Aleksandar Stojković Piksi

Kratke informacije

Ime i prezimeAleksandar Stojković Piksi
Datum rođenja21. oktobar 1972.
Mesto rođenjaKljevci (BIH)
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteBanja Luka
ZanimanjeGlumac

Biografija

Aleksandar Stojković Piksi je srpski i bosanskohercegovački pozorišni, filmski i televizijski glumac prepoznatljiv po ulogama u ostvarenjima „Neprijatelj“, „Turneja“, „Dobro jutro, komšija“ i drugima. Rođen je 21. oktobra 1972. godine u Kljevcima kod Sanskog Mosta. Živi i radi u Banjaluci.

Od 2000. godine je stalni član ansambla Narodnog pozorišta Republike Srpske. Na sceni ovog teatra, ali i mnogih drugih pozorišta imao je priliku da „oživi“ neke od najpoznatijih likova domaće i svetske književnosti. Dobitnik je dva „Zoranova brka“, ali i brojnih drugih nagrada na festivalima širom regiona.

Na filmu se prvi put pojavio 2000. godine, ali su mu veću prepoznatljivost donele uloge u filmovima „Turneja“, „Neprijatelj“, „Sveti Georgije ubiva aždahu“ i drugima.

Od 2013. godine tumači lik Čede u popularnoj humorističnoj seriji „Dobro jutro, komšija“. Glumio je i u serijama i filmovima „Senke nad Balkanom“, „Meso“,“ Kosti“, „Nečista krv“, „Toma“ i mnogim drugima.

Detinjstvo i obrazovanje

Aleksandar Stojković je rođen 1972. godine u selu Kljevci kod Sanskog Mosta. Sa roditeljima i sestrom je odrastao u rodnom gradu. Po završetku srednje škole upisao je Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Međutim, rat koji je ubrzo počeo u Bosni i Hercegovini, sprečio ga je da nastavi školovanje u Sarajevu, te je glumu diplomirao na Akademiji „Braće Karić“ u klasi profesora Petra Kralja i Dejana Čavića.

Govori engleski i ruski jezik.

Pozorišna karijera

Aleksandar Stojković je stalni član ansambla Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci. Jednu od prvih uloga u ovom teatru mu je poverio reditelj Kokan Mladenović. Naime, glumio je Sebastijana u komadu „Bogojavljenska noć“ koji je premijerno izveden 2000. godine.

Naredne godine je igrao u predstavama „Čudo u Šarganu“, „A jutra više nema“, „Kokoška“ i drugima. Proglašen je najboljim glumcem Narodnog pozorišta RS u sezoni 2001/2002.

Sa Kokanom Mladenovićem je sarađivao i na predstavi „Kako zasmejati gospodara“ u kojoj je od 2002. godine igrao Dimitrija Crnobarca. Od iste godine je bio Vojin i Mita u predstavama „Porodične priče“ i „Laža i paralaža“.

Utelovio je lik Svetozara Popovića u komadu „Vlast“, a iste godine je igrao Učitelja Boljarića, Omera i islednika u predstavama „Petar Kočić“ i „Ban prvi“.

Usledila je saradnja sa rediteljkom Katarinom Petrović na komadu „Mirandolina“ u kojoj je glumio Kontea od Albafiorite.

Bio je Rajko Pevac u predstavi „Sveti Georgije ubiva aždahu“, te Pisarčić u predstavi „Jazavac pred sudom“ koje je banjalučka publika premijerno mogla pogledati tokom 2005. godine.

Na repertoaru banjalučkog teatra se 2006. godine pojavila „Gospođa ministarka“ u režiji Milice Kralj u kojoj je Aleksandar Stojković glumio Čedu Uroševića. Ova uloga mu je donela nagradu stručnog žirija za najboljeg mladog glumca na „Vršačkoj pozorišnoj jeseni“.

Iste, 2006. godine, glumio je Gospodina Mihajlovića u Mladenovićevom komadu „Je li bilo kneževe večere“, te Narednika u drami „Majka Hrabrost i njena deca“.

Milica Kralj mu je poverila ulogu Laferva u predstavi „Madam San Žen“. Maršal Laferv mu je doneo nagradu stručnog žirija za najbolju mušku ulogu na Pozorišnim igrama u Jajcu 2007. godine.

U Šekspirovoj (William Shakespeare) drami „Romeo i Julija“ je od 2007. godine igrao Lavrentija, a u predstavi „Omer paša Latas“ reditelj Nebojša Dugalić mu je poverio uloge Paše i Hrišćanina.

Stojković je tokom 2008. godine imao čak četiri premijere u Narodnom pozorištu RS. Igrao je u predstavama „Staza divljači“, „Divlje meso“, „Nije čovjek ko ne umre“ i „Narodni poslanik“.

Sa Filipom Frinvaldom je sarađivao na komadu „Balon od kamena“, a sa Milanom Karadžićem na predstavi „Moj brat“. Glumio je Meta i Hrvoja u predstavi „Sedam i po“.

Utelovio je lik Ivana Aleksandroviča Hlestakova u Gogoljevom (Никола́й Васи́льевич Го́голь) „Revizoru“ u režiji Juga Radivojevića. Predstava se na repertoaru Narodnog pozorišta RS premijerno našla 2011. godine. Iste godine je glumio Laku u „Odumiranju međeda“.

Naslovnu ulogu u predstavi „Razvojni put Bore Šnajdera“ mu je poverio reditelj Dušan Petrović. Komad se pred publikom premijerno pojavio 2012. godine, a iste godine Piksi je glumio Gremija u „Ukroćenoj Goropadi“ u režiji Vladana Đurkovića.

Tokom naredne godine je sa Mladenom Materićem sarađivao na predstavi „Kuhinja“ i Nikolom Pejakovićem na komadu „Ožalošćena porodica“.

Od 2014. godine je igrao Kuma Svetu Milosavljevića u „Mrešćenju Šarana“ Egona Savina, te Borisa Anenkova u predstavi „Pravednici“ koju je režirala Bojana Lazić.

Više uloga je tumačio u predstavi „Časovi u kojima ništa nismo znali jedni od drugima“ koja je na sceni Narodnog pozorišta RS prvi put izvedena 2015. godine. Iste godine Stojković je glumio Milana u „Urnebesnoj tragediji“ koju je režirala Milica Kralj.

Usledila je saradnja sa rediteljem Markom Misiračom na predstavi „Sinovi umiru prvi“ u kojoj je igrao Mićuna. Ova uloga mu je donela nagradu „Zoranov brk“ u Zaječaru, te nagrade na festivalima u Brčkom, Doboju i Jajcu.

Stojković je tokom 2016. godine prvi put pred publikom zaigrao Vuleta Pupavca u „Podvali“ i Đorđa u „Zoološkoj priči“.

Marko Misirača mu je poverio ulogu Pokojnog Janka Horvata u drami „Sabirni centar“ koju su premijerno izveli 2017. godine. Za ovu ulogu je dobio svoj drugi „Zoranov brk“, te nagradu „Mala liska“ za najboljeg glumca večeri na Festivalu u Mostaru.

Igrao je Toma u „Velikoj iluziji“, oca u „Karolini Nojber“, te Mačka u „Predstavi ‘Hamleta’ u selu Mrduša Donja“.

U adaptaciji „Zločina i kazne“ reditelj Dušan Petrović mu je poverio ulogu Ilje Petroviča. Ova predstava se pred banjalučkom publikom prvi put našla 2019. godine.

Aleksandar je od naredne godine na sceni „oživeo“ Kralja Aleksandra I Karađorđevića u predstavi „Dučić“.

Istu ulogu je tumačio i u predstavi „Zlatno doba“ koju je režirao Željko Stjepanović. Utelovio je lik Jerotija Pantića u „Sumnjivom licu“, te Gragina u komadu „Lice“ koji se na repertoaru Narodnog pozorišta RS našao 2022. godine.

Pored toga što je neizostavni član ansambla, Aleksandar Stojković je od 2014. do 2018. godine bio vršilac dužnosti umetničkog direktora Narodnog pozorišta Republike Srpske[1].

Pored matičnog pozorišta, Aleksandar Stojković je igrao predstave i u drugim teatrima. Tako je u Pozorištu Prijedor glumio u dramama „Šta je sobar video“, „Kolubarska bitka“, „Hotel 1948“ i drugima.

Beogradska publika ga je mogla videti na scenama Zvezdara Teatra i Ateljea 212, a glumio je i u Narodnom pozorištu u Kikindi i drugim ustanovama kulture.

Televizijska i filmska karijera

Aleksandar Stojković se na malim ekranima prvi put pojavio 2000. godine u komediji Slobodana Simojlovića „Mefisto“. Tokom 2003. godine je u seriji „Bez pardona“ igrao Piksija, te snimio kratke filmove „Srećka“ i „Recka“. Četiri godine kasnije je glumio Mirsada u kratkoj drami „Edina“.

Reditelj Goran Marković mu je poverio ulogu majora Zmijanjca u filmu „Turneja“ zahvaljujući kome je postao prepoznatljiv široj, regionalnoj javnosti. Iste godine je u jednoj epizodi serije „To toplo ljeto“ glumio pukovnika Smortića.

Piksi je igrao podnarednika Milka u komercijalno vrlo uspešnom filmskom ostvarenju „Sveti Georgije ubiva aždahu“ koje se u bioskopima pojavilo 2009. godine. Pored toga, glumio je i jednog od glavnih junaka romantične drame „32. decembar“ u režiji Saše Hajdukovića.

Sa Vukom Kostićem, Tihomirom Stanićem, Ljubomirom Bandovićem i drugima je 2011. godine snimio napeti triler „Neprijatelj“ u režiji Dejana Zečevića. Uloga Coleta mu je zasigurno otvorila mnogo vrata u filmskoj industriji.

Tokom 2012. godine televizijska publika ga je mogla gledati u komičnoj seriji „Kad bude, biće“, međutim, ono što je doprinelo njegovoj popularnost je svakako uloga Čede u televizijskom filmu „Dobro jutro, komšija“.

Od 2013. god 2023. godine njegov Čeda i „Komšije“ su ostvarili veliku gledanost, pa je snimljeno nekoliko televizijski filmova i nekoliko sezona istoimene serije.

Tokom 2013. godine se pojavio u ulozi jataka u filmu „Falsifikator“, a snimio je i dve epizode serije „Montevideo, Bog te video!“ u kojoj je glumio Konzula Adžemovića.

Igrao je Dušana u humorističnoj seriji „Lud, zbunjen, normalan“ i Zoku u seriji „Kriza“.

Reditelj Slobodan Skerlić mu je poverio ulogu Salkana u ratnoj drami „Top je bio vreo“ koja se u bioskopima pojavila 2014. godine. Glumio je Velju u deset epizoda serije „Pred fajront“, a u ulozi poručnika Đokića su ga mogli videti ljubitelji serije „Čizmaši“.

U periodu od 2014. do 2017. godine snimio je drugi, treći i četvrti nastavak televizijskog filma „Dobro jutro, komšija“.

Nikola Pejaković mu je dodelio ulogu Čička u vrlo uspešnoj seriji „Meso“ koja je premijerno prikazana 2017. godine. Sledeće godine se Aleksandar pojavio u ulozi Stojana u popularnoj kriminalističkoj seriji „Ubice mog oca“.

Glumio je Mileta u seriji „Jutro će promeniti sve“, a iste, 2018. godine je emitovan peti nastavak TV serijala „Dobro jutro, komšija“. Igrao je pacijenta u filmu „Asimetrija“, a tokom 2019. godine se pojavio u tri epizode serije „Žigosani u reketu“.

Stojković je od 2017. godine tumačio lik Prše u komercijalno vrlo uspešnoj seriji „Senke nad Balkanom“. U međuvremenu je glumio Boru u seriji „Grupa“, te Kralja Aleksandra Karađorđevića u TV drami „Zlatno doba“.

Televizijska publika ga je od 2020. godine mogla videti u ulozi Mirka u seriji „Hotel Balkan“, Čede u sedmoj sezoni serije „Dobro jutro, komšija“, te Radojice Žunića u Pejakovićevoj seriji „Kosti“.

Glumio je taksistu u mini-seriji „Porodica“ koja prati poslednjih 48 časova na slobodi nekadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića. Seriju je tokom marta i aprila 2021. godine emitovala komercijalna televizija „Superstar“.

Iste, 2021. godine se u bioskopima pojavilo nekoliko vrlo značajnih ostvarenja u kojima je Stojković našao svoje mesto. Igrao je Gazda Stavru u drami „Nečista krv“, te Spahu u biografskom filmu „Toma“ posvećenom životu pevača Tome Zdravkovića.

Osim toga, tumačio je konobara Sašu u seriji „Advokado“, te snimio deset epizoda humoristične serije „Kod Velje“.

Igrao je inspektora Marka i Radeta Đankovića u seriji „Branilac“ koju je Radio Televizija Srbije (RTS) počela emitovati do septembra 2021. godine.

Osmi nastavak filma „Dobro jutro, komšija“ publika je mogla da pogleda 2022. godine, a Piksi je iste godine glumio Boleta u jednoj epizodi serije „Klan“.

Utelovio je lik Rastislava u seriji „Složna braća – Next Generation“, a tokom 2023. godine publika ga je mogla gledati u ulozi Čede u devetom delu komedije „Dobro jutro, komšija“, te u ulozi Ljube u kriminalističkoj seriji „Južni vetar“.

Privatni život

Aleksandar Stojković je rođen 1972. godine u Kljevcima kod Sanskog Mosta. Školovao se u rodnom gradu, Sarajevu i Beogradu. Otkako je 2000. godine postao stalni član ansambla Narodnog pozorišta RS, živi i radi u Banjaluci.

S obzirom na to da u intervjuima uglavnom govori o ulogama koje igra, tj. projektima na kojima radi, o Stojkovićevom privatnom životu se vrlo malo zna. Jednom prilikom je kazao da je dom u Trnu zamenio teatrom, te da u Narodnom pozorištu RS samo još nije nikada spavao.

Jednom prilikom je kazao da mu je uzor pokojni Petar Kralj, koji mu je bio i profesor na Akademiji. Pored toga, ceni Pavla Vuisića, Slobodana Aligrudića, Slobodana Perovića, Fabijana Šovagovića, Nebojšu Glogovca i mnoge druge kolege.

Filmografija

Filmovi i serije

2000. Mefisto

2003. Bez pardona

2003. Recke

2003. Srećka

2007. Edina

2008. Turneja

2008. To toplo ljeto

2009. Sveti Georgije ubiva aždahu

2009. 32. decembar

2010. Neke druge priče

2011. Neprijatelj

2011. Turneja (serija)

2012. Kad bude, biće

2012. Dobro jutro, komšija

2013. Falsifikator

2013. Montevideo, Bog te video!

2013. Lud, zbunjen, normalan

2013. Zamalo život

2013. Kriza

2013. – 2023. Dobro jutro, komšija (serija)

2014. Top je bio vreo

2014. Dobro jutro, komšija 2

2015. Pred fajront

2015. Čizmaši

2016. Dobro jutro, komšija 3

2017. Dobro jutro, komšija 4

2017. Meso (serija)

2017. – 2020. Senke nad Balkanom

2018. Ubice mog oca

2018. Meso

2018. Dobro jutro, komšija 5

2018. Jutro će promeniti sve

2019. Asimetrija

2019. Srećan put, komšija

2019. Žigosani u reketu

2019. Grupa

2020. Zlatno doba

2020. Hotel Balkan

2020. Dobro jutro, komšija 7

2020. Kosti

2021. Porodica

2021. Nečista krv

2021. Toma

2021. Advokado

2021. Nečista krv (serija)

2021. Kod Velje

2021. – 2022. Branilac

2022. Dobro jutro, komšija 8

2022. Klan

2023. Dobro jutro, komšija 9

2023. Složna braća – Next Generation

2023. Južni vetar (serija)

Predstave

„Bogojavljenska noć“, „Čudo u Šarganu“, „A jutra više nema“, „Mandat“, „Kokoška“, „Kako zasmejati gospodara“, „Porodične priče“, „Laža i paralaža“, „101 godina na dnu“, „Vlast“, „Petar Kočić“, „Ban prvi“, „Mirandolina“, „Sveti Georgije ubiva aždahu“, „Jazavac pred sudom“, „Gospođa ministarka“, „Je li bilo kneževe večere“, „Majka Hrabrost i njena djeca“, „Romeo i Julija“, „Omer paša Latas“, „Staza divljači“, „Divlje meso“, „Nije čovjek ko ne umre“, „Narodni poslanik“, „Balon od kamena“, „Ženidba i udadba“, „Moj brat“, „Sedam i po“, „Odumiranje međeda“, „Revizor“, „Razvojni put Bore Šnajdera“, „Ukroćena goropad“, „Kuhinja“, „Ožalošćena porodica“, „Pravednici“, „Mrešćenje šarana“, „Časovi u kojima ništa nismo znali jedni od drugima“, „Urnebesna tragedija“, „Sinovi umiru prvi“, „Podvala“, „Zoološka priča“, „Velika iluzija“, „Sabirni centar“, „Karolina Nojber“, „Predstava ‘Hamleta’ u selu Mrduša Donja“, „Zločin i kazna“, „Dučić“, „Zlatno doba“, „Sumnjivo lice“ u druge.

Nagrade i priznanja

2002. Nagrada za najboljeg glumca Narodnog pozorišta Republike Srpske u sezoni 2001/2002

2007. Nagrada stručnog žirija za najbolju mušku ulogu u predstavi „Madam San Žen“ na Pozorišnim/Kazališnim igrama u Jajcu

2007. Nagrada stručnog žirija za najboljeg mladog glumca u predstavi „Gospođa ministarka“ na „Vršačkoj pozorišnoj jeseni“

2014. Proglašen glumcem večeri po oceni stručnog žirija za ulogu u predstavi „Ožalošćena porodica“ na Festivalu glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“ u Požarevcu

2014. Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu u predstavi „Ožalošćena porodica“ na 33. Pozorišnim/Kazališnim igrama u Jajcu

2016. Nagrada stručnog žirija za najboljeg glumca Festivala za ulogu u predstavi „Sinovi umiru prvi“ na 17. Teatar fest-u u Doboju

2016. Jedna od pet ravnopravnih glumačkih nagrada stručnog žirija za ulogu u predstavi „Sinovi umiru prvi“ na 35. Pozorišnim/Kazališnim igrama u Jajcu

2016. Nagrada žirija i publike za najbolju mušku ulogu u predstavi „Sinovi umiru prvi“ na 33. Susretima pozorišta/kazališta u Brčkom

2016. Nagrada „Zoranov brk“ za najbolje glumačko ostvarenje večeri za ulogu u predstavi „Sinovi umiru prvi“ na 25. Festivalu „Dani Zorana Radmilovića“ u Zaječaru

2017. Nagrada „Zoranov brk“ za najbolje glumačko ostvarenje večeri za ulogu u predstavi „Sabirni centar“ na 26. Festivalu „Dani Zorana Radmilovića“ u Zaječaru

2018. Mala liska za najboljeg glumca večeri za ulogu u predstavi „Sabirni centar“ na 15. Međunarodnom festivalu komedije „Mostarska liska“ u Mostaru

2019. Nagrada stručnog žirija za najboljeg glumca u predstavi „Ožalošćena porodica“ na 20. Teatar fest-u u Doboju

2022. Proglašen glumcem večeri za ulogu u predstavi „Nije čovjek ko ne umre“ na Međunarodnom festivalu glumaca „ZAPLET 12“

Reference

[1] https://www.np.rs.ba/team/aleksandar-stojkovic/

Aleksandar Stojković Piksi na društvenim mrežama

FacebookAleksandar @ Facebook
InstagramAleksandar @ Instagram
IMDBAleksandar @ IMDB