Dženan Lončarević

Kratke informacije

Ime i prezimeDženan Lončarević
Datum rođenja10. april 1975.
Mesto rođenjaPrijepolje
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevač, muzičar
ŽanrPop
Visina-
Težina-

Biografija

Dženan Lončarević je srpski pop pevač. Rođen je 10. aprila 1975. godine u Prijepolju. Živi u Beogradu. Muzičku karijeru započeo je svirajući prvo u klubovima u Prijepolju i okolini, a popularnost je stekao kada su snimci njegovih nastupa postali dostupni široj publici.

Prvi album pod naslovom „Nikome ni reč“ objavio je 2007. godine. U dosadašnjoj karijeri izdao je pet studijskih albuma, te desetine singlova.

Otpevao je duete s Acom Pejovićem, Indirom Radić, Eminom Jahović, Pamelom Ramljak, Zoricom Brunclik, Tropiko bendom i drugima.

Desetu godišnjicu od izlaska prvog albuma proslavio je velikim koncertom na Tašmajdanu u Beogradu. Pesme „Nikome ni reč“, „Kosa do ramena“, „Dobro je to“, „Loša“, „Cvete beli“, „Hvala ti suboto uveče“, „Laufer“, „Odavde do neba“, „Pitam te“ i mnoge druge su za veoma kratko vreme osvojile publiku širom regiona.

Dženana Lončarevića mnogi smatraju jednim od najboljih izvođača na srpskoj javnoj sceni, a na njegovim nastupima dobar provod je zagarantovan.

Poznat je i po tome što je tokom više od decenije i po na muzičkoj sceni ostao veran svom muzičkom stilu i publici. Njegove pesme na „Ju Tjubu“ („You Tube“) broje i po nekoliko miliona pregleda, a sam pevač kaže da to nije merilo uspeha u muzici.

Detinjstvo i obrazovanje

Dženan Lončarević je rođen 1975. godine u Prijepolju. U rodnom gradu je završio osnovnu školu, a u Sarajevu srednju muzičku školu.

Premda je harmonika bila prvi instrument koji ga je zainteresovao i koji je počeo da uči da svira, odlučio se za gitaru. Ta odluka bila je logična s obzirom na to da je njegov najstariji brat svirao upravo taj instrument.

Već u drugom razredu osnovne škole počeo je sam da uči da svira gitaru, a s obzirom da nije išao u nižu muzičku školu, za upis u srednju školu ga je pripremala profesorka Adila Topčibašić. Nakon osnovne škole u Prijepolju, završio je Srednju muzičku školu u Sarajevu.

Sa grupom prijatelja vežbao je u šupi pored kuće. Tu su se okupljali svi muzičari iz Prijepolja. Između ostalih, svirao je sa Enkom Zukićem, bratom Emira Zukića, jednog od muzičara u njegovom bendu.

Nakon toga su u i ispred nekadašnjeg Doma revolucije (danas Dom kulture) zajedno sa profesorom Bajićem organizovali rok svirke.

Karijera

Muzičku karijeru Dženan je započeo pevajući i svirajući u lokalnom bendu Izazov. Svirali su u klubovima u Prijepolju, a najposećeniji su nastupi bili u klubu San Marko.

Usledile su svirke u Novoj Varoši, Zlatiboru i Užicu. Neke od njegovih nastupa snimio je njegov prijatelj Marko Klačar, pa se vest o mladiću iz Prijepolja koji odlično peva i svira proširila i na ostala gradove.

Od 2006. godine počeo je da nastupa u beogradskim klubovima, gde je vrlo brzo stekao status muzičara koji stvara odličnu atmosferu. U šali kaže da je sa sokovima i pićem bio na dnevnom popisu inventara.

Sledeće godine je sa pesmom „Ti amo Anđela“ nastupio na Budvanskom festivalu (Pjesma Mediterana), te osvojio nagradu u kategoriji Najbolji mediteranski zvuk.

Iste godine izdao je album „Nikome ni reč“, a naslovna pesma je odmah postala veliki hit i jedna od najslušanijih pesama koje je ikada snimio. Muziku za ovu pesmu potpisuje Kiki Lesendrić, a tekst Jelena Trifunović.

Veliki uspeh doživele su i numere „Kosa do ramena“ koju je napisao Momčilo Grujičić, te „Voli me“ i „Ispod mojih dodira“ čije tekstove i muziku je radio Bane Opačić.

Tekst za pesmu „Oui“ je napisala Leontina Vukomanović, koja je pevala prateće vokale na većini pesama s albuma koji je izdala Izdavačka kuća „City Records“.

Drugi album pod nazivom „Dobro je to“ Dženan i „City Records“ su objavili 2009. godine. Na njemu se našlo 11 pesama, uključujući bonus numere „Laura“ i „Da si tu“.

Muziku i tekst za naslovnu pesmu pisali su Željko Joksimović i Dejan Ivanović, a na hitu „Ludujem“ osim Joksimovića radili su Mato Došen, Đorđe Novkoviž, Željko Pavičić i Aleksandar Sedlar.

Sa tog albuma je skoro svaka pesma bila veoma slušana. Lončarević je nastavio saradnju sa Kikijem Lesendrićem i Jelenom Trifunović na pesmi „Ne budi luda“, dok tekstove za pesme „Kad ostave te svi“, „Strah me da te sanjam“ i „K`o da ženu nisam video“ potpisuje Marina Tucaković.

Godine 2010. je objavio tri singla i dva dueta. Pesmu „Uspomene“ otpevao je sa kolegom Acom Pejovićem, a „Ima tuga ime, ulicu i broj“ s Indirom Radić. Samostalno je otpevao baladu „Starim sam“ i dve „žive“ pesme „Ana ne budi luda“ i „Loša“.

Sledeće godine je izdao treći studijski album pod naslovom „Zdravo dušo“ na kom se našlo ukupno 15 pesama. Na samom početku izdvojila se pesma „Putnička“ koju potpisuju Đorđe Petrović, Dejan Abadić i Dragan Brajović Braja. Brajović je napisao i pesmu „Nepar“.

Tekstove za pesme „Zdravo dušo“ i „Bombona“ napisala je Marina Tucaković, a muziku za iste potpisuje Joksimović. Hit pesmu „Crna damo“ napisali su Joksimović i Dejan Ivanović.

Na albumu se našla i akustična verzija pesme „Putnička“, te tri bonus pesme „Loša“, „Ana ne budi luda“ i „Starim sam“ koje je u vidu singlova Dženan objavio godinu dana ranije.

Dženan je 2011. godine sa Tropiko bendom snimio duet „Veruj bratu“ koji je brzo osvojio slušaoce radijskih stanica u Srbiji i regionu, ali i publiku na njihovim nastupima širom sveta.

U maju sledeće godine je sa kolegicom Eminom Jahović snimio duet „Beograd priča“ koja se našao na Emininom albumu „Metamorfoza“ iz 2014. godine. S druge strane, njegov album „Zdravo dušo“ osvojio je nagradu Oskar popularnosti u kategoriji Album godine.

U proleće 2013. godine Lončarević je izdao četvrti studijski album pod imenom „No4“. Numere „Hvala ti suboto uveče“, „Vjerujem u nas“, „Oprosti mi“ i druge vrlo brzo su pronašle put do Dženanove verne publike. Pesma „Cvete beli“ jedna je od najslušanijih s ovog albuma.

Peti album pod naslovom „Dva su koraka“ Lončarević je objavio u novembru 2015. godine. Na njemu se našlo čak 17 pesama, te isto toliko spotova na DVD izdanju koje je pratilo album.

Time je napravio svojevrsni presedan na muzičkoj sceni u Srbiji i regionu, jer je retko kom pevaču pošlo za rukom da objavi toliko pesama i spotova na albumu.

Pesme „Pamuk usne“, „Dao sam ti srce“, „Samica za tugu“, „Rano crna“, te bonus singlovi „Kasino“, „Laufer“ i „Danas takve se traže“ obeležile su album, ali ništa manje slušane nisu ni ostale numere.

Ponovio je saradnju s Draganom Brajovićem Brajom, Sašom Miloševićem Maretom, Mlađanom Dinkićem, Momčilom Grujičićem, te započeo vrlo uspešnu saradnju sa Željkom Vasićem.

Na pitanje novinara kako se odlučio da na album stavi 17 pesama, Lončarević je odgovorio da je bilo materijala za još mnogo drugih, jer mu inspiracije i pesama ne manjka, ali da je izabrao one koje najviše odgovaraju tom albumu.

Do polovine 2018. godine objavio je i nekoliko singlova, uključujući „Da mogu da te vratim“ duet sa Zoricom Brunclik, te ponovio saradnju s Tropiko bendom na pesmi „Sinovi tame“ čiji spot je osmislio i režirao glumac Vuk Kostić koji u njemu igra glavnu ulogu.

Letnji hit „Košava“ Dženan je predstavio publici krajem juna 2018. godine, a za dva meseca pesma je na „Ju Tjubu“ pregledana više od dva miliona puta.

U novembru 2018. godine objavio je singl „Piješ sine“ na kome je sarađivao sa Draganom Čolakovićem i Željkom Vasićem. Na svom zvaničnom „JuTjub“ kanalu je objavio spot koji je za tri i po godine „zaradio“ preko 14.5 miliona pregleda.

Pesmom „Nema suza“ takmičio se na Beoviziji 2019. godine. Reč je o numeri na kojoj je sarađivao sa Željkom Vasićem i Draganom Čolakovićem, a snimljena je u čast majkama koje su ostale bez muževa i sinova tokom Prvog svetskog rata.

Dženan je u aprilu 2019. godine svoju publiku počastio baladom „Ako pitaš“ kojom je ponovo oduševio ne samo one koji su upoznati sa njegovim radom, nego i slušaoce koji ga do tada nisu znali.

Da mu inspiracije za novu muziku ne nedostaje pokazao je već u septembru kada je objavio singl „Čuvam tvoja krila anđele“, na kome je sarađivao sa Banetom Opačićem.

Singl „Ne vraća se ljubav nikad“ objavio je u novembru 2019. godine. Spot za ovu baladu je, između ostalog, snimao u Bosni i Hercegovini, a doneo mu je preko 8.7 miliona pregleda na „JuTjubu“.

Usledila je saradnja s Amilom Lojom i Arminom Šakovićem na singlu „Duga“ koji je svetlo dana ugledao početkom februara 2020. godine.

U leto iste godine je objavio pesmu „Sve moje ljubavi“. Pratio ga je neobičan spot u kome se pojavio Dženanov kolega Halid Bešlić.

Lončarević je u septembru 2020. godine objavio svoju verziju sevdalinke „Kraj tanana šadrvana“ koju je snimio za potrebe serije „Hotel Balkan“. Sudeći po komentarima na društvenim mrežama, nije razočarao ni svoju publiku, a ni ljubitelje ovog muzičkog žanra.

U saradnji s Aleksandrom Milutinović i Dušanom Alagićem je u februaru 2021. godine objavio baladu „Živote duše moje“. Reč je o nežnoj baladi koja mu je za godinu dana donela preko 2.7 miliona pregleda na „JuTjubu“.

Ništa manje pozitivnih reakcija nije zaradila ni pesma „Tišina“ koju je objavio u novembru iste godine, a na kojoj je sarađivao sa Bojanom Vasićem i Mirjanom Dević.

Privatni život

Dženan Lončarević je rođen 1975. godine u Prijepolju. Iako ne voli da govori o privatnom životu, u jednom intervjuu je kazao da je imao veoma srećno detinjstvo u tom gradu.

Osim muzike, voleo je fiziku i odbojku. Sa školskim horom je učestvovao na brojnim manifestacijama širom bivše Jugoslavije, te s ponosom ističe da je bio Titov pionir.

Iako je postao poplaran širom Srbije i regiona, Dženan ne zaboravlja svoj rodni grad, pa vrlo često svira i peva u Prijepolju.

Iako o tome ne voli da govori, Dženan Lončarević je jedan od najvećih humanitaraca u Prijepolju, a rado se odaziva dobrotvornim akcijama širom Srbije.

On je jedan od retkih pevača koji je svoju karijeru isključivo gradio na kvalitetnoj muzici. Njegovi spotovi nisu provokativni, ne peva pesme u kojima se veličaju poroci i ne puni novinske stupce skandalima.

Štaviše, kaže da je dosadan srpskim medijima jer ne želi da priča o privatnom životu. Ta nenametljivost publici i novinarima u prvi plan je stavila kvalitet muzike koju svira i peva, zbog toga uživa poštovanje svojih fanova, ali i brojnih kolega s javne scene.

Ističe da nerado snima spotove i gostuje u emisijama, te da najbolju interakciju ostvaruje na „živim nastupima“.

Priznaje da je pevao i pred 100 000 ljudi, ali i pred njih 12, te da mu nije san da „napuni“ neku veliku dvoranu, nego da „puni“ srca svoje publike na nastupima. Važno mu je da ljudi posle koncerta kažu da su se dobro zabavili i da su uživali koliko i on dok im je svirao i pevao.

Diskografija

Albumi

 • 2007. Nikome ni reč
 • 2009. Dobro je to
 • 2011. Zdravo dušo
 • 2013. No. 4
 • 2015. Dva su koraka

Singlovi

 • 2008. Laura
 • 2008. Da si tu
 • 2010. Starim sam
 • 2010. Ana ne budi luda
 • 2010. Loša
 • 2010. Uspomene (duet s Acom Pejovićem)
 • 2010. Ima tuga, ime, ulicu i broj (duet s Indirom Radić)
 • 2011. Veruj bratu (duet sa Tropiko bendom)
 • 2012. Beograd priča (duet s Eminom Jahović)
 • 2012. Cvete beli
 • 2012. Kap u moru
 • 2013. Dio moga tijela
 • 2013. Otkad nema nas
 • 2013. Šta mi je, šta mi je
 • 2013. Mirno spavaj
 • 2014. Loše su godine
 • 2014. Ovo je moj grad
 • 2014. Pozitiva (duet s Ognjenom Amidžićem)
 • 2014. Kazino
 • 2015. Prokleto i sveto
 • 2015. Laufer
 • 2015. Danas takve se traže
 • 2016. Bolje da sam druge ljubio
 • 2016. Pitam te
 • 2016. Da mogu da te vratim (duet sa Zoricom Brunclik)
 • 2017. Laku noć
 • 2017. Rano crna
 • 2017. Odavde do neba
 • 2018. Sinovi tame (duet sa Tropiko bendom)
 • 2018. Košava
 • 2018. Piješ sine
 • 2019. Nema suza
 • 2019. Ako pitaš
 • 2019. Ne vraća se ljubav nikad
 • 2019. Čuvam tvoja krila, anđele
 • 2020. Duga
 • 2020. Sve moje ljubavi
 • 2020. Kraj tanana šadrvana
 • 2021. Živote duše moje
 • 2021. Tišina

Dženan Lončarević na društvenim mrežama

FacebookDženan @ Facebook
InstagramDženan @ Instragram
YoutubeDženan @ YouTube