Eros Ramazzotti (Eros Ramacoti)

Kratke informacije

Ime i prezimeEros Ramazzotti (Eros Ramacoti)
Datum rođenja28. oktobar 1963.
Mesto rođenjaRim
DržavaItalija
PrebivališteRim
ZanimanjePevač
ŽanrPop
Visina185 cm

Biografija

Eros Ramacoti (Eros Walter Luciano Ramazzotti) je italijanski pop-rok muzičar, pevač i tekstopisac. Rođen je 28. oktobra 1963. godine, u Rimu. Popularan je u Italiji i većini evropskih zemalja, naročito u Španiji, budući da su njegovi albumi snimani na ova dva jezika.

Od 1984. do 2018. godine objavio je 11 studijskih albuma, jedan EP, tri kompilacije, tri albuma sa nastupa uživo i 37 singlova. Prodao je preko 60 miliona ploča za vreme tridesetogodišnje karijere.

Njegov muzički opus uključuje rad sa Cher (Šer), Tinom Turner (Tina Tarner), Andreom Bocelli (Andrea Bočeli), Joe Cocker (Džo Koker), Nicole Scherzinger (Nikol Šercinger) i Lynn Davis (Lin Dejvis) i drugima.

Ramazzotti je internacionalni uspeh stekao 1993. godine, nakon što je objavio album „Tutte storie“. Projekat je prodat u preko pet miliona primeraka, nakon čega je dospeo na top pet mestu na muzičkim lestvicama u svim zemljama u kojim je i ranije objavljivao svoje radove.

Taj uspeh doveo je do potpisivanja ugovora sa Produkcijskom kućom „BMG International“, samo godinu dana kasnije.

Publika ga najviše voli zbog jedinstvenog glasa, te energičnih nastupa na kojima izvodi melodične, pevljive pesme, uključujući autobiografske balade sa prizvucima rok muzike.

Detinjstvo

Ramazzotti je rođen 28. oktobra 1963. godine, u predgrađu Rima. Sin je Rodolfa Ramazzottia (Rodolfo Ramacoti), građevinara, i Raffaele Molina (Rafaela Molina), domaćice. Njegov otac je poreklom iz Viterbe u Laciji, dok mu je majka iz Kalabrije.

Ime je dobio po Erosu, grčkom bogu ljubavi. Sa samo sedam godina počeo je da svira gitaru. Kada je bio tinejdžer pisao je pesme uz pomoć oca, koji je takođe voleo muziku i svirao je klavir.

Eros je želeo da upiše muzičku akademiju, ali nije položio prijemni ispit, nakon čega je počeo da uči knjigovodstvo, ali je od toga ubrzo odustao.

Povremeno se pojavljivao kao kaskader u filmovima, dok je sanjao o tome da postane velika pop zvezda, s uspešnom karijerom.

Eros je 1981. godine učestvovao u muzičkom takmičenju „Voci Nuove di Castrocaro“, na kojem je izveo pesmu „Rock 80“. Tu pesmu je sam napisao, te ju je izvodio pred mnogim predstavnicima muzičkih izdavačkih kuća.

Iako je na takmičenju pobedio Zucchero (Zakero), Ramazzoti se plasirao u finale, te je dobio glasove od predstavnika italijanske izdavačke kuće „DDD“.

Oni su mu ponudili i prvi ugovor, nakon čega je pevač odlučio da se preseli u Milano, zajedno sa bratom Marcom (Marko) i majkom. Zanimljiva činjenica je da su živeli u istoj zgradi u kojoj je bila i izdavačka kuća.

Karijera

Pevačev prvi singl nazvan „Ad un amico“ je objavljen 1982. godine, te nije dobro prošao kod publike.

Ubrzo posle toga, Eros je upoznao Renata Brioschia (Renato Brioski), koji mu je pomagao da postane mladi umetnik sve do 1984. godine kada se pojavio na čuvenom festivalu „Sanremo“.

Pesma „Terra promessa“ je postigla veliki uspeh, te je osvojila nagradu u kategoriji „Nešto novo“, nakon čega je objavljena u čitavoj Evropi.

Ramazzotti je 1985. godine ponovno učestvovao na festivalu, ovaj put sa pesmom „Una storia importante“, singla sa njegovog debitantskog albuma „Cuori agitati“.

Iako se plasirala samo na šesto mesto na festivalu, pesma je objavljena, te je postala ogroman hit u evropskim zemljama, uključujući i Francusku, gde se prodala u milion primeraka.

Njegov sledeći album, nazvan „Nuovi eroi“ je objavljen naredne godine, te je proglašen platinastim u Švajcarskoj, budući da je prodat u sto hiljada primeraka. Ostvario je zlatni tiraž i u Nemačkoj, gde je postigao prodaju od 250 hiljada primeraka.

Na trećem festivalu Sanremo 1986. godine ostala je zapažena njegova pesma „Adesso tu“, koja mu je odnela pobedu na takmičenju.

Pevač je 1987. godine započeo devetomesečnu turneju, nakon što je objavio svoj treći album po imenu „In certi momenti“, koju je održao pred više od milion ljudi.

Album je doživeo zlatni tiraž u Nemačkoj jer se prodao u više od 250 hiljada primeraka, kao i platinasti u Švajcarskoj, nakon čega je prodao tri miliona kopija širom sveta.

Kako mu je karijera postajala sve uspešnija, izveo je pesmu „La Luce Buona Delle Stelle“ sa Patsy Kensit (Patsi Kensit), 22. novembra iste godine.

U maju 1988. godine je objavio mini album „Musica e“ sa sedam pesama.

Njegov peti album „In ogni senso“, objavljen u aprilu 1990. godine, privukao je više od dvesta novinara iz čitavog sveta, koji su u Veneciju došli specijalno povodom njegovog objavljivanja.

Američki producent Clive Davis (Klajv Dejvis) predložio je pevaču da održi koncert u dvorani „Radio City“ u Njujorku, nakon čega je Eros postao prvi italijanski pevač koji je nastupao u ovoj poznatoj koncertnoj dvorani, nastupajući na rasprodatom koncertu.

Ipak, Eros se kasnije razočarao, budući da je saznao da je većina njegove publike bila poreklom iz Italije, a on je se nadao da se proširio i na američko tržište.

Tokom osete Americi, Ramazzoti je nastupao i u televizijskim emisijama poput „The Tonight Show with Jay Leno“ i „Dobro jutro Amerika“.

„In ogni senso“ je postao višestruki zlatni i platinasti album širom sveta, budući da se u Nemačkoj prodao u preko pola miliona primeraka, u Švajcarskoj u 150 hiljada, kao i u Nizozemskoj u preko sto hiljada primeraka.

Italijan je 1991. godine objavio dupli CD „Eros in Concert“, nakon čega je usledila duža turneja, koja je  uključuvala i nastupe u Barseloni ispred dvadeset hiljada obožavaoca, 4. decembra, na dan objave albuma sa uživo svirki.

Dve godine kasnije izdao je album „Tutti storie“, te je nastupao po Evropi i 15 Latino-američkih zemalja, gde je objavio album na španskom jeziku.

Novembra iste godineje izveo pesmu „Cose della vita“ na dodeli MTV evropskih muzičkih nagrada u Berlinu.

Album je dospeo među pet najslušanijih  u mnogim zemljama Evrope, uključujući Italiju, Nemačku, Austriju i Norvešku. Taj projekat mu je doneo četverostruki platinasti tiraž u Švicarskoj, budući da je prodat u preko 200 hiljada primeraka, te platinasti tiraž u Nemačkoj zbog prodaje od preko pola miliona primeraka.

„Tutte storie“ je s vremenom prodat u preko pet miliona primeraka širom sveta, što je pevaču pomoglo da dobije ugovor s Izdavačkom kućom „BMG International“.

Na leto 1995. godine Eros je učestvovao na Evropskom letnjem festivalu zajedno sa Rodom Stewarta (Rod Stjuart), Eltonom Johna (Elton Džon) i Joeom Cockera.

Njegov album „Dove c’e musica“, koji je u potpunosti Eros sam producirao, svetlo dana je ugledao 13. maja 1996. godine, te se prodao u preko šest miliona primeraka.

U oktobru 1997. godine, objavio je album najvećih hitova, nazvan „Eros- Greatest Hits“, na kojem su se nalazile dve nove pesme – „Quanto amore sei“ i „Ancora un minuto di sole“, kao i obrađene verzije hitova „Musica e“ i „Cosa Delle Vita-Can’t Stop Thinking of You“, koju je otpevao sa Tinom Turner.

Album je dospeo među pet najslušanijih u Francuskoj, Belgiji, Švedskoj i Finskoj, a na prvom mestu se našao u nekoliko zemalja, uključujući i Italiju, Nemačku, Švicarsku i Austriju, prodavši se u 1.2 miliona primeraka u prvoj sedmici objavljivanja.

Album je takođe proglašen platinastim pet puta, jer se u Evropi prodao u preko pet miliona primeraka. Ovaj CD je prodat u 400 hiljada primeraka u Latinskoj Americi.

Iste godine je Eros dobio nemačku nagradu „Echo“ za „Najboljeg internacionalnog umetnika godine“.

Ramazzotti je 1998. godine objavio album sa nastupima uživo nazvan „Eros Live“, na kojem su se našli dueti koje je snimio tokom svetske turneje – „Cose della vita-Can’t Stop Thinking of You“ sa Tinom Turner i „That’s All I Need to Know-Difendero“ sa Joe Cockerom, koje je izveo u Minhenu.

Naredne godine je sarađivao s italijanskom zvezdom Andreom Bocelliem, uradivši pesmu „Nel Cuore Lei“ za njegov album „Sogno“. Album je prodat u preko deset miliona primeraka širom sveta, što je Erosu donelo još veće priznanje.

Pevač je 1999. godine ponovno dobio nagradu „Echo“ u istoj kategoriji.

Ramazzotti je stekao reputaciju uspešnog producenta s albumom „Come fa bene l’amore“, koji je producirao za pevača Giannia Morandia (Đijani Morandi), početkom 2000. godine.

Oktobra iste godine, Eros je objavio i svoj osmi studijski album „Stilelibero“, na kojem se našao i duet sa divom Cher, na pesmi „Piu che puoi“.

Na albumu su radili poznati producenti poput Celsoa Vallia (Ćelso Vali), Claudia Guidettija (Klaudio Gvideti), Trevora Horna (Trevor Horn) i Ricka Nowelsa (Rik Novels) i drugih.

Projekat se našao među pet najslušanijih na muzičkim listama širom Evrope, te je dva puta proglašen platinastim zbog prodaje od dva miliona primeraka samo u Evropi.

Tokom međunarodne turneje nazvane „Stilelibero“, Ramazzotti je nastupao i u istočnoj Evropi, uključujući i Moskvu, gde je tri dana imao rasprodate koncerte u Kremlju.

30. maja 2003. godine, Eros je izdao svoj deveti studijski album, simbolično nazvan „9“. Prvi singl, „Un’emozione per sempre“ je objavljen 9. maja, te je odmah postao broj jedan na italijanskoj muzičkoj lestvici, gde se zadržao 14 sedmica za redom.

Album su, pored pevača, producirali i Claudio Guidetti, kao i njegov dugogodišnji prijatelj Celso Valli. Prodat je u preko tri miliona primeraka, od čega je jedan milion prodat samo u Italiji.

Tu je započeo i svoju turneju, za koju je bilo rezervisao čak 100 nastupa, pred publikom od milion ljudi. Ostalih 56 nastupa održao je ispred 500 hiljada obožavalaca.

Eros je 28. oktobra objavio svoj deseti studijski album nazvan „Calma apparente“. Album je proglašen platinastim samo mesec dana od objavljivanja, budući da se prodao u preko milion primeraka u Evropi.

Na njemu se našla i pesma „I Belong to You“ koji je uradio u saradnji s američkom pevačicom Anastacijom (Anastejža). Pesma je dospela na prvo mesto u Italiji, Nemačkoj i Švicarskoj.

Tokom svoje karijere, Eros je stekao veliku popularnost baš u ovim zemljama, uključujući još Austriju, Francusku, Čile, Argentinu, Peru i većini zemalja u kojima se govori španski jezik.

Više od deset godina od objavljivanja prvog albuma hitova, koji je prodat u preko 7.5 miliona kopija širom sveta, te dospeo na prvo mesto u Nemačkoj i nekim drugim zemljama, Ramazzotti je objavio novi dupli CD, nazvan  „e²“, u oktobru 2007. godine.

Na prvom albumu su bile četiri nove pesme, kao i 14 obrađenih, dok je ovaj imao 17 obrada, te pesme na kojim su se pojavili umetnici poput Carlosa Santane (Karlos Santana), Jona Spencera (Džon Spenser) i Stevea Vaija (Stiv Vej).

Na albumu se našla i saradnja sa Rickyjem Martinom (Riki Martin), na pesmi po imenu „Non siamo soli“.

Pesma je postala hit, nakon čega je bila dostupna za prodaju, dospevši na prvo mesto u Italiji, a u top pet u Švajcarskoj i Španiji.

Španska verzija pesme je četiri puta proglašena platinastom, jer je kupljena preko 80 hiljada puta u digitalnom formatu. Proglašena je platinastom šest puta, jer je kupljena u originalnom formatu 120 hiljada puta.

Singl koji je dostupan i na italijanskom i na španskom jeziku, napisao je sam pevač uz pomoć dugogodišnjeg prijatelja i partnera Guidettia.

Pevačev sledeći album pod nazivom „Ali e redici“ je objavljen 22. maja 2009. godine. Na njemu se našlo 11 pesama, te su ih ponovno radili sam pevač i Guidetti.

Pored toga, šest dodatnih pesama producirao je Michael Canova (Majkl Kanova), koji je ranije sarađivao s umetnicima poput Laure Pausini (Laura Pausini), Tiziana Ferroa (Ticijano Fero) i Jovanottieo (Jovanoti).

Prvi singl s albuma, nazvan „Parla con me“ je objavljen 17. maja 2009. godine, te je dospeo na prvo mesto u Italiji i na osmo u Švicarskoj.

Album je bio dostupan i kao standardno i kao deluks izdanje, uz koje je pevač delio i knjigu sa slikama. Pored toga, album je dospeo u top pet u Nemačkoj, Austriji, Francuskoj i Švedskoj, a bio je broj jedan u Italiji i Švajcarskoj.

Njegov naredni album po imenu „Noi“ je objavljen 13. novembra 2012. godine. Na njemu je se našlo 14 pesama, uključujući i duet sa Andyjem Garciom (Endi Garcia), Nicole Scherzinger, te umetnicima poput Club Dogoa, II Voloa i Hooverphonica.

Prvi singl, nazvan „Un angelo disteso al sole“ je objavljen u oktobru iste godine. Dospeo je na peto mesto u Italiji. Sam album je proglašen platinastim četiri puta, budući da je prodat u preko 240 hiljada primeraka. U Nemačkoj je uz prodaju od 100 hiljada primeraka dosegao zlatni tiraž.

Album „Perfetto“ je objavio 12. maja 2015. godine, u Italiji. I na njemu se nalazi 14 novih pesama, koje su snimane u Los Anđelesu, Milanu i Rimu.

Pesme je producirao pevač uz pomoć Claudia Guidettia. Prva pesma koje je objavljena kao singl s albuma nazvana „Alla Fine Del Mondo“ je objavljena krajem marta iste godine.

Pevačev 14. studijski album izašao je u novembru 2018. godine, pod nazivom „Vita ce n’e“. Na albumu se nalazi i duet sa pevačicom Alessiom Carom (Alesia Kara), koja se pojavila na pesmi „Vale per sempre“, kao i duet sa Luisom Fonsiem (Luis Fonsi) na pesmi „Per le strade una canzone“.

U prvoj sedmici od objave album je dospeo na prvo mesto italijanske muzičke lestvice, kao i na sedmo mesto u Nemačkoj.

Muzičar je za jesen 2022. godine najavio veliku svetsku turneju. Prvi koncert će održati 15. septembra u Sevilji, a potom će dva puta zaredom nastupiti u Agriđentu. Planirano je da od 20. do 24. septembra 2022. godine četiri puta nastupi u Veroni. Nakon toga slede koncerti u Atini i Ćesareu.

Privatni život

Ramazzotti je veoma zaštitnički nastrojen po pitanju svog privatnog života. Poznato je da ima veoma uzak krug prijatelja.

Iako je rođen i odrastao je u Rimu, poznato je da je veliki obožavalac Juventusa. 26. marta 2012. godine, dobio je svoju zvezdu koju mu je uručio legenda kluba, Pavel Nedved (Pavel Nedved) kao priznanje za njegovu dugogodišnju privrženost klubu.

Eros je objavio 13. aprila 2006. godine objavio autobiografiju.

Bio je u braku sa švajcarskom glumicom i manekenkom Michelle Hunziker (Mišel Hanziker) od 1998. do 2002. godine. Sa njom ima ćerku Auroru Sophie (Aurora Sofi), rođenu 5. decembra 1996. godine.

Svoj hit iz 1996. godine, „Piu bella cosa“ posvetio je upravo tadašnjoj budućoj supruzi. Ona se pojavljuje i u muzičkom video spotu. Pesma „L’aurora“, koju je objavio u februaru 1997. godine, posvećena je njegovoj ćerki.

Ramazzotti se ponovno oženio u 52. godini života, italijanskom manekenkom i glumicom Marciom Pellegrinelli (Marcia Pelegrineli), koja je tada imala 28 godina.

Venčali su se 6. juna 2014. godine u Kraljevskoj palati u Milanu. Zajedno imaju ćerku Raffaelu Mariu (Rafaela Marija) i sina Gabria Tullia (Gabrio Tulio).

Ramazzotti je u toku karijere dobio mnoge nagrade, kako italijanske tako i one širom sveta. To uključuje  nagrade za „Najboljeg italijanskog umetnika“ čak tri puta, te „Najboljeg italijanskog pop-rok umetnika“ na dodeli Svetskih muzičkih nagrada.

Pored toga, osvojio je šest nagrada „Echo“ u kategoriji „Umetnik godine“.

Diskografija

 • 1985. Cuori agitati
 • 1986. Nuovi eroi
 • 1987. In certi momenti
 • 1988. Musica e
 • 1990. In ogni senso
 • 1993. Tutte storie
 • 1996. Dove c’e musica
 • 2000. Stilelibero
 • 2003. 9
 • 2005. Calma apparente
 • 2009. Ali e radici
 • 2012. Noi
 • 2015. Perfetto
 • 2018. Vita ce n’e

Izvori

Eros Ramazzotti (Eros Ramacoti) na društvenim mrežama

FacebookEros @ Facebook
InstagramEros @ Instagram
TwitterEros @ Twitter
YoutubeEros @ YouTube