Vasilije Micić

Kratke informacije

Ime i prezimeVasilije Micić
Datum rođenja13. januar 1994.
Mesto rođenjaKraljevo
DržavaSrbija
PrebivališteIstanbul
ZanimanjeKošarkaš
PozicijaPlejmejker
Visina197 cm
Težina92 kg

Biografija

Vasilije Vasa Micić je srpski profesionalni košarkaš koji trenutno (februar 2023. godine) nastupa na poziciji plejmejkera u turskom klubu Anadolu Efes i reprezentaciji Srbije. Rođen je 13. januara 1994. godine u Kraljevu.

Juniorsku karijeru je započeo 2002. godine u Omladinskom košarkaškom klubu Beograd. Nakon četiri godine prešao je u školu košarke Crvene zvezde, a od 2007. do 2010. godine nastupao sa mlađim timovima FMP-a iz Železnika.

Prvi profesionalni ugovor potpisao je sa Košarkaškim klubom Mega Vizura, a 2014. godine prešao u Bajern iz Minhena.

Zbog povrede je van terena bio sedam meseci, pa je u decembru iste godine prešao na pozajmicu u beogradsku Crvenu zvezdu do kraja sezone. Okitili su se trofejom prvaka Srbije i Jadranske lige.

Nakon toga je jednu sezonu proveo u turskom Tofašu i jednu u Žalgirisu sa kojim je osvojio Kup i Prvenstvo Litvanije. Od juna 2018. godine je igrač turskog Anadolu Efesa. Iste godine su osvojili Superkup Turske.

Prvi trofej u dresu Srbije je osvojio 2011. godine. Sa U-18 timom Micić je osvojio srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu. Dve godine kasnije je sa U-19 selekcijom Srbije uzeo srebro na Svetskom prvenstvu.

Prvu medalju sa seniorskom reprezentacijom uzeo je 2017. godine kada je Srbija osvojila drugo mesto na Evropskom prvenstvu.

Klupska karijera

Pre nego što je počeo da trenira košarku, Vasa Micić se bavio skijanjem. Bio je četvorostruki šampion Srbije i dvostruki šampion Balkana u slalomu i veleslalomu.

Košarku je počeo da trenira 2002. godine u OKK Beograd. Uporedo sa tim je nastavio da skija. Ipak, shvativši da je skijanje vrlo skup sport za profesionalno bavljenje, koji zahteva mnogo odricanja, odlučio je da se posveti samo košarci.

Presudni momenat se desio kada mu je trener OKK Beograda s kojim je u tom momentu radio rekao da je vrlo talentovan i da treba da se bavi košarkom.

Vasa je ipak odlučio da se nakon dve godine pauze, 2006. godine pojavi na nacionalnom prvenstvu u veleslalom. Tada je osvojio drugo mesto, a to je ujedno bilo njegovo poslednje takmičenje na skijama.

Sa juniorima OKK Beograda nastupao je do 2006. godine kada su ga uočili skauti Crvene zvezde. Proveo je jednu sezonu sa Zvezdinim juniorima, a od 2007. do 2010. godine „kalio“ se u FMP-u.

Nakon toga je prešao u Mega Vizuru. Prvi meč u Prvenstvu Srbije odigrao je sa samo 16 godina. Tokom sezone 2010/11 odigrao je ukupno 35 utakmica.

Njegov napredak u sledećoj sezoni zaustavila je povreda kolena koju je zadobio 22. novembra 2011. godine, nakon samo osam odigranih mečeva.

Tokom naredne sezone je zajedno sa Bobanom Bobijem Marjanovićem postao jedan od ključnih igrača koji su Mega Vizuri obezbedili učešće u Aba ligi, prvi put u istoriji kluba.

Novi, dvogodišnji ugovor sa Mega Vizurom Micić je potpisao 6. juna 2013. godine. U martu 2014. godine je potvrđeno da će učestvovati na NBA (En-Bi-Ej) draftu. Ipak, sledećeg meseca je slomio ruku, pa je ponovo morao da odsustvuje sa terena mesec dana.

Tokom prve sezone u Jadranskoj ligi, zabeležio je 25 nastupa, sa postignutih 12.1 poena, 3.2 skokova i 5.8 asistencija po meču.

Zajedno sa saigračima Nemanjom Dangubićem i Nikolom Jokićem učestvovao je na NBA kampu u Trevizu, gde su evropski igrači imali priliku da pokažu svoj talenat i umeće, te eventualno „zapadnu za oko“ skautu nekog NBA kluba.

Micić je u proseku igrao 25 minuta po meču, postizao 14 poena, te deset asistencija. 26. juna 2014. godine klub Filadelfija Seventisiksers (Philadelphia 76ers) ga je izabrao za 52. pika.

Mesec i po dana kasnije potpisao je dvogodišnji ugovor sa nemačkim Bajernom, koga je u tom momentu vodio srpski stručnjak Svetislav Pešić.

Međutim, već 28. novembra se na evroligaškom susretu sa Panatinaikosom ponovo povredio, pa je morao da provede šest nedelja van terena.

U domaćem Prvenstvu je odigrao ukupno 32 meča. Na terenu je u proseku provodio 16 minuta, te za to vreme postizao sedam poena, uz tri asistencije i nešto manje od dva skoka.

Odigrao je ukupno deset susreta Evrolige, sa oko 5.8 poena po meču. Kako je u jednom intervjuu kazao, shvatio je da je već nakon tri meseca bio spreman da zaigra, ali nije bilo prave prilike za to.

Iz tog razloga je 27. decembra 2015. godine otišao na pozajmicu u Crvenu zvezdu gde je ostao do kraja sezone.

Sa Zvezdom je 2016. godine osvojio Prvenstvo Srbije i Jadransku ligu. Zabeležio je 17 evroligaških nastupa, tokom kojih je u proseku postizao 5.5 poena i 3.6 asistencija.

Nakon što mu je u julu 2016. godine istekao ugovor sa Bajernom, Micić je prešao u klub Tofaš koji se takmiči u turskoj Superligi. Tokom te sezone odigrao je 24 meča, od toga 17 kao član startne petorke.

U proseku je po susretu beležio 13.2 poena, 3.9 asistencija i 2.6 skokova.

Micić je 15. juna 2017. godine potpisao dvogodišnji ugovor sa litvanskim klubom Žalgiris Kaunas. U Evroligi je odigrao 36 mečeva, od toga deset kao starter.

Za 25 minuta po susretu postizao je 8.6 poena, 4.2 asistencije i 2.2 skoka. U domaćim takmičenjima je odigrao ukupno 44 utakmice, te prosečno ubacivao 8.2 koševa. Sa Žalgirisom je te sezone osvojio Kup i Prvenstvo Litvanije.

Njegove dobre partije nisu prošle nezapaženo, pa je 20. juna 2018. godine potpisao dvogodišnji ugovor sa turskim Anadolu Efesom. Iste godine su osvojili Superkup Turske.

U mečevima Prvenstva je do aprila 2019. godine nastupio 18 puta, čak 14 puta kao član startne petorke. Po susretu je postizao više od 12 poena i ubrzo je postao jedan je od najefikasnijih igrača turskog kluba.

U Evroligi je odigrao 30 mečeva, od toga 24 kao starter. Po utakmici je u proseku beležio 12 poena, 5.4 asistencija i 2.6 skokova.

Krajem marta 2019. godine je ostvario rekord karijere po broju asistencija na jednom meču Evrolige. Naime, Micić je na susretu sa Baskonijom zabeležio 11 asistencija, te pomogao svom klubu da ostvari pobedu od 102:92.

Micić je 25. maja 2019. godine potpisao novi dvogodišnji ugovor sa Anadolu Efesom. Njegov agent je u avgustu 2020. godine objavio da će srpski reprezentativac ostati u Turskoj umesto da ponovo okuša svoju sreću u NBA ligi.

Do kraja sezone 2020/2021 u Evroligi Micić je postao tek četvrti igrač u istoriji ovog takmičenja koji je uspeo da postigne barem 100 koševa za dva poena, 70 trojki i 100 slobodnih bacanja u jednoj sezoni.

Osim toga, ušao je u istoriju kao prvi igrač koji je postigao više od 132 koša za dva poena, uz najmanje 70 trojki i 100 slobodnih bacanja. Sve to mu je donelo nagradu za najkorisnijeg igrača Evrolige.

Srpski reprezentativci Vasa Micić i Nikola Jokić su postali prva dvojica igrača iz iste zemlje koji su u jednoj sezoni proglašeni najkorisnijim košarkašima Evrolige i NBA Lige.

Predvodio je svoj tim do prvog naslova prvaka Evrolige 30. maja 2021. godine, a proglašen je i najkorisnijim igračem Fajnal For-a tog takmičenja. Na više od 40 evroligaških susreta Vasa je beležio 16.7 poena po susretu, što predstavlja rekord njegove dotadašnje karijere.

Tokom sezone 2021/2022 srpski reprezentativac je beležio 18.2 poena po susretu, pa je postao najbolji strelac Evrolige. Pored toga, upisivao je i 4.6 asistencija i 2.7 skokova po meču.

U polufinalu Evrolige 2022. godine Efes se sastao sa Olimpijakosom. Micić je bio heroj ovog meča, jer je zahvaljujući njegovoj trojci turski klub obezbedio učešće u finalu.

Tu ih je dočekao madridski Real. Na ovoj utakmici srpski reprezentativac je upisao 23 poena, pa je ponovo proglašen najkorisnijim igračem Fajnal For-a Evrolige. Kao šlag na torti bio je drugi naslov prvaka ovog takmičenja za Anadolu Efes.

Reprezentativna karijera

Uporedo sa klupskom karijerom, Micić gradi uspešnu karijeru sa reprezentacijom Srbije. Sve je počelo 2011. godine kada je sa U-18 selekcijom Srbije osvojio srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu.

„Orlići“ su se u grupnoj fazi sastali sa Finskom, Nemačkom i Turskom, te zabeležili dve pobede i jedan poraz. Nakon toga su pobedili Sloveniju, Poljsku i Hrvatsku i plasirali se u polufinale gde ih je dočekala reprezentacija Italije.

Uspeli su da obezbede „tesnu“ pobedu nad Italijanima od 67:61, ali je mlada selekcija Španije bila jača, pa su se u Beograd vratili sa srebrnom medaljom.

Dve godine kasnije je sa U-19 selekcijom Srbije nastupio na Evropskom prvenstvu u Češkoj. Na samom startu su pobedili Brazil, Australiju i Senegal.

Nakon trijumfa nad Rusijom i Kinom, poraženi su od reprezentacije SAD-a. U polufinalnom susretu sa Australijom su izvojevali pobedu, ali su ih Amerikanci porazili u finalu, pa je Srbiji ponovo pripalo drugo mesto i srebrna medalja.

Vasa Micić je pokazao odličnu igru, pa je uvršten u idealnu petorku turnira.

Iste godine je debitovao u seniorskom dresu Srbije i to na EvroBasketu u Sloveniji. „Orlovi“ su u grupnoj fazi zabeležili pobedu nad Litvanijom, Bosnom i Hercegovinom i Letonijom, te poraz od Makedonije i Crne Gore.

U narednom krugu takmičenja pobedili su Belgiju i Francusku, te izgubili od Ukrajine sa 82:75. Usledili su porazi od Slovenije, Španije i Italije, te je Srbija osvojila tek sedmo mesto na EvroBasketu.

Micić je na turniru prosečno beležio 4.4 poena, 1.5 skok, te 1.3 asistencije po meču.

Aleksandar Đorđević, selektor seniorske reprezentacije Srbije ga je 2017. godine uvrstio na spisak igrača za Evropsko prvenstvo. U grupi su se sastali sa reprezentacijama Letonije, Belgije, Rusije, Turske i Velike Britanije.

Zabeležili si četiri pobede i jedan poraz, te se plasirali u naredni krug takmičenja. Usledile su pobede nad Mađarskom i Italijom, te polufinalni susret sa reprezentacijom Rusije.

Već sam prolazak u nokaut fazu takmičenja za ekipu je bio veliki uspeh, s obzirom na to da im domaća javnost nije prognozirala medalju jer su timu nedostajale „najveće zvezde“ srpske košarke.

Ipak, „Orlovi“ su savladali Ruse, te se plasirali u finale EvroBasketa zahvaljujući Micićevoj trojki pred sam kraj meča. Tu ih je dočekala reprezentacija Slovenije, predvođena iskusnim selektorom Igorom Kokoškovom i mladim Lukom Dončićem.

Srbija je poražena rezultatom 93:58, a Slovenija je osvojila prvu zlatnu medalju u svojoj istoriji. Micića i „Orlove“ je na balkonu ispred Skupštine dočekalo nekoliko desetina hiljada ljudi.

Na Svetskom prvenstvu koje je 2019. godine održano u Kini reprezentacija Srbije je smatrana najvećim favoritom za osvajanje medalje. Razlog za leži u činjenici što je Aleksandar Đorđević na Mundobasket poveo najjaču moguću ekipu i što do odlaska u Kinu nisu doživeli niti jedan poraz.

Međutim, Srbija je u četvrtfinalu poražena od reprezentacije Argentine, koja je na kraju osvojila srebrnu medalju. „Orlovi“ su pobedom nad Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zauzeli peto mesto.

Tokom osam susreta Micić je u proseku beležio 5.6 poena, 1.8 skokova i 3.3 asistencije. Ono što je za navijače Srbije bilo mnogo važnije od statističkih podataka bila je činjenica da je Micić ostao u Kini uprkos smrtnom slučaju koji se u tom momentu dogodio u njegovoj porodici.

Naime, Micić je tokom prvenstva saznao da mu je majka preminula, ali umesto da se vrati u Srbiju, odlučio je da ostane sa ekipom do kraja.

Boje svoje zemlje branio je i na Evropskom prvenstvu 2022. godine. Srbija se u grupi sastala sa Finskom, Poljskom, Poljskom, Češkom, Izraelom i Nizozemskom.

Sa maksimalnim brojem poena, zauzeli su prvo mesto u grupi i plasirali se u naredni krug takmičenja. Ipak, poraženi su od Italije rezultatom 86:94, pa nisu dobili priliku da se bore za medalju. Zlato je pripao reprezentaciji Španije, dok je Francuska bila druga.

Privatni život

Vasilije Micić je rođen 1994. godine u Loznici. Dobar deo detinjstva je proveo na Kopaniku, gde je i zavoleo skijanje. Počeo je da trenira i da osvaja velike medalje, a nakon što se porodica preselila u Beograd, odlučio je da nastavi da trenira košarku.

Kako je u jednom intervjuu naveo, upravo mu porodica pruža najveću podršku u karijeri. Naročito sestra Nina koja je profesionalna snouborderka. Nina je na Zimskom Evropskom festivalu mladih 2007. godine osvojila srebrnu medalju u paralel slalomu. Predstavljala je Srbiju i na Olimpijskim igrama 2014. godine u Sočiju.

Vasa je u jednom intervjuu kazao da je za njega skijanje najlepši sport, što i ne čudi jer je odrastao na planini. Tom prilikom je rekao da bi voleo, čim završi košarkašku karijeru, da dva meseca provede na skijanju.

Prema navodima beogradskih medija, košarkaš je dugi niz godina u vezi sa Tijanom Trkuljom.

Trofeji

Klupski trofeji

  • 2015/16. Prvenstvo Srbije sa Crvenom zvezdom
  • 2015/16. Jadranska liga sa Crvenom zvezdom
  • 2017/18. Prvenstvo Litvanije sa Žalgirisom
  • 2017. Kup Litvanije sa Žalgirisom
  • 2018. Superkup Turske s Anadolu Efesom
  • 2018/2019. Prvenstvo Turske sa Anadolu Efesom
  • 2019. Superkup Turske sa Anadolu Efesom
  • 2020/2021. Prvenstvo Turske sa Anadolu Efeso
  • 2020/2021. Evroliga sa Anadolu Efesom
  • 2021/2022. Evroliga sa Anadolu Efesom
  • 2022. Kup Turske

Reprezentativni trofeji

  • 2011. Srebrna medalja na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 18 godina
  • 2013. Srebrna medalja na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 19 godina
  • 2017. Srebrna medalja na Evropskom prvenstvu

Pojedinačni trofeji

  • 2013. godine uvršten u idealnu petorku Evropskog prvenstva za igrače mlađe od 19 godina
  • 2014. godine proglašen za najkorisnijeg igrača finala Kupa Radivoja Koraća
  • 2018/2019. uvršten u drugu najbolju petorku Evrolige
  • 2020/2021. proglašen najkorisnijim igračem Evrolige
  • 2020/2021. proglašen najkorisnijim igračem Fajnal For-a Evrolige
  • 2020/2021. uvršten u idealnu petorku Evrolige
  • 2021/2022. proglašen najkorisnijim igračem Fajnal For-a Evrolige
  • 2021/2022. proglašen najboljim strelcem Evrolige
  • 2021/2022. uvršten u drugu najbolju petorku Evrolige

Reference

Vasilije Micić na društvenim mrežama

FacebookVasilije @ Facebook
InstagramVasilije @ Instagram