Suad Šehović

Kratke informacije

Ime i prezimeSuad Šehović
Datum rođenja19. februar 1987.
Mesto rođenjaBijelo Polje
DržavaCrna Gora
PrebivalištePodgorica
ZanimanjeKošarkaš
PozicijaBek
Visina197 cm
Težina100 kg

Biografija

Suad Šehović je crnogorski profesionalni košarkaš koji trenutno (maj 2019. godine) nastupa na poziciji beka u podgoričkom klubu Budućnost i reprezentaciji Crne Gore. Rođen je 19. februara 1987. godine u Bijelom Polju. Njegov mlađi brat Sead Šehović je takođe bek u Budućnosti i nacionalnoj selekciji Crne Gore.

Suad je košarku počeo da trenira u bijelopoljskom Jugotes-Jedinstvu, a prvi profesionalni ugovor potpisao je 2005. godine sa sarajevskom Bosnom. Sa „Studentima“ je tokom narednih šest godina osvojio tri Kupa i dva nacionalna Prvenstva. Potom je 2010. godine prešao u Union Olimpiju, gde ga je ozbiljna povreda sprečila da pokaže šta ume. Uprkos tome, sa ljubljanskim klubom je osvojio Kup Slovenije.

Naredne dve sezone je proveo u Ukrajini, gde je igrao u klubovima Budiveljnik i Himik. Sa prvim je uspeo da osvoji Kup Ukrajine. Godine 2013. se vratio u Crnu Goru, te potpisao ugovor sa podgoričkom Budućnosti.

Za šest godina sa „Đetićima“ je četiri puta osvojio Prvenstvo, a pet puta Kup Crne Gore. Okitili su se i trofejom Jadranske lige u sezoni 2017/18, te dobili priliku da zaigraju u Evroligi, elitnom evropskom košarkaškom takmičenju.

Šehović je pre nego što je obukao seniorski dres, Crnu Goru predstavljao na takmičenjima mlađih selekcija. Bio je član crnogorskog tima na EvroBasketu 2013. i 2017. godine. Sa reprezentacijom je osvojio zlatnu medalju na turniru Igre malih zemalja Evrope 2015. godine.

Osim toga, kao kapiten je predvodio svoj tim u borbi za plasman na Svetsko prvenstvo u Kini. Crnogorci su po prvi put u istoriji uspeli da se plasiraju na Mundobasket.

Klupska karijera

Suad Šehović je prve košarkaške korake napravio sa deset godina u klubu Jugotes-Jedinstvo u rodnom Bijelom Polju. Prošao je sve mlađe selekcije, a potom u 17. godini prešao u sarajevski klub Bosna sa kojim je potpisao svoj prvi profesionalni ugovor. Tokom narednih šest godina postao je jedan od ključnih igrača sarajevskog tima, a potom i kapiten.

Prvi zajednički trofej – Kup BiH, „Studenti“ i Šehović su osvojili već u njegovoj debitantskoj sezoni. Dve godine zaredom su osvajali Prvenstvo Bosne i Hercegovine. Naredne dve godine titule su izostajale, a potom su se 2009. godine ponovo okitili trofejom Kupa Bosne i Hercegovine. I sledeće godine su odbranili Kup BiH. Tokom sezone 2009/10 u susretima Aba lige postizao je 13,7 poena i 5,4 skokova po meču.

Na kraju sezone odlučio je da promeni dres. Potpisao je ugovor sa ljubljanskom Olimpijom. Ipak, već nakon nekoliko mečeva doživeo je ozbiljnu povredu zbog koje je morao da napravi pauzu od šest meseci. Olimpija je u međuvremenu osvojila Kup Slovenije, te igrala u Evroligi, a crnogorski bek morao je da sa tribina bodri svoje saigrače.

Sledeće sezone je potpisao ugovor sa klubom Budiveljnik. Nakon osvojenog Kupa Ukrajine prešao je u Himik. Tu se nije dugo zadržao, nego je 2013. godine odlučio da se vrati u Crnu Goru i potpiše ugovor sa podogoričkim klubom Budućnost.

Već tokom prve sezone sa „Đetićima“ je osvojio Kup i Prvenstvo Crne Gore. Sledeće godine su odbranili titule na oba takmičenja, a Šehović je proglašen najboljim košarkašem Crne Gore. Da su u tom momentu najmoćnijih klub u Crnoj Gori pokazali su i naredne sezone kada su odbranili oba trofeja.

Šehović je polovinom 2017. godine potpisao novi dvogodišnji ugovor sa podgoričkom timom. Do 2019. godine im se „omakla“ samo jedna titula prvaka zemlje, ali su zato sezonu 2017/18 priveli kraju kao osvajači Jadranske lige. Bila je to ulaznica za Evroligu, te ostvarenje sna za crnogorskog beka.

Premda nisu imali mnogo uspeha u Evropi, navijačima Budućnosti ostaće u sećanju tri vezane pobede na domaćem terenu i to protiv Darušafake, Reala i Gran Kanarije u 20. kolu Evrolige. Naredne godine su ponovo osvojili Kup Crne Gore.

Propustili su priliku da ponovo osvoje trofej Aba lige u sezoni 2018/19. U finalu su igrali sa beogradskom Crvenom zvezdom. Prva dva meča u Beogradu su izgubili, a potom su na domaćem terenu zabeležili dve pobede.

Peti meč se igrao u beogradskoj dvorani „Aleksandar Nikolić“, a obeležile su ga nemile scene pred početak utakmice. Naime, Zvezdini navijači su uspeli da isprovociraju goste, pa je Noris Kol (Norris Cole) prvo loptom „napucao“ snimatelja, a potom se i verbalno sukobio sa dečakom koji skuplja lopte na terenu.

„Delije“ su uletele na teren, a igrači Budućnosti su se povukli u svlačionicu tražeći da se tribine isprazne. Zahtevi im nisu ispunjeni, a meč je počeo skoro sat vremena kasnije. Tokom prve četvrtine gledaoci se nisu „nagledali“ lepe košarke, a potom je kroz naredna tri dela meča Zvezda dominirala.

Susret je završen rezultatom 97:54 za „Crveno bele“, te je trofej šampiona Jadranske lige ostao u Beogradu.

Reprezentativna karijera

Suad Šehović je pre nego što je zadužio seniorski dres nastupao sa mlađim selekcijama Crne Gore. Bio je na spisku igrača koji su učestvovali na Evropskom prvenstvu 2013. godine u Sloveniji. Na startu turnira su savladali Severnu Makedoniju i Srbiju, te zabeležili poraze od Letonije, Bosne i Hercegovine i Litvanije. Sa sedam bodova nisu uspeli da se plasiraju u narednu rundu takmičenja.

Podelili su 17. mesto sa reprezentacijama Nemačke, Gruzije i Turske.

Dve godine kasnije učestvovali su na Igrama malih zemalja Evrope. Savladavši Luksemburg, Andoru i Island, Crnogorci su osvojili zlatnu medalju na ovom takmičenju. Šehović je pružio najbolju partiju protiv Islanda kada je zabeležio 19 poena. Time je opravdao svoju ulogu kapitena.

Uspeli su da se plasiraju na Evropsko prvenstvo 2017. godine čiji su domaćini bili Turska, Island, Izrael i Rumunija. U grupi su pobedili Mađarsku, Češku i Rumuniju, a izgubili od Španije i Hrvatske. Sa osam poena plasirali su se u šesnaestinu finala. Ipak, tu ih je pobedila Letonija sa 100:68, te su eliminisani iz daljeg takmičenja.

U ukupnom plasmanu su zauzeli 13. mesto.

Po prvi put u istoriji samostalne Crne Gore košarkaška reprezentacija je, predvođena iskusnim kapitenom Suadom Šehovićem, obezbedila učešće na Svetskom prvenstvu 2019. godine u Kini.

Privatni život

Suad Šehović je rođen 1987. godine u Bijelom Polju. Iz tog crnogorskog gradića je sve krenulo. Sa deset godina je počeo da trenira košarku, a sa 17 potpisao prvi profesionalni ugovor sa sarajevskom Bosnom. Nakon šest godina je nakratko otišao u Ljubljanu, a potom dve godine proveo u Ukrajini.

Od 2013. godine igra u timu Budućnosti iz Podgorice. Samo godinu dana pre nego što se zvanično vratio u svoju zemlju Suad je oženio dugogodišnju devojku. U oktobru 2013. godine su dobili ćerku Hanu.

Suadov dve godine mlađi brat Sead Šehović je takođe profesionalni košarkaš. I on je karijeru započeo u Bosni, ali se 2007. godine vratio u Crnu Goru i preuzeo dres Budućnosti. U periodu od 2011. do 2015. godine igrao je u Nemačkoj, Mađarskoj i Severnoj Makedoniji. U Budućnost se vratio 2015. godine. Jedan je od najtrofejnijih crnogorskih košarkaša svoje generacije.

Suad najviše uživa provodeći vreme sa svojom porodicom, a kako je u jednom intervjuu kazao, želja mu je da po završetku karijere ode na odmor na neko egzotično ostrvo. Za sebe kaže da je duhovit, druželjubiv, iskren i perfekcionista, ali pre svega tata. Eksplozivnost smatra svojom najvećom manom.

Kako je jednom prilikom priznao, najveću sreću i zadovoljstvo pričinjavaju mu raširene ruke njegovih devojka kada se sa putovanja vrati kući.

Titule

Klupske titule

  • 2005. Kup Bosne i Hercegovine sa Bosnom
  • 2005/06. Prvenstvo Bosne i Hercegovine sa Bosnom
  • 2006/07. Prvenstvo Bosne i Hercegovine sa Bosnom
  • 2009. Kup Bosne i Hercegovine sa Bosnom
  • 2010. Kup Bosne i Hercegovine sa Bosnom
  • 2011. Kup Slovenije s Union Olimpijom
  • 2012. Kup Ukrajine sa Budiveljnikom
  • 2013/14. Prvenstvo Crne Gore sa Budućnosti
  • 2014. Kup Crne Gore sa Budućnosti
  • 2014/15. Prvenstvo Crne Gore sa Budućnosti
  • 2015. Kup Crne Gore sa Budućnosti
  • 2015/16. Prvenstvo Crne Gore sa Budućnosti
  • 2016. Kup Crne Gore sa Budućnosti
  • 2016/17. Prvenstvo Crne Gore sa Budućnosti
  • 2017. Kup Crne Gore sa Budućnosti
  • 2017/18. Jadranska liga sa Budućnosti
  • 2019. Kup Crne Gore sa Budućnosti

Reprezentativne medalje

  • 2015. Zlatna medalja sa Igara malih zemalja Evrope

Pojedinačne titule

  • 2014. Proglašen najboljim košarkašem u Crnoj Gori
  • 2014/15. Uvršten u idealnu petorku Jadranske lige

Izvori:

https://portalanalitika.me/clanak/180727/razotkrivanje-suad-sehovic-kosarkas-pobjeda-uz-zvuk-sirene