo, te je izjavio kako neko vreme neće moći stvarati klipove. Dva dana kasnije objavio je video nazvan „Posebna poruka od Mirandinog oca“, u kojem je Mark pričao o nećakinji, a njen otac Majkl se zahvalio Markovoj publici na podršci.

Isti dan Mark je osnovao „Doniraj“ kampanju kako bi se skupio novac za troškove sahrane. Očekivani iznos bio je 15 hiljada dolara koji je udvostručen za samo 9 sati.

Fišbah se pridružio odboru izdavača stripova „Red Giant Entertainment“, u novembru 2014. godine. U junu iste godine održao je nastup na KomikKonu. 2016. godine objavljeno je da će Mark izdati svoju liniju stripova.

Krajem 2016. godine potpisao je ugovor sa „William Morris Endeavor“ kompanijom, izrazivši želju da svoj sadržaj proširi i izvan Jutjuba.

2014. godine dao je glas za pesmu „Smash!“ u izvođenju Starmomba, koja je zamišljena kao parodija Super Smash Bros. Pesma je dobila i animirani video. 2017. godine, Mark je posudio glas liku 5.0.5 u seriji Villainous.

Filantropija

Markiplier je uradio mnogo klipova uživo u dobrotvorne svrhe, kako sam, tako i sa kolegama sa Jutjuba. Uz pomoć obožavaoca uspeo je da donira novac u razne dobrotvorne organizacije sa različitim interesima.

Na stranici tiltify.com koju koristi za razno razne donacije, do 2018. godine sakupio je 1,5 miliona dolara. Nezavisno od nje, kreirao je i čarape Markisocks, a novac od njihove prodaje ide u fondaciju za medicinsko istraživanje EB.

Film

 • 2015. „Smosh: The Movie“

Serije

 • 2013. – 2014. Table Flip
 • 2015. – 2019. YouTube Rewind
 • 2015. – Jimmy Kimmel Live!
 • 2015. – Grumpcade
 • 2016. – Isabelle Ruins Everything
 • 2016. – Scare PewDiePie
 • 2016. – Gamer’s Guide to Pretty Much Everything   Himself
 • 2017. – 2019. Villainous

Muzički klipovi

 • 2014. „Vigli Parodi“

Nagrade

 • 2016. nagrada fondacije „Ostvari želju“ za „Zvezdu godine“
 • 2016. je nominovan za Streamy nagradu u kategoriji „Igranje video igara“, kao i Shorty nagradu za „Tehnologija i inovacija: Igranje video igara“
 • 2017. Golden Joystick nagrada za „Najboljeg voditelja videa uživo“
 • 2018. je nominovan za Kids Choice nagradu u kategoriji „Omiljeni humoristični kreator na Jutjubu“

Markiplier na društvenim mrežama

FacebookMarkiplier @ Facebook
InstagramMarkiplier @ Instagram
TwitterMarkiplier @ Twitter
YoutubeMarkiplier @ YouTube