Dalibor Andonov (Gru)

Kratke informacije

Ime i prezimeDalibor Andonov (Gru)
Datum rođenja8. marta 1973.
Mesto rođenjaDimitrovgrad
Datum smrti9. septembra 2019.
Mesto smrtiBeograd
DržavaSrbija
ZanimanjeReper

Biografija

Dalibor Andonov, poznatiji kao Gru je bio srpski reper. Rođen je 8. marta 1973. godine u Dimitrovgradu. Preminuo je 9. septembra 2019. godine u Beogradu. U braku sa bivšom manekenkom Danicom Andonov dobio je sinove Vuka i Relju.

Rep muzikom je počeo da se bavi po završetku srednje škole. Prvi album je objavio 1995. godine, a album „Gru 2“ i pesma „Biću tu“ ostvarili su ogroman komercijalni uspeh. Nakon toga je snimio još dva CD i na desetine singlova.

Dobio je četiri nagrade „Oskar popularnosti“ u kategorijama „najbolji album“, „najbolji singl“ i „najbolji koncert“, kao i druga priznanja. Osim toga, njegove pesme su redovno „harale“ top listama, ne samo u Srbiji, nego i u regionu.

Nastupao je na svim kontinentima, od Azije, Afrike, Okeanije, do Amerike i Evrope.

Smatra se pionirom rep muzike u Srbiji, ali i na Balkanu i jednim od najvećih umetnika svog vremena.

Glumio je u nekoliko filmova, te pozajmio glas najpoznatijim animiranim likovima.

Detinjstvo i obrazovanje

Dalibor Andonov je rođen 1973. godine u Dimitrovgradu. U rodnom gradu je završio osnovnu školu, a potom je školovanje nastavio u Pančevu. Upisao je Višu poslovnu školu u Beogradu, ali je nije završio jer se posvetio muzičkoj karijeri.

Kao dečak je trenirao fudbal i košarku.

Muzički počeci

Gru je u jednom intervjuu ispričao da se ljubav prema rep muzici dogodila još 1988. godine kada mu je rođak iz Švedske poklonio album „Straight Outta Compton“, američke hip hop grupe N.W.A (Niggaz Wit Attitudes).

Premda je upisao višu školu, muzika ga je u potpunosti okupirala, pa se iz Pančeva preselio u Beograd gde je počeo da producira muziku i radi kao Di Džej (DJ) i Em Si (MC).

U to vreme je često slušao nigerijsko-švedskog muzičara Dr. Albana, pa se to odrazilo i na muziku koju je stvarao.

Umetničko ime Gru je odabrao zbog muzičkog žanra gruv (groove) koji označava propulzivni ritmički osećaj ili dinamiku.

Karijera

Zajedno sa grupom saradnika je 1990. godine osnovao diskografsku grupu pod nazivom „Project 6“, ali se ona raspala tri godine kasnije.

Prvi Gruov demo snimak je nastao 1994. godine, a prvi album je počeo da snima 24. oktobra iste godine u muzičkim studijima „Jugodisk“ i „Avalon“.

Premda je snimanje trajalo do 10. decembra album „Da li imaš pravo?“ se u prodaji pojavio 1995. godine. Na njemu je sarađivao sa muzičarem Encom koji se pojavio samo u delu pesme „Život nije uvek lep“.

Pored naslovne, na tom CD-u su se našle i pesme „MF Gru“, „Zašto sam tu?“, „Pravo u raj“, „Geto“, „On je lud“ i druge.

Drugi studijski album je objavio u oktobru 1996. godine pod nazivom „Gru 2“. Ovaj CD mu je doneo popularnost, ne samo u Srbiji i regionu. Sa tiražem od četiri miliona prodanih primeraka drži rekord za najprodavaniji rep album u istoriji Balkana.

Na njemu su bile pesme „Leto“, „Kada završi se dan“, „Čovek je čoveku vuk“, „Dosta mi je svega“ i druge.

Ipak, veliku popularnost mu je donela numera „Biću tu“ za koju je snimio i provokativan spot. U spotu su se pojavile devojke iz grupe Models, a „hot lajn“ brojevi koji su pratili video brzo su se „usijali“, pa je u nekom momentu morao da izmeni spot.

Komercijalni uspeh ostvarile su i pesme „Srce“ i „Petak“.

Gru je na numeri „Leto“ sarađivao sa Leontinom Vukomanović i muzičarem U-Stuff-om. Na pesmi „Srce“ je radio sa Leontinom i Nenadom Jovanovićem, a na numeri „Dosta mi je svega/Poludeću“ sa Dejanom Ivankovićem i Srđanom Babovićem.

Pesmu „Čovek je čoveku vuk“ je snimio sa reperima iz grupe CYA i ILaLa. „Petak“ je snimljen uz pomoć Coco-a i Bojana Todorova, dok mu je na hitu „Biću tu“ gostovao Igor Lazić Niggor iz grupe Monteniggersi.

Album „Gru 2“ je snimljenu Sudiju „Puž“, a za produkciju je bio zadužen Srđan Babović. Gru je napisao sve tekstove, muziku i aranžmane. Gitaru je snimao Voja Aralica, dok je Dejan Ivanković Betoven bio koautor muzike i gost na pesmi „Dosta mi je svega“.

Pesma „Biću tu“ sadrži elemente soula, fanka, hip-hopa i repa, a moglo bi se reći da je za njenu komercijalizaciju, pored provokativnog spota zadužen i producent Dragan Brajović Braja.

Album i njegov najveći hit su mu doneli nagradu „Oskar popularnosti“ u kategoriji „najbolji album“ i „najbolji singl“, dok je pesma „Srce“ 1997. godine osvojila WMA (World Music Award) u kategoriji „najbolji hip-hop singl“.

Učestvovao je u produkciji singla „Ja se vraćam u svoj hram“ koji je 1999. godine snimili Full Moon i Monteniggersi.

Upravo je ova melodija poslužila kao baza za pesmu „SSSS“ („Samo sex Srbina spašava“).

Diskografska kuća „Centro Scena“ je 1999. godine objavila njegov treći album pod nazivom „Vetrenjače“. Na njemu su se, pored naslovne, našle i pesme „Ljuba nudi ljubav“, „Mišel“, „Skit“, „Adrenalin džanki“, „U vašem svetu“, „Pizza Vegetariana“, „Neću“ i druge.

Gru je ponovo napisao i komponovao sve pesme, dok je za produkciju bio zadužen Saša Dragić. Reč je o mešavini svinga i hip hopa, što predstavlja još jednu autentičnu kreaciju na srpskoj muzičkoj sceni.

Gru je po izlasku albuma krenuo na turneju po istočnoj Evropi, a koncert na kome je premijerno izveo pesme sa tog CD-a doneo mu je nagradu „Oskar popularnosti“ u kategoriji „najbolji koncert“. Album je naredne godine ostvario zlatni tiraž.

Diskografska kuća „Metropolis Records“ je 2000. godine, pet godina nakon izlaska albuma „Da li imaš pravo?“, objavila njegovu novu verziju.

Na tom albumu su gostovali brojni muzičari, poput hip hop grupe CYA, Đorđa Radivojevića Ramireza iz grupe Sunshine, Bojana Todorova, Vladimira Ilića, te producenta Marka Kona.

Gru se nakon toga okušao i u ulozi glumca. Igrao je Vanju u ratnoj drami Milutina Petrovića pod nazivom „Zemlja istine, ljubavi i slobode“. Glavne uloge su tumačili Đorđe Anđelić, Lana Budimilić i drugi. Film je osvojio nagradu za najbolji scenario na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji 2001. godine.

Usledila je uloga Petra Pece u filmu „Dorćol – Menhetn“ koji je napisala i režirala Isidora Bjelica. Gru je imao priliku da scenu deli sa glumcima Katarinom Žutić, Gordanom Kičićem, Anjom Popović i drugima. Osim toga, komponovao je i saundtrek za ovu dramsku komediju.

Gru je 2002. godine pozajmio glas jednom od likova crtane serije „Sunđer Bob Skockani“, a nakon toga dao je glas Debelom Toniju u domaćoj sinhronizaciji legendarnih „Simpsona“.

Izdavačka kuća „City Records“ je 2002. godine objavila kompilaciju njegovih najvećih hitova pod nazivom „Između redova 1995…2002″. Publika je imala priliku da čuje novu verziju pesme“MF Gru“, koja je predstavila nešto što muzičar do tada nije radio. Zbog popularnosti koju je doživela, na tom CD-u se našla i pesma „Biću tu“.

Andonov je album „Beogard“ objavio 2003. godine. Na pesmama „Doktore“ i „Tamo gde si ti“ gostovali su mu kolege Mario Jovanović iz grupe Rhythm Attack i Bane Danilović iz Who Is The Best.

Veliki hit je postala pesma „Stara škola, nova škola“ na kojoj je sarađivao sa reperima Juiceom, Shortyjem, Sky Wikluhom i MC Drejzom.

Iste godine gostovao je na pesmi „Bolji život“ koja se našla na Marčelovom albumu „De Facto“.

Bio je jedna od glavnih zvezda Trialeonove radio emisije „Škola“.

Pesmu „Kiša“ koja se našla na albumu „Beogard“ ponovo je snimio 2004. godine. Ovog puta vokale je pevala makedonska pevačica Tijana Dapčević.

Pozajmio je glas Lordu Farguadu u srpskoj sinhronizaciji animiranog filma „Šrek“ iz 2004. godine. Šreku je život udahnuo pokojni glumac Nebojša Glogovac, dok su princezu Fionu i magarca „igrali“ Anica Dobra i Radovan Vujović.

Pozajmio je glas jednom od likova animiranog filma „Potraga za Nemom“ u kome su glavne uloge „igrali“ Anica Dobra i Branislav Platiša. Nakon toga se pojavio u dokumentarnom filmu „Poslednja Nova godina“.

Bio je jedan od autora muzičke numere „Adrenaline Junkie“ koja se 2006. godine našla u američkom filmu „Undisputed II: Last Man Standing“.

Tokom 2006. godine bio je na turneji po Velikoj Britaniji, Francuskoj Australiji, Sjedinjenim Američkim Državama i Južnoj Africi.

U periodu od 2007. do 2010. godine nije mnogo snimao, nego se više bavio didžejingom. Tokom 2009. godine bio je na turneji u Kanadi, Nemačkoj i skandinavskim zemljama.

„City Records“ je 2009. godine objavio kompilaciju „The Ultimate Collection“ na kojoj su se našle Gruove pesme „Srce, „Pravo u raj“, „Over“ i druge.

Upravo su ove tri numere dospele na prvo mesto na domaćim top listama i to drugi put otkako su objavljene. Gru je pesme „Nebo“ i „Adrenaline Junkie“ snimio u novim verzijama.

Već naredne godine prekinuo je saradnju sa izdavačkom kućom „City Records“.

Andonov je u martu 2009. godine postao jedan od takmičara treće sezone rijaliti šou programa „Veliki brat“ („Big Brother“). Uspeo je da se plasira u finale, te da zauzme drugo mesto, dok je pobeda pripala Miroslavu Mikiju Đuričiću.

Zajedno sa Dadom Topićem, Kaliopi i američkom pop pevačicom Anastaciom je gostovao na finalu „Operacije trijumf“. Pomogao je Mirjani Kostić, jednoj od takmičarki u produkciji njene pesme „Bistra voda“, a nakon toga su nekoliko puta zajedno nastupali.

Sa Ajs Nigrutinom je 2010. godine objavio singl „I dalje me žele“. Pored toga što je postigla ogroman komercijalni uspeh, pesma je proglašena najboljom rep pesmom 2010. godine po izboru uredništva i čitalaca lista „Kurir“, te hip hop pesmom decenije po izboru lista „Blic“.

Gru je pozajmio glas za animirani film „Megamind“, te utelovio Leskovčanina Branislava Savića u dve epizode serije „Ulica lipa“.

Tokom 2011. godine producirao je pesmu „Idemo na sve“ koju je otpevala pevačica Ana Kokić, a koja je vrlo brzo postala veliki hit. Iste godine mu je saradnja sa Nigrutinom donela nagradu „Indexi“.

Bio je gost Edi Maajki na njegovom koncertu u Domu Mladih u Sarajevu. Koncert je održan u maju 2012. godine u sklopu turneje povodom izlaska albuma „Štrajk mozga“.

Usledila je tromesečna turneja po Sjedinjenim Američkim Državama. Imao je priliku da nastupa u „Karnegi Holu“ („Carnegie Hall“) u Njujorku, te „Trubaduru“ („Troubadour“) u Holivudu. Po povratku u Srbiju neko vreme je radio kao di džej u Dimitrovgradu.

Početkom 2013. godine je premijerno emitovana domaća verzija animirane TV serije „Pingvini sa Madagaskara“ („Penguins of Madagascar“), u kojoj je Gru pozajmio glas doktoru Blouholu.

Bio je jedan od trideset umetnika koji su sarađivali sa Marčelom na njegovom albumu i knjizi „Napet Šou“, a koji su se u prodaji pojavili u oktobru 2014. godine.

Usledila je saradnja sa Đusom i Napoleonom na pesmi „Šta da radim sad“. Osim toga, producirao je instrumentale za popularni šou „Tvoje lice zvuči poznato“, a pojavio se i u jednoj od emisija.

Sa Stefanom Đurićem Rastom je 2014. godine snimio pesmu „Dugme po dugme“. Singl se sastojao iz elemenata trep muzike, ali u turbo folka.

U oktobru iste godine je krenuo na azijsku turneju. Imao je priliku da nastupa u Japanu, Vijetnamu, Kambodži, na Tajlandu i Filipinima.

Posledica te turneje bila je još jedna poslovna odluka. Naime, reper je nešto kasnije kupio tropski bar „Boracay“ na ostrvu Filipini.

Krajem godine se ponovo pojavio u jednoj od epizoda šoa „Tvoje lice zvuči poznato“, a izveo je i pesmu „Merry Christmas Everyone“ u finalnoj epizodi sezone.

U avgustu 2015. godine se pojavio singl „Novo leto“. Reč je o beogradskom hip hop projektu Kurtoazija, predvođenom MC Stojanom. Pesma je za vrlo kratko vreme osvojila srce publike i postala pravi letnji hit.

Zajedno sa Gazda Pajom je objavio novu verziju pesme „Biću tu“ i to pod nazivom „Biću tu /20 godina kasnije“. Snimio ju je u svom studiju, ali i uz pomoć Diskografske kuće „IDJ videos“.

Za razliku originala koji se sastojao iz „old skul fanka“, nova verzija se sastojala iz hip hop-a, popa i turbo folka, što je privuklo pažnju publike koja Grua do tada nije slušala.

U spotu su mu gostovali mnogi poznati muzičari, poput Niggora iz Monteniggersa i članica nekadašnje grupe Models.

Godinu dana kasnije je objavio singl „Kilo koke“ na kome je sarađivao sa reperom Vojketom Đansom. Premda nije ponovila uspeh prethodnih hitova, publika je pesmu dobro prihvatila, pa je bilo vrlo slušana na radio stanicama u celom regionu.

Usledila je turneja po istočnoj Evropi i Švedskoj.

Gostovao je u izvođenju pesme „Più Bella Cosa“ Erosa Ramacotija („Eros Ramazzotti“) u poslednjoj epizodi treće sezone šoa „Tvoje lice zvuči poznato“.

Zajedno sa Edom Maajkom je u aprilu 2017. godine održao humanitarni koncert u Zagrebu, a mesec dana kasnije je sa grupom kolega snimio „Plan B“. Numera je stekla titulu najbolje pesme u 2017. godini.

Pesma „Biću tu“ našla se u albanskoj verziji šoa „Tvoje lice zvuči poznato“. Otpevala ju je pevačica Flaka Krelani, a ovaj hit joj je doneo drugo mesto u epizodi. Gruova i Nigrutinova pesma „I dalje me žele“ je te sezone zatvorila albansko izdanje „TLZP-a“.

Gru je u septembru 2017. godine nastupio u River klubu u Beogradu, a njegovom koncertu prisustvovalo je preko 20 hiljada ljudi.

Narednog meseca je objavio nove verzije starih hitova, poput pesama „Biću tu“, „Srce“, „Ozbiljna veza“, „Putnik“ „Kiša, „I dalje me žele“ i slično.

Početkom sledeće godine je snimio reklame za alkoholna pića „Gorki list“ i „Jameson Irish Whiskey“, a potom su mu oni sponzorisali koncert u Vranju.

Gru je polovinom 2018. godine krenuo na afričku turneju. Istog meseca je sa muzičarom Baba Khanom snimio pesmu „Nebrušeni dijamant“. Spot je objavila Produkcijska kuća „IDJ Videos“ 2. septembra 2018. godine, a režirao ga je Milan Stanković.

Učestvovao je u projektu „Abarth VIP“ zajedno drugim poznatim ličnostima poput glumica Hristine Popović i Dragane Mićalović, te pevačice Sare Jovanović. Trku je završio za 54 sekunde, te bio drugoplasirani takmičar iza Uroša Čertića.

Pored toga što je bio reper, tekstopisac, kompozitor, aranžer i producent, Gru je umeo da svira bubnjeve, gitaru, bas gitaru i klavijature.

Privatni život

Dalibor Andronov je rođen 1973. godine u Dimitrovgradu. Neko vreme je živeo u Pančevu, a potom se preselio u Beograd gde je započeo vrlo uspešnu karijeru.

Pored talenta za muziku, glumu, produkciju i slično, bio je strastveni košarkaš, snouborder, kajter, te vatreni navijač beogradskog kluba Partizan.

S obzirom na to da je jedan od prvih muzičara koji su se u Srbiji bavili repom, njegov život je često bio u fokusu javnosti. Pisalo se o navodnim vezama sa brojim lepoticama.

Ipak, 1999. godine je u jednom klubu upoznao manekenku Danicu Privulović. Počeli su da se zabavljaju, a ubrzo i da žive zajedno. Zaprosio ju je krajem 2005. godine tokom boravka u Egiptu. U oktobru naredne godine su se venčali, a potom dobili sina Vuka. Nešto kasnije se rodio njihov drugi sin Relja.

Muzičar je bio poznat kao veliki ljubitelj ekstremnih sportova. Jedan od njih je kajting. Reč je o kombinaciji vejkbordinga, snoubordinga, jedrenja na dasci, surfovanja, paraglajdinga i skejtbordinga. Premda je imao licencu da vozi kajt, jedno septembarsko popodne bilo je kobno.

Naime, reper je 9. septembra 2019. godine vozio zmaj u Zemunu pored „Nautičkog kluba“ kada ga je nalet vetra povukao iz vode, pa je nekoliko puta udario leđima o vodenu površinu. Pretpostavlja se da ga je drška zmaja udarila u glavu, nakon čega je izbio svest i pao u vodu.

Prisutni su ga brzo izvukli na obalu, a lekar hitne pomoći je u 15:20 mogao samo da konstatuje smrt.

Par dana kasnije je u Beogradu održana komemoracija povodom njegove smrti, a sahranjen je 12. septembra u Orlovači.

Tijana Dapčević, Ivana Peters i druge kolege su na dodeli muzičkih nagrada 2020. godine izveli pesmu „Biću tu“ u čast Dalibora Andronova Grua.

Diskografija

Albumi

 • 1995. Da li imaš pravo
 • 1996. Gru2
 • 1999. Vetrenjače
 • 2003. Beogard

Singlovi i EP-ovi

 • 2011. Ti to zoveš ljubav?
 • 2014. Samo za tvoje oči
 • 2014. Dugme po dugme (feat. Rasta)
 • 2015. Novo leto (feat. Kurtoazija)
 • 2015. Biću tu / 20 godina kasnije (feat. Gazda Paja)
 • 2016. Kilo koke (feat. Djans)
 • 2017. Plan B (feat. DeeJay Playa X THCF)

Kompilacije

 • 2001. Između redova 1995…2002
 • 2009. The Ultimate Collection

Filmografija

Filmovi i serije

 • 1997. Zemlja istine, ljubavi i slobode
 • 2000. Dorćol – Menhetn
 • 2004. Poslednja Nova godina
 • 2004. Kad porastem biću kengur
 • 2006. Undisputed II: Last Man Standing
 • 2010. Srpski film
 • 2010. Ulica lipa
 • 2012. Folk
 • 2014. Spomenik Majklu Džeksonu
 • 2015. Stani na put
 • 2016. Herd

Sinhronizovani filmovi

 • 2004. Šrek
 • 2004. Potraga za Nemom
 • 2007. Simpsonovi
 • 2008. Kung Fu Panda
 • 2010. Megamind
 • 2011. Rio
 • 2011. Kung Fu Panda 2
 • 2014. Rio 2
 • 2016. Kung Fu Panda 3