Magnus Karlsen

Kratke informacije

Ime i prezimeMagnus Karlsen
Datum rođenja30. novembar 1990.
Mesto rođenjaTonsberg
DržavaNorveška
PrebivališteOslo
ZanimanjeŠahist (velemajstor)

Biografija

Magnus Karlsen (Sven Magnus Øen Carlsen) je norveški šahovski velemajstor i trenutni svetski šampion u šahu. Rođen je 30. novembra 1990. godine u Tensbergu u Norveškoj. Titulu velemajstora osvojio je sa samo 13 godina i 148 dana.

Šahom se bavi od svoje pete godine, a sa osam godina je počeo da učestvuje na turnirima. Prvu titulu je osvojio 2004. godine. Pet godina kasnije je preuzeo prvo mesto na FIDE-inoj (Međunarodna šahovska federacija) rang listi postavši najmlađi šahista kome je to pošlo za rukom.

Svetski šampion je postao 2013. godine savladavši Višvanatana Ananda (Viswanathan „Vishy“ Anand). Već naredne godine je odbranio titulu, te sa 2 882 boda postao najuspešniji šahista u istoriji. Godine 2016. je ponovo odbranio titulu savladavši Sergeja Karjakina (Sergey Karjakin).

Na početku je negovao napadački stil igre, ali je kasnije raznim vrstama otvaranja uspeo da nadmudri mnoge protivnike. Zbog stila igre često ga upoređuju sa bivšim svetskim prvacima Fišerom (Bobby Fischer), Karpovim (Anatoly Karpov), Smislovom (Vasily Smyslov) i Kapablankom (José Raúl Capablanca).

Detinjstvo

Magnus Karlsen je rođen 1990. godine u Tensbergu. Njegova majka Sigrun (Sigrun Øen Carlsen) je hemijski inženjer, a njegov otac Henrik Albert (Henrik Albert Carlsen) je IT konsultant. Živeli su u Finskoj i Belgiji pre nego što su se 1998. godine vratili u Norvešku i nastanili u Lomedalenu. Posle su se preselili u Haslum.

Od ranog detinjstva Magnus je pokazivao neobične intelektualne sposobnosti. Sa dve godine uspeo je da sastavi slagalicu od 50 delova, a sa četiri godine je sastavljao Lego kockice namenjene deci uzrasta od 10 do 14 godina. S obzirom da mu je otac amaterski šahista, uputio ga je u igru kada je dečaku bilo pet godina. Međutim, Magnus na početku nije pokazivao interesovanje za šah.

Ima tri starije sestre, a posvetio se šahu kako bi dokazao da može da pobedi jednu od njih. Satima je vežbao različite poteze i kombinacije koje mu je otac pokazao. Jedna od prvih knjiga koju je pročitao bila je „Find the Plan“, Benta Larsena (Bent Larsen), a nakon toga je različite stilove otvaranja pronalazio u knjizi Eduarda Gufelda (Eduard Gufeld) „The Complete Dragon“.

Sa pet godina uspeo je da zapamti nazive država, zastave i brojeve stanovnika svih zemalja na svetu. Posle toga je zapamtio lokacije, brojeve stanovnika i administrativna sedišta svih norveških pokrajina. Godine 1999. učestovovao je na prvom šahovskom turniru, te postigao zavidne rezultate. Obučavao ga je norveški šahovski velemajstor Simen Agdeštajn (Simen Agdestein).

Godine 2000. Agdeštajn ga je upoznao s Hansenom (Torbjørn Ringdal Hansen), bivšim norveškim juniorskim prvakom, te kasnije međunarodnim prvakom i velemajstorom. Za godinu dana je sa početnih 904 boda osvojio 1 907 boodova. Prijavio se na norveško Juniorsko timsko prvenstvo u septembru 2000. godine, gde je ponovo oduševio ljubitelje šaha.

Vežbao je četiri sata dnevno, a osim šaha voleo je fudbal, skijanje i stripove o Paji Patku (Donald Duck).

U periodu od 2000. do 2002. godine odigrao je više od 300 mečeva na raznim turnirima. U oktobru 2002. godine je zauzeo šesto mesto na Evropskom prvenstvu za takmičare mlađe od 12 godina. Već sledećeg meseca se borio za titulu na Svetskom prvenstvu u istoj kategoriji, te zauzeo drugo mesto. U januaru 2003. godine je na turniru u Gaudsalu osvojio prvo mesto, u junu iste godine u Stokholmu bio drugi, dok je u julu u Kopenhagenu zauzeo treće mesto. 20. avgusta 2003. godine je osvojio titulu internacionalnog majstora.

Kada je završio osnovnu školu napravio je pauzu kako bi se posvetio raznim međunarodnim turnirima u Evropi. Na kraju sezone 2003. se vratio u Norvešku kako bi završio školu sporta. Za to vreme je zauzeo treće mesto na Evropskom prvenstvu za šahiste mlađe od 14 godina, te deveto mesto na Svetskom prvenstvu u istoj kategoriji.

Šahovska karijera

Posle pobede na turniru Kortus u Vajk an Zeu, kada je osvojio 10,5 od 13 bodova i izgubio samo jednu partiju, Magnus Karlsen je skrenuo pažnju međunarodne šahovske javnosti na sebe. Zaradio je svoju prvu velemajstorsku normu sa prosečnim učinkom od 2 702 boda. Oduševio je ljubitelje šaha kada je matirao protivnika u samo 29 poteza. To mu je donelo nagradu publike za najlepšu partiju kola.

Prvo mesto mu je obezbedilo učešće u jačoj grupi, a nakon sjajnih partija list „Washington Post“ ga je nazvao „šahovskim Mocartom“. Njegov trener Agdeštajn je priznao norveškim medijima da je mladi Karlsen mnogo bolji igrač nego što je on bio u tom dobu. Dodao je da ima neverovatnu memoriju i neobično širok spektar otvaranja. Sve to donelo mu je sponzorstvo od strane „Majkrosofta“ („Microsoft“).

Na Aeroflot openu u Moskvi koji je održan u februaru 2004. godine Karlsen je osvojio drugu velemajstorsku normu, a na blic turniru u Rejkjaviku pobedio je bivšeg šampiona sveta Anatolija Karpova. U nokaut fazi je prvo izborio remi protiv Kasparova (Га́рри Ки́мович Каспа́ров), a Rus ga je u drugoj partiji pobedio u 32 poteza i eliminisao iz daljeg takmičenja.

Treću velemajstorsku normu osvojio je na Dubai openu u aprilu, time je i formalno ispunio uslov za sticanje titule velemajstora. Tako je postao u to vreme najmlađi velemajstor, te drugi najmlađi u istoriji posle Ukrajinca Sergeja Karjakina.

Osim toga, postao je najmlađi igrač u istoriji Svetskog šampionata. Međutim, u prvoj rundi nok aut faze ga je, posle produžetaka eliminisao Levon Aronjan (Levon Grigori Aronyan).

Sa sedam od maksimalnih devet poena delio je prvo mesto na nacionalnom šampionatu sa Bergom Ostenstadom (Berge Østenstad), u tom momentu aktuelnim prvakom Norveške. Magnus nije izgubio, nego su dve partije odigrali nerešeno, pa je po pravilima Ostendstadu pripala titula zbog većeg broja pobeda u regularnom delu turnira.

Pobedio je i tadašnjeg desetog igrača sveta na Smarfiš mastersu u Dramenu, a u junu 2005. godine učestvovao na turniru igranom ubrzanim tempom u Siudad de Leonu. U polufinalu se sastao sa Višvanatanom Anandom, svetskim brojem dva. Iako je poražen rezultatom 3:1 proglašen je najboljim mladim igračem u 2005. godini.

Na norveškom prvenstvu se za titulu borio sa svojim učiteljem Agdeštajnom. Protivnik je dobio prvu partiju, a Magnus drugu, pa se o pobedniku odlučivalo u narednoj fazi neprekidnog igranja po dve partije uzastopnim tempom. Karslen je dobio prvu, a Agdeštajn drugu, nakon čega je usledila serija od tri remija. Iskusniji Agdeštajn je osvio šestu partiju i titulu šampiona Norveške.

Krajem 2005. godine Karlsen je učestvovao na Svetskom kupu u Rusiji. Na početku turnira savladao je Gruzijca Zuraba Azmaiparašvilija (Zurab Azmaiparashvili) nakon produžetaka. Savladavši još dvojicu sjajnih igrača plasirao se u osminu finala gde ga je zaustavio Jevgenij Barajev (Евгений Ильгизович Бареев). U borbi za bodove savladao je još dvojicu šahista, te obezbedio učešće na turniru kandidata. Postao je najmlađi šahista u istoriji koji se plasirao na takmičenje za šampiona sveta.

Sa osam od mogućih devet poena, te prosečnom ocenom od 2 792 boda osvojio je Memorijalni turnir Arnolda Eikrema u Gausdalu. U tom momentu Karslen nije još imao 15 godina.

U januaru 2006. godine sa samo 15 godina i 31 danom Karlsen je na FIDE rang listi imao 2 625 bodova, te postao najmlađi šahista koji je osvojio više od 2 600 poena. U Vajk an Zeu takmičio se u V grupi, a prvo mesto je podelio sa Motilijevim (Александр Анатольевич Мотылёв) i obezbedio učešće u najjačoj A grupi sledeće godine.

Na šampionatu Norveške bio je na korak od osvajanja titule u regularnom delu, ali ga je poraz od Ostenstada naterao da ponovo deli prvo mesto s Agdeštajnom. To ga je takođe sprečilo da obori učiteljev rekord i postane najmlađi šampion Norveške u istoriji. Uspeo je da pobedi Agdeštajna u produžecima te postao prvak Norveške.

U finalu Glitnir blic turnira na Islandu pobedio je Višvanatana Anandija, najboljeg brzopoteznog šahistu na svetu, te rezultatom 2:0 slavio u finalnoj borbi. Usledila je Šahovska olimpijada na kojoj je zardio 18 poena na FIDE rang listi. Tada je savladao i najboljeg engleskog igrača Majka Adamsa (Michael Adams).

Pošto je izgubio dve partije od Aleksandra Morozeviča osvojio je drugo mesto na turniru u Bilu. U avgustu je održan novi turnir u Amsterdamu, a Karlsen je zajedno sa drugim mladim igračima učestovovao na egzibicionom timskom meču nazvanom „Mladost protiv istkustva“. Mladi su pobedili, a Norvežanin je ostvario najbolji pojedinačni učinak, te prosečnu ocenu od 2 700 poena. Zbog toga je dobio pravo sudelovanja na Melodi Amber turniru sledeće godine.

Na Svetskom prvenstvu u brzopoteznom šahu koje je održano u septembru 2006. godine Magnus je zauzeo osmo mestu u konkurenciji od 16 igrača. Na turniru u ubrzanom šahu u Francuskoj izborio je plasman u polufinale, ali je poražen od Karjakina. U Moskvi je održan Memorijal Talja, a mladi Norvežanin osvojio je osmo mesto. Na blic turniru pripalo mu je 9. mesto od ukupno 18 igrača.

Konačno je obezbedio učešće u A grupi na Korus Turniru, ali je nakon devet remija i četiri poraza završio poslednji. Usledio je turnir u Linaresu koji je na jednom mestu okupio šahovske zvezde Ananda, Topalova (Veselin Topalov), Svidlera (Peter Svidler), Morozeviča, Arnojiana, Leka (Peter Leko). Uprkos mnogo nižem rejtingu, mladi Norvežanin je uspeo da izbori drugo mesto sa četiri pobede, sedam remija i tri poraza, te prosečnom ocenom od 2 778 poena.

U martu 2007. godine je u Monte Karlu održan Melodi Amber turnir u ubrzanom i šahu na slepo. U kategoriji na slepo uspeo je da izbori osam remija, ali i pretrpio tri poraza. U kategoriji ubrzanog šaha ostvario je tri pobede, sedam remija i jedan poraz. Osvojio je deveto mesto u šahu na slepo, te drugo u ubrzanom šahu.

Na startu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo ponovo se sastao s Aronijanom. Odigrali su šest partija i bili izjednačeni. I produžetak po ubrzanom tempu je završen remijem. U brzopoteznom Aronijan osvaja obe partije i eliminiše Karlsena iz drugog kruga takmičenja.

Sa 16 godina i sedam meseci postao je najmlađi igrač na FIDE rang listi koji je osvojio više od 2 700 poena. Osvojivši turnir u Bilu postao je najmlađi šahista na ovom takmičenju. Na Arktik čelendžu je pobediio svog oca Henrika Karlsena.

Usledio je Svetski kup na kom je pobedio Adamsa u osmini finala i Čeparinova u četvrtfinalu, ali ga je u polufinalu pobedio Gata Kamski ( Гата Камский) koji je posle osvojio turnir.

Na Korus turniru je u A grupi ostvario pet pobeda, dva poraza i šest remija, te na kraju podelio prvo mesto s Aronjanom i postao najmlađi igrač u istoriji koji je osvojio turnir gde učesnici imaju prosečan rejting između 2 726 i 2 750. Usledio je turnir u Linaresu gde je zabeležio pet pobeda, tri poraza i šest remija, te osvojio drugo mesto sa pola boda zaostatka u odnosu na Ananda.

Na Melodi Amberu je ostvario tri poraza, četiri pobede i isto toliko remija u kategoriji na slepo. U kategoriji šaha u ubrzanom tempu je delio treće mesto, a u konačnom plasmanu je bio drugi. Tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2012. godine igrao je šest turnira. U Bakuu je podelio prvo mesto sa Vugarom Gašimovim (Vüqar Həşimov) i Vang Junom (Wang Jun Meng).

Najbolju partiju u dotadašnjoj karijeri ostvario je na Aerosoft turniru. Zabeležio je pet pobeda i šest remija u timskoj kategoriji. Turnir je odigrao bez poraza, te ostvario prosečnu ocenu od 2 878 poena. Na turniru u Bilu je sa šest od 10 poena završio na trećoj poziciji.

U finalu Svetskog prvenstva u brzopoteznom šahu koje je 2008. godine održano u Majncu poražen je od Ananda rezultatom 3:1. Na Bilbao masteru je zauzeo drugo mesto sa tri pobede, isto toliko poraza i četiri remija.

Sa dve pobede, deset remija i jednim porazom, te prosečnom ocenom od 2 739 poena osvojio je peto mesto u A grupi u Korusu. Na turniru u Linaresu bio je treći, ali je prvi put savladao svetskog šampiona Višvanatana Ananda, kao i Aleksanda Griščuka. Na M:tel Mastersu u Sofiji podelio je drugo mesto sa Veselinom Topalovim.

Usledio je turnir kategorije 21 u Nankingu gde je ostvario prosečnu ocenu od 3 002 poena, što je najbolji rezultat u istoriji. Time mu je i rejting skočio na 2 801 poen, te je postao tek peti šahista u istoriji koji je prešao granicu od 2 800. Ne treba zanemariti činjenicu i da je bio ubedljivo najmlađi.

Na Svetskom prvenstvu u brzopoteznom šahu koje je održano od 16. do 18. novembra 2009. godine u Moskvi Karlsen je sa 28 pobeda, šest remija i osam poraza postao svetski šampion, sa tri poena prednosti u odnosu na Ananda. U decembru je nakon London klasika postao prvi igrač na FIDE-ovoj listi.

U septembru 2009. godine norveški mediji su objavili da je bivši šampion sveta Gari Kasparov postao Karlsenov lični trener. Osvojio je Šahovskog Oskara za 2009. godinu. Nagrada se dodeljuje najboljem igraču na kraju godine i to na osnovu rezultata ankete među šahovskim stručnjacima, novinarima i piscima.

U januaru 2010. godine je drugi put osvojio Korus, a porazom u devetoj rundi prekinuo je niz od 36 pobeda zaredom. U martu je postavio novi lični rekord sa 2 813 poena ne FIDE rang listi, ali je istog meseca prekinuo saradnju s Kasparovom. Na Melodi Ameberu je podelio prvo mesto s Ivančukom, a na Bazna Kings turniru koji je u junu održan u Ruminiji zabeležio je prosečnu ocenu 2 918, te sa 2 826 poena učvrstio prvu poziciju na rang listi.

Posle toga je osvojio turnir u Kristiansundu. Ipak, na Šahovskoj olimpijadi koja je održana od 19. septembra do 4. oktobra Norveška je zauzela tek 51. mesto u konkurenciji od 149 ekipa. Usledilo je veliko finale Grend slem Mastersa u Bilbau koje je okupilo najbolje šahiste na svetu čija je prosečna ocena bila 2 789 poena – najviša u šahovskoj istoriji. Posle dva poraza pao je na drugo mesto na FIDE-ovoj listi, time je zvanično završena njegova era svetskog broja jedan.

Na turniru u Nankingu je ostvario učinak sedam od deset bodova sa prosečnom ocenom od 2 903 poena, te obezbedio učešće na Grend slem Masters finalu naredne godine. Time je vratio prvu poziciju na rang listi.

U novembru je odigrano Svetsko prvenstvo u brzopoteznom šahu, a Karlsen je završio na trećem mestu. Odbranio je titulu na London klasiku koji je održan krajem 2010. godine.

Novu sezonu je započeo odbranom titule u Vajk an Zeu, pa mu je rejting skončio na 2 817 poena. Time je dodatno učvrstio svoju poziciju na FIDE rang listi. Posle toga je osvojio Bazna Kings turnir u Rumuniji, te Grend Slem u Bilbau. Uprkos tome što nije osvojio turnir u Londonu ostvario je novi lični rekord od 2 835 poena.

Nije uspeo da odbrani titulu u Vajk an Zeu, nego je drugo mesto podelio s Radjabovom. Umesto toga upeo je da osvoji prvo mesto na Tal memorijalu u Moskvi. Sa 18 poena zauzeo je drugo mesto na Bil turniru sa samo jednim poenom iza osvjača Vang Haa (Wang Hao). U velikom Grend Slem finalu sastalo se šest igrača. Karlson je turnir započeo porazom, ali je uspeo da se vrati i osvojio turnir.

Na šahovskom festivalu u Meksiko Sitiju pred publikom iz celog sveta koja ga je pratila putem interneta Magnus je ponovo slavio. Sa pet pobeda i tri remija treći put je osvojio turnir u Londonu. Sa 2 861 poena konačno je oborio rekord Garija Kasparova, te ostvario jedan od najboljih rezultata u istoriji.

Zauzeo je drugo mesto na turnirima u Vajk an Ziu, te osvojio turnir kandidata u Londonu i tako ostvario pravo da izazove Ananda na Svetskom prvenstvu. Na turniru u Norveškoj je zauzeo drugo mesto, kao i na Tal Memorijalu. Sa bodom prednosti ispred Nakamure u septembru 2013. godine osvojio je Sinkefild Kup.

Svetsko prvenstvo 2013. godine

Usledilo je Svetsko šahovsko prvenstvo koje je od 9. do 22. novembra održano u Indiji. Kalsen je ostvario pet pobeda i postao novi svetski šampion. Uprkos tome što je imao mnogo manje iskustva u odnosu na Ananda, uspeo je da se izbori sa pritiskom. Tako je postao 16. prvak sveta.

Početkom 2014. godine je osvojio Čelendž u Cirihu, a krajem aprila Vigar Gašmirov Memorijal u Azerbejdžanu uprkos tome što je na ovom drugom turniru po prvi put u četiri godine zabeležio dva poraza zaredom.

Na turniru u Norveškoj koji je održan u junu 2014. godine okupila su se najveća šahovska imena, a Karlsen je završio na drugom mestu iza Karjakina. Osvojio je Svetsko prvenstvo u brzopoteznom šahu, a nakon toga i Svetsko prvenstvo u ubrzanom šahu, te postao prvi šahista kome je tako nešto pošlo za rukom.

Na 41. Šahovskoj olimpijadi zabeležio je pet pobeda, dva remija i dva poraza, od Arkadija Naidiša (Arkadij Naiditsch) i Ivana Šarića. Na Sikefild Kupu je završio drugi, sa tri poena manje od pobednika Fabijana Karuana (Fabiano Caruano).

Svetsko prvenstvo 2014. godine

Na Svetskom prvenstvu koje je 2014. godine održano u Sočiju, Karlsen je nakon 11 od ukupno 12 mečeva odbranio titulu svetskog šampiona.

Uprkos dva remija i porazu na startu, Karlson je uspeo da osvoji turnir u Vajk an Ziu zabeleživši devet od 13 poena. Nakon toga je usledio Grenke turnir u Nemačkoj gde je ponovo osvojio titulu. Tako je 2015. godinu započeo sa dve titule na dva takmičenja. Turnir u Azerbejdžanu je osvojio sa prosečnom ocenom od 2 983 poena.

Na trećem međunarodnom turniru u Norveškoj došlo je do pada, te je Karlsen završio tek na sedmom mestu sa prosečnom ocenom od 2 693 poena. Na Sinkfild Kupu je zauzeo drugo mesto, porazivši prošlogodišnjeg osvajača Fabijana Karuana.

Uspešno je odbranio titulu na Svetsko prvenstvu u brzopoteznom šahu, ali je propustio priliku da isto učini i na Svetskom prvenstvu u ubrzanom šahu, te izgubio prvu poziciju na FIDE rang listi. Sa norveškim timom je učestovao na Evropskom prvenstvu za timove. Zabeležio je dve pobede, dva poraza i remi, što nije bilo dovoljno da njegov tim osvoji medalju. Osim toga, Magnus je nakon ovog turnira izgubio 16 poena.

2015. godinu je priveo kraju osvojivši turnire u Londonu i Kataru.

Narednu godinu započeo je petom titulom na turniru u Vajk an Ziu osvojivši devet od 13 bodova, a u aprilu je konačno osvojio turnir u Norveškoj. Sa 17 poena u 10 susreta osvojio je svoju devetu titulu Master turnira u Bilbau.

Na Šahovskoj olimpijadi je odigrao deset mečeva za norveški tim. Zabeležio je pet pobeda i pet remija, a Norveška je završila na petom mestu u konkurenciji od 180 timova. Nakon toga je savladao Nakamuru u finalu Chess.com prvenstva te postao prvi pobednik ovog novog takmičenja.

U decembru je na Svetskom prvenstvu u brzopoteznom šahu osvojio treće mesto, a u šahu sa ubrzanim tempom drugo mesto.

Svetsko prvenstvo 2016. godine

Nakon vrlo neizvesnih susreta sa Sergejem Karjakinom na Svetskom prvenstvu koje je 2016. godine održano u Njujorku, Karlsen je zabeležio pobedu od 3:1 i odbranio titulu šampiona sveta.

Sledeću sezonu je započeo učešćem na turniru u Vajk an Ziu. Zabeležio je dve pobede i četiri remija, a poraz od Girija u sedmoj rundi protivnik je nazvao „najsramnijim momentom u Karlsenovoj karijeri“. Turnir je završio na drugom mestu. I na Grenke takmičenju je bio drugi, pa je njegov rejting na FIDE-ovoj listi pao na 2 832, najniže od novembra 2011. godine.

Loš niz se nastavio i na turniru u Norveškoj, a nakon toga usledio je Grand turnir u Parizu. U kategoriji brzopoteznog šaha zauzeo je prvo mesto, a u kategoriji ubrzanim tempo peto. Nakon pobede u plej of-u osvojio je i ovaj turnir.

Magnusove nastupe na turniru u ubrzanom šahu koji je održan između 28. juna i 2. jula 2017. godine Kasparov je nazvao „fenomenalnim“. Na Sinkfild Kupu je ostvario tri pobede i jedan poraz, te je ponovo poneo titulu s ovog takmičenja. Na Svetskom prvenstvu je eliminisan u trećoj rundi.

Prvu pobedu u klasičnom šahu nakon 435 dana zabeležio je u oktobru 2017. godine. Na poslednjem turniru te godine koji je održan u Londonu završio je na petom mestu. Broj poena je bio dovoljan da osvoji titulu Grand Tura. Treću svetsku titulu u brzopoteznom šahu je osvojio krajem decembra 2017. godine.

U januaru 2018. godine je drugi put zaredom osvojio Chess.com turnir, a posle toga i šestu titulu sa turnira u Vajk an Ziu. U februaru je pobedio na nezvaničnom Fišer turniru, savladavši Nakamuru rezultatom 14:10. Usledio je Grenke turnir u Nemačkoj na kome je Karlson zauzeo drugo mesto. Nakon toga je osvojio petu titulu na Šamkir turniru, te u junu bio drugi na takmičenju u Norveškoj.

Nagrade

Magnus Karlson je osvojio Šahovske Oskare 2009, 2010, 2011, 2012. i 21013. godine koje dodeljuje ruski magazin „64“. Norveški tabloid „VG“ ga je proglasio ličnošću godine 2009. i 2013. godine. Osim toga, 2009. godine je proglašen sportistom godine od strane istog lista. Iste godine, ali i naredne ga je list „Dagbladet“ proglasio ličnošću godine.

2011. godine je osvojio norvešku nagradu „Peer Gynt“ koja se dodeljuje pojedincima i grupama koji su postigli veliki značaj u društvu. Godine 2013. ga je magazin „Time“ uvrstio na listu „Stotinu najuticajnijih ljudi na svetu“.

Privatni život

Magnusa Karlsona mnogi smatraju šahovskim čudom od deteta. To je davno prepoznala kompanija „Majkrosoft“ koja mu je predložila ugovor o sponzorstvu. Osim toga, mladi Norvežanin se pojavio u nekoliko reklamnih kampanja holandskog modnog brenda „G-Star“ u kojima pozira sa brojnim svetskim lepoticama.

Prema navodima lista „The New York Times“ Karlsen je tokom 2012. godine zaradio 1,2 miliona američkih dolara, uglavnom od sponzorskih ugovora i reklamnih kampanja. Magazin „Cosmopolitan“ ga je 2013. godine proglasio jednim od najseksipilnijih muškaraca na svetu.

Na pitanje novinara jednog norveškog lista da li je autističan, šahista je odgovorio pitanjem „Zar nije očito?“. To je protumačeno na način da on ima autiyzam, ipak kasnije je izjavio da se smatra „savršeno normalnim, jer ima normalne društvene veštine i funkcioniše normalno“. Navedeno su potvrdili mnogi svetski šahisti koji ga lično poznaju.

O njegovom liku i delu napisano je nekoliko knjiga, te snimljeno par dokumentarnih filmova.

Magnus Karlsen na društvenim mrežama

FacebookMagnus @ Facebook
InstagramMagnus @ Instagram
TwitterMagnus @ Twitter