Serena Vilijams (Serena Williams)

Kratke informacije

Ime i prezimeSerena Vilijams (Serena Williams)
Datum rođenja26. septembar 1981.
Mesto rođenjaSagin (Mičigen)
DržavaSAD
PrebivalištePalm Bič (Florida)
ZanimanjeTeniserka, preduzetnik
Visina175 cm
Težina71 kg

Biografija

Serena Vilijams (Serena Jameka Williams) je američka profesionalna teniserka. Rođena je 26. septembra 1981. godine u Saginu u američkoj saveznoj državi Mičigen. Živi u Palm Bič Gardensu u Kaliforniji. Sa Aleksisom Ohanijanom (Alexis Ohanian), saosnivačem društvene mreže Redit ima ćerku Aleksis Olimpiju (Alexis Olimpia Ohanian).

Serena je jedna od najuspešnijih teniserki današnjice, a po mišljenju mnogih najbolja teniserka u istoriji belog sporta. Osvojila je 23. Grend slem titule u karijeri, te tako prestigla nemačku teniserku Štefi Graf (Steffi Graf) koja je do 1999. godine suvereno vladala teniskim terenima širom sveta. Serena je, pre nego što se u aprilu 2017. godine povukla iz sporta zbog trudnoće, osvojila ukupno sedam Vimbldona, sedam Australijan Opena, šest US Opena i tri Rolan Garosa. Osvojila je ukupno 72 titule u pojedinačnoj konkurenciji, od toga 23 na Grend slem turnirima. Poseduje ukupno 37 naslova, od toga 14 u paru, a s obzirom da je najavila da ne planira da se penzioniše, od nje se može očekivati još titula.

Čak 319 nedelja je bila prva teniserka na VTA (WTA) listi, a u ovom momentu (oktobar 2017.) je na 24. poziciji.

Tokom 2016. godine bila je najplaćenija sportistkinja na svetu sa zaradom do 28,9 miliona dolara, a 2017. godine je bila jedina žena na Forbsovoj (Forbes) listi 100 najplaćenijih sportista. Čak tri puta je osvojila Lauresovu nagradu za spotistkinju godine (2003, 2010 i 2016. godine).

Detinjstvo i teniski počeci

Serena Vilijams je rođena u Saginu u Mičigenu kao najmlađa ćerka Orasene Prajs (Oracena Price). Ima sestru Venus (Venus Williams) koja je takođe veoma uspešna teniserka i tri polusestre Jetunde (Yetunde Price), Lidreu (Lyndrea Price) i Išu (Isha Price). Kada su devojčice bile male porodica se preselila u Kaliforniju, gde je Serena sa tri godine počela da trenira tenis,  a već sa četiri godine počela je da osvaja dečije turnire. Ona i Venus u to vreme nisu išle u školu nego ih je otac Ričard (Richard Price) podučavao kod kuće. Treneri su im bili otac i majka, a kada je Serena napunila devet godina porodica se preselila u Vest Palm Bič u Floridi kako bi mogla da upiše tenisku akademiju Rika Mačija (Rick Macci Tennis Academy). Mači i Ričard Vilijams se nisu uvek slagali oko mnogih stvari, jer je Ričard želeo, da uprkos napornim treninzima sestre uživaju u detinjstvu. Kada je Serena napunila 10 godina otac je prestao da ih šalje na teniske turnire pošto je želeo da se fokusiraju na školovanje. Osim toga, bio je svestan rasizma koje ih je okruživalo, a koji bi mogao da im našteti.  U to vreme Serena je držala juniorski rekord na Floridi, te bila najbolja teniserka u kategoriji do 10 godina.

Kada je Serena krenula u 9. razred, 1995. godine otac ih je ispisao sa Mačijeve akademije, te odlučio da ih trenira kod kuće.  Roditelji su želeli da njihova ćerka napuni 16 godina pre nego što zaigra na nekom profesionalnom teniskom turniru. Ipak, kada joj je bilo 14 godina Serena je zatražila vajld-kard za učešće na turniru u Oklandu. Međutim, organizatori su je odbili zbog pravila koja ne dozvoljavaju tako mladim teniserkama da igraju na velikim turnirima.

Na turniru u Kvebeku 1995. godine izbačena je u prvoj rundi od 18-godišnje Eni Miler (Annie Miller), pa je preskočila turnire sledeće godine. Narednih godina izgubila je u kvalifikacijama za tri turnira, pre nego što je osvojila prvi meč na Kupu u Čikagu. Tada je sa 304 pozicije pobedila teniserke Meri Pirs (Mary Pierce) koja je zauzimala 7. mesto na VTA rang listi i Moniku Seleš (Monica Seleš) koja je bila četvrta. Time je postala prva teniserka u open eri kojoj je to pošlo za rukom. U polufinalu je izgubila od pete teniserke sveta Lindzi Devenport (Lindsay Devenport), a 1997. godinu završila na 99. poziciji VTA rang liste.

Na turniru u Sidneju je u četvrtfinalu pobedila Lindzi Devenport koja je tada držala visoko treće mesto na VTA listi. U polufinalu je izgubila od Aranče Sančez Vikario (Arantxa Sánchez Vicario). Na Australijan Openu je u prvoj rundi pobedila 16. teniserku sveta Irinu Spirleu (Irina Spîrlea), a u drugoj rundi izgubila od sestre Vinus Vilijams. Ovo je bio prvi profesionalni meč koji su sestre igrale jedna protiv druge.  Te godine Serena je odigrala četiri četvrtfinala, ali je izgubila sve jedan, uključujući i onaj od prve teniserke sveta Martine Hingis (Martina Hingis). Na Italijan openu u Rimu ponovo je trijumfovala starija sestra Vilijams. U četvrtom kolu Frenč Opena izgubila je od Aranče Sančez Vikario, a na US Openu ju je u trećoj rundi izbacila Irina Spirea. Iste godine povukla se sa Vimbldona zbog povrede. Ipak, 1998. godine osvojila je titule na Vimbldonu i US Openu u mešovitom dublu s Maksom Mirnijem (Max Mirnyi). Te godine sestre su osvojile tri titule u dublu, a Serena je godinu završila na 20. poziciji.

Profesionalna karijera i uspesi

Godine 1999. Serena je izgubila u trećem kolu Australijan Opena. Mesec dana kasnije osvojila je prvu profesionalnu titulu u pojedinačnoj konkurenciji pobedivši Ameli Moresmo (Amélie Mauresmoin) u finalu turnira u Parizu. Sa sestrom Venus je osvojila turnir u Memfisu, a u martu 1999. godine Serena je pobedila Stefi Graf u finalu turnira u Indijan Velsu.

Posle Lipton međunarodnog prvenstva zauzela je devetu poziciju na VTA listi. Nakon što je izgubila je četvrtfinalima Otvorenih prvenstava Italije i Nemačke, te dogurala do trećeg kruga Otvorenog prvenstva Francuske na kom je sa sestrom osvojla medalju u dublu, Serena je zbog povrede morala da propusti Vimbldon.  Kada se vratila na teren osvojila je Fed Kup u Los Anđelesu. Nakon toga pobedila je Kim Klajsters (Kim Clijsters), Končitu Martinez (Conchita Martínez), Moniku Seleš, te braniteljku naslova prvaka Lindzi Devenport, da bi u finalu US Opena savladala svetsku šampionku Martinu Hingis i postala druga Afro-Amerikanka koja je u pojedinačnoj konkureniciji osvojila jedan Grend Slem turnir. Pre nje to je pošlo za rukom samo Altei Gibson (Althea Gibson) 1958. godine. Sestre Vilijams su 1999. godine osvojile medalju u dublu na istom takmičenju. Na samom kraju godine sestre su pobedile u finalu Fed Kupa protiv reprezentacije Rusije, a Serena je zauzela visoku četvrtu poziciju na VTA listi.

Narednu godinu Serena je započela porazom u četvrtom kolu Australijan Opena. Propustila je da odbrani titule u Parizu i Indijan Velsu, ali je osvojila Gran pri u Nemačkoj. Zbog povrede je propustila Otvoreno prvenstvo Francuske, ali se vratila na Vimbldon gde je u u polufinalu izgubila od sestre Venus. Ipak, sestre su osvojile medalju u dublu.

Uspešno je odbranila titulu u Los Anđelesu, porazivši Lindzi Devenport u finalu turnira. Ipak, na US Openu Devenport joj se odužila pobedom u četvrtfinalu. Na Olimpijskim igrama u Sidneju 2002. godine sestre Vilijams su osvojile zlato u dublu. Godinu je završila pobedom na turniru u Japanu, te šestom pozicijom na VTA listi.

Sledeća godina započela je porazom od Martine Hingis u četvrtfinalu turnira u Sidneju i Melburnu. Nakon toga Serena je pobedila Kim Klajsters, te osvojila turnir u Kaliforniji. Ti dani su bili veoma teški za porodicu Vilijams jer su sestre optuživane za nameštanje mečeva. Sledeće nedelje Serena je izgubila od Dženifer Kaprijati (Jennifer Capriati) u četvtfinalu turnira u Majamiju. Isto se ponovilo i na Otvorenom prvenstvu Francuske, a potom i na Vimbldonu. Na turniru u Los Anđelesu ju je u finalu porazila Monika Seleš, ali je Serena pobedila Dženifer Kaprijati u finalu Rodžers Kupa. U finalu US Opena 2001. godine našle su se sestre Vilijams, a titulu je ponela Venus. Bilo je to prvo Grend Slem finale u kome su sestre igrale. Tu godinu je Serena ponovo završila na šestoj poziciji.

Povreda je naterala Serenu da preda polufinale turnira u Sidneju, te se povuče sa Australijan Opena. Nakon što se vratila na teren osvojila je turnir u Arizoni, pobedivši drugu teniserku sveta Dženifer Kaprijati. Nakon toga osvojila je Masters turnir u Majamiju, pobedivši treću teniserku sveta Martinu Hingis u četvrtfinalu, drugu na svetu Venus Vilijams u polufinalu, i svetsku teniserku broj 1 Dženifer Kaprijati u finalu turnira. Na Otvorenom prvenstvu Italije pobedila je Kaprijati u polufinalu, a Žistin Enen (Justine Henin) u finalu, te dospela na treće mesto VTA liste. Na Rolan Garosu 2002. godine savladala je Kaprijati u polufinalu, a Vinus u finalu, te konačno osvojila ovaj turnir. Pobeda joj je donela plasman na drugo mesto, odmah ispod sestre Vinus.

U finalu Vimbldona 2002. godine pobedila je Venus Vilijams, te zauzela prvu poziciju na VTA listi. Time je postala tek treća Afro-Amerikanka kojoj je to pošlo za rukom. Sestre su takođe osvojile Vimbldon u konkurenciji dublova, što je postala njihova peta zajednička Grend Slem titula. Nakon toga osvojila je US Open pobedivši Venus u finalu. To joj je bio treći Grend Slem zaredom i kruna njene dotadašnje karijere. Te jeseni pobedila je Kim Klajsters u Tokiju i Anastasiju Miskinu (Anastasia Myskina) u Lajpcigu. Godinu je privela kraju sa 56 pobeda i pet poraza, te osam titula u pojedinačnoj konkurenciji.

Sledeće godine je osvojila Australijan Opren, Vimbldon, Paris Open i turnir u Majamiju, a sve pobede koje je ostvarila inspirisale su novinare da sezonu nazovu „Serena Slemom“. Sestre su zajedno osvojile šest Grend slem titula u dublu. Nakon 21 pobede te godine, doživela je poraz od Žistin Enen na Kupu u Čarlstonu. Nakon toga izgubila je od Ameli Moresmo u polufinalu Međunarodnog BNL kupa u Italiji, te od Enen u polufinalu Otvorenog prvenstva Francuske. Nakon što je osvojila Vimbldon, pobedivši sestru Venus, propustila je tri turnira u Americi zbog hitne operacije kolena, nakon koje je bilo očekivano da izostane šest do osam nedelja.

Nakon osam meseci pauze zbog povrede Serena se vratila jača nego ikad, te je već u martu 2004. godine osvojila titulu na Otvorenom prvenstvu Majamija. Pobedivši u četiri meča na Otvorenom prvenstvu Francuske, sa sedmog mesta popela se na drugo. U četvrtfinalu poražena je od Dženifer Kaprijati. To je bio njen prvi poraz pre polufinala još od turnira u Vimbldonu 2001. godine. Nekoliko nedelja kasnije, uprkos padu na 10. mesto VTA liste, Serena je dobila šest mečeva te dogurala do finala Vimbldona, gde je poražena od Marije Šarapove (Maria Sharapova). Prvi put od 1999. godine pala je ispod 10. mesta na VTA rang listi. Tog leta dogurala je do finala prvenstva u Los Anđelesu, gde je poražena od Lindzi Devenport.

Propustivši nekoliko turnira, vratila se 2004. na US Open gde ju je u četvrtfinalu pobedila Dženifer Kaprijati. Osvojila je Otvoreno prvenstvo Kine, te se kvalifikovala na VTA turnir u Los Anđelesu. U finalu je izgubila od Šarapove, te godinu završila na sedmom mestu.

2005. godine pobedila je Devenport u finalu Australijan Opena, te drugi put osvojila ovaj turnir. U tom momentu mogla je da se pohvali sa sedam Grend Slem titula u singlu, te 12 pobeda od 15 odigranih mečeva. Pobede su je vratile na drugu poziciju VTA liste. Bilo je jasno da Serena želi ponovo da se vrati na prvo mesto, ipak povreda gležnja naterala ju je da propusti Otvoreno prvenstvo Francuske. Na Vimbldon se vratila kao četvrta teniserka sveta, ali je već u trećoj rundi poražena od Džil Krajbas (Jill Craybas), 85. igračice sveta. NA US Openu ju je u četvrtom krugu izbacila sestra Vinus. Te jeseni odigrala je samo jedan meč kada je poražena od 127. igračice sveta Sun Tiantijan (Sun Tiantian) na turniru u Pekingu. Godinu je završila na 11. mestu.

Narednu godinu započela je odbranom titule na Australijan Openu, ali je poražena već u trećoj rundi. Novinarima je nakon turnira rekla da joj povrede ne dozvoljavaju da igra onako kako bi želela. Ipak, kasnije je priznala da je glavni razlog za lošu igru depresija koja ju je tada mučila. Tokom sezone 2006. sa terena je odsustvovala šest meseci, te je svakodnevno posećivala terapeuta. Nakon što je upoznala devojčicu koja ju je smatrala svojim idolom, Serena je odlučila da zaigra na turniru u Sinsinatiju. U tom momentu bila je 139. teniserka na svetskoj rang listi. U polufinalu turnira u Sinsinatiju poražena je od Vere Zvonareve (Vera Zvonarev). Na turniru u Los Anđelesu u polufinalu ju je pobedila Jelena Janković, a na US Openu je ispala u četvrtoj rundi, nakon poraza od Ameli Moresmo. 2006. godinu je završila na 95. mestu.

Sezonu 2007. započela je s mnogo više samopouzdanja i želje da se vrati na prvu poziciju VTA liste. Prva prepreka bio je Australijan Open gde je naišla na brojne kritike tenisera i organizatora, a morala je i da se suoči s mogućnosti da će njen sponzor Najki (Nike) možda odlučiti da prekine saradnju. Uprkos svemu tome, Serena je uspela da savlada sve izazove koje su pred nju stavile nove, mlade teniserke, te da u finalu pobedi Mariju Šarapovu. Ovo je ujedno bio njen prvi osvojen turnir u poslednje dve godine, ali i treća titula na Australijan Openu, te osma Grend Slem titula u karijeri. Njenu igru na ovom turniru mnogi su ocenili kao najbolju u karijeri, a pobeda joj je donela 14. poziciju na VTA rang listi.

Serena je nakon toga četvrti put zaredom osvojila Otvoreno prvenstvo u Majamiju, savladaviši Žistin Enan u finalu. Nakon toga igrala je za SAD na Fed Kupu protiv reprezentacije Belgije. Prvi meč je dobila, a drugi je morala da preda zbog povrede kolena. U četvrtfinalu Otvorenog prvenstva Francuske izgubila je od Enan. Nakon toga ponovo je zaigrala na Vimbldonu. U četvrtom kolu, uprkos povredama i umoru, savladala je slovačku teniserku Danijelu Hontučovu. Međutim, povreda je bila jača, pa ju je u četvrtfinalu savladala Enan. Vilijams i Enan ponovo su se sastale na US Openu, a Serena je 2007. godinu završila na sedmom mestu.

Na početku 2008. godine je igrajući za reprezentaciju Amerike osvojila Hopman kup. Na Otvorenom prvenstvu Australije poražena je u četvrfinalu od Jelene Janković. Sestre su i u dublu izbačene u četvrtfinalu. Zbog povrede Serena je morala da otkaže učešće na tri prethodno zakazana turnira. Osvojila je Family Circle Kup, a izgubila u četvrtfinalu turnira u Berlinu od Dinare Safine (Dinara Safina). U Rimu ju je izbacila Elize Kornet (Alizé Cornet), a u Parizu Katarina Sebotnik (Katarina Sebotnik). Na Vimbldonu je izgubila finale od Vinus, ali su u paru osvojile medalju. Na Olimpijskim igrama u Pekingu poražena je u četvtfinalu od Elene Dementijeve (Elena Dementieva), ali je u dublu sa sestrom osvojila zlatnu medalju. Osvojila je US Open pobedivši Vinus, Safinu i na kraju Jelenu Janković u finalu. To joj je bila treća medalja na ovom turniru i deveta Grend Slem titula. Ova pobeda vratila ju je na prvu poziciju VTA liste. Zbog nekoliko poraza pred kraj godine, Serena je 2008. godinu završila na 2. mestu, osvojivši četiri titule u pojedinačnoj konkurenciji.

Nakon toga osvojila je Australijan Open pobedivši Safinu u finalu. Time se vratila na mesto broj 1. U dublu su sestre osvojile medalju po treći put. Zbog brojnih povreda morala je da propusti neke turnire, a poražena je na turnirima u Barseloni, Rimu i Madridu.

Na Otvorenom prvenstvu Francuske u četvrtfinalu je poražena od Svetlane Kuznjecove (Svetlana Kuznetsova). Iste godine je ponovo osvojila Vimbldon pobedivši Vinus u finalu, te tako osvojila treću titulu na ovom takmičenju, te 11. Grend Slem titulu u karijeri. Sestre su ponovo slavile u dublu na Vimbldonu, što je označilo njihovu 9. zajedničku titulu.

Na US Openu je poražena od Kim Klajsters u polufinalu, ali je sa sestrom osvojila titulu u dublu. Osvojila je i VTA prvenstvo pobedivši Venus u finalu. Te godine odigrala je 16 turnira i vratila se na prvo mesto na VTA rang listi. U dublu su sestre 2009. godinu završile na drugom mestu. Te godine ju je agencija AP (Associated Press) proglasila sportistkinjom godine.

Početkom 2010. godine je izgubila finale turnira u Sidneju, te osvojila Australijan Open pobedivši Enen u finalu. Sestre Vilijams su ponovo osvojile Otvoreno prvenstvo u dublu. Uprkos brojnim povredama na turniru u Rimu je izgubila tek u polufinalu od Jelene Janković, a u Madridu je osvojila titulu u dublu sa Venus. Na Frenč Openu je poražena u četvrtfinalu, ali je sa sestrom ponovo osvojila titulu u dublu, te su ponovo zauzele prvo mesto u ukupnom plasmanu. Da joj vimbldonska trava najviše odgovara potvrdila je 2010. godine kada je osvojla turnir bez izgubljenog seta. U finalu je pobedila Ruskinju Veru Zvonarevu. U dublu su sestre poražene u finalu od tandema Vesnina – Zvonareva. U julu 2010. godine posekla je nogu na staklo u restoranu pa je morala da propusti ostale turnire te godine. Godinu je završila na četvrtom mestu u pojedinačnoj konkurenciji, te 11. u dublu.

Brojne povrede zbog kojih je gubila mečeve i propuštala turnire dovele su do toga da je 2011. godinu završila na 12. mestu, osvojivši dve titule.

Naredne godine povrede su je primorale da izostane sa nekih turnira, ali je uprkos tome osvojila Vimbldon, te „zaradila“ svoju 14. Grend Slem titulu. Predstavljajući SAD na Olimpijskim igrama u Londonu osvojila je zlatnu medalju pobedivši Mariju Šarapovu u finalu. Osvojila je US Open i 15. Grend Slem titulu u karijeri. Godinu je završila osvojivši treću titulu na VTA prvenstvu, a Svetska teniska asocijacija ju je četvrti put proglasila teniserkom godine. Međunarodna teniska federacija ju je proglasila svetskom šampionkom 2012. godine. Sa sestrom Venus je ponovo osvajala turnire, te su godinu završile sa 13 osvojenih titula u dublu. Na Olimpijadi u Londonu su takođe osvojile zlato.

Nakon turnira u Dohi 2013. godine vratila se na prvo mesto svetske rang liste i postala najstarija teniserka u open eri na ovoj poziciji. Nakon toga osvojila je prvenstvo u Majamiju, Madridu, Rimu, zatim Rolan Garos i Vimbldon. Usledile su titule u Rodžers kupu u Torontu i US Openu, što joj je donelo 17. Grend Slem titulu. Pobedivši Jelenu Janković u finalu Otvorenog prvenstva Kine osvojila je 10. titulu u 2013. godini. Godinu je završila na prvoj poziciji VTA liste te postala najstarija prva igračica u open eri. Postala je najplaćenija igračica u ovom sportu, te za uspeh u 2013. godini dobila brojne nagrade i priznanja. AP ju je po treći put proglasio sportistkinjom godine.

Uprkos blagom padu u igri, 2014. godinu je ponovo završila na prvom mestu, četvrti put u karijeri. Prvu poziciju je držala tokom čitave godine, što se nije desilo od 1996. godine. Ponovo je proglašena igračicom godine, te svetskom šampionkom.

Tokom 2015. godine osvojila je Australijan Open, Otvoreno prvenstvo Francuske, Vimbldon, Majami Open i Masters u Sinsinatiju. Nakon prvenstva u Majamiju ostvarila je 700. pobedu, što je do tada pošlo za rukom samo Rafaelu Nadalu (Rafael Nadal) i Rodžeru Federeru (Roger Federer). Nakon poraza na US Openu, Serena je odlučila da ranije završi sezonu. Uprkos povredama i razočaranju zbog rezultata na Otvorenom prvenstvu Amerike, Serena je zadržala poziciju broj 1. tokom čitave sezone, a godinu je po peti put završila na prvom mestu. Proglašena je sportistkinjom godine, svetskom šampionkom, te po četvrti put nominovana za sportiskinju godine od strane agencije AP.

Naredne godine morala je da propusti Hopman Kup nakon povrede kolena. Na sledećem turniru, Otvorenom prvenstvu Australije pobedila je Mariju Šarapovu, petu igračicu sveta, Agnješku Radvanjsku (Agnieszka Radwańska), te Angeliku Kerber (Angelique Kerber). Osvojila je turnir ne izgubivši niti jedan set. Na Indijan Velsu je u finalu poražena od Viktorije Azarenko (Victoria Azarenka), a na Majami Openu od Svetlane Kuznjecove (Svetlana Kuznetsova). Učestvovala je na turniru u Rimu, te osvojila 70. titulu u karijeri. Usledilo je osvajanje Otvorenog prvenstva Francuske, Vimbldona, Majami Opena i Mastersa u Sinsinatiju. Na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru je u paru sa sestrom neočekivano ispala u prvoj rundi takmičenja. U pojedinačnoj konkurenciji dogurala je do treće runde kada ju je izbacila Ukrajinka Elina Svitolina (Elina Svitolina).

U prvoj nedelji septembra 2016. godine držala je prvu poziciju 186 sedmica, izjednačivši rekord koji je postavila Štefi Graf. U polufinalu US Opena poražena je od Karoline Pliškove (Karolína Plíšková), a turnir je osvojila Angelika Kerber, te je zbacila s trona VTA liste. Zbog povrede Serena je otkazala dalja učešća na turnirima 2016. godine.

U januaru 2017. godine sedmi put je osvojila Australijan Open pobedivši u finalu sestru Vinus Vilijams. Time je oborila rekord Štefi Graf, osvojivši 23. Grend Slem titulu, te ponovo zauzela 1. mesto na VTA rang listi. Otkazala je učešća na turnirima u Indijan Velsu i Majamiju, a u aprilu 2017. godine objavila da je trudna te da će propustiti ostala takmičenja. Ipak, najavila je da se neće penzionisati, te da planira učešće na Australijan Openu 2018. godine.

Ostali projekti

Poznato je da je slavna teniserka veliki ljubitelj mode. To pokazuje na teniskom terenu, ali i van njega. Čak i sportska odeća koju nosi na turnirima ima njen jedinstven pečat po kojem je prepoznatljiva među ljubiteljima tenisa. Trenutno sarađuje sa Najkijem, jednim od najpoznatijih sportskih brendova na svetu. Bavi se dizajniranjem odeće, a neretko je osvane na naslovnicama velikih modnih časopisa.

Osim toga poznata je i po svom humanitarnom radu, te zalaganju za sprečavanje rasizma u Americi.

Privatni život

Baš kao i profesionalni uspesi i ljubavni život teniserke Serene Vilijams je često top tema svetskih tabloida.

Naime, tokom 2002. i 2003. godine Serena se često pojavljivala u javnosti sa zvezdom NFL-a Kišonom Džonsonom (Keyshawn Johnson) i to nakon što se on razveo od supruge. Ipak, Džonson je demantovao navode u žutoj štampi.

Teniserka je u periodu od 2004. do 2006. godine bila u vezi sa režiserom Bretom Ratnerom (Brett Ratner), poznatom po filmskoj franšizi „X-men“ i popularnoj seriji „Zakon braće“ („Prison Break“). Prema pisanju medija, vezu su prekinuli nakon što je Serena saznala da je Bret proveo celu nedelju u Njujorku opijajući se sa reperima Pi Didijem (P Diddy) i Džej Zijem (Jay Z).

Nakon toga šuškalo se da je Serena u vezi sa slavnim glumcem Kolinom Farelom (Colin Farrel) jer su se nekoliko puta zajedno pojavili u javnosti. Međutim, ni jedno od njih dvoje nije potvrdilo te glasine. Ako je verovati tabloidima, Serena je u tokom 2007. i 2008. godine bila u vezi s glumcem Džekijem Longom (Jackie Long), a 2010. godine zabavljala se s košarkašem Dalas Meverika Amarom Stoudemirom (Amar Stoudemire). Tokom 2012. godine Serena je bila u vezi s bugarskim teniserom Grigorom Dimitrovom (Grigor Dimitrov) koji je nakon toga zaveo Mariju Šarapovu, Sereninu veliku rivalku.  Kada je 2012. godine Serena angažovala Patrika Moratoglua (Patrick Mouratoglu) da joj bude trener, što je pokrenulo glasine da su njih dvoje u emotivnoj vezi.

Iako se često u javnosti pojavljivala s reperom Komonom (Common), a veza je navodno okončana zbog brojnih obaveza koje im nisu dozvoljavale da se češće viđaju. 29. decembra 2016. godine Serena se verila s Aleksisom Ohanijanon, saosnivačem Redita, a 19. aprila 2017. godine objavila je da čekaju dete. U septembru 2017. godine Serena je rodila devojčicu Aleksis Olimpiju Ohanijan.

Serena Vilijams (Serena Williams) na društvenim mrežama

FacebookSerena @ Facebook
InstagramSerena @ Instagram
TwitterSerena @ Twitter