Tijana Bošković

Kratke informacije

Ime i prezimeTijana Bošković
Datum rođenja8. mart 1997.
Mesto rođenjaTrebinje
DržavaSrbija, BiH
PrebivališteIstanbul
ZanimanjeOdbojkašica
PozicijaKorektor
Visina195 cm
Težina78 kg

Biografija

Tijana Bošković je srpska profesionalna odbojkašica koja od 2015. godine igra na poziciji korektora u turskom klubu Edžzadžibaši (Eczacıbaşı Dynavit) i reprezentaciju Srbije. Rođena je 8. marta 1997. godine u Trebinju. Živi u Istanbulu.

Sa reprezentacijom Srbije je osvojila zlatne medalje na Svetskim prvenstvima 2018. i 2022. godine, te zlatne medalje na Evropskim prvenstvima 2017. i 2019. godine.

Osvojila je srebro na Igrama u Riju 2016. godine, te bronzu na Olimpijadi u Tokiju 2020. godine.

Tijana je tri puta uzastopno proglašavana najboljom evropskom odbojkašicom.

Na Svetskom klupskom prvenstvu 2022. godine oborila je svetski rekord za žene u brzini servisa od 111.4 kilometara na čas. Pored toga, oborila je i lični rekord u brzini smeča, udarivši loptu brzinom od 110.9 kilometara na čas.

Poreklo i detinjstvo

Tijana Bošković je rođena 1997. godine u Trebinju. Odrasla je u Bileći sa ocem Ljupkom i majkom Vesnom. Ljupko Bošković je bivši fudbaler.

Tijana stariju sestru Dajanu i mlađeg brata Vuka. Dajana je takođe odbojkašica i nastupa za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Prvi put su igrale jedna protiv druge na Evropskom prvenstvu 2021. godine. Vuk Bošković je košarkaš i igra za Borac iz Banjaluke.

Pre nego što je počela da igra odbojku Tijana je trenirala karate. Ipak, nakon što je gledala sestru na treningu shvatila je da i ona želi da počne da trenira odbojku.

Na prvi trening otišla je sa sedam godina, a tokom osnovne škole je osvojila tri zlatne medalje na takmičenjima sa školskom ekipom.

Kada je Tijana imala 12 godina, a Dajana 15 ponuđen im je ugovor sa Galatasarajom i tursko državljanstvo. Međutim, njihov otac je odbio ponudu jer nije želeo da Tijana igra za neku drugu reprezentaciju osim srpske.

Tijana Bošković govori engleski i turski jezik.

Klupska karijera

Tijana Bošković je klupsku karijeru započela u Ženskom odbojkaškom klubu Hercegovac iz Bileće. Na početku sezone 2011/12 prešla je u klub Partizan Vizura. Sa 14 godina je napustila rodno mesto i sa starijom sestrom se preselila u Beograd.

Sa Partizanom je osvojila dva naslova prvaka Srbije, dva Superkupa Srbije i Kup Srbije. Proglašena je najkorisnijom igračicom Superlige Srbije na kraju sezone 2013/14.

Edžzadžibaši

Odlične partije u Partizanu nisu promakli skautima iz Italije, Poljske i Turske, pa je Tijana 2015. godine postala jedna od najtraženijih igračica.

Odlučila je da karijeru nastavi u turskom Edžzadžibašiju sa kojim je potpisala četvorogodišnji ugovor.

Već naredne godine dobila je poziv da godinu dana igra u Americi, ali je Bošković odbila zaključivši da je za njenu karijeru bolje da ostane u Turskoj.

Prvu sezonu u Edžzadžibašiju je završila na trećem mestu turske lige. Tokom debitantske sezone u Turskoj Tijana je odigrala 23 meča i postigla 316 poena. Postala je najmlađa igračica među 10 najefikasnijih u ligi u sezoni 2015/16.

Prvu medalju sa Edžzadžibašije osvojila je na Svetskom klupskom prvenstvu 2016. godine na Filipinima. Proglašena je najkorisnijom igračicom turnira i najboljim korektorom. Sa 85 postignutih poena bila je treći najbolji strelac turnira.

Edžzadžibaši je učestvovao na turniru Fajnal For u Italiji. U četiri seta su pobedili moskovski Dinamo i osvojili bronzanu medalju. Tijana je bila najbolji strelac i najbolji server turnira.

Sezonu 2016/17 u domaćoj ligi su završili na četvrtom mestu, što ih je sprečilo da nastupe u Ligi prvaka naredne sezone.

Uspeli su da izbore mesto na CEV Kupu u sezoni 2017/8. U finalu su se savladali klub Minčanka iz Minska rezultatom 3:0 i osvojili su ovo takmičenje. Tijana je proglašena najkorisnijom igračicom turnira. Bila je najbolji strelac i najbolji napadač na takmičenju.

U domaćoj ligi su zauzeli drugo mesto.

Naredne sezone su osvojili Kup i Superkup Turske, a Tijana je proglašena najkorisnijom igračicom i najboljim strelcem Kupa Turske. Proglašena je najboljom napadačicom Svetskog klupskog prvenstva i Prvenstva Turske.

U maju 2018., godine produžila je ugovor sa Edžzadžibašijem do kraja sezone 2020/21, uprkos tome što je dobijala ponude iz Brazila, Kine, Japana i od drugih klubova iz Turske.

Naredne godine je sa Edžzadžibašijem osvojila Superkup Turske i proglašena je najkorisnijom igračicom tog turnira. Proglašena je najboljim serverom na Svetskom klupskom prvenstvu 2019. godine.

U sezoni 2020/21 zajedno sa Simge Akoz (Simge Akoz) bila je kapiten, a treći put su osvojile Superkup Turske. Bošković je ponovo izabrana za najkorisniju igračicu. Sa 629 postignutih poena proglašena je najboljim strelcem.

Obnovila je ugovor sa Edžzadžibašijem na dve godine, te postala kapiten. Vodila je svoj tim do osvajanja novog trofeja na CEV kupu, a proglašena je i najboljim strelcem turnira.

Na svetskom klupskom prvenstvu 2022. godine bila je najbolji server.

Posle osme sezone u Edžzadžibašiju, Tijana je odlučila da ostane u klubu barem još jednu godinu. Potpisala je ugovor koji je podrazumevao platu od oko 1.45 miliona evra po sezoni.

Reprezentativna karijera

Tijana Bošković je dres reprezentacije Srbije prvi put „zadužila“ sa 15 godina. Na Evropskom olimpijskom turniru za mlade (European Youth Olympic Festival) 2013. godine osvojili su srebrnu medalju, a Tijana je proglašena najkorisnijom igračicom i najboljim napadačem turnira.

U finalu su se sastali sa Slovenijom. Uprkos njenih 29 poena, Srbija nije mogla da savlada protivnike.

Sledeće godine je pomogla U-19 selekciji da osvoje Evropsko juniorsko prvenstvo. Bošković je proglašena najkorisnijom igračicom turnira i najboljim strelcem.

Poziv da trenira sa seniorskom reprezentacijom stigao je u decembru 2013. godine kada je imala 16 godina.

Svetsko prvenstvo 2014

Godinu dana kasnije Tijana je debitovala u dresu Srbije na Svetskom prvenstvu za odbojkašice.

Uprkos tome što je bila najmlađa igračica na većini mečeva je bila najbolji strelac u reprezentaciji. Na osam mečeva upisala je ukupno 129 poena. Takmičenje su završile na sedmom mestu.

Legendarni američki igrač, a sada trener Karč Kirali (Karch Kiraly) bio je impresioniran Tijaninom igrom. Nakon meča sa SAD-om, Kirali je kazao da pokušava da shvati da Bošković ima samo 17 godina. Dodao je da će ona biti veliki i važan igrač za Srbiju još mnogo godina.

Srebro na svetskom kupu 2015

Svoju prvu medalju sa seniorskom reprezentacijom Srbije Tijana je osvojila 2015. godine. Devojke su na Svetskom prvenstvu 2015. godine osvojile srebro. Time su obezbedile učešće na Olimpijskim igrama naredne godine.

Tijana je sa 159 postignutih poena postala najbolji strelac u timu. Našla se među tri najbolja strelca na turniru i bila je najmlađa među 10 najboljih.

Bronza na Evropskom prvenstvu 2015

Usledilo je Evropsko prvenstvo na kome su pobedivši Tursku osvojile bronzanu medalju.

Letnje olimpijske igre 2016

Tijana i ekipa su na Olimpijskim igrama 2016. godine u Rio de Žaneiru osvojile srebrnu medalju. Time je Srbija prvi put u svojoj istoriji osvojila neku medalju u odbojci na Olimpijadi.

Bošković je uvrštena među tri najbolja strelca na takmičenju, a bila je i drugi najbolji server posle Milene Rašić. Ušla je u istoriju servirajući brzinom većom od 100 kilometara na čas.

Zlato na Evropskom prvenstvu 2017

Bošković predvodila Srbiju u pobedi nad Nizozemskom u finalu Evropskog prvenstva 2017. godine. Devojke su do finala stigle bez poraza, a Tijana je proglašena za najkorisniju igračicu turnira. Upisala je ukupno 130 poena sa prosekom od 7.22 poena po setu.

Srbija je u Ligi nacija 2018. godine zauzela peto mesto, a Tijana Bošković je sa 206 uspešnih smečeva proglašena za najboljeg napadača ovog takmičenja.

Zlato na Svetskom prvenstvu 2018

Usledilo je Svetsko prvenstvo na kome su pobedom nad Italijom osvojile zlatnu medalju. Bošković je proglašena najkorisnijom igračicom turnira. Bila je i najbolji strelac u srpskoj ekipi sa ukupno 193 postignuta poena.

Zlato na Evropskom prvenstvu 2019

Srbija i Tijana nastavile su pobednički niz na velikim turnirima. Na Evropskom prvenstvu 2019. godine u finalu su savladale domaću ekipu Turske. Ostavile su svih 10 hiljada gledalaca u Ankari bez reči. Tijana je proglašena najkorisnijom igračicom turnira.

Tokom kvalifikacionih turnira za Olimpijske igre Bošković je na tri meča postigla ukupno 75 poena i tako svojoj reprezentaciji pomogla da osigura plasman na Igre u Tokiju 2020. godine.

Ne samo da je bila jedan od tri najbolja strelca na turniru, nego je imala i najbolji procenat uspešnosti smeča.

Međunarodna odbojkaška federacija ju je 2020. godine uvrstila među stotinu najuticajnijih odbojkašica prethodne decenije (2010-2020).

Bronza na Olimpijadi 2020

Na Olimpijskim igrama u Tokiju, ne samo da je pomogla svom timu da osvoji bronzu, nego se upisala u istoriju.

Postala je prva igračica koja je postigla 30 ili više poena u tri različite utakmice na jednom olimpijskom turniru. Naime, na susretu sa Japanom upisala je 34, na meču sa Korejom 32, a na utakmici sa Brazilom 32 poena.

Sa ukupno 192 poena postala je najbolji strelac turnira. Sa 12 postignutih asova postala je drugi najbolji server.

Srebro na Evropskom prvenstvu 2021

Tijana je sa reprezentacijom osvojila srebro na Evropskom prvenstvu. Time je odbojkaška reprezentacija Srbije postala jedina evropska selekcija (muška ili ženska) koja je osvojila medalje i na Olimpijadi 2020 i na Evropskom prvenstvu 2021. godine.

Tijana je sa 215 poena proglašena najboljim strelcem turnira. U polufinalnom susretu sa Turskom oborila je svetski rekord u brzini smečeva za žene, postigavši neverovatnih 110.3 km/h.

Mnogi se slažu da je 2021. bila Tijanina godina, trenutak kada je doživela vrhunac u karijeri. Ipak sajt volleyballworld.com ju je svrstao tek na četvrto mesto na listi najboljih odbojkašica u 2021. godini.

Zlato na Svetskom prvenstvu 2022

Tijana je na Svetskom prvenstvu 2022. godine preuzela kapitensku traku od Maje Ognjenović. Srbija je pod njenim vođstvom uspešno odbranila svoj drugi naslov svetskog prvaka.

Ponovo je proglašena najkorisnijom igračicom turnira. Postala je tek druga odbojkašica u istoriji koja je osvajala MVP nagrade na dva uzastopna Svetska prvenstva. Bila je i najefikasniji napadač turnira, postavila je i novi lični rekord u brzini servisa od 106.8 km/h.

Nakon četiri godine ponovo je zaigrala u Ligi nacija. Na četiri meča je upisala ukupno 109 poena, te postala tek prva odbojkašica sa postignutih preko 39 poena na jednoj utakmici. Srbija je zabeležila tri pobede, ali nije uspela da se plasira u finale ovog takmičenja.

Privatni život

Tijana Bošković je rođena 1997. godine u Trebinju. Odrasla je u Bileći u sportskoj porodici. Pre nego što je počela da igra odbojku trenirala je karate. Posle jednog sestrinog treninga shvatila je da bi odbojka mogla da joj bude zanimljiva, a već sa 15 godina je zadužila dres reprezentacije Srbije.

Prema pisanju medija u vezi je sa Đorđem Orestijevićem, softverskim inženjerom koji radi u jednoj beogradskoj IT firmi. Par s vremena na vreme na društvenim mrežama objavljuje zajedničke fotografije, ali se trude da svoj privatni život drže dalje od očiju javnosti[1].

Titule

Reprezentativne titule

  • 2014. Zlatna medalja na Evropskom prvenstvu do 19 godina
  • 2015. Srebrna medalja na Svetskom kupu
  • 2015. Bronzana medalja na Evropskom prvenstvu
  • 2016. Srebrna medalja na Olimpijskim igrama
  • 2017. Zlatna medalja na Evropskom prvenstvu
  • 2018. Zlatna medalja na Svetskom prvenstvu
  • 2019. Zlatna medalja na Evropskom prvenstvu
  • 2020. Bronzana medalja na Olimpijskim igrama
  • 2021. Srebrna medalja na Evropskom prvenstvu
  • 2022 .Zlatna medalja na Svetskom prvenstvu
  • 2023. Srebrna medalja na Evropskom prvenstvu

Klupske titule

  • 2013. Superkupu Srbije sa Partizanom
  • 2014. Superkup Srbije sa Partizanom
  • 2014. Prvenstvo Srbije sa Partizanom
  • 2015. Prvenstvo Srbije sa Partizanom
  • 2015. Kup Srbije sa Partizanom
  • 2018. CEV kup sa Edžzadžibašijem

Individualne titule

  • 2014. MVP Evropskog prvenstva do 19 godina
  • 2016/17. Najbolji korektor turske lige u sezoni
  • 2017. Najbolji korektor Gran prija
  • 2017. Najkorisnija igračica Evropskog prvenstva
  • 2017. Najbolja odbojkašica Evrope 2017. po izboru CEV-a
  • 2017. Najbolja mlada sportistkinja po izboru OKS
  • 2017. Najbolja sportistkinja po izboru USNS
  • 2018. Najbolja odbojkašica u finalu CEV kupa
  • 2018. Najkorisnija igračica Svetskog prvenstva
  • 2018. Najbolja odbojkašica Evrope 2018. po izboru CEV-a
  • 2018. Najbolja sportistkinja po izboru OKS
  • 2018. Najkorisnija igračica Evropskog prvenstva
  • 2019. Najbolja odbojkašica Evrope 2019. po izboru CEV-a
  • 2019. Najbolja sportistkinja po izboru OKS
  • 2021. Najbolji korektor na olimpijskom turniru u Tokiju
  • 2021. Najbolji korektor na Evropskom prvenstvu
  • 2022. Najkorisnija igračica Svetskog prvenstva
  • 2022. Najbolja odbojkašica Srbije

Reference

Tijana Bošković na društvenim mrežama

FacebookTijana @ Facebook
InstagramTijana @ Instagram