Živorad Nikolić (Žika Šarenica)

Kratke informacije

Ime i prezimeŽivorad Nikolić (Žika Šarenica)
Datum rođenja1. mart 1950.
Mesto rođenjaJasikovica (Trstenik)
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeVoditelj

Biografija

Živorad Nikolić, javnosti poznatiji pod nadimkom Žika Šarenica, je srpski voditelj i urednik koji je dugi niz godina bio jedno od zaštitnih lica Radio Televizije Srbija. Rođen je 1. marta 1950. godine u selu Jasikovica koje se nalazi u blizini Trstenika.

Privatni život

Odrastao je na selu sa majkom Stankom i ocem Mališom. Bio je posebno vezan za oca koji je teško prihvatio da Žika neće ostati u rodnom mestu i da se neće baviti poljoprivredom.

Nakon osnovne škole, pohađao je srednju školu u Vrnjačkoj Banji. Školovanje je nastavio u Beogradu gde je upisao engleski jezik na Filološkom fakultetu. U međuvremenu se predomislio i završio je ruski jezik. Tokom studija je bio u teškoj materijalnoj situaciji, ali uprkos tome nije posustao i trudio se da pomogne svojoj porodici.

Kada je bio na četvrtoj godini fakulteta, Žika se oženio svojom prvom ljubavlju sa kojom je počeo da se zabavlja dok je bio u srednjoj školi. Dobili su ćerku Ružicu, ali, ipak, ovaj brak je završen razvodom.

24. jula 1988. godine je na železničkoj stanici upoznao Zoranu Nedić i odmah su postali nerazdvojni. Venčali su se 24. jula 1995. godine, tj. istog datuma kada su se prvi put sreli. Iako im nije bio važan papir, Žika je želeo da ozakone vezu. Zorana iz prvog braka ima ćerku Katarinu koju je voditelj prihvatio kao svoje dete.

Smatra da iza svakog uspešnog muškarca stoji uspešna žena. Najviše veruje svojoj supruzi i uvek posluša njen savet. Raduje ga što većinu njegove publike čine žene za koje veruje da su iskrenije od muškaraca.

Iako njegova karijera traje više od 40 godina, voditelj kaže da nije razmišljao da se povuče sa malih ekrana. On voli svoj posao i motivaciju pronalazi u velikoj gledanosti koju njegova emisija beleži. Životni moto mu je: „Ovaj dan je jedinstven u životu, učini najviše. Sutra je novi dan.“

Osim Žika Šarenica, voditeljevi nadimci su Žika Seljak i Žika Senjak. Ne smeta mu da ga zovu Žika Seljak jer se ponosi svojim poreklom. Smatra da na javnoj sceni ima mnogo ličnosti koje su se preko noći pokondirile i zaboravile odakle su.

Iako ne provodi mnogo vremena gledajući televizor, prati emisije „Veče sa Ivanom Ivanovićem“ i „Ami G Show“, a ne podnosi rijalitije. Živi kao normalan svet, vozi se gradskim prevozom, ide na senjačku pijacu, u duge šetnje i uživa u kafani. Svaki slobodan trenutak koristi da sa suprugom negde otputuje i upozna druge zemlje.

Spor oko stana

1995. godine Žika i njegova supruga su kupili stan u Beogradu od investitora „Invest-eksport grupe“, tj. dali su im 26 kvadrata i doplatili su 24.000 maraka. 2001. godine su se uselili u stan. Tu su živeli samo desetak dana jer su ih ljudi iz Omladinsko-sportskog društva isterali. U tom trenutku, bračni par nije bio kod kuće, ali komšije su im rekle da su ih maltretirali i naterali da napuste stanove.

Iako su slučaj prijavili policiji, niko nije reagovao. Žika je razgovarao sa glavnim čovekom iz tog društva, Zvezdanom Terzićem, koji mu je rekao da će dobiti stan kada donese novac. Deset godina su se sudili, ali nije presuđeno u njihovu korist pa su se obratili Apelacionom sudu. Voditelja je ovo povredilo jer je stan hteo da pokloni ćerki. Zvezdan Terzić je izjavio da je „Invest-eksport grupa“ prevarila Omladinsko-sportsko društvu i ljude koji su kupili te stanove, a ne on.

Karijera

Uporedo sa studijama, Žika je predavao ruski jezik u Srednjoj medicinskoj školi i Šumarsko-tehničkoj školi u Kragujevcu. Jedna od njegovih učenica je bila današanja portparolka Hitne pomoći, Nada Macura. Nakon toga se zaposlio u „Vrnjačkim novinama“, pa na Radiju Vrnjačka Banja. Tu je radio kao voditelj, ali je dobio otkaz jer su nadređeni smatrali da nije talentovan za taj posao.

Karijeru je nastavio na Radiju Beograd, a u jednoj emisiju gost mu je bio Sergej Šestakov, tadašnji glavni urednik Beogradskog programa RTS-a. On mu je predložio da pređe na televiziju i, mesec dana kasnije, Žika je počeo da radi u redakciji Jutarnjeg programa.

2005. godine je postao voditelj emisije „Žikina Šarenica“ koja se oslanja na tradiciju i promoviše prave vrednosti Srbije. Urađena je po ugledu na italijanski šou program, ali u početku niko nije verovao u uspeh ovog projekta. U maju 2015. godine je prikazana 1000. epizoda, a emisija je postala jedna od najdugovečnijih i najgledanijih na domaćim kanalima. Žika je ugostio veliki broj muzičara, kulturno-umetničkih društva, kuvara, itd.

Krajem 2015. godine voditelj je bio član žirija talent šoua „Ja mogu sve“ u kome je ocenjivao takmičare koji se bave muzikom, plesom, itd. U jednoj epizodi je bio obučen kao roker što je do suza nasmejalo publiku, a Rambo Amadeus mu je dao nadimak Žika Metalika.

Prelazak na TV Pink

U septembru 2017. godine Žika je otišao u penziju, ali je nastavio da vodi svoju emisiju na Javnom servisu sa kojim je imao ugovor do 28. februara 2018. godine.

26. februara je prikazana poslednja epizoda „Žikine Šarenice“ na Prvom programu RTS-a. Voditelj je odlučio da pređe na ružičastu televiziju, a u medijima se spekulisalo da mu je Željko Mitrović ponudio sumu od 200.000 evra, stan i automobil po želji. Žika je izjavio da je dobio korektan ugovor, ali nije otkrio detalje. Jedan od razloga zbog kojih je doneo ovu odluku je taj što, obzirom da je u penziji, nije želeo da nekom mladom voditelju uzima hleb. Ime emisije „Žikina Šarenica“ je zaštitio u Agenciji za autorska prava pa će se tako zvati i na novom programu.

10. marta „Žikina Šarenica“ je počela da se emituje na tv Pink u terminima subota i nedelja ujutru od 8 do 11 sati. Nedelju dana kasnije, voditelj je snimio 1300. epizodu u kojoj je gostovao Željko Mitrović i njegove kolege Ana Babić i Slobodan Šarenac koji su postali voditelji emisije „Šarenica, više od imena“ koja se prikazuje umesto „Žikine Šarenice“.

Književnost

Žika za sebe kaže da je u duši poeta i da je prve stihove napisao u rodnoj Jasikovici dok je čuvao ovce. Oni su glasili: „Zagledan u ono što prolazi, prolazim pored sebe zamišljen“. Zbog toga su ga u srednjoj školi zvali Homer. Napisao je tri knjige: „Majstor Javnog servisa“, „Šarena tišina“ i „Poslovice Žikine Šarenice“. Početkom 2018. godine je postao kolumnista dnevnih novina Kurir.

Politika

Početkom 2018. godine Žika se našao među prvih 20 na izbornoj listi Srpske napredne stranke za izbore u Beogradu. Učestvovao je na mitingu ove stranke u Kaluđerici, a Aleksandru Vučiću je dao leptir mašnu u bojama njegove emisije, žensku šajkaču i čarape u bojama srpske zastave da ih pokloni nemačkoj kancelarki Angeli Merkel. Izjavio je da bi svojim najvećim uspehom smatrao da postane odbornik u Skupštini grada Beograda.

Mnogi su tvrdili da je prekršio više pravila jer je tokom predizborne kampanje prikazivana „Žikina Šarenica“, ali Regulatorno telo za elektronske medije (REM) je poslalo odgovor u kome piše da može da radi svoj posao jer je reč o zabavnom programu. Takođe su mu zamerali kada je u emisiji ugostio gradskog menadžera Gorana Vesića, ali on je tvrdio da je to uradio jer je Vesić dobio Svetosavsku nagradu i da nisu razgovarali o politici. Spekulisalo se da je prešao na tv Pink jer su mu čelnici RTS-a zamerili što se politički angažovao, ali on je to demantovao.

Lapsusi

Tokom dugogodišnjeg emitovanja „Žikine Šarenice“, voditelj je imao veliki broj lapsusa pa mnogi smatraju da zaslužuje nagradu za kralja lapsusa. Neki od njih su:

 • pomešao je hrišćanske verske praznike pa je na Krstovdan pričao o Spasovdanu,;
 • gledaocima je Vaskrs čestitao sa „Hristos se rodi“;
 • gledateljki koja je pravilno odgovorila da je reč pomfrit francuskog porekla, rekao je da to nije tačno, već da je nemačkog porekla;
 • u toku kviza za gledaoce imao je problema da pročita pitanja i odgovore pa je rekao: „Mora da je ćorav onaj koje pravio pitanja“;
 • u nekim emisijama je nosio kostime i bio u ulozi: Cezara, gospođe ministarke, vanzemaljca i žene kojoj je dao ime Živka Šarenica;
 • nije znao da mu je mikrofon uključen pa je opsovao dečaka koji je čitao svoju pesmu rekavši mu: „Alo, j***te, skrati to! Nije to pesma za Nobela!“. Pošto ovo nije bio jedini put da je opsovao u emisiji, bivši direktor Javnog servisa, Aleksandar Tijanić, ga je zvao na razgovor u svoju kancelariju;
 • dok je razgovarao sa decom koja treniraju tenis, dečaku je rekao da će biti uspešan kao Novak Đoković, a devojčici da će se dobro udati kao Ana Ivanović. Zbog ove izjave je dobio usmenu opomenu od čelnika RTS-a, a predstavnice svetskog pokreta za osnaživanje žena „Lean In“ su od njega tražile da se izvini poznatoj teniserki i svim ženama u Srbiji. U saopštenju za javnost je priznao da je pogrešio i izvinio se Ani, njegovoj gošći i ženama u Srbiji, ali u jednom od intervjua je izjavio da bi to ponovo uradio i da svi očevi žele da im se ćerke dobro udaju;
 • đakona je pitao da li dugo neguje bradu i da li je ona nekada smetala damama,
 • misicu Anđeliju Rogić je pitao koliko se konfeta ispali u toku novogodišnje noći na Trafalgar skveru u Njujorku (a nalazi se u Londonu),
 • u jednoj emisiji je izvedena pesma iz mjuzikla „Tajna crne ruke“ koja je na Twitter-u privukla pažnju jer se u njoj navode reči „ku*va“ i „ku**rvetina“;
 • zbog velike buke u studiju nije mogao da se skoncentriše pa je rekao da ga „omeću“ dok radi.