Džamal Marej (Jamal Murray)

Kratke informacije

Ime i prezimeDžamal Marej (Jamal Murray)
Datum rođenja23. februar 1997.
Mesto rođenjaKičener
DržavaKanada
PrebivališteDenver
ZanimanjeKošarkaš
PozicijaPlejmejker / Bek Šuter
Visina193 cm
Težina94 kg

Biografija

Džamal Marej (Jamal Murray) je kanadski profesionalni košarkaš koji trenutno (avgust 2023. godine) nastupa na pozicijama plejmejkera i bek šutera u NBA (En-Bi-Ej) klubu Denver Nagets (Denver Nuggets) i reprezentaciji Kanade. Rođen je 23. februara 1997. godine u gradu Kičener, nedaleko od Toronta.

Pre nego što ga je 2016. godine na NBA draftu Denver izabrao kao sedmog pika, Marej je igrao u klubu Kentaki Vajldkets (Kentucky Wildcats), košarkaškoj ekipi Univerziteta u Kentakiju (University of Kentucky).

Iste godine je dva puta zaredom proglašavan igračem meseca Zapadne Divizije. Proglašen je najkorisnijim igračem turnira „Rajzing Stars“ („Rising Stars Challenge“) 2017. godine, te uvršten u drugu najbolju petorku debitanata u NBA ligi.

Sa Nagetsima je 2023. godine osvojio NBA ligu.

Prvu medalju u dresu selekcije Kanade Marej je osvojio 2013. godine. Sa U-16 timom je osvojio bronzanu medalju na Američkom prvenstvu u Urugvaju. Dve godine kasnije je sa seniorima osvojio srebro na Panameričkim igrama u Torontu.

Klupska karijera

Po završetku osnovne škole Marej je upisao srednju školu „Grand River“ („Grand River Collegiate Institute“), a potom je prešao u klub Orandžvil Prep (Orangeville Prep), gde je njegov otac radio kao pomoćni trener.

Glavni trener Ton Marker (Thon Marker) oformio je ekipu koja je osvojila mnoga srednjoškolska takmičenja širom Amerike.

Na „Najki Hup“ turniru („Nike Hoop Summit“) 2015. godine Džamal je zabeležio rekord karijere od 30 poena na jednom meču, te je proglašen najkorisnijim igračem takmičenja. Iste godine je takođe proglašen najkorisnijim igračem na takmičenju svih srednjih škola u Kanadi.

Polovinom 2015. godine je upisao Univerzitet u Kentakiju, te postao član Kentaki Vajldketsa. Već nakon prve godine je uvršten među 25 najboljih igrača u američkoj koledž ligi, te nominovan za nekoliko prestižnih nagrada.

Odigrao je 36 mečeva na kojima je u proseku beležio 20 poena, 5.2 skoka i 2.2 asistencije, sa procentom uspešnosti šuta za tri poena od 40.8 odsto.

Proglašen je trećim najboljim igračem po izboru novinske kuće „Asošiejted pres“ („Associated Press“ – AP), uvršten u najbolju petorku debitanata, te se upisao u istoriju kluba kao jedini debitant kome je pošlo za rukom da po utakmici postiže više od 20 koševa.

U aprilu 2016. godine je objavio da će učestvovati na NBA draftu. Dva meseca kasnije ga je kao sedmog pika izabrao klub Denver Nagets.

9. avgusta 2016. godine su potpisali jednogodišnji ugovor, a 13. novembra je na susretu sa Portlandom (Portland Trail Blazers) Marej postigao 19 poena.

Premašio je tu brojku već 22. novembra kada je sa 22 koša pomogao svom timu da savlada Čikago Bulse (Chicago Bulls). Proglašen je igračem meseca oktobra i novembra u Zapadnoj Konferenciji.

U februaru 2017. je proglašen najkorisnijim igračem turnira „Rajzing Stars“, nakon što je upisao 36 poena i 11 asistencija, te pomogao timu Sveta da savlada tim Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Novi rekord karijere od 30 poena postigao je 7. aprila 2017. godine na susretu sa Nju Orleans Pelikansima (New Orleans Pelicans). Uvršten je u drugu najbolju petorku debitanata u NBA ligi.

Usledio je uspešan početak sezone 2017/18. Marej je 11. novembra sa 32 postignuta koša pomogao Denveru da savlada Orlando Medžik (Orlando Magic). Šest dana kasnije je na susretu sa Pelikansima upisao 31 poen, a Denver je ostvario pobedu od 146:114.

Postao je heroj utakmice kada je na susretu sa Portlandom 22. januara 2018. godine u poslednjim sekundama meča ubacio trojku.

Te večeri Džamal je zabeležio 38 poena. Sedam dana kasnije je sa 33 koša pomogao Nagetsima da savladaju ekipu Oklahoma Siti Tandera (Oklahoma City Thunder).

Verovatno najbolji meč u dotadašnjoj karijeri mladi Kanađanin je odigrao 5. novembra 2018. godine kada je Denver na domaćem terenu savladao Boston Seltikse (Boston Celtics). Marej je postavio novi lični rekord od 48 poena.

18. decembra su pobedili Dalas Maverikse (Dalas Maverics), a on je pored 22 koša, upisao i rekordnih 15 asistencija. Istog meseca je tokom duela sa Finiks Sansima (Phoenix Suns) ubacio 46 koševa, uključujući i devet trojki.

I naredna godina je dobro počela za mladog beka, pa je u četvrtoj četvrtini susreta sa Sakramentom (Sacramento Kings) ubacio 17 koševa. Te večeri Denver je upisao pobedu od 117:113 nad Kingsima, a Marej je tome doprineo sa 36 poena.

Još jedan sjajan meč je odigrao 17. januara kada su Nagetsi na domaćem terenu dočekali Bulse. Kanađanin je postigao 25 poena, od toga čak 22 u trećoj četvrtini.

Odličnu seriju je zaustavila povreda levog gležnja, zbog koje je Džamal morao da propusti narednih šest mečeva.

Na parket se vratio 6. februara, te u mrežu Bruklin Netsa (Brooklyn Nets) ubacio 19 poena. Ni to, ni 11 uspešnih dodavanja nisu sprečili poraz njegovog tima od Netsa. Ipak, uspeli su da se plasiraju u doigravanje.

Na trećem susretu druge runde plej of-a protiv Trejl Blejzersa, Džamal je postigao 34 poena, te srušio vlastiti rekord u doigravanju. Ipak, Denver je pretrpeo poraz od Portlanda.

Na četvrtom susretu je ponovo upisao 34 poena, te doneo svom timu pobedu. Nakon neizvesne završnice u polufinale NBA lige ipak je prošla ekipa Portlanda.

Rekord karijere u broju postignutih koševa Marej je upisao 5. novembra 2018. godine kada je u koš Seltiksa ubacio 48 poena i pomogao svom timu da ostvari pobedu od 115:107.

Već 18. decembra je postigao 22 poena i zabeležio 15 asistencija u pobedi njegovog tima nad Maveriksima. Sa 46 poena, tj. rekordnih devet trojki Marej je 29. decembra pomogao Denveru da ostvari

U četvrtoj četvrtini meča sa Sakramento Kingsima koji su igrali 3. januara 2019. godine upisao je čak 17 od ukupno 36 poena.

Denver se 17. januara sastao sa Čikago Bulsima, a Marej je u trećoj četvrtini postigao 22 od ukupno 25 poena koliko je upisao kako bi pomogao svojoj ekipi da savlada protivnike rezultatom 135:105.

Zbog uganuća levog gležnja morao je da propusti šest utakmica. Na teren se vratio 6. februara 2019. godine kada njegovih 19 poena i 11 asistencija nije bilo dovoljno da Denver savlada Bruklin Netse.

Tokom trećeg meča doigravanja protiv Trejl Blejzersa Marej je pošlo za rukom da ubaci 34 poena, te da postigne lični rekord u broju koševa tokom plej of-a. Na četvrtom susretu je ponovo upisao 34 poena i pomogao svojoj ekipi da zabeleži pobedu od 116:112.

Džamal je pred početak sezone 2019/2020 potpisao novi petogodišnji ugovor vredan 170 miliona dolara sa Denver Nagetsima. Rekordnih 39 koševa, uključujući i sedam trojki, i osam asistencija upisao je 17. novembra kada je njegov tim pobedio Memfis rezultatom 131:114.

Denver se 23. decembra 2019. godine sastao sa Finiksom. Pored toga što je postigao 28 poena, Marej je sprečio protivničkog igrača da postigne pogodak i time doneo svom timu pobedu od 113:111 u gostima.

Rekord od 39 postignutih poena potvrdio je 2. januara 2020. godine u porazu Nagetsa od Vašington Vizardsa rezultatom 128:114.

Usledio je novih peh. Marej je zbog uganuća gležnja Marej je morao da propusti deset utakmica. Međutim, dobro se opravio pa je usledila jedna od najboljih faza u njegovoj karijeri.

U proseku je beležio 31.3 poena po meču , sa vrlo visokom preciznošću sa linije za tri poena. Samo na meču protiv Sansa 8. februara 2020. godine postigao je čak šest trojki.

Na meču sa Hornetsima ponovo je spasao Denverov obraz. Pored toga što je postigao 18 poena i šest asistencija, uspeo je da spreči poraz, te sudija svira kraj kada je semafor pokazivao 114:112 u korist njegove ekipe.

Nagetsi su se 17. avgusta godine prvi put u doigravanju 2020. godine sastali sa Jutom, a MArej je postigao 36 poena i upisao devet asistencija. Samo je u četvrtoj četvrtini upisao 20 koševa, te preko produžetaka doveo svoj tim do pobede od 135:125.

Šest dana kasnije upisao je rekordnih 50 poena, 11 skokova i sedam asistencija, što nije bilo dovoljno za pobedu, pa je Juta slavila rezultat 129:127.

Marej je ovom statistikom ušao u istoriju. Uz Donovana Mičela (Donovan Mitchell) koji je upisao 51 poen, Marej je postao jedan od dvojice igrača koji su istoriji plej of faze NBA lige uspeli da postignu preko 50 koševa na jednom susretu.

Peta utakmica je bila „biti ili ne biti“ za Denver. Međutim, zahvaljujući Mareju koji je postigao 42 poena, osam skokova i isto toliko asistencija uspeli su da ostvare pobedu od 117:107 i izbore šestu utakmicu.

Na narednom susretu Marej je ponovo dao 50 koševa. Samo sa linije za tri poena učinak mu je bio visokih 9 od 12.

Šesti susret završen je pobedom Denvera od 119:107. Posle ovog podviga Marej je govorio o rasnoj nepravdi, te rečima i gestovima podržao pokret „Black lives matter“.

Naredni protivnici su bili Los Anđeles Klipersi. Marej se posebno istakao na sedmom i presudnom meču kada je postigao 40 poen uključujući i šest trojki, što je dovelo njegovu ekipu do pobede od 105:89 i plasmana u finale Zapadne konferencije po prvi put od 2009. godine.

Ovom pobedom Nagetsi su postali prva ekpia u istoriji NBA lige koja se vratila nakon velikog manjka od 3:1 u jednoj postsezoni.

Međutim, finale je bilo pomalo razočaravajuće za njihove navijače. Naime, od Los Anđeles Lejkersa su poraženi čak pet puta.

Na susretu koji su dobili, Marej je zabeležio 28 poena, osam skokova i 12 asistencija. Lejkersi su na kraju osvojili prsten NBA lige za 2020. godinu.

Marej je 19. februara 2021. godine pomogao Denveru da savlada Klivlend rezultatom 120:103 i to sa rekordnih 50 poena.

Tokom meča je postao prvi igrač u istoriji NBA lige koji je bez slobodnih bacanja upisao 50 koševa, te tek drugi igrač koji je 50 poena upisao sa više od 80 odsto iz polja i sa linije za tri poena.

Tokom meča sa Golden Stejt Voriorsima 12. aprila 2021. godine Marej je povredio levo koleno. Naredno dana klub je objavio informaciju da će oporavak trajati neodređeno vreme.

Marej je 21. aprila podvrgnut operaciji kolena, a Nagetsi su kazali da nije poznato kada će ponovo moći na teren.

U sezoni 2021/2022 Marej je u proseku beležio 21.2 poena, 4.8 asistencija i 1.3 ukradene lopte. Krasio ga je i visok procenat preciznosti sa linije za tri poena.

Nagetsi su bez Mareja izgubili pet utakmica od Golden Stejt Voriorsa tokom prvog kola plej of-a.

Marej se na teren vratio 19. oktobra 2022. godine pred utakmicu sa Jutom. Za 26 minuta upisao je 12 koševa, ali to nije bilo dovoljno za pobedu.

Kanadski reprezentativac je 8. decembra ubacio 21 koš u mrežu Portlanda, uključujući odlučujuću trojku koja im je donela pobedu od 121:120.

Rekord sezone od 34 poena upisao je 9. januara 2023. godine kada su pobedili Los Anđeles Lejkerse rezultatom 122:119.

Novi rekord sezone postigao je već 4. februara kada je sa 41 poenom, pet skokova i sedam asistencija pomogao Denveru da savlada Atlantu rezultatom 128:108.

Marej je 10. marta na susretu sa Sparsima postigao 805. trojku u karijeri i tako nadmašio rekord Vila Bartona na mestu igrača koji je ubacio najviše koševa u istoriji Denver Nagetsa.

Denver se u prvoj rundi plej of-a sastao sa Minesota Timbervulvsima. Na drugom susretu Džamal je sa 40 koševa pomogao svom timu da izbori pobedu od 122:113.

Bila je ovo njegova peta utakmica sa 40 poena nakon završetka regularnog dela sezone. Time je nadmašio rekord Aleksa Ingliša (Alex English) koji je do tada neprikosnoveno vladao kada je ovaj segment igre u pitanju.

Na prvom susretu polufinala Zapadne divizije Marej je postigao 34 poena, pet skokova i devet asistencija, a Denver je savladao Finiks rezultatom 125:107.

Na drugom finalnom susretu Zapada Džamal je samo u prvoj četvrtini upisao 23, a do kraja meča 37 poena. Pored toga, zabeležio je 10 skokova, pet asistencija i četiri ukradene lopte. Time je pomogao svojoj ekipi da savlada Los Anđeles Lejkerse rezultatom 108:103.

Džamal je na trećem finalnom susretu upisao 37 poena, sedam skokova i šest asistencija, a Nagetsi su poveli 3:0 u seriji.

Na četvrtoj utakmici je postigao 25 poena, a Denver je slavio rezultatom 113:111.

Bila je to četvrta pobeda koja im je omogućila plasman u svoje prvo finale En Bi Ej lige. Džamal je postao prvi igrač u istoriji Lige sa prosekom od 30 poena uz šut 50/40/90 u finalu konferencije.

U finalu ih je dočekao Majami. Marej je sa 26 poena i 10 asistencija pomogao Denveru da upiše pobedu od 104:93.

On i Nikola Jokić su postali tek drugi par saigrača u istoriji Lige koji je svaki pojedinačno postigao najmanje 25 poena i 10 asistencija u utakmici En Bi Ej finala. Pre njih je to samo pošlo za rukom Džonson (Magic Johnson) i Vortiju (James Worthy) u finalu 1987. godine.

Džamal je na trećem susretu finala postigao tripl dabl učinak sa 34 poena, 10 skokova i 19 asistencija, a Nagetsi su slavili pobedu od 109:94.

On i Jokić su postali prvi saigrači i istoriji Lige (regularni deo i doigravanje) koji su zabeležili tripl dabl sa 30 poena u istoj utakmici.

Na četvrtom susretu Marej je postigao 15 poena i 12 asistencija, a Denver je savladao Majami rezultatom 108:95.

Pored toga, postao je i prvi igrač u istoriji En Bi Ej lige koji je „podelio“ najmanje deset asistencija u svakoj od svoje prve četiri finalne utakmice.

Na petom susretu Marej je upisao 14 poena, osam skokova i osam asistencija, a Denver je osvojio prvi naslov prvaka En Bi Ej lige u istoriji.

Osim toga, Džamal je se sa prosekom od 21.4 poena, 6.2 skoka i 10.0 asistencija po utakmici pridružio jedinoj trojici igrača u istoriji Lige sa prosekom od najmanje 20 poena i 10 asistencija po utakmici u finalu Lige.

Reprezentativna karijera

Dres reprezentacije Kanade Džamal Marej je zadužio 2013. godine pred početak Američkog šampionata za igrače mlađe od 16. godina.

Na tom turniru je prosečno beležio 17 poena, šest skokova i 2.4 ukradene lopte, te je pomogao svom timu da osvoji bronzanu medalju.

Samo dve godine kasnije Marej je pozvan u seniorski tim. Sa reprezentacijom je nastupio na Panameričkim igrama u Torontu.

Premda je bio jedan od najmlađih igrača u ekipi, Džamal je po meču beležio 16 poena, 3.2 skoka i 2.4 asistencije, sa procentom šuta iz igre od 45.9 odsto. Kanađani su na domaćem terenu osvojili srebrnu medalju.

Marej je 24. maja 2022. godine pristao na trogodišnju obavezu igranja za kanadsku seniorsku mušku reprezentaciju. Pridružio se reprezentaciji tokom priprema za Svetsko prvenstvo 2023. godine. Međutim, ipak je odlučio da propusti takmičenje kako bi se oporavio od En Bi Ej sezone.

Privatni život

Džamal Marej je rođen 1977. godine u Ontariju. Odrastao je u gradu Kičener, stotinjak kilometara od Toronta. Majka mu se zove Silvija (Sylvia Murray), a otac Rodžer (Roger Murray).

Rodžer je rođen na Jamajci, a u Kanadu se doselio kada mu je bilo devet godina. U mladosti je vozio auto trke i igrao košarku. Silvija i Rodžer, osim Džamala, imaju i mlađeg sina Lamara (Lamar Murray).

Marej je već sa tri godine počeo da igra košarku, a sa šest godina je mogao bez problema da se na terenu suoči sa četiri godine starijim dečacima. Do 13. godine je redovno na parketu „odmeravao snage“ sa srednjoškolcima i studentima.

Osim košarkaških, Džamal poseduje i kung fu veštine, a opušta se meditirajući.

Na fakultetu je upoznao odbojkašicu Harper Hempel (Harper Hempel). Marej je nakon jedne sezone iz Kentakija prešao u Denver, ali su ostali u vezi. Harper se osim odbojke bavi i fotografijom. Ima malu, ali uspešnu firmu koja posluje u Severnom Kentakiju.

Titule

Klupske titule

  • 2023. NBA liga sa Denver Nagetsima

Reprezenativne titule

  • 2013. Bronzana medalja s Američkog prvenstva za igrače mlađe od 16 godina
  • 2015. Srebrna medalja sa Panameričkih igara

Pojedinačne titule

  • 2016. proglašen igračem meseca oktobra i novembra Zapadne Divizije NBA lige
  • 2017. proglašen najkorisnijim igračem turnira „Rising Stars“
  • 2017. uvršten u drugu najbolju petorku debitanata NBA lige

 

Džamal Marej (Jamal Murray) na društvenim mrežama

FacebookDžamal @ Facebook
InstagramDžamal @ Instagram
TwitterDžamal @ Twitter