Ričard Hamond (Richard Hammond)

Kratke informacije

Ime i prezimeRičard Hamond (Richard Hammond)
Datum rođenja19. decembar 1969.
Mesto rođenjaSalihul
PrebivališteLondon
ZanimanjeVoditelj, novinar, pisac

Biografija

Ričard Mark Hamond (Richard Mark Hammond) je poznati engleski voditelj, novinar i pisac. Popularnost van Velike Britanije stekao je kao član voditeljskog trija automobilske emisije „Top Gear“ u produkciji BBC-a. Od 2016. godine je jedno od zaštitnih lica emisije „The Grand Tour“ iz produkcije Amazon prajma (Amazon Prime).

Jedan je od osnivača nezavisne producentske kuće „W. Chump & Sons“ uz kolege Džeremja Klarksona (Jeremy Clarkson) i Džejmsa Meja (James May), te producenta Endija Vilmana (Andy Wilman). Bogatstvo mu se procenjuje na 27 miliona dolara (2019. godina).

Živi u malom selu Veston pod Peniardom (Weston-under-Penyard) koje je smešteno u okrugu Herefordšir (Herefordshire) u srednjoj Engleskoj, na  imanju poznatom pod nazivom Bolitri zamak (Bollitree Castle). Kuća u kojoj živi porodica Hamond datira iz 1700-ih, a izgrađena je na još starijim temeljima. Vrednost imanja se procenjuje na 2 miliona funti.

Osim pomenutih emisija o automobilima Hamond je autor i voditelj mnogobrojnih dokumentarnih emisija i serijala o velikim inženjerskim poduhvatima, zakonima prirode, nauci i uopšteno svetu koji nas okružuje. Sa koleginicom Amandom Bajram (Amanda Byram) vodio je popularnu zabavnu emisiju „Total Wipeout“. U julu 2005. godine proglašen je jednim od 10 najvećih TV talenata u Britaniji.

Visok je 1,68m što je neprestan izvor zabave za Klarksona i Meja. Šale na račun njegove visine bile su nezaobilazne u „Top Gear-u“, a kasnije i u „The Grand Tour-u“.

Detinjstvo i mladost

Ričard Hamond je rođen 19. decembra 1969. godine u Salihulu (Solihull), okrug Vorvikšir (Warwickshire) u srednjoj Engleskoj. Najstarije je dete u porodici Ajlin (Eileen) i Alana Hamonda. Ima dvojicu mlađe braće Endrua (Andrew) i Nikolasa (Nicholas). Njegovo rodno mesto se nalazi u neposrednoj blizini Birmingema (Birmingham) koji je u to vreme bio centar engleske auto industrije. Kao dete, od treće do sedme godine života, pohađao je zabavište „Blosomfild“ (Blossomfield Infant School), a posle i školu „Širli i Salihul“ (Shirley and Solihull School) koja je imala posebne programe za dečake i devojčice.

Sredinom 80-ih godina prošlog veka Ričard se sa porodicom preselio u Ripon, trgovački centar Severnog Jorkšira (North Yorkshire). Školovanje je nastavio u Gimnaziji „Ripon“ (Ripon Grammar School) iz koje je suspendovana kada je imao 15 godina. Javnosti nisu poznati razlozi zbog kojih je bio prinuđen da napusti riponsku gimnaziju. Potom se upisao u „Harogat koledž umetnosti i tehnologije“ (Harrogate College of Art and Technology) na kome je proveo još dve godine (od 1986. do 1988. godine) pre nego što je maturirao i dobio BTEC nacionalnu diplomu u vizuelnim komunikacijama (BTEC National Diploma in Visual Communications). Uprkos diplomi odlučio je da karijeru potraži na nekom drugom polju.

Karijera

Nakon što je maturirao Hamond nije nastavio školovanje već je odmah počeo da radi. Novinarsku karijeru započeo je na radiju i bio je zaposlen na nekoliko BBC-evih radio stanica: Radio Klivlend (Cleveland), Radio Jork (York), Radio Kambrija (Cumbria), Radio Lids (Leeds), Radio Njukasl (Newcastle) i Radio Lankašir (Lancashire). Radio je i za londonsku PR agenciju gde je upoznao buduću suprugu Amandu „Mindi“ Eteridž (Amanda „Mindy“ Etheridge).

Gotovo deceniju je proveo radeći na radio stanicama sve do intervjua koji je vodio sa lankaširskim dopisnikom o automobilizmu kada je shvatio da je to ono što želi dalje, karijeru koja će spojiti novinarstvo i automobile. Rekao je zbogom radiju i okrenuo se sledećoj najboljoj stvari – televiziji. Prve TV korake napravio je na kanalu „Men & Motors“ gde je vodio nekoliko dnevnih emisija o automobilima i životnom stilu koji ih prati.

Top Gear

2002. godine Hamond je saznao da će BBC početi sa snimanjem novog formata „Top Gear-a“ i uspeo je da sebi obezbedi mesto na audiciji. Povratna informacija mu je stigla tek za nekoliko meseci – dobio je posao kao jedan od tri voditelja novog automobilskog šou programa.

Malo je poznato da je Hamond još 2000. učestvovao na testiranju za novo lice 44. sezone originalnog „Top Gear“ formata, ali da se produkcija ipak odlučila za Ejdrijana Simpsona (Adrian Simpson) koji nije imao prethodnog iskustva i bio je pogodan za oblikovanje u voditelja kakvog su želeli napraviti. S tim u vezi on je jedini član „svetog trojstva“ (Klarkson, Mej, Hamond) koji nije učestvovao u snimanju prvobitnog „Top Gear-a“.

Producent Endi Vilman je otkrio da je postojala mogućnost da Hamond ne dobije obnovu ugovora nakon prve snimljene sezone „Top Gear-a“. Naime, kada je Džejson Dov (Jason Dawe) napustio šou Klarkson i produkcija su počeli tražiti ne jednog već dvojicu novih prezentera. Nakon što Džejms Mej ulazi na scenu doneta je odluka da se Hamondu obnovi ugovori za predstojeću, drugu sezonu. Ekipa Klarkson, Mej i Hamond ostala je na okupu kroz 22 sezone sve do 2015. godine.

Nakon što u martu 2015. godine BBC nije obnovio ugovor Klarksonu zbog međusobnih neslaganja i nesuglasica javnost je čekala odgovore od preostalih članova tima. Jednoglasno i Mej i Hamond donose odluku da neće nastaviti saradnju na snimaju novih epizoda „Top Gear-a“ bez Klarksona.

Od 2016. godine njih trojica snimaju autorsku emisiju „The Grand Tour“ za platformu Amazon prajm.

U 13 godina snimanja „Top Gear-a“ Hamond je sa kolegama obišao gotovo celi svet, testirao mnogobrojne automobile i izvodio neverovatne ludorije, ali ono po čemu će ostati zapamćen je nesreća kada je izleteo sa piste u automobilu na mlazni pogon poznatom pod nazivom „Vampir“ (Vampire) i to pri brzini od 463 km/h.

20. septembra 2006. godine Hamond je na pisti Elvington nekadašnje avionske baze Kraljevske avijacije (RAF) u bizini Jorka (York) snimao prilog u kome je trebalo da vozi „Vampira“, te da predstavi gledaocima kakav je osećaj voziti automobil napravljen tako da u teoriji može postići brzinu od 595 km/h. Dobio je priliku da vozi automobil sa turbo-džet motor koji proizvodi 22kN potiska i sa kojim je postignut britanski rekord najbrže vožnje na kopnu sa 483,3 km/h.

Hamond je završavao poslednju, sedmu, vožnju kako bi snimio dodatni materijal za montažu kada mu je pukla prednja desna guma pri brzini od 463 km/h. Kao iskusan vozač preduzeo je sve što je bilo u njegovoj moći da ublaži predstojeći udar, prekinuo je dovod goriva i ručno aktivirao padobran. „Vampir“ je izleteo sa staze, prevrtao se i zabio u zemlju. Hamond je kacigom takođe ostavio trag u zemlji, vizir je spao, a kada su ga bolničari stigli do njega imao je zemlju u ustima i povredu levog oka.

Iz smrskanog automobila oslobođen je hidrauličnim makazama, a kada su ga bolničari pomerili došao je svesti i rekao im da oseća bol u donjem delu leđa. Hamond je smešten na odeljenje neurologije u Opštoj bolnici u Lidsu (Leeds General Infirmary) gde je ostao pet sedmica. Lekari su utvrdili da je zadobio teške povrede, naročito u predelu mozga.

Samo tri meseca nakon nesreće, 22. decembra 2006. godine, pojavio se na televiziji i to u emisiji „Friday Night with Jonathan Ross“ gde je javnosti otkrio težinu povreda koje je pretrpeo, od toga da je dve sedmice bio u komi, do toga da je imao amneziju i probleme sa kratkoročnim pamćenjem.

Nesreća je prikazana u prvoj epizodi devete sezone „Top Gear-a“ čija premijera je odgađana do 28. januara 2007. godine kako bi Hamond mogao prisustvovati studijskom delu snimanju pred publikom. Klarkson i Mej su mu priredili veliku dobrodošlicu. Nakon prikazivanja jezivog snimka nastalog u samim trenucima nesreće Hamond je zamolio kolege iz tima da se o tome više ne govori što su velikoj meri i ispoštovali sa izuzetkom nekoliko šaljivih osvrtanja kroz godine.

2007. godine Hamond je izdao autobiografiju pod nazivom „Na ivici: Moja priča“ (On The Edge: My Story) u kojoj je sumira život pre i posle nesreće. Mesecima posle nesreće borio se sa gubitkom memorije, depresijom i problemima sa emocionalnim iskustvima. U intervjuu za časopis „Miror“ (The Mirror) 2011. godine otkrio je šokantnu istinu da se uopšte ne seća većeg dela 2007. godine, da ne može da se priseti gostovanja kod Džonatana Rosa (Jonathan Ross) niti avanture u Južnoj Africi koja je snimana kao „Top Gear“ specijal.

The Grand Tour

18. novembra 2016. godine premijerno je prikazana prva epizoda novog automobilskog šou programa „The Grand Tour“ pod nazivom „The Holy Trinity“ – slučajno ili namerno naslov prve epizode je na šaljiv način usmerio pažnju gledalaca i obožavatelja na to da ekipa Klarkson, Mej i Hamond opstaje i dalje, a da je popularnost „Top Gear-a“ sa novom voditeljskom postavom pod upitnikom.

Hamond je učestvovao u snimaju 38 epizoda u prve tri sezone, a uprkos svim putovanjima, avanturama i automobilima opet je dospeo na naslovne strane svih svetskih medija nakon nesreće u kojoj je izleteo sa staze u  Rimac Concept One superautomobilu i to kada je već prešao liniju finiša. Nesreća se dogodila na brdskoj stazi u gradiću Hemberg u Švajcarskoj (Switzerland).

Iz nepoznatih razloga Hamond je sleteo sa puta i to u finiš zoni, automobil se prevrnuo nekoliko puta i konalno se zaustavio 110 metara od staze i to na krovu, nakon čega se i zapalio. Hitna pomoć je reagovala odmah, pa je Hamond u svesnom stanju prevezen u bolnicu gde mu je ustanovljen prelom tibialnog platoa u levom kolenu. Prilikom operacije hirurški su mu umetnuti ploča i deset vijaka kako bi zadržao punu funkciju kolena.

Klarkson i Mej su prisustvovali nesreći i u trenucima prije reagovanja hitne pomoći su u panici pomislili da je Hamond smrtno stradao. Priznaju da su bili očajni i istinski uplašeni dok nisu videli da je Ričard svestan. Kako to obično biva, nakon trenutaka iskrenosti došlo je vreme i za ismevanje, pa Hamondu u drugoj sezoni „The Grad Tour-a“ nisu mogli oprostiti što je uništio automobil vredan gotovo 2 miliona evra.

U epizodi pod nazivom „The Fall Guys“ emitovanoj 15. decembra 2017. godine Hamond je na štakama prešao put od Central parka u Njujorku (New York) do Nijagarinih vodopada. Saputnik mu je bio Džejms Mej koji nije pokazao preterano mnogo saosećanja za njegovo stanje i oporavak što je epizodu učinilo posebno zabavnom u njihovom standardnom humorističnom maniru, a Meju donelo i novi nadimak „kapetan saosećajni“ (Captain Compassionate).

Tokom snimanje druge sezone „The Grand Tour-a“ Hamond je imao još jedanu nesreću kada je na lokaciji u Mozambiku (Mozambique) pao sa motora, udario glavom i na kratko izgubio svest. Lekari su ustanovili da pad nije ostavio posledice po zdravlje.

Druge televizijske emisije i autorska ostvarenja

Hamondova televizijska karijera nije ograničena samo na emisije o automobilima. Tokom 2004. i 2005. godine bio je voditelj „Crufts Dog Show-a“, a imao je i nekoliko drugih angažmana u emisijama i dokumentarcima kao što su: „Are You Younger Than You Think?“, „Movies’ Greatest Cars“, „Should I Worry About…?“, „Inside Britain’s Fattest Man“, „Live at the Apollo“, „The Gunpowder Plot: Exploding the Legend“, „Greatest Ever Screen Chases“, „The Wonderful World of Whiteley“…

Od 2003. do 2006. godine bio je voditelj zabavnog dokumentarnog serijala „Brainiac: Science Abuse“ koji je emitovan na programu Sky 1. Tokom 2006. godine imao je dva velika angažmana, vodio je dnevnu zabavnu emisiju „The 5 O’Clock Show“, a bio je i kapetan BBC tima u kvizu „Petrolheads“. Iste godine je prikazana emisija „Richard Hammond and the Holy Grail“  u kojoj je istraživao istorijat svetog grala. Za potrebe snimanja Hamond je dobio i priliku da poseti Vatikanski tajni arhiv.

2007. godine snimio je intervju sa američkim kaskaderom Ivil Kanivilom (Evel Knievel) koji je emitovan 23. decembra. Kanivil je preminuo u novembru 2007. godine i razgovor sa Hamond je bio njegovo poslednje pojavljivanje u medijima. Tokom ove godine radio je i na emisijama: „Last One Standing“, „Helicopter Heroes“, „Children in Need“.

U septembru 2008. godine na programu Nacionalne geografija (National Geographic Channel) premijerno je emitovana prva epizoda dokumentarnog serijala „Engineering Connections“ u kojoj je Hamond imao zadatak da otkrije  kako inženjeri i dizajneri koriste istorijske izume za razvoj savremenih tehnologija i tehnološki napredak. Izuzetno uspešan serijal je imao tri sezone i ukupno 16 epizoda, a prikazivao se sve do juna 2011. godine.

Od 2008. do 2010. godine u ulozi naratora, voditelja ili gosta pojavljivao se u emisijama: „Timewatch“, „Sport Relief 2008“, „Blue Peter“, „The New Paul O’Grady Show“, „Xposé“, „The Greatest TV Shows of the Noughties“…

Hamond je bio i muški član voditeljskog dvojca u zabavnom šou programu „Total Wipeout“ koji se na BBC-u prikazivao od 2009. do 2012. godine. „Richard Hammond’s Blast Lab“ je dečiji kviz obrazovnog karaktera koji je emitovan od 2009. do 2011. godine.

U martu 2010. godine na BBC-u je prikazan trodelni dokumentarac pod nazivom „Richard Hammond’s Invisible Worlds“ u kome su korištene najmodernije kamere kako bi gledaocima bilo omogućeno da vide onaj deo sveta koji nas okružuje, a nevidljiv je golom oku.

2011. godine Hamond je radio na dva projekta: tehnološkom dokumentarcu „Richard Hammond’s Tech Head“ i naučnom „Richard Hammond’s Journey to the Centre of the Planet“. 2012. godine je na programu BBC Amerika prikazivan serijal pod nazivom „Richard Hammond’s Crash Course“. Kroz dve sezone i 14 epizoda učio je kako da upravlja teškom mašinerijom, te kako da radi neke od najneobičnijih poslova u SAD.  Iste godine je bio angažovan i na dokumentarcu „Planet Earth Live“ u kome je prikazan život životinja u ekstremnim uslovima.

2014. i 2015. godine bio je jedan od voditelja zabavne emisije „Science of Stupid“ koja je emitovana na programu Nacionalne geografije, a bavila se primenom zakona fizike u svakodnevnom životu. Hamond je radio na verziji kreiranoj za teritoriju Velike Britanije. U septembru 2015. godine je naprogramu Sky 1 prikazivan dvodelni dokumentarac „Richard Hammond’s Jungle Quest“.

U 2019. Hamond radi na novom projektu za Diskaveri Velika Britanija (Discovery Channel UK) u kome će obilaziti svet u potrazi za najvećim tehničkim poduhvatima.

Privatni život

Od 2002. godine je u braku sa Amandom „Mindi“ Hamond (Amanda „Mindy“ Hammond), rođenom Etridž (Etheridge), kolumnistikinjom dnevnih novina „Daily Express“. Par se venčao u maju 2002. godine i imaju dve kćerke Izabelu (Isabella) i Vilov (Willow).

Porodica Hamond je veliki ljubitelj životinja i borci su za njihova prava što pokazuju i delima, pa su na imanju Bolitri našli mesta i za nekoliko konja, ovce, pse, mačke, kokoške, patke… Osim zamka Bolitri, koji im je stalna adresa, Hamondovi u vlasništvu imaju i stan u Londonu i vilu u Sent Tropeu (Saint-Tropez).

2018. godine su doživeli neprijatnost kada su tokom noći provalnici ušli u kuću u Sent Tropeu i opljačkali ih dok su spavali.

Automobili

Prvi automobil koji je posedovao bio je Toyota Corolla Liftback. Kroz Hamondov vozni park su prošli i sledeći modeli: Ford mustang GT 390, Bentley S1, Dodge charger R/T, Jaguar E-type, Porsche 911 SC, Range Rover classic, Land Rover defender 110, BMW 850Ci, Porsche 928, Porsche 911 carrera S, Fiat 500, Dodge Challenger SRT-8, Morgan aeromax, Lamborghini Gallardo LP-560-4 spyder, Aston Martin DBS volante, Porsche 911 GT3, Porsche 911 GT3 RS, Lagonda 2-litre supercharged, Opel kadett (sa imenom Oliver)…

Motocikli

Osim automobila Hamond je i pasionirani ljubitelj motora. Posedovao je ili i trenutno poseduje sledeće modele: Triumph Bonneville, Indian, Harley Davidson, Kawasaki Z900, BMW R90S, BMW R100, Yamaha FS-1E, Suzuki GSX-R1100, Ducati 916, Honda SS50…

Zanimljivosti

Poznat je i pod šaljivim nadimkom „The Hamster“ (hrčak) koji je dobio jer je mnogo niži od Klarksona i Meja, a i zbog toga što prezime Hamond počinje istim slovima. U novembru 2016. godine je sa Klarksonom i Mejom pokrenuo društvenu mrežu „DriveTribe“. Aktivan je na Tviteru (Twitter). Svira bas gitaru. Za svakodnevnu vožnju po gradu radije bira bicikl ili skuter. Položio je vozački ispit iz drugog puta.

2007. godine je za potrebe snimanja „Top Gear“ specijala u Bocvani vozio automobil Opel Kadet iz 1963. godine kome je za vreme zajedničke avanture dao ime Oliver. Oliver je dopremljen u Englesku, restauriran i danas se nalazi u Hamondovom voznom parku.

2010. godine predsedavao je seoskim sajmom okruga Herefordšir što je privuklo više od 15.000 ljudi koji su došli samo da bi ga videli i upoznali. 2012. godine dobio je dozvolu za pilotiranje helikopterom, a u svom vlasništvu ima Robinson R44 Raven II model helikoptera.

Kao posledica povrede mozga nakon nesreće u „Vampiru“ 2006. godine jedno vreme nije prepoznavao svoju suprugu i pokušavao je da joj objasni da je on oženjen Francuskinjom.

Objavio je nekoliko knjiga, uglavnom o automobilima ili vezane za njegove autorske emisije, ali i dve autobiografije: „As You Do“ i „On The Edge: My Story“.

Dugogodišnji je ambasador humanitarne organizacije „The Children’s Trust“ koja pomaže deci sa povredama mozga. U septembru 2013. godine je u saradnji sa humanitarnom organizacijom „Rays of Sunshine“ ispunio želju terminalno bolesne osmogodišnjakinje Emilie Palmer i provozao je ružičastom Lambordžiniju aventador (Lamborghini Aventador).

TV emisije

 • 1998 – 2002. Car File
 • 2002 – 2015. Top Gear
 • 2003 – 2006. Brainiac: Science Abuse
 • 2004 – 2005. Crufts
 • 2004 – 2005. Should I Worry About…?
 • 2005. The Gunpowder Plot: Exploding The Legend
 • 2005. Time Commanders
 • 2005. Inside Britain’s Fattest Man
 • 2006. Richard Hammond’s 5 O’Clock Show
 • 2006. Richard Hammond: Would You Believe It?
 • 2006. Richard Hammond and the Holy Grail
 • 2006. Battle of the Geeks
 • 2007. Last Man Standing
 • 2007. Helicopter Heroes
 • 2007. Richard Hammond Meets Evel Knievel
 • 2008. BBC Timewatch
 • 2008. 2010. Sport Relief
 • 2008 – 2012. Richard Hammond’s Engineering Connections
 • 2009 – 2011. Richard Hammond’s Blast Lab
 • 2009 – 2012. Total Wipeout
 • 2010. Richard Hammond’s Invisible Worlds
 • 2010. Hammond Meets Moss
 • 2011. Richard Hammond’s Journey to the Centre of the Planet
 • 2011. Richard Hammond’s Journey to the Bottom of the Ocean
 • 2011. Richard Hammond’s Tech Head
 • 2012. Richard Hammond’s Crash Course
 • 2012. Planet Earth Live
 • 2012. Richard Hammond’s Miracles of Nature
 • 2013. Richard Hammond’s Secret Service
 • 2013. Hammond meets Moss
 • 2013. How to Build a Planet
 • 2014. Richard Hammond’s Wildest Weather
 • 2014 – 2015. Science of Stupid
 • 2015. Richard Hammond’s Jungle Quest
 • 2016 –  The Grand Tour

 

Ričard Hamond (Richard Hammond) na društvenim mrežama

FacebookRičard @ Facebook
InstagramRičard @ Instagram
TwitterRičard @ Twitter