Kristijan Bartuš (Goldenito)

Kratke informacije

Ime i prezimeKristijan Bartuš (Goldenito)
Datum rođenja11. jun 2003.
Mesto rođenjaNovi Sad
DržavaSrbija
PrebivališteNovi Sad
ZanimanjeJutjuber i influenser

Biografija

Kristijan Bartuš je srpski jutjuber i influenser čiji „Ju Tjub“ („You Tube“) kanal „Goldenito“ u novembru 2019. godine broji više od 368 hiljada pratilaca. Jedan je od najmlađih jutjubera u Srbiji. Rođen je 11. juna 2003. godine u Novom Sadu, gde i danas živi i pohađa srednju školu.

Premda je trenirao fudbal i košarku, Kristijan je već sa 11 godina počeo da igra popularni „Minecraft“. Gledajući klipove iskusnijih jutjubera, poput Gastoza, Cileta i Deks Roka, došao je na ideju da i sam pokrene vlastiti „Ju Tjub“ kanal pod nazivom „ItsGoldenPvP“.

Priznaje da mu na početku nije dobro išlo i da nije imao mnogo pregleda i pretplatnika, te je odustao od snimanja. Sve se promenilo polovinom 2014. godine. Na letnjem raspustu je počeo aktivnije da snima klipove, a pored igrica, snimao je i izazove, tzv. „prenkove“ i reakcije.

Do 10 hiljada pretplatnika došao je 2016. godine, a kada je nabavio bolju opremu za snimanje i počeo da u svoje klipove dovodi oca Zoltana i brata Stevana, popularnost mu je naglo „skočila“. Do januara 2018. godine „zapratilo“ ga je 100 hiljada dečaka i devojčica iz celog regiona, a do avgusta iste godine ta cifra se udvostručila.

Kristijan je redovan učesnik festivala u Srbiji i zemljama u regionu, poput „Balkan Tube Fest-a“, „Reboot Info Gamer-a“, „GamesCon-a“ i drugih. Sarađuje i sa drugim jutjuberima, a zbog svoje popularnosti privlači pažnju brojnih kompanija, koje mu nude sponzorstva.

U februaru 2019. godine dobio je svog trihiljaditog pretplatnika, a ta brojka je nastavila da raste. Pored „Ju Tjuba“ gde ga prati preko 368 hiljada dečaka i devojčica, Goldenito ima 130 hiljada pratilaca na društvenoj mreži„Instagram“.

Biografija

Kristijan Bartuš je rođen 2003. godine u Novom Sadu. U jednom klipu je rekao da su mu roditelji i starija sestra Kristina pričali da je bio vrlo nestašno dete i da mu je omiljena igračka bila olovka koju je držao u ruci čak i dok spava. Kada je bio mali roditelji su odlučili da se  razvedu. Uprkos tome, Kristijan kaže da je u kontaktu s oba roditelja i da ih redovno viđa.

Njegov otac je par godina kasnije upoznao drugu ženu sa kojom se venčao, tako da je Kristijan 2009. godine dobio brata Stevana.

Iste godine je krenuo u mađarski vrtić u selu u kome su živeli njegovi baka i deka. Ipak, samo godinu dana kasnije njegov deda je preminuo, što je bio veoma težak udarac ne samo za njega nego i za celu porodicu.

Sa sedam godina je krenuo u osnovnu školu u Novom Sadu. Jednom prilikom je priznao da na početku nije voleo da uči i da mu škola nije bila interesantna. Uporedo sa tim je trenirao fudbal, a omiljeni klub i igrač su mu bili Real Madrid i Kristijano Ronaldo (Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro). Često je do kasno u noć bio budan kako bi gledao utakmice i navijao za svoj omiljeni klub. Nešto kasnije je počeo da trenira košarku.

Kako je rastao menjala su se i njegova interesovanja. Braća od tetke su mu otkrili „Fejsbuk“, i napravili mu prvi nalog na toj društvenoj mreži. Često je sa bakom igrao popularnu igricu „FarmVille“, sve dok nije otkrio sve „čari“ platforme „Ju Tjub“.

Počeo je redovno da gleda klipove koje su snimali Nenad Marinković (Gastozz), Aleksandar Leštarić (Cile ST) i drugi iskusniji jutjuberi. Maštao je o tome da i on postane prepoznatljiv, pa je u aprilu 2014. godine osnovao svoj prvi „Ju Tjub“ kanal pod nazivom „ItsGoldenPvP“. Uglavnom je snimao kako igra popularne igrice poput „Minecraft-a“. Međutim, kako nije imao mnogo pretplatnika i pregleda, nakratko je odustao od snimanja.

U leto iste godine je promenio ime kanala u „Goldenito“, i počeo redovnije da snima i objavljuje videe. Na početku roditelji nisu znali za njegov hobi, a kada su saznali u snimanje su se uključili njegov otac Zoltan i mlađi brat Stefan. Trebalo mu je skoro dve godine da dođe do prvih hiljadu pretplatnika.

Osim igrica, počeo je da objavljuje i druge sadržaje, poput izazova, tzv. prenkova i reakcija. Kanal je počeo brže da raste, a postao je poznat i u svojoj školi. Većina njegovih školskih drugara i nastavnika je pratila njegov kanal i podržavala ga.

Motivaciju mu je davao njegov omiljeni jutjuber Dejan Dražić, poznatiji kao „Dex Rock“. Osim toga, pratio je šta objavljuju i druge, iskusnije kolege na „Ju Tjubu“. Do kraja 2016. godine cilj mu je bio da ga „zaprati“ deset hiljada korisnika „Ju Tjuba“ i taj cilj je uspešno ostvario.

Usledili su pozivi za učešće na festivalima „Reboot Info Gamer“, „Games Con“, „Balkan Tube Fest“ i drugi. Osim toga, Kristijan je počeo da organizuje i druženja sa svojim pratiocima. Prvo su u pitanju bila gostovanja u Novom Sadu i okolini, a kako se broj pratilaca povećavao, tako je potražnja za tzv. meetup-ima rasla.

Do februara 2018. godine dostigao je cifru od 100 hiljada pretplatnika, a do avgusta iste godine se ta brojka udvostručila. U februaru 2019. godine dobio je svog trihiljaditog pratioca na kanalu „Goldenito“. Najpopularniji klipovi su mu izazovi, koji često broje i po nekoliko miliona pregleda.

Nastavio da tokom školske godine objavljuje po jedan video nedeljno, dok je tokom letnjeg i zimskog raspusta, dosta aktivniji. Trudi se da ispoštuje svoju armiju obožavalaca koje naziva „Zlatnicima“, ali i dogovor s ocem da mu škola ipak bude na prvom mestu.

Pored kanala „Goldenito“, Kristijan ima i „Ju Tjub“ kanal „GoldyLive“ na kome uglavnom strimuje igrice poput „Counter Strike-a“, „GTA 5“, „Zula“ i drugih. Osim toga, na tom kanalu objavljuje i reakcije na pesme balkanskih jutjubera. Iako taj kanal ima tek nekoliko videa, prati ga preko pet hiljada dečaka i devojčica.

S obzirom na to da njegov otac slobodno vreme provodi putujući i da je obišao mnoge svetske destinacije i Kristijan je imao priliku da poseti Nemačku, Austriju, Grčku, Italiju, Sloveniju, Slovačku, Tursku i mnoge druge države u Evropi. Kaže da nije ljubitelj putovanja i da bi ga bilo strah da sam leti avionom.

U slobodno vreme uživa u druženju sa bratom i prijateljima, a društvo mu prave i šarplaninac Medo i nemački ovčar Vučko.

 

Kristijan Bartuš (Goldenito) na društvenim mrežama

InstagramKristijan@ Instagram