Nikola Mirotić

Kratke informacije

Ime i prezimeNikola Mirotić
Datum rođenja11. februar 1991.
Mesto rođenjaPodgorica
DržavaŠpanija
PrebivališteMilano
ZanimanjeKošarkaš
PozicijaKrilni Centar
Visina208 cm
Težina113 kg

Biografija

Nikola Mirotić je crnogorsko-španski profesionalni košarkaš koji trenutno (avgust 2023. godine) nastupa na poziciji krilnog centra u klubu Olimpija iz Milana. Rođen je 11. februara 1991. godine u Podgorici. U braku je sa Ninom Vujačić, s kojom ima sina Aleksandra.

Prve košarkaške korake je napravio u podgoričkom klubu Džoker, a potom je prešao u madridski Real. Od 2006. do 2008. godine nastupao je sa mlađim selekcijama Madriđana, a nakon toga je jednu sezonu proveo sa B timom.

Od 2009. do 2010. godine bio je na pozajmici u klubu Palensija, da bi 2010. postao stalni član prvog tima sa kojim je osvojio brojne trofeje.

Polovinom 2014. godine je potpisao ugovor sa NBA klubom Čikago Buls (Chicago Bulls). Tokom četiri sezone učvrstio je svoju poziciju i beležio dobre partije u dresu „Bikova“.

Od februara 2018. do februara 2019. godine nosio je dres Nju Orleans Pelikansa (New Orleans Pelicans), da bi nakon toga potpisao ugovor sa klubom Milvoki Baks (Milwaukee Bucks).

Ipak, vratio se u Evropu i potpisao ugovor sa Barselonom. Sledeće godine je proglašen najkorisnijim igračem. Sezonu 2021/22 je završio kao najkorisniji igrač EvroLige.

U avgustu 2023. godine potpisao je dvogodišnji ugovor sa Olimpijom iz Milana.

Premda je po rođenju stekao pravo da na internacionalnim takmičenjima nosi dres Crne Gore, Mirotić se ipak odlučio za Španiju. Kao član „Crvene furije“ je do 2018. godine osvojio dve bronzane i dve zlatne medalje.

Klupska karijera

Pre nego što je počeo da se bavi košarkom Nikola je poput većine svojih vršnjaka trenirao fudbal. Ipak, kako je odrastao roditelji i treneri su shvatili da bi za dečaka bilo korisnije da se bavi nekim drugim sportom. Sa 13 godina ga je deda prvi put odveo na trening u lokalni klub Džoker.

Uskoro je dobio poziv da dođe na probe u beogradske klubove Partizan i Crvenu zvezdu. U Partizanu ga je video i Duško Vujošević, najtrofejniji trener tog kluba, dok je u Zvezdi odradio individualni trening sa Draganom Šakotom. I jedni i drugi su obećali da će da mu se jave, ali taj poziv nikada nije stigao.

Šakota je želeo da u svojim redovima vidi mladog Crnogorca, ali klub nije hteo da plati 15 000 evra na ime obeštećenja Džokeru. S druge strane, „Crno-beli“ nisu imali novca za njega.

Na jednom kadetskom turniru u Saragosi su ga uočili skauti Reala koji su za talentovanog tinejdžera dali 70 000 evra i Nikola je polovinom 2005. godine potpisao juniorski ugovor sa Madriđanima. Naredne dve godine je nastupao sa Realovim juniorima.

Pred početak sezone 2008/09 potpisao je seniorski ugovor sa „Kraljevskim klubom“, te počeo da nastupa sa B timom. U toj sezoni je odigrao dve utakmice u ACB ligi i zabeležio jedan poen.

Potom je sezonu 2009/10 proveo u španskoj Palensiji, a tokom naredne je konačno dobio priliku da igra u A timu.

U debitantskoj sezoni je odigrao 29 mečeva domaćeg Prvenstva. Na parketu je u proseku provodio 17.2 minuta, te beležio 8.1 poen i 3.8 skokova.

Debitovao je i u Evroligi gde je upisao 20 mečeva sa prosečnom minutažom od 15 minuta i 8.2 koša po utakmici. Zahvaljujući odličnim partijama dobio je priznanje „zvezda u usponu“ Evrolige.

U aprilu 2011. godine Mirotić je potpisao novi petogodišnji ugovor sa španskim klubom, a u junu iste godine su ga Hjuston Roketsi izabrali za 23. pika na NBA draftu. Potom je trejdovan u Minesota Timbervulfse (Minnesota Timberwolves), a nakon toga u Čikago Bulse.

Tokom sezone 2011/12 zabeležio je 34 nastupa u ACB ligi i 29 u Evroligi. Procenat šuta na mečevima domaćeg prvenstva mu je bio 8.9, dok je u međunarodnim susretima beležio 13.3 poena. Te godine su osvojili Kup Kralja i Superkup Španije.

Usledila je još jedna uspešna sezona, ne samo za Real, nego i za crnogorskog igrača. Trener mu je poverio veću minutažu, pa je na 33 susreta nacionalnog Prvenstva na parketu prosečno provodio 23.4 minuta.

Za to vreme je beležio 12.6 poena i 5.5 skokova. Proglašen je najkorisnijim igračem Prvenstva Španije, te uvršten u idealnu petorku domaćeg takmičenja.

Dobre partije je pružao i na susretima Evrolige. Te sezone ih je odigrao ukupno 29, a čak 25 puta je bio član startne petorke. Upisivao je oko 11 poena i pet skokova po utakmici pa je drugi put zaredom proglašen „zvezdom u usponu“ tog elitnog košarkaškog takmičenja. Osim toga, uvršten je u drugi najbolji tim Evrolige.

Tokom sezone 2013/14 je ponovo uvršten u najbolju petorku ACB lige. Na svih trideset utakmica Evrolige je na teren istrčavao kao član startne petorke. Beležio je 12.4 poena i 4.6 skokova po meču. Drugi put zaredom je uvršten u drugi najbolji tim Evrolige.

U periodu od 2008. do 2014. godine Mirotić je odigrao ukupno 97 Evroligaških susreta sa prosekom od 10.8 koševa i 4.5 skoka po meču.

Trogodišnji ugovor vredan 16.6 miliona dolara potpisao je 18. jula 2014. godine sa NBA klubom Čikago Buls. S obzirom da je još bio pod ugovorom sa Realom, morao je da plati dodatna tri miliona na ime obeštećenja.

Rekord u dotadašnjoj karijeri zabeležio je već 19. decembra 2014. godine na susretu s ekipom Memfis Grizlisa (Memphis Grizzlies).

Postigao je 27 poena i to pogodivši šest trojki iz isto toliko pokušaja. Time je pomogao svom timu da pobedi „Grizlije“ rezultatom 103:97. Proglašen je debitantom meseca decembra u Istočnoj Konferenciji.

Igrao je za tim Sveta na Rajzing Stars Čelendžu (Rising Stars Challenge) koji se održava u sklopu NBA Ol-Stars vikenda. Postigao je 16 poena, te ubacio šest od devet trojki. Ekipa Sveta je savladala ekipu SAD-a rezultatom 121:112.

Novi lični rekord u broju postignutih koševa postavio je 1. marta na susretu sa Los Anđeles Klipersima (Los Angeles Clippers). Međutim, njegovih 29 poena nije moglo da spreči poraz Bulsa.

Zbog brojnih povreda ključnih igrača Mirotić je istog meseca morao da preuzme veću odgovornost na terenu.

U proseku je na parketu provodio 30.8 minuta tokom kojih je beležio 20.8 koševa i 7.6 skokova. Tokom debitantske sezone prosek mu je bio 10.2 poena, 4.9 skokova i 1.2 asistencije.

Odigrao je ukupno 82 meča, te je proglašen drugim najboljim debitantom godine u NBA ligi. Uvršten je u idealnu petorku NBA debitanata.

Prvi postsezonski meč odigrao je 18. aprila 2015. godine kada su se Bulsi sastali sa Milvoki Baksima. Mirotić je za 13 minuta uspeo da ubaci pet poena i upiše isto toliko skokova.

Na klupu čikaškog kluba pred početak naredne sezone umesto Toma Tiboda (Tom Thibodeau) je došao Fred Hojberg (Fred Hoiberg) koji je mnogo češće mečeve započinjao sa mladim Crnogorcem, umesto sa dotadašnjim prvim centrom Joakimom Noom (Joakim Noah).

Već na prvom meču sezone ubacio je 19 koševa Klivlend Kavalirsima (Cleveland Cavaliers), te pomogao svom timu da sezonu otvori pobedom.

Tokom prvih 18 mečeva sezone 2015/16 na teren je istrčavao kao član startne petorke. Na klupi je prvi put ostao 9. decembra tokom duela sa Boston Seltiksima (Boston Celtics). Kao rezervni igrač je za 22 minuta postigao 10 koševa.

Novi rekord karijere po broju asistencija postigao je 1. januara na utakmici protiv Njujork Niksa (New York Knicks). Te večeri je upisao 17 poena i sedam asistencija, te predvodio svoj tim u pobedi od 108:81.

Krajem januara su mu lekari ustanovili akutnu upalu slepog creva zbog koje je morao da propusti 16 mečeva. Na teren se vratio 5. maja pred meč sa Hjuston Roketsima (Houston Rockets). Istog meseca je zabeležio novi lični rekord sa 35 postignutih koševa tokom duela sa Niksima.

Sezonu 2016/17 je započeo kao starter, ali je potom dve nedelje bio rezerva. 26. decembra Čikago se sastao s Indijana Pejsersima (Indiana Pacers), a Mirotić je upisao lični rekord sezone. Postigao je 20 koševa i pomogao svom timu da savlada protivnika rezultatom 90:85.

Početkom marta je odlukom trenera propustio tri meča, ali je već 13. marta pokazao da zaslužuje da mu se pruži što veća minutaža. Na susretu sa Šerlot Hornetsima (Charlotte Hornets) je postigao 24 poena. Bulsi su zabeležili pobedu od 117:95 na domaćem terenu.

Novi rekord sezone postavio je istog meseca, nakon što je upisao 28 poena na susretu sa Detroitom (Detroit Pistons). Isti poduhvat je napravio već 26. marta na meču sa Milvoki Baksima.

Samo četiri dana kasnije je 28 koševa ubacio u mrežu Kavalirsa. Na dva susreta je ubacio po šest trojki, te postao prvi igrač Čikago Bulsa kome je nešto tako pošlo za rukom.

Tokom sezone 2016/17 odigrao je ukupno 70 mečeva, od toga 15 kao starter. U proseku je beležio 10.6 poena i 5.5 skokova.

25. septembra 2017. godine Mirotić je potpisao novi ugovor sa Čikago Bulsima. Već sledećeg meseca je hitno hospitalizovan nakon tuče na treningu sa saigračem Bobijem Portisom (Bobby Portis).

Kako su javili američki mediji, dvojica igrača su nakon svađe krenula da se fizički obračunavaju, a potom je Portis snažno udario Podgoričanina u lice. Izveštaji lekara su pokazali potres mozga i prelom vilice.

Mirotić je završio u bolnici, a njegov saigrač kažnjen tako što mu je zabranjeno da igra narednih osam mečeva. Crnogorski centar se na teren vratio 8. decembra pred utakmicu sa Šerlot Hornetsima.

Za 14 minuta koliko je proveo na terenu postigao je šest poena, a njegov tim je zabeležio pobedu kod kuće.

Samo par dana kasnije vratio se u formu, te na meču sa Seltiksima ubacio 24 poena. Pogodio je devet poena iz 14 pokušaja, te upisao osam skokova.

13. decembra su se sastali s ekipom Juta Džez (Utah Jazz) te ostvarili pobedu od 103:100. Španski reprezentativac je upisao 29 poena i osam skokova.

Premda je na teren tokom susreta sa Milvokijem utrčao sa klupe uspeo je da za 28 minuta postigne 24 poena. „Bikovi“ su zabeležili osmu pobedu na isto toliko odigranih utakmica.

Nikola je 1. februara 2018. godine trejdovan u Nju Orleans Pelikanse u zamenu za nekoliko igrača. U dresu novog kluba debitovao je dva dana kasnije, kada je tokom duela sa Minesotom postigao 18 koševa. To ipak nije bilo dovoljno za pobedu njegovog tima.

Sedam dana kasnije su se sastali sa Bruklin Netsima (Brooklyn Nets). Nikola je upisao 21 poen i 16 skokova, te pomogao svom timu da izbori pobedu.

Novi rekord sezone u broju koševa postigao je 6. aprila kada je ubacio 31 koš Finiks Sansima (Phoenix Suns). Osim toga, zabeležio je i rekordnih 16 skokova.

Par dana kasnije ostvario je novi dabl-dabl učinak postigavši 24 poena i 16 skokova u pobedi njegovog tima nad Los Anđeles Klipersima (Los Angeles Clippers).

U prvom meču prve rudne plej of-a Pelikani su pobedili Portland Trejl Blejzerse (Portland Trail Blazers) rezultatom 97:95.

Podgoričanin je tome doprineo sa 16 koševa i 11 skokova. Na trećem susretu plej of-a upisao je 30 poena te doneo svom timu pobedu od 119:102.

Na startu naredne sezone „Pelikani“ su savladali Roketse, a Nikola je ponovo postigao 30 koševa. 19. oktobra je postavio novi rekord karijere kada je zabeležio 36 poena na duelu sa Sakramentom (Sacramento Kings). Njegov tim je savladao „Kingse“ rezultatom 149:129.

U novembru je usledio novi rekord. Ovog puta u broju skokova. Naime, tokom gostovanja u Oklahomi (Oklahoma City Thunder) crnogorski centar je upisao 16 poena i isto toliko skokova.

Zbog povrede gležnja morao je da propusti 12 utakmica, a na teren se vratio 9. januara 2019. godine pred duel sa Klivlend Kavalirsima.

Mirotić je 7. februara 2019. godine prešao u Milvoki Bakse. Zbog povrede lista propustio je četiri utakmice, a debitovao je 21. februara protiv Boston Seltiksa.

Zbog preloma palca propustio je poslednjih 11 mečeva regularnog dela sezone. Na teren se vratio pred prvu utakmicu plej of-a.

Nikola Mirotić je 6. jula 2019. godine potpisao trogodišnji ugovor sa Barselonom. U ugovoru je stajala i mogućnost produženja do 2023. godine. Prema pisanju španskih medija, njegov ugovor je bio vredan 26 miliona evra, što ga je u tom momentu učinilo najplaćenijim košarkašem u Evropi.

Crnogorski košarkaš je 27. juna 2020. godine proglašen najkorisnijim igračem domaće lige. Postao je peti igrač u istoriji lige koji je dobio više MVP nagrada.

Pre njega je to pošlo za rukom samo Derilu Midltonu (Darryl Middleton), Arvidasu Sabonisu (Arvydas Sabonis), Luisu Skoli (Luis Scola) i Felipeu Rejesu (Felipe Reyes).

Sezonu je završio sa prosekom od 19.5 poena i 5.7 skokova. Mirotić i rukovodstvo Barselone su 25. septembra 2020. godine potpisali produženje ugovora do 2025. godine.

U sezoni 2021/22 proglašen je najkorisnijim igračem Evrolige. Tako je postao prvi Barselonin igrač u poslednjih 14 godina sa titulom MVP-a.

Nikola Mirotić je 3. avgusta 2023. godine potpisao dvogodišnji ugovor s Olimpijom iz Milana.

Reprezentativna karijera

S obzirom da je rođen u Crnoj Gori, Mirotić je imao mogućnost da na međunarodnim takmičenjima nosi dres „Sokolova“. Ipak, izabrao je zemlju u kojoj živi od svoje 14. godine i obukao dres Španije.

Prvu medalju sa reprezentacijom je osvojio 2010. godine na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 20 godina. Predvodio je svoj tim u borbi za bronzanu medalju, te je uvršten u idealnu petorku turnira.

I naredne godine je bio deo U20, ali je ovog puta uspeh bio još veći. Mladi Španci su se u Madrid vratili s evropskim zlatom. Nikola je na ovom takmičenju u proseku postizao 27 poena i 10 skokova po utakmici, te je proglašen najboljim strelcem i najkorisnijim igračem Prvenstva.

Selektor seniorske reprezentacije Španije Serđo Skariolo (Sergio Scariolo) ga je u junu 2015. godine uvrstio na spisak 17 igrača koji idu na pripreme pred početak Evropskog prvenstva. Mirotić se našao i na užem spisku, te je prvi put na tako velikom takmičenju obukao dres seniora.

Kako se ispostavilo bio je to odličan potez španskog stručnjaka, jer je spoj mladosti i iskustva „Furiji“ doneo zlatnu medalju sa EvroBasketa.

Podgoričanin je bio i deo tima koji se 2016. godine okitio bronzanom medaljom na Letnjim olimpijskim igrama u Brazilu.

Privatni život

Nikola Mirotić je rođen 1991. godine u Podgorici. Njegova prva ljubav je bio fudbal, ali nakon što je sa 13 godina otkrio čari igre pod obručima odlučio je da mu košarka bude životno zanimanje. Već u pogoričkom Džokeru je pokazivao veliki talenat.

Zvezda i Partizan su propustili priliku da ga dovedu u svoje redove, ali je zato Real umeo da prepozna potencijal. Mirotić im se odužio odličnim partijama tokom svih šest godina koliko je proveo u Madridu.

Oženjen je Ninom Vujačić, ćerkom bivšeg košarkaša Patizana Jadrana Vujačića koji je jedno vreme bio Nikolin trener i mentor. Par je u maju 2013. godine dobio sina Aleksandra.

Premda mu mnogi zameraju što je odlučio da nosi dres Španije umesto Crne Gore, košarkaš ističe da je ponosan i srećan što je Crnogorac. U maju 2017. godine je dobio Orden Svetog Save prvog stepena. Reč je o odlikovanju koje dodeljuje Srpska pravoslavna crkva.

Košarkaš je učestvovao u molitvenim šetnjama i protestima u Podgorici protiv kontroverznog zakona o slobodi veroispovesti koji je usvojila skupštinska većina predvođena Demokratskom partijom socijalista (DPS). Zakon je izmenjen krajem 2020. godine.

Titule

Klupske titule

  • 2012/13. Prvenstvo Španije sa Real Madridom
  • 2012. Kup Španije sa Real Madridom
  • 2012. Superkup Španije sa Real Madridom
  • 2013. Superkup Španije sa Real Madridom
  • 2014. Kup Španije sa Real Madridom
  • 2020/21. Prvenstvo Španije sa Barselonom
  • 2021. Kup Španije sa Barselonom
  • 2022/23. Prvenstvo Španije sa Barselonom
  • 2022. Kup Španije sa Barselonom

Reprezentativne titule

  • 2010. Bronzana medalja s Evropskog prvenstva za igrače mlađe od 20. godina
  • 2011. Zlatna medalja s Evropskog prvenstva za igrače mlađe od 20. godina
  • 2015. Zlatna medalja s Evropskog prvenstva
  • 2016. Bronzana medalja sa Olimpijskih igara

Pojedinačne titule

  • 2010/11. proglašen „zvezdom u usponu“ Evrolige
  • 2011. proglašen najkorisnijim igračem Evropskog prvenstva za igrače mlađe od 20 godina
  • 2011/12. proglašen „zvezdom u usponu“ Evrolige
  • 2012/13. uvršten u drugi najbolji tim Evrolige
  • 2012/13. proglašen najkorisnijim igračem Prvenstva Španije
  • 2012/13. uvršten u idealnu petorku Prvenstva Španije
  • 2013/14. uvršten u drugi najbolji tim Evrolige
  • 2013/14. uvršten u idealnu petorku Prvenstva Španije
  • 2014. proglašen najkorisnijim igračem Kupa Španije
  • 2014. proglašen najboljim debitantom meseca decembra u Istočnoj Konferenciji
  • 2015. uvršten u idealnu petorku NBA debitanata
  • 2017. odlikovan Ordenom Svetog Save prvog stepena
  • 2020/21. uvršten u idealnu petorku Evrolige
  • 2021/22. uvršten u idealnu petorku Evrolige
  • 2021/22. proglašen najkorisnijim igračem Evrolige
  • 2021. proglašen najkorisnijim igračem Kupa Španije
  • 2022/23. uvršten u drugu najbolju petorku Evrolige

 

Nikola Mirotić na društvenim mrežama

FacebookNikola @ Facebook
Instagram