Marko Todorović

Kratke informacije

Ime i prezimeMarko Todorović
Datum rođenja19. april 1992.
Mesto rođenjaPodgorica
DržavaCrna Gora
PrebivališteBadalona
ZanimanjeKošarkaš
PozicijaKrilni Centar
Visina211 cm
Težina111 kg

Biografija

Marko Todorović je crnogorski profesionalni košarkaš koji trenutno (maj 2019. godine) nastupa na pozicijama centra i krilnog centra u španskom klubu Huventud i reprezentaciji Crne Gore. Rođen je 19. aprila 1992. godine u Podgorici.

Prve košarkaške korake napravio je u podgoričkom klubu Džoker, odakle je prešao u španski Huventud. Jednu sezonu je proveo u drugom timu španskog kluba, a tokom sezone 2011/12 povremeno je nastupao sa prvim timom.

Ugovor sa katalonskom Barselonom je potpisao pred početak sezone 2012/13, ali nije odmah zaigrao u trofejnom klubu nego je nastupao sa mlađim selekcijama i godinu dana igrao u Bilbau. Sa Barselonom je osvojio Prvu ligu Španije i nacionalni Kup.

Polovinom 2015. godine potpisao je ugovor sa Himkijem. Već 1. aprila naredne godine prešao je na pozajmicu u Bilbao. Po isteku ugovora sa ruskim klubom, Todorović se vratio u Huventud.

Prvi put se u dresu Crne Gore takmičio na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 20 godina koje je 2011. godine održano u Španiji. Nakon toga je sa seniorima 2017. godine igrao na EvroBasketu u Turskoj, ali ni na jednom od ovih takmičenja nisu osvojili medalje.

Klupska karijera

Premda je danas jedan od najperspektivnijih mladih košarkaša, Todorović je kao dečak prvo počeo da trenira fudbal. Sa sedam godina je upisao školu fudbala, te nastupao na poziciji veznog igrača sledećih sedam godina.

Kako je jednom prilikom ispričao novinarima, trener ga je na jednoj utakmici uveo deset minuta pre kraja meča, te ga nakon pet minuta vratio na klupu i predložio mu da zbog visine u budućnosti bude golman. Tada četrnaestogodišnji dečak se razočarao na sam pomen te ideje, te odlučio da se potpuno posveti košarci.

Trenirao je u podgoričkom Košarkaškom klubu Džoker, gde su ga uočili skauti španskog Huventuda. U periodu od 2010. do 2012. godine igrao je u njihovom B timu, klubu Prat Huventud sa kojim se takmičio u Trećoj španskoj ligi.

Uporedo sa tim povremeno je sa prvim timom tokom 2011. i 2012. godine nastupao na mečevima Prve lige Španije (ACB Lige). Iste, 2012. godine je proglašen najkorisnijim igračem Treće španske lige.

Pred početak sezone 2012/13 potpisao je ugovor sa Barselonom, ali nije odmah obukao dres katalonskog kluba, nego je kao pozajmljeni igrač igrao u Bilbau. U martu 2015. godine je proglašen igračem meseca ACB Lige.

U junu 2013. godine ga je NBA (En-Bi-Ej) klub Portland Trejl Blejzers (Portland Trail Blazers) izabrao kao 45. pika na draftu. Već sledećeg meseca trejdovali su ga Hjuston Rokitsima (Huston Rockets) u zamenu za Tomasa Robinsona (Thomas Earl Robinson).

14. jula 2015. godine potpisao je trogodišnji ugovor sa ruskim klubom Himki. Najveći utisak na navijače novog kluba ostavio je polovinom oktobra kada se njegov tim na domaćem terenu sastao sa Real Madridom u prvom kolu Evrolige. Himki je uspeo da savlada „Kraljevski klub“ rezultatom 84:70, a mladi Crnogorac je zabeležio 15 poena i osam skokova.

Mnogo mu je pomoglo iskustvo koje je stekao igrajući Evroligu sa Barselonom, gde je dva puta bio učesnik fajnal fora.

Ipak, već 1. aprila sledeće godine Himki ga je pozajmio španskom Bilbau do kraja sezone 2015/16.

Tokom naredne sezone se vratio u Himki, te u domaćem prvenstvu beležio prosečno 10,6 poena i 7,1 skok po susretu. Druga sezona nije bila tako uspešna. Kao „prekobrojni stranac“ nije dobijao mnogo prilike da igra. Zabeležio je ukupno 27 mečeva u Evroligi. Za desetak minuta na terenu postizao je prosečno 2,7 poena i 2,1 skokova.

U crnogorskim medijima mnogo se polemisalo da li će mladi centar da potpiše novi ugovor sa ruskim klubom ili će sreću i minutažu potražiti u nekom drugom klubu. Polovinom juna 2018. godine rukovodstvo kluba je izdalo saopštenje u kome se navodi da je Todorović „slobodan u izboru sredine“. Klub se zahvalio crnogorskom igraču na „izuzetnom doprinosu uspesima koje su ostvarili tokom tri sezone“.

28. septembra 2018. godine vratio se u klub odakle je sve i počelo. Sa Huventudom je potpisao jednogodišnji ugovor. Jedan od najzapaženijih nastupa imao je u februaru 2019. godine kada je njegov tim savladao Baskonju u Kupu Španije. Todorović je zabeležio 15 poena, sedam skokova i četiri asistencije.

Reprezentativna karijera

Prvo veliko takmičenje na kome je nastupio u dresu Crne Gore bilo je Evropsko prvenstvo za igrače mlađe od 20 godina, koje je 2011. godine održano u Španiji. Crna Gora se u grupi sastala sa reprezentacijama Slovenije, Rusije i Srbije, te zabeležila dve pobede i jedan poraz.

Nakon toga su pobedili Švedsku i Letoniju, a izgubili od Francuske. Dalji napredak mladih Crnogoraca zaustavila je Italija u četvrtfinalu takmičenja, pa su na kraju zauzeli sedmo mesto u ukupnom poretku.

Todorović je bio jedan od najboljih skakača u timu, a najbolje partije je odigrao sa Slovenijom, Srbijom i Letonijom.

Prvi nastup u „velikom dresu“ mladi centar je zabeležio tokom Evropskog prvenstva 2017. godine. Na startu turnira su pobedili Mađarsku, Češku i Rumuniju, te pretrpeli poraz od Španije i Hrvatske. Sa osam bodova su se plasirali u sledeću fazu takmičenja. Međutim, već tu ih je zaustavila Letonija, pa su „Đetići“ zauzeli tek 13. mesto najboljih evropskih ekipa.

Zbog povrede nije učestovao u mečevima kvalifikacija za Mundobasket 2019. godine. Ipak, u aprilu 2019. godine selektor Zvezdan Mitrović ga je uvrstio na spisak igrača za pripreme pred Svetsko prvenstvo u Kini. Todorović se našao među 25 imena, te dobio priliku da, ukoliko se pokaže u dobrom svetlu, prvi put u dresu Crne Gore nastupi na Mundobasketu.

Privatni život

Marko Todorović je rođen 1992. godine u Podgorici. Pre nego što je profesionalno počeo da se bavi košarkom trenirao je fudbal. Dugo je igrao na poziciji veznog igrača, a prelomni trenutak se desio kada mu je trener posle jedne utakmice rekao da bi bilo najbolje da postane golman. Tada je shvatio da je bolje da se posveti košarci, a danas je jedan od najperspektivnijih igrača u reprezentaciji Crne Gore.

Ipak, ljubav prema fudbalu je i dalje ostala. Redovno prati mečeve Lige šampiona, a omiljeni klub s ovih prostora mu je beogradski Partizan. Kako je u jednom intervjuu kazao, po završetku profesionalne košarkaške karijere, voleo bi da postane fudbalski trener.

Titule

Klupske titule

  • 2013. Kup Španije sa Barselonom
  • 2013/14. Prvenstvo Španije sa Barselonom

Pojedinačne titule

  • 2012. proglašen najkorisnijim igračem Treće španske lige
  • 2015. proglašen igračem meseca ACB lige

Izvor:

https://m.cdm.me/sport/kosarka/marko-todorovic-napustio-himki/