Endrju Vigins (Andrew Wiggins)

Kratke informacije

Ime i prezimeEndrju Vigins (Andrew Wiggins)
Datum rođenja23. februar 1995.
Mesto rođenjaToronto
DržavaKanada
PrebivališteSan Francisko
ZanimanjeKošarkaš
PozicijaKrilo
Visina203 cm
Težina88 kg

Biografija

Endrju Vigins (Andrew Christian Wiggins) je kanadski profesionalni košarkaš koji trenutno (avgust 2023. godine) nastupa na poziciji krila u NBA (En-Bi-Ej) klubu Golden Stejt Voriors (Golden State Warriors) i reprezentaciji Kanade. Rođen je 23. februara 1995. godine u Torontu.

Pre nego što je na NBA draftu 2014. godine izabran za prvog pika Klivlend Kavalirsa (Cleveland Cavaliers) Vigins je nastupao sa koledž timom Kanzas Džejhoks (Kansas Jayhawks).

Postao je tek drugi Kanađanin u istoriji koji je izabran za prvog pika na NBA draftu. Proglašen je debitantom sezone 2014/15.

Prvu medalju u dresu reprezentacije Kanade osvojio je 2010. godine na Svetskom prvenstvu za igrače mlađe od 17 godina. Sa turnira u Hamburgu su se vratili „okićeni“ bronzanom medaljom.

Dve godine kasnije je na Američkom šampionatu za igrače mlađe od 18 godina osvojio bronzu. Sa seniorskim timom Kanade je osvojio bronzanu medalju na Američkom kupu 2015. godine.

Klupska karijera

Po završetku srednje škole upisao je Univerzitet Vigins (Wiggins Universit) u Kanzasu, te se pridružio njihovom košarkaškom timu. Već je u januaru 2014. godine na susretu s Ajovom (Iowa State) zabeležio 17 poena i 19 skokova te postao tek drugi debitant u poslednjih 15 godina kome je nešto tako pošlo za rukom.

Sezonu je okončao sa 17.1 poenom i 5.9 skokova po meču, te sa procentom šuta za tri poena od 34.1 odsto. Nominovan je za nagradu Džon Vuden (John R. Wooden Men’s Player of the Year) i uvršten među deset najboljih igrača u američkoj koledž košarci.

Rekord dotadašnje karijere od 41 koša je postavio 8. marta 2014. godine na susretu sa timom Zapadne Virdžinije (West Virginia).

Na NBA draftu 2014. godine Vigins je izabran kao prvi pik Kavalirsa. Sledećeg meseca Klivlend ga je poslao u Minesotu. Debitovao je 29. oktobra na susretu sa Memfisom (Memphis Grizzlies), te postigao šest poena. Tokom prva dva meseca sezone 2014/15 proglašavan je igračem meseca Zapadne Divizije.

Rekordnih 33 poena postigao je 31. januara 2015. godine, ali to nije bilo dovoljno da Minesota savlada Klivlend.

Učestvovao je na turniru „Rajzing Stars“ („Rising Stars“). Postigavši 22 poena proglašen je najkorisnijim igračem meča. 30. aprila je proglašen debitantom godine u NBA ligi.

I sledeću sezonu je dobro „otvorio“. Na susretu sa Čikago Bulsima (Chicago Bulls) Vigins je postigao 31 poen i doneo svom timu pobedu nakon produžetaka. Novi rekord karijere od 33 pogotka upisao je 9. novembra na meču s Atlantom (Atlanta Hawks).

Na utakmici sa Sakramentom (Sacramento Kings) koji su odigrali 18. decembra Vigins je zabeležio 32 poena, 10 skokova i šest asistencija, te doneo svom klubu novu pobedu.

S ovim tripl-dabl učinkom pridružio se tek trojici igrača mlađih od 20 godina koji su od 2000. godine na jednom meču upisali preko 30 poena, 10 skokova i pet asistencija.

Novi rekord u broju koševa postavio je 8. januara 2015. godine kada je ubacio 35 poena u obruč Klivlenda. To, ipak, nije bilo dovoljno za pobedu njegovog tima.

I narednu sezonu je započeo odlično. 9. novembra je postavio novi lični rekord od 36 poena. Ubacio je šest trojki u mrežu Bruklin Netsa (Brooklyn Nets), ali to nije pomoglo Minesoti da upiše trijumf.

Pet dana kasnije usledio je susret sa Lejkersima (Los Angeles Lakers) na kome je Vigins postigao 47 poena, te postao prvi Kanađanin u NBA ligi kome je pošlo za rukom da ubaci više od 40 koševa na jednom meču.

Više od 40 poena je zabeležio i na susretima sa Klivlendom i Denverom (Denver Nuggets), te je tako postao tek drugi igrač Minesote koji je na dva meča zaredom postigao preko 40 koševa.

Nakon što je na utakmici sa Dalasom upisao novih 27 poena, izjednačio je rekord franšize sa preko 20 koševa na 16 uzastopnih mečeva.

11. oktobra 2017. godine Endrju Vigins je potpisao novi petogodišnji ugovor vredan 148 miliona dolara sa Minesota Timbervulfsima.

Opravdao je poverenje kluba tako što je deset dana kasnije u poslednjim sekundama susreta s Oklahoma Siti Tandera (Oklahoma City Thunder) doneo svom timu pobedu na domaćem terenu.

Novi rekord sezone od 29 poena postavio je 20. januara na susretu sa Reptorsima (Toronto Raptors). Dva dana kasnije u je postigao 40 koševa i doneo Minesoti pobedu nad Los Anđeles Klipersima (Los Angeles Clippers).

Tokom produžetaka na utakmici sa Klivlendom koja je održana 7. februara 2018. godine Vigins je postigao svoj 6 000. koš u dresu Timbervulfsa. Sa 22 godine i 349 dana postao je šesti najmlađi košarkaš u istoriji Lige koji je dostigao tu brojku.

Zbog povrede je morao da propusti prvi meč u sezoni 2018/19. Bila je to ujedno prva utakmica od 2015. godine koju je morao da propusti zbog povrede. Na parket se vratio 31. oktobra pred meč s ekipom Juta Džeza (Utah Jazz).

Bio je to početak sezone sa mnogo oscilacija, a loši momenti su kulminirali kada je 24. novembra na meču sa Čikago Bulsima promašio svih 12 pokušaja. Bila je to prva utakmica u njegovoj NBA karijeri koju je odigrao bez pogodaka.

U igru se polako vraćao početkom decembra, pa je na susretu sa Šarlotom (Charlotte Hornets) postigao 26 poena i pomogao Timbervulfsima da ostvare ubedljivu pobedu na domaćem terenu.

Nakon što je 9. decembra ubacio 22 koša u obruč Portlanda (Portland Trail Blazers) Vigins je prestigao rekord Volija Serbijaka (Walter Robert Szczerbiak) od 6 775 poena, te se našao na četvrtom mestu najboljih strelaca u istoriji Minesota Timbervulfsa.

Postao je heroj utakmice kada je u poslednjim sekundama susreta sa Oklahoma Sitijem ubacio odlučujući koš i doneo svom klubu pobedu kod kuće. Bio je to njegov 30. pogodak, te je postavio novi rekord sezone. Srušio ga je par dana kasnije kada je u mrežu Bostona ubacio 31 koš.

Tokom prvog poluvremena meča sa Lejkersima Vigins je ubacio 25 od ukupno 28 koševa, te doneo svom timu pobedu od 108:86. Nakon toga je zabeležio 40 poena i 10 skokova i osigurao „tesnu“ pobedu nad Tanderom.

18. januara 2019. godine je na utakmici sa San Antonio Sparsima (San Antonio Spurs) nadmašio 7 161 poena Sema Mičela (Sam Mitchell) i zauzeo drugo mesto na listi najboljih strelaca.

Vigins je 18. januara 2020. godine ostvario svoj prvi tripl-dabl u karijeri s 18 poena, 10 skokova i rekordnih 11 asistencija.

Golden Stejt Voriors

Minesota je 6. februara 2020. godine odlučila da zameni Viginsa i dva igrača sa drafta za Džejkoba Evansa (Jacob Evans), DiAnđela Rasela (D’Angelo Russel) i Omarija Spelmana (Omari Spellman).

Debitovao je na susretu sa Los Anđeles Lejkersima kada je upisao 24 poena i pet ukradenih lopti. Međutim, to nije uspelo da spreči poraz njegove nove ekipe.

Vigins je 6. decembra 2021. godine postigao 28 poena, tj. da upiše rekordnih osam trojki i pomogne svojoj ekipi da pobedi Orlando Medžik rezultatom 129:95.

27.januara 2022. godine je po prvi put izabran za jednog od petorice startera za Zapadnu konferenciju na NBA Ol Star meču. Postao je tek treći Ol Star starter u svojoj osmoj sezoni u NBA ligi.

Tokom trećeg susreta finala Zapadne konferencije 22. maja 2022. godine Vigins je postigao rekordnih 27 poena u doigravanju, te izjednačio vlastiti rekord u broju skokova na mečevima plej of-a.

Njegov tim je uspeo da savlada ekipu Dalas Maveriksa rezultatom 109:100.

Voriorsi su se 26. maja 2022. godine plasirali u svoje sedmo finale NBA lige nakon što su u finalu Zapadne konferencije porazili Dalas Maverikse rezultatom 4:1.

Reprezentativna karijera

Prvu medalju u dresu reprezentacije Kanade Vigins je osvojio 2010. godine na Svetskom prvenstvu za igrače mlađe od 17 godina. Na turniru u Hamburgu Kanađani su osvojili treće mesto.

Dve godine kasnije uvršten je na listu igrača koji su svoju zemlju predstavljali na Američkom prvenstvu za igrače mlađe od 18 godina. Vigins je pomogao juniorskoj selekciji da osvoji bronzanu medalju. Predvodio je svoj tim sa 15.2 poena i 7.6 skokova po meču.

Pred početak Američkog šampionata za seniore koje je 2015. godine održano u Meksiko Sitiju selektor ga je pozvao u seniorski tim. Ponovo su osvojili bronzu, a na ovom takmičenju Vigins je beležio 15.1 poen po meču, pa je uvršten u najbolju petorku Šampionata.

Privatni život

Endrju Vigins je rođen 1995. godine u Torontu. Iako je njegov otac poreklom iz Amerike, a majka sa Barbadosa, veći deo detinjstva je proveo u Kanadi. Odrastao je u sportskoj porodici, a košarkom je počeo da se bavi sa devet godina.

Njegov najstariji brat Mičel (Mitchell Wiggins Jr.) je igrao u timovima Hilsborou Koledža (Hillsborough Community College) i Sautistern Univerziteta (Southeastern University).

Srednji brat Nik (Nick Wiggins) je nastupao s ekipama Vinsens Univerziteta (Vincennes University), Vabaš Voli Koledža (Wabash Valley College) i Državnog univerziteta Vičita (Wichita State University).

Endrju ima i tri sestre, Stefani (Stephanie), Anđeliku (Angelica) i Taju (Taya).

Od 2013. do 2018. godine je bio u vezi sa Mišal Džonson (Mychal Johnson). Nakon toga su ga američki tabloidi povezivali sa pevačicom i kantautorkom Aleks Rid (Alex Reid).

Titule

Klupske titule

  • 2021/22.NBA šampion sa Golden Stejt Voriorsima

Reprezentativne titule

  • 2010. Bronzana medalja sa Svetskog prvenstva za igrače mlađe od 17 godina
  • 2012. Bronzana medalja s Američkog prvenstva za igrače mlađe od 18 godina
  • 2015. Bronzana medalja s Američkog kupa

Pojedinačne titule

  • 2014. uvršten u drugi najbolji tim NCAA lige
  • 2014. proglašen debitantom godine turnira Big12
  • 2015. proglašen debitantom godine u NBA ligi
  • 2015. uvršten u idealnu petorku NBA lige
  • 2022. uvršten u prvu petorku Zapade konferencije na Ol Star meču

Endrju Vigins (Andrew Wiggins) na društvenim mrežama

FacebookEndrju @ Facebook
InstagramEndrju @ Instagram
TwitterEndrju @ Twitter