Bojan Dubljević

Kratke informacije

Ime i prezimeBojan Dubljević
Datum rođenja24. oktobar 1991.
Mesto rođenjaNikšić
DržavaCrna Gora
PrebivališteValensija
ZanimanjeKošarkaš
PozicijaKrilni Centar
Visina205 cm
Težina115 kg

Biografija

Bojan Dubljević je crnogorski profesionalni košarkaš koji trenutno (oktobar 2021. godine) nastupa na pozicijama centra i krilnog centra u španskom klubu Valensija i reprezentaciji Crne Gore. Od 2017. godine je kapiten nacionalne selekcije. Rođen je 24. oktobra 1991. godine u Nikšiću.

Prve košarkaške korake napravio je u Ibonu iz Nikšića, sa kojim je 2008. godine potpisao svoj prvi profesionalni ugovor.

Nakon toga je godinu dana igrao u Lovćenu, a 2010. godine prešao u podgoričku Budućnost. Sa plavo-belima je dve sezone zaredom osvajao nacionalno Prvenstvo i Kup.

Polovinom 2012. godine je potpisao trogodišnji ugovor sa Valensijom, a već krajem iste sezone proglašen „Zvezdom u usponu“ međunarodnog takmičenja Evrokup.

Isti uspeh je ponovio i sledeće godine, a Valensija je u sezoni 2013/14 osvojila titulu tog prestižnog turnira. Crnogorski košarkaš je uvršten u drugi najbolji tim Evrokupa.

Polovinom 2013. godine je obnovio ugovor sa Valensijom, a krajem sezone 2016/17 „okitili“ su se titulom prvaka Španije.

Dubljević je proglašen najkorisnijim igračem finala domaćeg šampionata. Potom su osvojili Superkup Španije, a sezonu 2018/19 su priveli kraju kao osvajači Evrokupa.

U novembru 2020. godine postao je najbolji strelac u istoriji Valensije.

Dubljević je član reprezentacije Crne Gore, sa kojom je 2011. godine nastupio na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 20 godine.

Sa seniorskim timom je igrao na EvroBasketu 2013. i 2017. godine. Kapitensku traku je „zadužio“ 2017. godine.

Klupska karijera

Dubljević je počeo da trenira košarku sa 14 godina. Već sa 16 je igrao u prvom timu nikšićkog Ibona. Posle prve sezone „pod svoje“ ga je uzela podgorička Budućnost, ali je sezonu 2009/2010 proveo u Lovćenu.

Kako je jednom prilikom kazao, od trenera Miodraga Mije Kadije je naučio mnogo, a u najlepšem sećanju će mu ostati dobra atmosfera koja je vladala među saigračima.

Shvativši da je dovoljno sazreo, rukovodstvo Budućnosti ga je iz Cetinja dovelo u Podgoricu. Imao je dve veoma uspešne sezone sa „plavo-belima“.

Već tokom prve su zajedno osvojili Prvenstvo i Kup Crne Gore, a tokom druge odbranili obe titule.

To nije prošlo nezapaženo kod velikih evropskih klubova, pa je polovinom 2012. godine potpisao trogodišnji ugovor sa Valensijom.

Igrali su u finalu Evrokupa, ali nisu uspeli da osvoje medalju. Uprkos tome, crnogorski centar je dobio status „Zvezde u usponu“ ovog evropskog takmičenja. Osim toga, igrali su u finalu Kupa Kralja.

Polovinom  godine je obnovio ugovor sa španskim klubom, te izabran za 59. pika na NBA (En-Bi-Ej) draftu od strane Minesota Timbervulvsa (Minnesota Timberwolves).

Već tokom naredne sezone uspeli su da osvoje Evrokup, a Dubljević je ponovo proglašen „Zvezdom u usponu“. Uvršten je u drugu najbolju petorku turnira.

Tokom sezone 2014/15 odigrao je osam susreta Evrolige tokom kojih je u proseku beležio 15,5 poena i 4,1 skok.

Sezona 2016/17 bila je jedna od najuspešnijih u njegovoj karijeri. Sa Valensijom je osvojio Prvenstvo i Superkup Španije.

Proglašen je najkorisnijim igračem ACB lige, te uvršten u idealnu petorku Evrokupa. Igrali su u finalu tog prestižnog evropskog takmičenja, ali nisu uspeli da osvoje medalju.

Dubljević je prosečno beležio 12.9 poena i 5.9 skokova. Odigrao je ukupno 28 mečeva u domaćoj ligi. U Evrokupu mu je prosek bio 11.9 poena i 6.8 skokova.

Valensija je nakon „majstorice“ poražena u finalu Evrokupa od Unikahe iz Malage. U plej of-u španske Endesa lige, Dubljević je prosečno beležio 13.5 poena i 7.2 skoka.

Polovinom 2017. godine potpisao je novi trogodišnji ugovor sa španskim klubom. U tom momentu imao je 271 nastup u dresu Valensije, te se nalazio na drugom mestu po broju utakmica.

Jedini strani igrač koji je odigrao više mečeva u Valensiji bio je Bernard Hopkins (Bernard Anthony Hopkins White). Već u novembru je prestigao Hopkinsa.

U narednoj sezoni su osvojili peto mesto ACB lige, te deveto Evrokupa. Titulu u evropskom takmičenju konačno su ponovo osvojili u sezoni 2018/19.

Crnogorski košarkaš je odigrao devet mečeva tokom kojih je u proseku beležio 10.7 poena i 4.9 skokova. Ponovo je uvršten u idealnu petorku Evrokupa.

Na pitanje novinara da li je vreme da karijeru nastavi u NBA ligi, Dubljević je odgovorio da je fokusiran na postizanje uspeha sa svojim klubom, te da nema nameru da u Americi „greje klupu“ samo zato da bi mu u biografiji pisalo da je igrao u nekom NBA klubu.

Valensija je 18. novembra 2020. godine pobedila Panatenaikos u meču devetog kola Evrolige. Bojan Dubljević je na tom susretu ubacio devet poena i tako postao najbolji strelac u istoriji Valensije.

On je pretekao bivšeg kapitena španskog kluba Rafu Martineza koji je u karijeri postigao 5 589 koševa, dok je crnogorski reprezentativac na tom susretu upisao 5 593. pogodak u dresu Valensije.

Posle utakmice je izjavio da nema reči da opiše kako se oseća, te dodao da je veoma ponosan, jer je biti prvi strelac španskog kluba „nešto neverovatno“.

Reprezentativna karijera

Bojan Dubljević je 2011. godine bio član reprezentacije Crne Gore na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 20 godina. Na startu turnira savladali su Sloveniju rezultatom 80:77, a mladi centar je zabeležio 30 poena i 12 skokova. Najviše poena u ekipi ponovo je postigao tokom duela sa Srbijom i Rusijom (17 i 25).

Crna Gora je sa dve pobede i jednim porazom prošla u naredni krug takmičenja.

Sa dva koša razlike savladali su Švedsku, a mladi centar je upisao 34 poena i 12 skokova. Njegovih 17 koševa i sedam skokova nije bilo dovoljno da Crna Gora pobedi Francusku, ali je zato sa 18 poena predvodio svoj tim u trijumfu nad Letonijom.

U četvrtfinalu ih je zaustavila Italija, pa nisu uspeli da se izbore za medalju. Uprkos tome, Dubljević je uvršten u idealnu petorku turnira

Sa seniorima je dve godine kasnije nastupio na Evropskom prvenstvu u Sloveniji. Sa poenom razlike su savladali Severnu Makedoniju, a potom im se desila obrnuta situacija sa Letonijom.

Poraženi su od Bosne i Hercegovine i Litvanije. Pobeda nad Srbijom nije bila dovoljna da se plasiraju u narednu rundu takmičenja.

Četiri godine kasnije ponovo su uspeli da se plasiraju na EvroBasket čiji domaćini su bile četiri zemlje. Za kapitena reprezentacije izabran je upravo mladi centar Valensije.

Poraženi su od Španije i Hrvatske, a pobedili Mađarsku, Češku i Rumuniju, te s osam bodova izborili prolaz u sledeći krug takmičenja.

Ipak, već u osmini finala selekcija Letonije ih je zaustavila u borbi za medalju. Crna Gora je zauzela 13. mesto u ukupnom poretku.

Dubljević je bio jedan od ključnih igrača tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2019. godine u Kini. Crnogorci su ostvarili istorijski uspeh, te po prvi put od nezavisnosti zemlje obezbedili kartu za učešće na Mundobasketu.

Crna Gora je na startu turnira poražena od Grčke rezultatom 85:60, a potom i od Novog Zelanda rezultatom 83:93.

Porazom od Brazila od 84:73 izgubili su šansu da se plasiraju u narednu fazu turnira. Dubljević je na ovom takmičenju zabeležio 18 sokova, najviše od svih igrača u crnogorskom timu.

Privatni život

Bojan Dubljević je rođen 1991. godine u Nikšiću. Ljubav prema košarci nasledio je od majke koja se takođe bavila ovim sportom. I Bojanov brat Nikola je krenuo majčinim stopama, ali su ga povrede sprečile da ostvari veće uspehe u karijeri.

Pre nego što je počeo da se bavi košarkom Bojan je trenirao fudbal. Igrao je na poziciji golmana, a bio je i na spisku pionirske reprezentacije Crne Gore.

Potom je u školi trenirao džudo, a kako je u jednom intervjuu rekao, košarkom je počeo da se bavi kako bi se malo „izvukao“, jer je, kaže, bio bucmast. Idol mu je u mladosti bio jugoslovenski reprezentativac Predrag Peđa Stojaković.

Već na prvim treninzima je zavoleo taj sport, a jedan od njegovih prvih trenera Boško Đokić je priznao da Bojan nikada nije imao problem sa napornim treninzima.

Umeo je i po deset sati da provede na parketu vežbajući šut i kretnje pod košem. Velika upornost, rad i talenat omogućili su mu da igra košarku u najjačoj evropskoj ligi.

Jednako uspešna u „ženskom svetu košarke“ je njegova rođaka Jelena Dubljević koja trenutno igra u turskom Galatasaraju, a koja je sa NBA ekipom Los Anđeles Sparks (Los Angeles Sparks) 2016. godine osvojila šampionski prsten.

Bojan je jedan od sportista koji se trudi da svuda u svetu promoviše svoj grad i zemlju. U slobodno vreme sluša muziku i igra igrice. Svaki slobodan trenutak crnogorski košarkaš pokušava da provede u rodnom Nikšiću.

Titule

Klupske titule

  • 2010/11. Prvenstvo Crne Gore sa Budućnosti
  • 2011. Kup Crne Gore sa Budućnosti
  • 2011/12. Prvenstvo Crne Gore sa Budućnosti
  • 2012. Kup Crne Gore sa Budućnosti
  • 2013/14. Evrokup sa Valensijom
  • 2016/17. Prvenstvo Španije sa Valensijom
  • 2017. Superkup Španije sa Valensijom
  • 2018/19. Evrokup sa Valensijom

Pojedinačne titule

  • 2011. Uvršten u idealnu petorku Evropskog prvenstva za igrače mlađe do 20 godina
  • 2011/12. uvršten u drugi najbolji tim Evrokupa
  • 2012/13. proglašen Zvezdom u usponu Evrokupa
  • 2013/14. proglašen Zvezdom u usponu Evrokupa
  • 2013/14. uvršten u drugi najbolji tim Evrokupa
  • 2016/17. uvršten u idealnu petorku Evrokupa
  • 2016/17. proglašen najkorisnijim igračem finala Prvenstva Španije
  • 2018/19. uvršten u idealnu petorku Evrokupa
  • 2020. postao najbolji strelac u istoriji KK Valensija

Reference

 

Bojan Dubljević na društvenim mrežama

InstagramBojan @ Instagram
TwitterBojan @ Twitter